Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Astral 13400 jeśli to się okaże prawdą. Czyli trzeba z miesiąc albo dwa żreć gruz zamiast kawioru i będzie git 😎

Naprawdę będziesz 3 tys dopłacał w stosunku do najtańszego żeby mieć lepszy wygląd i może trochę lepsze temperatury. Ja tam biorę coś koło MSRP. 10 tys to i tak kupa kasy.

Opublikowano
5 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ostatnia karta jaka jako tako się opłacało brać jak teraz patrzę co w tym indianie wymyślili by 3 letnią kartę za grube tysiące udusić w low!

3090 to już niedługo 4 i pół letnie gpu, nie tylko w Indianie PT ją zadusił. Wukong z PT jeszcze znacznie bardziej.

4090 była mega kozacką karciochą i premierowo pozamiatała w rastrze, a w RT jeszcze bardziej usprawnieniami i przejściem na zdecydowanie lepszy proces.

7vb3Ljz.png

Już w zwykłym RT była masakracja na premierę. A później z PT dopiero się zaczęło dziać, na początku CP z PT, czy później Alan Wake 2 to już w ogóle kosmos :E

A teraz następca 4090 czyli 5090? ~30% wzrostu wydajności w CP2077 z PT ma nam dać w zamian za prawie 30% większe TDP. Dalej ciężko mi w to uwierzyć co się odwaliło :rotfl2:

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

W przeszłości podawał nawet ile sztuk poszczególnych modeli im przyjechało na sklep. 

Podawał rebus że przyjechało kilka ,,palit" kart i trzeba było sie domyśleć że chodziło o to że Palitów będzie dużo :D tak kupiłem Palita 3070 GP na premierę ;)

Opublikowano
20 godzin temu, RTX4090 napisał(a):

To tylko 3440X1440p

W 4K pewnie te 22 będzie

Sprawdziłem Twój i swój scenariusz na 4080, w 4K z PT, FPS taki sam (choć Twoje miejsce kapkę mocniej obciąża GPU -> niższy zegar).

EDIT:

A w sumie nawet nie, w jednym i drugim zegar pływa, tylko do drugiego zrzutu fartownie wskoczyło 2790 MHz.

Cyberpunk2077_2025_01_16_17_15_10_277.jpg

Cyberpunk2077_2025_01_16_17_16_01_359.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Sprawdziłem Twój i swój scenariusz na 4080

Dobry zjazd 14 fps.  W wersji przed wprowadzeniem OMM pewnie poniżej 10 byłoby. 

Dobrym wyciskaczem łez w DogTown jest klub w piramidzie. 

Opublikowano
21 minut temu, Zachy napisał(a):

Gibbo to akurat ich wtyka na forum.

Tylko ze on przecieku cen pewnie nie da :D

Nie jak go NDA trzyma, zresztą oni czasami sami mimo, że to jeden z największych sklepów w UK nie wiedzą dokładnie jakie ceny będą mogli zaoferować na poszczególne modele AIB i te ceny jeszcze w locie potrafią się zmieniać kilka dni przed sklepową premierą :E

Ale czasami jak już jest blisko końca to potrafi rzucić jakieś wskazówki itd.

Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

3090 to już niedługo 4 i pół letnie gpu, nie tylko w Indianie PT ją zadusił. Wukong z PT jeszcze znacznie bardziej.

4090 była mega kozacką karciochą i premierowo pozamiatała w rastrze, a w RT jeszcze bardziej usprawnieniami i przejściem na zdecydowanie lepszy proces.

7vb3Ljz.png

Już w zwykłym RT była masakracja na premierę. A później z PT dopiero się zaczęło dziać, na początku CP z PT, czy później Alan Wake 2 to już w ogóle kosmos :E

A teraz następca 4090 czyli 5090? ~30% wzrostu wydajności w CP2077 z PT ma nam dać w zamian za prawie 30% większe TDP. Dalej ciężko mi w to uwierzyć co się odwaliło :rotfl2:

Powiedz coś o 3080ti trochę młodszej która chyba się na dzień dobry ogranicza do low w tej gierce. Taki dziś pc gaming. Nie mówię że na premierę lub jak już kurz opadł razem z dolarem to warto było brać tą 4090... 5090 to nawet nie myślę. Jest tylko o połowę droższa od tej 4 i pół letniej karty.

Nie pamiętam kiedy trzeba było tą 3080ti kupować by już nie płacić podatku od bitcoina.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Powiedz coś o 3080ti trochę młodszej która chyba się na dzień dobry ogranicza do low w tej gierce.

3080Ti wydajnościowo to prawie 3090, chyba, że vram będzie ją ograniczał :E.

PT dalej jest w pewnym sensie bajerem, a na Ampere szczególnie tych z 10GB+ vram dalej do dziś można spoko pograć gdy potrafi się suwaki ruszyć :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

3080Ti wydajnościowo to prawie 3090, chyba, że vram będzie ją ograniczał.

PT dalej jest w pewnym sensie bajerem, a na Ampere szczególnie tych z 10GB+ vram dalej do dziś można spoko pograć gdy potrafi się suwaki ruszyć :E

Taki szkopuł że już to po 2 i pół roku zrobił :D nawet te suwaki same się blokują :D ja tej gry nie nabyłem a na tym filmiku co podlinkowałem coś o tym wspomnieli. Ciekawe czy będzie jakiś refresh tej 5090 czy już w przyszłym roku(pewnie pod koniec) czekamy na nowe karty.

W pierwszym filmiku było i coś o 8k gsmingu. Gdzie dziś to masz ? ;D

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Czyli nie widzisz problemu ze sprzedawaniem minimalnych wzrostów za chore sumy ? :E

Ja ogólnie tego nie rozumiem, przychodzisz kupić szybszy samochód, a sprzedawca ci mówi ze w sumie już nie ma szybszych, bo się "nie da" są tylko w innym kolorze a ty mówisz aha ok to poproszę najładniejszego, gdzie przypomnę przyszedłeś kupić SZYBSZY nie ŁADNIEJSZY i DROŻSZY :E 

Dlatego 14 rok jeżdżę tym samym samochodem :E

Ale co w związku z tym? Jak nakrzyczysz na sprzedawcę, to dostaniesz rabat 50%? Albo fabryka magicznie wyprodukuje +50% szybsze? Jeśli cała konkurencja jest w czarnej ... a sprzedawca i tak ma pełno klientów na to co aktualnie oferuje, to możesz co najwyżej uśmiechnąć się i położyć kasę na stół, albo wyjść i nadal używać tego co masz obecnie. Obowiązku kupowania nowej fury/karty graficznej nie ma.

Opublikowano
12 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Taki szkopuł że już to po 2 i pół roku zrobił :D nawet te suwaki same się blokują :D ja tej gry nie nabyłem a na tym filmiku co podlinkowałem coś o tym wspomnieli. Ciekawe czy będzie jakiś refresh tej 5090 czy już w przyszłym roku(pewnie pod koniec) czekamy na nowe karty.

W pierwszym filmiku było i coś o 8k gsmingu. Gdzie dziś to masz ? ;D

Nie wiem co jest w tych filmikach nie mam czasu ich oglądać :E

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

/planowane ceny jednego z brytyjskich sklepow/ 

5090: 

PALIT NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB GAMEROCK - £2099.99
ZOTAC NVIDIA GeForce RTX 5090 SOLID - £2279.99
ZOTAC NVIDIA GeForce RTX 5090 SOLID OC - £2399.99
ASUS NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB TUF GAMING - £2499.98
ZOTAC NVIDIA GeForce RTX 5090 AMP Extreme INFINITY - £2519.99
ASUS ROG ASTRAL NVIDIA GeForce RTX 5090 - £2639.99
PNY NVIDIA GeForce RTX 5090 - £2699.99
PNY NVIDIA GeForce RTX 5090 32GB ARGB Overclocked - £2758.99

5080: 

MSI NVIDIA GeForce RTX 5080 16GB VENTUS 3X OC - £1078.99

Jeśli Palit Gamerock będzie  wypadał tak rewelacyjnie pod względem chłodzenia jak w serii 4000 to dopłata do jakiejkolwiek karty, nie mówiąc już o Tufie 400£, czy więcej całkowicie bezsensowna.

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 4
Opublikowano
32 minuty temu, some1 napisał(a):

... Obowiązku kupowania nowej fury/karty graficznej nie ma.

No właśnie odnoszę wrażenie ze według wielu osób jest :E

"Bo co zrobić jak nie ma wyboru...".

A w budzie RTX 4090 :hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie pluje sobie w brodę za sprzedaż w grudniu 4090.  Jak 5090 poniżej 11k nie dorwę, to zostaje dalej na lapku z Mobilnym 4070 (4608 cuda cores :E, ale DLSS performance przy 4k, mega tą kartę ratuje :D:D)

Edytowane przez GAZuOOT
  • Haha 1