Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nikt kto zna się na rzeczy i używa natywnego renderu nie powie ze DLSS czy FG jest super.

Tak, działa to spoko, tak jest to jakieś rozwiązanie niskiej wydajności. Ale oparcie wszystkiego o te techniki prowadzi ostatecznie do degradacji jakości obrazu.

Najgorszą rzeczą nie jest to ze to istnieje tylko to, że wmawia się ludziom a ci to jeszcze popierają i sami tak piszą, że DLSS itd. jest lepszy od natywnego renderu.
To już tylko jeden zakręt od wmówienia swoim klientom czegokolwiek tak naprawdę.

Ja używam ficzerów naprawdę rzadko, Gaiden jest pierwszą grą od dawna w której włączyłem DLSS, i od razu widzę jakieś artefakty, smużenie itd., coś czego już dawno nie widziałem. Za chwilę 4-ta generacja ficzera, a Ci nie naprawili jeszcze tego, co nie działa od pierwszej wersji. 

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale Ty wiesz, że wczoraj były te wyniki i były zupełnie inne? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 26% było bodaj różnicy minimum. Tylko nie wiem czemu tam było 5090#1 #2 i #3. 

"RTX 5090 managing a minimum of 331,000 points and a maximum of around 360,000 points, compared to the RTX 4090's 262,000 - a sizeable 37% improvement at the highest end. " 

https://www.techpowerup.com/331241/nvidia-rtx-5090-geekbench-leak-opencl-and-vulkan-tests-reveal-true-performance-uplifts

4090 ma 26k ale spoko :D 37% różnicy. BARDZO BLISKO TWOICH 6% 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Tak jak @Kadajo chyba pisał, jeszcze ze 2 dni i 5090 będzie wolniejsze od 4090 ;)

No to patrz.... to odnośnie tych 6%i artykułu "NVIDIA GeForce RTX 5090 - jak karta graficzna wypada na tle GeForce RTX 4090? Czysty wzrost wydajności wydaje się skromny" widać nie spodobało sie :hihot:

5555.png.3f2cbfc64a20498a28cbc7104e15f672.png

Opublikowano
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@bofff Głupotki piszesz. Był już film 2 dni temu z włączonym Cyberpunk i mikrofonem przy karcie i była cisza. Dlatego ludzie się zastanawiają jak oni to zrobili. 

:D :D :D to  nvidia, może magicznie teleportują kwanty  energii poza obudowę

niestety  ale to  się nie klei, też masz 4090 z komorą parową więc u  know the drill

przy 400W jak  nie chcesz gotować środka trzeba zrobić solidny ciąg dół-góra

a jak chcesz mieć ciszę podczas 2-3h grania to oversized LC

ale

będę im kibicował, może jakimś cudem zrewolucjonizują budowę wentylatorów a może wynaleźli  stop o przewodnictwie wyższym od miedzi i będzie powód na nowy  build

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No to patrz.... to odnośnie tych 6%i artykułu "NVIDIA GeForce RTX 5090 - jak karta graficzna wypada na tle GeForce RTX 4090? Czysty wzrost wydajności wydaje się skromny" widać nie spodobało sie :hihot:

5555.png.3f2cbfc64a20498a28cbc7104e15f672.png

Fanbojstwo zawsze minusowało i zawsze będzie minusować takie wypowiedzi. Świata nie zmienisz. 

Kurtas dopiero co im wmówił, że 5070 szybsze od 4090, a Ty chcesz żeby przyjęli info, że 5090 ledwo przegania 4090? 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Fanbojstwo zawsze minusowało i zawsze będzie minusować takie wypowiedzi. Świata nie zmienisz. 

Kurtas dopiero co im wmówił, że 5070 szybsze od 4090, a Ty chcesz żeby przyjęli info, że 5090 ledwo przegania 4090? 

Właśnie nieświadome pocisnąłeś maxmaxterowi :hihot:

Przecież on od kilkudziesięciu stron twierdzi, że Blackwelle rozjadą Adę Lovelace w Ray Tracingu. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak młode? Ja jestem ciekaw waszych opinii o tym frame gen bo chyba nawet dlss na swoim turingu nie zdążyłem odpalić

1 godzinę temu, Roman_PCMR napisał(a):

Spokojnie, za rok bedzie narracja ze ghosting w grach to jest feature a nie bug. Powoli wszyscy beda lecieli na DLSS i przyzwyczaja sie do tego tak jak my sie przyzwyczailismy np do wersji cyfrowych gier czy koniecznosci laczenia z internetem zeby gre odpalic :E 

A mlode pokolenie rosnie nam wybitne :E :E :E

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
16 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Benek2.jpg.d35c423e1cc81a74a2d53f1c6fbb25f8.jpg

• Haha 5
Opublikowano
10 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Jak młode? Ja jestem ciekaw waszych opinii o tym frame gen bo chyba nawet dlss na swoim turingu nie zdążyłem odpalić

FG odpaliłem tylko w Cyberze, i będąc szczerym działało to chyba w miarę sensownie - ilość klatek na tyle mi zwiększyło, że mogłem w miarę komfortowo grać z włączonym PT w 1440p. Tam nawet DLSS się sprawdzał, bo większych artefaktów czy smużenia nie doświadczyłem. Ta gra to chyba idealna platforma testowa pod takie ficzery. Ale teraz odpalam inną grę, tylko z DLSS na Quality, i mam takie smużenie że aż oczy bolą. Ten ficzer to pod jedną grę robiony, żeby na slajdach ładnie wyglądało? 

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

No tak jest. Ja licze po cichu nie na 5070 tylko 5070Ti. 5080 za 5200 z dobrym chlodzeniem ok sztos. Ale wiem jak to moze wygladac 6k+...
Natomiast taka 5070Ti przytulic za 3800-3900 to byloby fajnie. Zrobiłem testy jak to wyglada na 4070Ti w obrębie 100% power limitu zysk OC to od 7.5% do 10% ze stabilnymi umiarkowanymi warościami (nie absolutny max oc) 4070Ti normal boost to 2620 i 21Gbps, tak przetestowalem leci boost na 2800 cos. Podkreciłem o 220Mhz i pamiec na 24Gbps (tutaj da sie jeszcze wiecej) i spr jeszcze ze 115% PL, niestety te 15% wiecej energii przekłada sie na okolo 3% dodatkowy FPS. Ale na to na co mozna liczyc mniej wiecej z karta ktora bedzie miala 110% PL to +10% wydajnosci niekiedy wiecej. Jeżeli sie bedzie skalowało tak jak wczesniej to te 46% wiecej CUDA i RT wzgledem 5070 250W która ma miec wydajnosc 4070Ti albo prawie taka w koncu bedzie szybsza niz 4070S ktora ma 220W, moze byc miłe zaskoczenie. 

OC sporo daje

123123123123123123.thumb.jpg.3d39c42b6b981495e6428ea0e5755559.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Natomiast taka 5070Ti przytulic za 3800-3900 to byloby fajnie

Zapomnij, ceny tej karty będą szybować na poziom 5080FE, bo nie ma referenta. No chyba że celujesz w jakieś budżetowe modele, to wtedy znajdziesz coś za sensowną cenę. Jeśli celujesz w topkę, przykładowo Strixa, to zerknij na mój poranny post, gdzie w UK dziś cena 4070Ti Strixa przebiła już nadchodzącą cenę 5080FE. 

5070Ti tańszy nie będzie, oj nie będzie. 

Opublikowano
20 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlatego ja się ciągle zastanawiam co tam się wydarzyło, że to działa...

Serio nie wiesz?
Mikrofon wcale nie był blisko budy, szum wentyli było słychać.
Gościo non stop restartował grę i wychodził do menu co chłodziło GPU.

Nvidia na pewno przygotowała dobrze klimatyzowane pomieszczenie do testów.

Buda bez okna.

Czas w jakim robił test głośności to około jedna minuta, gpu jeszcze się nie zagrzało. Do tego na liczniku miał 313fps :E Czyli używał zapewne najmniej obciążającego DLSS ultra performance + MFG x 4. Co znacznie obniżyło pobory prądu przez GPU w trakcie tego niby testu.

Za jego plecami stał gostek od nvidii i każdy element testu był przez niego koordynowany tak, aby nie wyszła jakaś kicha :E

• Upvote 7
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Czas w jakim robił test głośności to około jedna minuta, gpu jeszcze się nie zagrzało. Do tego na liczniku miał 313fps :E Czyli używał zapewne najmniej obciążającego DLSS ultra performance + MFG x 4. Co znacznie obniżyło pobory prądu przez GPU w trakcie tego niby testu.

Za jego plecami stał gostek od nvidii i każdy element testu był przez niego koordynowany tak, aby nie wyszła jakaś kicha :E

To jest idealna wręcz definicja spreparowanego testu, żeby uzyskać oczekiwany wynik. 

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Żeby nie było że jak wpadną recki 29-ego, to nagle kolejka chętnych po 5080 się rozejdzie. 

Po testach  zrezygnuje 30%, a dzień później kolejne 40 jak zobaczy VENTUSA w cenie 5799 XD

• Haha 2
Opublikowano
59 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tak naprawdę jest tylko Astral i nic więcej. Nic co zdaje się posiadać chłodzenie godne tych 575W....

Astral też dupa, jak chcesz chłodzenie porządne to musisz iść w wodę.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Astral też dupa, jak chcesz chłodzenie porządne to musisz iść w wodę.

Tak po prawdzie coraz bardziej mnie ten inno3d frostbite kusi 😀 wrzuciłbym 2 chłodnice, d5ke, distra do evo xl dostępne w kilku wariantach, no kurde coraz bardziej przekonującą perspektywa. 4090 frostbite bardzo dobre recki zbierało i temperatury na poziomie 45 stopni przy zwykłym setupie 👍