Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Leak:

- RTX 5080 Super 24GB

- RTX 5070TI Super 20GB

- RTX 5070 Super 16GB

Source: trust me

Czyli 5060 będzie miała 10-12gb

Muszą zrobić konkurencję dla arc nie ma bata. 

Poza tym prędzej czy później musi byc wersja pokroju  9600GSO 😅

Opublikowano

@Gret tak i nie. Włączysz jakąś stara gre typu Tomb Raider czy nawet Horizon Zero Down (normalna ver bez remastera) to bedziesz miał 25% wiecej fps, ale im trudniejsze scenariusze bardzej rozbudowany RT nowa seria powinna zyskiwać. Nie wiem ile, ale potencjalnie w tym układzie drzemie duża moc. 

Opublikowano
2 godziny temu, samsung70 napisał(a):

mam podobne podejscie, ja tez poluje na zwykla ventusa czy cos, mam MSI  z albo x trio bo tylko to bylo do klikniecia 4 lata tamu :D ale ani razu nie mialem z karta problemow, temp chyba tez byly okej, chyba ostatnimi czasy podchodzi cos pod 80c , dla mnie moza ona nawet nie wygladac, wazne aby byla dosc cicha. 

Mnie tam wyglad kompletnie nie interesuje, moze byc nawet rozowa z milionem led, albo tak jak proart prosta bez jednego. Najwazniejsze to cena, a drugie to ewentualnie gwarancja, jestem w stanie ciut doplacic za dodatkowy rok lub dwa gwarancji. Ale doplacac kupe kasy do wygladu, czy tam dla 2 stopni mniej to nie ma IMO sensu :D 

41 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Prócz zejścia z 4nm od 3 czego się możemy spodziewać?

zasilania bezposrednio z gniazdka i dodatkowego zasilacza 850w poza buda dla samej karty? Bo o wyzszej cenie nie wspomne. 

Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem, według mnie z nowymi sterownikami, szczególnie za 1-2msc, 5090 odjedzie mocno od 4090 szczególnie w takim StarWars:Outlaws, gdzie ta gra jest naszpicowana ray tracingiem.

No pewnie, DLSS bedzie renderowac z 640x480 wiec dodatkowe klatki wleca :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem, według mnie z nowymi sterownikami, szczególnie za 1-2msc, 5090 odjedzie mocno od 4090

Co generację słyszę teksty o magicznych sterach dla nowych układów za kilka miesięcy i jakoś jeszcze nigdy przepowiednia się nie spełniła. Tak samo z magicznymi patchami pod CPU, czego ostatnio mieliśmy przykład z Arrow Lake, patrz magiczne latki +90%, które w rzeczywistości nic nie dały.

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
33 minuty temu, kacpi278 napisał(a):

testy rtx 5000 maja byc w tym tygodniu? testy tylko 5080 i 5090 czy 5070 również?

proszę o jakieś info bo przekopać się przez ten temat to poł dnia czytania

Tylko 5080 i 5090, 5070 dopiero w lutym. Data nieokreślona jeszcze.

Opublikowano

W mojej skromnej ocenie, na chłodno: tej premiery w ogóle nie potrzeba, tyle z niej pożytku co z odbytu na łokciu. Wiele wskazuje, że będzie to refresh/delikatnie usprawniona architektura w wyższej cenie, a same karty będą ciężko dostępne. Tak mówią przecieki i święcąca się niczym jajca Corinne Bunch magiczna kula zgaduj zgadula ;) Ku(r)tas się cieszy, ja nie, ale na szczęście z pistoletem przy głowie mi nie stoi i nie każe kupować :P

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Az tak bym się daleko nie posunął. Nie każdy siedzi na 4 generacji RTX'a.

Te karty to dobra opcja dla ludzi z RTX 3 czy 2, a nawet GTX.

Ja Ci powiem, ze z punktu osoby, ktora siedzi na serii 4 moze smialo sprzedac karte kupiona rok temu za 90% wartosci, dolozyc doslownie "grosze" i cieszyc sie nowa karta z dluzsza gwarancja to smialo moge powiedziec, dobry interes. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Ja Ci powiem, ze z punktu osoby, ktora siedzi na serii 4 moze smialo sprzedac karte kupiona rok temu za 90% wartosci, dolozyc doslownie "grosze" i cieszyc sie nowa karta z dluzsza gwarancja to smialo moge powiedziec, dobry interes. 

Możesz podać sumy? :E

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

90% wartości ? Wątpię.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Az tak bym się daleko nie posunął. Nie każdy siedzi na 4 generacji RTX'a.

Te karty to dobra opcja dla ludzi z RTX 3 czy 2, a nawet GTX.

Może nie do końce precyzyjnie się wyraziłem, rozwinę myśl. Zamiast dalej klepać poczciwe RTX serii 4, zmniejszają podaż by klepać odświeżoną serię o z magiczną cyfrą 5 z przodu. Wystarczyłoby tylko klepać dalej 4 albo uczciwie nazwać to Ada Refresh. W tej cenie i za  te "ficzery"  to ja podziękuję, skoro i tak będą w większości dostępne na 4 serii. Jasne, marketingowo to się dobrze nie sprzeda i Ku(r)tas o tym wie... :) Ktoś, to chciałby przejść z 2 i 3 gen śmiało mógłby kupić 4 i mieć w tyłku fejkowe wzrosty wydajności oferowane przez 5 gen. Chciałbym się mylić, naprawdę chciałbym się mylić, ale ta seria śmierdzi mi na kilometr. 

Opublikowano

No mógłby, ale po pierwsze 4 seria wyszła z produkcji wiec ciężko będzie dostać jeszcze coś w dobrej cenie. Nie każdy tez chce kupić używany sprzęt.

A to jak Nvidia do tego podeszła, no cóż, marketing.

Bez tego ciężko sprzedawać.

• Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, Reddzik napisał(a):

RTX 5070 w marcu, najlepiej ostatniego, żeby AMD mogło przesunąć kolejny raz premierę, ale tym razem na kwiecień:smiech:

Przemiery AMD od lat trzymają ducha 1 kwietnia nawet jeśli nie wypadają dokładnie w ten dzień :E

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

90% wartości ? Wątpię.

Kupilem nowa 4080S za 3800 w sierpniu, sprzedalem za 3800 w padzierniku 

Kupilem uzywana 4090 Strix za 7200 w lutym 2024, sprzedalem miesiac temu za 7600zl

Wiec 90% wartosci na lajcie, ale zalezy tez za ile kupil