Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

ADA zbyt dobrze się nie kręciła i nie licz ze cos się zmieni w Blackwell, nawet jest to pewne na 100%, bo ma niższe zegary.

Nawet Superki od premierowej Ady się gorzej kręciły, bo mają niższe napięcie maksymalne (1,050 vs ,1,1)

image.thumb.png.050ec56520f4e5df727f4bae4311fcf5.png

Poniżej nic nie wnoszący do tematu i niezbyt poważny komentarz do tego obrazka.

Spoiler

Ale my tu głupi jesteśmy. Po co domniemywać i zgadywać.

Można po prostu zrobić tak

1. Wymyślamy, co byłoby najbardziej bezczelne ze strony NV

2. Jak już wymyślimy, to myślimy dalej, bo na pewno coś się da jeszcze wymyślić

3. Jak już mamy wrażenie, że przeginamy... to myślimy jeszcze trochę

4. Teraz wystarczy to nazwać oczekiwaniami i mamy wróżbę, która na 99% się spełni.

Skoro kombinowali z opóźnieniami przy premierze serii 4xxx, to można było wymyślić, że opóźnią premierę 5xxx w ten czy inny sposób. 
No to mamy "premierę" zamiast na jesieni, to w  Nibystyczniu. (że to będzie fake seria i jakieś kombinowanie ala refresh to wykrakałem 2 lata i miesiąc temu - widzicie? To DZIAŁA! :lol2:)

A teraz się okazało, że to paper launch, bo realnie seria debiutuje pół roku później. Oczywiście  mowa o normalnych GPU, bo ten, którego sama Nvidia nie ma jakoś dużo - 5090 (bo wielki kloc zabierający sporo z wafla) w ogóle pewnie pozostanie widmem dla chcących FE jeszcze przez drugi kwartał. A może i trzeci i czwarty też.  I cyk, Nvidia ma wymówkę. To nie oni podają zaniżone MSRP, nieosiągalne dla żadnego producenta, który nie chce ryzykować obcięcia karty tak mocno, że może się to skończyć lawiną RMA. To nie wina Nvidii.  Ludzie tak chętnie kupują, że ceny przez to są wysokie. (jeśli to zdanie się wydaje bez sensu, to należy przeczytać ponownie po uprzednim założeniu skórzanej kurtki). Jeszcze tylko 4090tki wycofać ze sprzedaży całkiem i nikt już narzekał na ceny 5090 nie będzie, a o ściemie z MSRP wszyscy zapomną. 

Cała Nvidia. 

Jestem pewien, że to nie jest ich ostatnie słowo i w przyszłości się poprawią - np. przesuwając premierę 6xxx o rok,, a potem dając regres w rasterze, lekki postęp w RT i duży w AI.

A potem oczywiście abonament na update sterowników czy coś - jak ktoś tutaj ładnie wymyślił, za co należą się brawa za znajomość Nvidiologii.

Jak mówię - wymyślajmy do oporu, Nvidia z czasem nadgoni każdy z niecnych pomysłów. ;)

Ja zaklepałem już pomysł, że segment xx80 dostanie szynę 128bit, albo i 64bit do max 2040r.

Oczywiście na złączu PCI-E 7 4x, albo 1x. 

Poza tym, jeśli boom na AI minie i zacznie się np. boom na "automotive", dział marketingu NV da radę wytłumaczyć graczom, że potrzebują układów projektowanych z myślą o autach, a nie grach. Na razie tylko nieśmiało wspominają, że optical flow czerpie z doświadczeń, jakie zdobyli robiąc układy do sterowania automatycznymi samochodami.

Może będą dawać wycieraczki do monitora z RTXem 8080. 

Będą albo wyczesywać bad pixele, albo wycierać przepalenia w OLEDach.

Albo RTXy będą miały funkcję sterowania elementami obudowy i np. będzie można opuszczać szybę.

Coś wymyślą.

Nie możemy dać się zaskoczyć. Myślmy już teraz!

Opublikowano
16 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Gdzie? 

PurePC, screen masz w załączniku. W każdym razie, jak wcześniej, tęsknić nie będziemy po wiecznie poszkodowanym jegomościu, co wg jego opinii wszystkie bany i ostrzeżenia dostał niesłusznie :)

15 minut temu, Mar_s napisał(a):

@tomcug Sprawdzone info z Twojej siatki wywiadowczej?  :P 

Dostałem wczoraj info od znajomka, to zajrzałem i się potwierdziło ;)

s.png

• Upvote 5
Opublikowano

W x-komie będzie od kilku do kilkunastu sztuk 5090.
Trzeba powoli zacząć eliminować chętnych na 5090. Podawajcie adresy :E

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

PurePC, screen masz w załączniku. W każdym razie, jak wcześniej, tęsknić nie będziemy po wiecznie poszkodowanym jegomościu, co wg jego opinii wszystkie bany i ostrzeżenia dostał niesłusznie :)

Dostałem wczoraj info od znajomka, to zajrzałem i się potwierdziło ;)

s.png

Potężny foch :lol2:

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Ludzie mają naprawdę przedziwny brak dystansu do rzeczy, które dzieją się w ramach internetowej rozrywki. Niby widać to nie od dziś, ale i tak bawi.

Zaraz będziemy prosić @Kadajo żeby mrugnął jeśli wszystko jest w porządku, jak nagle zamilknie. :E

Edytowane przez Vulc
  • Haha 2
Opublikowano

Może te całe 30% przewagi 5090 nad 4090 to specjalnie było pokazane w sytuacjach gdzie przyrosty są najmniejsze? Nvidia wiedziała, że ludzie będą oczekiwać przeskoku jak między 3090 na 4090, to wrzucili slajd gdzie jest tylko 30%, ludzie zaczną marudzić, a na premierę wyjdzie +40-45% i pomimo tego, że to nadal żaden super przeskok to ludzie będą mega zadowoleni, że jednak nie 30% :D

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Po co mam tu pisać? Żeby dostać bana bo Kadajo może prowokować, nazywać mnie hipokrytą, a jak odpowiem to banuje? :)

Nie chcesz, nie pisz. Za niewinność nigdy nie dostałeś ;)

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wiadomo. Dlatego wcześniejszy mod poleciał przeze mnie, bo odblokowałeś niesłusznego bana i się sfochował :)

Swego czasu Ci tłumaczyłem, że to była amnestia a nie uniewinnienie.

Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wiadomo. Dlatego wcześniejszy mod poleciał przeze mnie, bo odblokowałeś niesłusznego bana i się sfochował :)

Kilkanaście osób dosadnie napisało tu, że Kadajo jest spamerem, więc nie wiem jakim cudem Ty tego nie dostrzegasz. Nawet ktoś sobie jaja robił i dał mu w pip reakcji i napisał, że jest już 1 i moze sobie darować spamowanie.

No i jeśli uważasz, że nazywanie kogoś hipokrytą bo sobie wybrał 2 karty na postawie wyglądu jest spoko, to luz :)

A co do pure, to mam tam konto od 2020. I nigdzie nie przeszedłem. Tam jest pusto, tu jest spam. Nie ma dobrego wyjścia ;)

obraz_2025-01-23_125713575.png.5ae213e529c4dd755571cf6f632b0813.png

kiedys zaproponowalem, ze powinno byc zrobione tak jak na pclab, ze po premierze kart powinna byc zrobiona czystka tego calego spamu ale nikt nie przystal na taka propozycje @tomcug

• Haha 1
  • Upvote 2