Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakładając że w astralu wentylator posiada standardowo 25mm to sama chłodnica posiada 40mm.

Jest to więcej niż topowe AIO Arctica freezer III 360 co powinno przekładać się na ciszę i niskie temperatury.

Wszystko testy ujawnią I tyle.

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ogider napisał(a):

Na ocuk

"Plan ahead and act like adults"

Facet od 23 lat pisze na forum komputerowym i jeszcze się łudzi...

Opakowanie 5090 FE całe papierowe, to i premiera papierowa. 

Edytowane przez some1
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Obejrzałem, ale jakim kosztem... Gość ma 760K subów a przez to jak chaotycznie o tym gadał i non stop mu ta kamera latała to miałem ochotę przez monitor go udusić, w sumie dalej nic nie wiem odnośnie tego nowego transformera :E 

Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Obejrzałem, ale jakim kosztem... Gość ma 760K subów a przez to jak chaotycznie o tym gadał i non stop mu ta kamera latała to miałem ochotę przez monitor go udusić, w sumie dalej nic nie wiem odnośnie tego nowego transformera :E 

To i tak dałeś radę ja typa nie zniosłem :E

A co do transfomera:

https://wccftech.com/nvidia-dlss-transformer-model-takes-over-cnn-all-geforce-rtx-gpus-improved-visual-quality/

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Do tych co się znają na AI. Czy można liczyć, że jeśli np. 7090 będzie miał 2x więcej jednostek, to analiza obrazu + obliczenia modelem Transformer przyspieszą?

Chyba na premierę 3xxx był jakiś filmik jak ktoś testował DLSS i w 8K wyszło słabo.

Czas obliczeń sprawiał, że poprawy wydajności w zasadzie nie było.

Już nawet mniejsza z 8K, ale ja się mocno obawiam o przydatność tego nowego modelu w sytuacji gdy gramy np. w 300fps.

W sensie: jak ktoś ma 60fps i mu DLSS zajmie 1ms, to nie ma problemu, bo jest 16.6ms na klatkę.

Jak nowy model zamiast 1ms potrzebowałby to 3ms, to gorzej, ale i tak to będzie miało sens. 
Ale co jeśli na klatkę jest tylko 4ms albo 3ms? Czy nowy model i FG w ogóle zadziałają w grze, w której normalnie jest np. 400fps?

To ostatnie jest pytaniem teoretycznym. Nie sugeruję, że jak ktoś ma 300fps to ma włączać DLSS.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Czyli dostępność, a szczególnie 5090 na najbliższe 2 miesiące zapowiada się tragicznie niska :E

Może i dostępność będzie niska, za to wydajność względem poprzedniej serii też nie będzie za wysoka :E

• Haha 7
  • Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

Jutro teścik o 15.00, będę jeszcze 30 minut w pracy to ze dwa testy sobie przeczytam... jak wrócę to pewnie ze 20 stron tutaj będzie do czytania. 

Ale jutro jest 23,a nie 24? Embargo na testy z tego co czytam schodzi 24...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Dla mnie najważniejsze są: scenariusz, aktorzy, dialogi, muzyka.  Efekty wolę w grach, w 120 klatkach.  PS Dzisiaj porzuciłem gówno serial i obejrzałem dobry film https://www.filmweb.pl/film/Zagrożenie+dla+społeczeństwa-1993-7668 Moje kinomańskie serduszko od razu czuję lepiej. Ojej, sprawdziłem obsadę i grała tam niesławna żona Willa Smitha. Nice. Za młodu była ładną dziewczyną, trzeba przyznać. 
    • Dobre... dzisiaj piątek przeca   ale dzięki za szczerość stary  draniu   Ale podpórka pod ciężką kartę bym zastosował 
    • W ciągu 3 tyg. przerobiłem: pad ---->>> zabawka Esperanza za 100zł --->>> PXN 900 V2 ---->>>> Moza R3  Jak solidniej protestuję to napiszę. Na wielki minus, że nie ma łopatologicznie, obrazkowo (dla takich nieogarów jak ja  ) opisanego jak podłączyć koło do bazy.... Chłop 1,5 godziny kombinował i tak zrobił źle. Instrukcja po angielsku, po polsku, filmy na YT a i tak źle. Dla osób mało uważnych czy słabych w kwestiach przykręcania, mocowania i doczepiania, a do tego zmęczonych nie ma dokładnie opisanego w instrukcji. Najpierw trafiłem na jakieś filmiki do R5 i szukałem prostokąta  . Na filmie na YT ktoś coś mówił o jakiejś śrubie, że ma być pionowo  . W końcu przeczytałem kolejny raz instrukcję i zaskoczyłem, że trzeba założyć wg pierścieni. No i założyłem. Tak mi się przynajmniej wydawało.... Podpiąłem do komputera i bazę program widział, ale nie koło. Oczywiście na początku nawet nie ogarnąłem, że to co innego. Odłączyłem USB i podłączyłem. Myślałem, że coś jest nie tak z kierownicą. No i kolejny raz ją wyjąłem i przyjrzałem się tym pierścieniom i odkryłem, że nie ma po 6 po obu stronach, jak wcześniej myślałem tylko są 6 i 4 tak trzeba włożyć do bazy...  No i kliknęło dosłownie i w przenośni. Wcześniej miałem włożone tak, że wystawały te pierścienie. Od razu mi się nasunęło niecenzuralne skojarzenie...     Czyli jeszcze raz - jak ktoś będzie takim nieogarem jak ja to wkładamy 6 pierścieni na 6 miejsc na nie w bazie i 4 na 4 i tylko tak  W instrukcji zdecydowanie powinno to być bardziej obrazkowo     Potem problem z Omsi. Działa FFB ale nie były widziane wszystkie przyciski, ale i to ogarnąłem. Generalnie nie zagrałem jeszcze w żadną grę. Nawet nie ustawiłem tej kierownicy w żadnej grze a zabrało mi to 5 godzin. Fakt, że łącznie z przykręceniem do stojaka i różnym ustawianiem kątów kierownicy i pedałów, przykręcaniem wszystkiego itp ale jednak dużo czasu.   To co już mi się mega podoba to jej wielkość. Akurat bardzo potrzebowałem takiej kompaktowej bazy bo gram przed TV na fotelu wypoczynkowym więc ułożenie jest mocno niestandardowe. To ogromny plus, że baza jest taka mała. Dużo mniejsza np. od Trustmastera czy Logitecha. A siła FFB taka, że za głowę się złapałem  Po zabawie z aktualizacją na PXN (dodajmy nieudaną aktualizacją) to tutaj to jest mega zrobione, bo można nawet zaktualizować sobie do określonej wersji. Natomiast mały minus, że nie ma mapowania przycisków do klawiatury czy myszy co jest w padach. A właśnie tu by to się mega przydało do Omsi. Bo Windows nie widzi wszystkich przycisków. No i zobaczymy jeszcze jak będzie w Fernbusie     
    • Natywna jest dla zarządu, a w tym wątku co generacja DLSS, to jest "pa tera". Ale wiecie, że jak już wjedzie to DLSS 5 całe na biało, to klękajcie narody.
    • Za drogo, 14400F to wydajność 12400F + 4 małe rdzenie do nabijania punktów w benchmarkach, a że 12400F to w zasadzie poziom 5600 to w zasadzie nic poza DDR5 nie ratuje tego zestawu.  Minecraft to gra która siedzi na jednym rdzeniu procesora a GPU służy do wyświetlania obrazu na monitorze. ATX to głównie kabelek. A Vero jest za drogie, w tej samej cenie co 650W Vero L6 jest XPG Kyber 750W, ATX 3.0 i jednak lepsza jednostka.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...