Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to do czego przyrównasz jak ADA jeszcze tego nie ma.

Te jednostki dadzą boosta do obliczeń. 

To jak z OMM w ADA. Skrajny przykład jest w cyberku w Central Park. Bez OMM notowałem tam ~ 19-20 fps. W patchu 2.0 (bądź 2.1 już nie pamiętam dokładnie) dodali OMM. Sprawdzałem z ciekawości i tam mam u siebie bez wzmacniaczy 35 fps. 

Alan 2 z MGeometry może na serii50 wyrzucić więcej fps względem serii40 bez wsparcia dodatkowych jednostek. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Element Wojny napisał(a):

ale jak z tego obliczyć ilość fpsów?

Bida tak minus 10fps trzeba odliczyć do wcześniejszych prognoz po tych nowych slajdach Nvidii.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Pewnie bedzie duzo promocji na karty, od wyboru do koloru i jakies gerki beda dodawane bo o ile sprzedaz lezec nie bedzie to chba zainteresowaie uzytkownikow do zmiany bdzie najmniejsze w histori premier.

Poza 4090 to jedynie Ci co mają 2000/3000 będą mieli motywację do zmiany. 

Mi po tych wykresach totalnie przeszło, większe TDP o 8% (chyba) żeby dostać 20% więcej FPS xD 

Opublikowano
14 minut temu, RTX4090 napisał(a):

I jak dobrze zrozumiałem wersja DLSS 4 oparta na Transformer będzie ciut wolniejsza ale jakościowo lepsza, czyli np nowe SR Quality wypluje ciut mniej fps ale lepsze jakościowo. 

Oby nie. Bo to by znaczyło, że w graniu z natywnymi 150-250fps to się do niczego ten DLSS nie przyda, bo zje więcej niż zaoszczędzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Pewnie bedzie duzo promocji na karty, od wyboru do koloru i jakies gerki beda dodawane bo o ile sprzedaz lezec nie bedzie to chba zainteresowaie uzytkownikow do zmiany bdzie najmniejsze w histori premier.

Mam nadzieję, że zainteresowanie będzie małe, może wtedy komuś kto poczuje jakiś boost, jak np ja uda się kupić coś w normalnych cenach.. 

Jednakowoż, patrząc po forum ocuk i ich temacie na temat 50xx tutaj też jest stado nagrzancow którzy już zacierają ręce. 

By the way, 

Marzy mi się zgrać w końcu w wiedźmina 3 w 4k z RT czy 4080 dawała radę w full 4k i pięknych ustawieniach? 

Swoją drogą pamiętam, teraz mi się przypomniało że już grałem w 4k na old gen, wszystko chyba było prawie na maksa, ale chciałbym wrócić do tego świata w potężnym 4k rt i siekac baby wodne i inne zgniłe noworodki 

Opublikowano
3 minuty temu, samsung70 napisał(a):

Jednakowoż, patrząc po forum ocuk i ich temacie na temat 50xx tutaj też jest stado nagrzancow którzy już zacierają ręce. 

Te stado to jest kilkunastu, góra kilkudziesięciu fanbojów. Do tego mają jakieś skrzywienie i nie kupują "w tym drugim frajerskim sklepie" (czyli Scanie, jedynym który sprzedaje FE). 

Opublikowano
5 minut temu, samsung70 napisał(a):

Mam nadzieję, że zainteresowanie będzie małe, może wtedy komuś kto poczuje jakiś boost, jak np ja uda się kupić coś w normalnych cenach.. 

Male nie bedzie bo to  koncu nvidia z 90% udzialu w rynku.   Mysle, ze kazdy by tu chcial wymienic gpu co 2lata ale przy tych wzrostach przy tej generacji stanowczo wiele osob sie wstrzyma. Przy Ada kart nie brakło, wiec tutaj tym bardziej nie braknie. Dla kazdego ponizej Ady wymiana bedzie miala wiekszy sens.

• Upvote 3
Opublikowano
25 minut temu, Spychcio napisał(a):

Dramat, dopiero 6080 pokona 4090. Rozpoczynamy Ere Stagnacji w GPU:/

Może to i dobrze. Co byście ogrywali na kolejnych super hiper kartach? Remastery remasterów? 8:E

A do ogrania kupki wstydu nie trzeba kij wie czego ;-)

• Like 3