Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Nie patrz na wykresy tylko tekst gdzie jest średnio 508W z PT. To nie ważne zaraz pojawi się test na techpowerup będzie wiadomo ile wsysa.

na tekst nie patrzyłem mało idzie z tego zrozumieć :E

Opublikowano
Cytat

image.png.04702076f797f06d7e67b09050171333.png

Fajny i wiarygodny test, nie ma co ;)

W Hogwart's Legacy też nagle wywaliło nowej karcie ponad +50% w 99%.

Mimo wszystko widać, że jest straszna lipa i okolice 20-30% to będzie norma w większości. Szkoda. Liczyłem mimo wszystko na kilka gier ze +35-40%.

Opublikowano

A co do temperatur (67) to one są przy 478W. Dużo ciekawsze będą temperatury przy 575W + porównanie ile wzrosła temp CPU chłodzonego powietrzem jak te powyżej 70 zacznie na niego dmuchać.

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Druga sprawa, to co to za kropki w "native"? Znowu jakiś geniusz nazywa TAA "natywną" :/

TAA to jest rendering natywny z wygładzaniem TAA, czy się geniuszom z "FuckTAA" podoba, czy nie ;) W Cyberpunku nawet nie można tego wyłączyć w menu, nie wiem jak w plikach.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, cichy45 napisał(a):

Podobne wzrosty były chyba między keplerem i maxwellem który był na tym samym procesie 28 nm. 

Raczej z Pascala na Turinga gdzie tylko dodali RT i tensory.

Maxwell miał spore wzrosty bo Kepler był uniwersalny do gier i obliczeń a w Maxwellu zrobili gpu czysto pod gry.

970 spokojnie łapał 780

Opublikowano
5 minut temu, cichy45 napisał(a):

Całe wzrosty wydajność wziął się praktycznie tylko ze wzrostu poboru energii. Nawet szyna 512 bitów tutaj prawie nic nie daje. Karta szybsza o tyle o ile więcej papu zje.

Raczej ile CPU na to pozwoli. Te wszystkie szyny i inne cuda jakoś nic nie dają. To co tak na prawdę blokuje wydajność ?

Opublikowano
1 minutę temu, PaVLo napisał(a):

Cyberpunk 2077 po aktualizacji do najnowszej wersji ma nowe numerki bibliotek DLLS :woot:

Nie pamiętam, aby wcześniej były takie numerki

Zrzutekranu2025-01-23135419.png.c2ca98fd06dfb3c08a18052e24a03f8e.png

Daj znać jak z jakością obrazu, czy faktycznie jest zauważalna różnica w porównaniu do DLSS 3.8?

Opublikowano

Teraz Cyberpunk ma 310.1.0.0 wersję pliku dlss i 2 pozostałe.

Użycie nowej techniki w Cyberpunku zjada sporo vramu i zabiera trochu fps na moim bieda edition RTX. Praktycznie kaplica.

1. z nowym bajerem DLSS balance. RT tylko odbicia, i ustawienia optymalizacyjne z DF.
obraz.png.388cd17d41b6e77f30a429c3f29fc361.png

2. Stara metoda
obraz.png.d9e42079ba973197aabc0c309479a4da.png

Wygląda na tak samo, jak w przypadku RR to nie jest nic dobrego dla starych kart, zresztą zabawa z suwakami w grze spowodowała dropy fpsów, i już takiego fpsu jak wyżej nie doświadczyłem, zapewne zapchany vram.

3.Zresztą włączenie RR spowodowało drop do 46fps i czekałem aż się ustabilizuje ale nic, tak zostało.

obraz.png.8464906dd6a9553b519b4ff4333d3091.png

Chwilę polatałem po dzielnicy dodatku i zaczęły się problemy z vramem. :cenzura: Dlatego potrzeba nowej karty.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Przecież powinien móc wam wysłać ten plik dll i można sobie go wkleić do dowolnej gry z DLSS :E
Z resztą zaraz ktoś o wsadzi na techpowerup.

Teraz ma być opcja zrobić podmianę z poziomu aplikacji Geforce

Opublikowano (edytowane)

@tomcug

Natywna to natywna. A że w większości nowych gier natywna jest nieosiągalna, bo po wyłączeniu TAA obraz jest "popsuty" (noise, understampling) i że czasem się nawet nie da, to inna sprawa. 

Na tym filmiku natywna nie ma nawet napisu "police", tylko jakieś kropki. IMHO jak porównywać to w 100% "fair" albo wcale.  Jak tu jest coś posiekane przez "TAA pass" to przyklejanie temu "native" nie ma sensu. Może "default". Albo "normal" by tam pasowało, bo wiem o co Ci chodzi, że Cyberpunkt lepszej "natywnej" nie da rady. 

11 minut temu, cichy45 napisał(a):

W plikach można taa wyłączyć ale psuje to RT.

Jak to wymuszenie TAA OFF psuje RT? 2 lata temu na FuckTAA czytałem dyskusję i oglądałem screeny, że to właśnie pomaga na ohydne piksele wynikające z undersamplingu: RT pomaga bo cienie nie są robione z tym undersamplingiem, tylko wydajności wtedy brakuje. Podobnie pisali o Doomie. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik
RR nie działa przypadkiem tylko z PT? Cyberpunk i tak przeważnie zapycha 8GB, gdy włączy się RT, tym bardziej że z każdym otwarciem mapy zaczyna cieknąć pamięć.
Podejrzewam że wszystko może rozbijać się o wydajność rdzeni Tensor, jeśli to nie problem starych sterowników.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ustaw tekstury na średnie, chyba że już masz.

Mam Wysokie, zobaczę czy to coś poprawi sytuację. Ale zawsze miewałem takie problemy z Cyberem, wystarczyło pobawić się suwakami w opcjach i pograne, trzeba było wpierw ustawić, zresetować grę i wtedy już broń Boże nie ruszać inaczej gra się krzaczy no niskich fpsów.

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

@tomcug

Natywna to natywna. A że w większości nowych gier natywna jest nieosiągalna, bo po wyłączeniu TAA obraz jest "popsuty" (noise, understampling) i że czasem się nawet nie da, to inna sprawa. 

Na tym filmiku natywna nie ma nawet napisu "police", tylko jakieś kropki. IMHO jak porównywać to w 100% "fair" albo wcale.  Jak tu jest coś posiekane przez "TAA pass" to przyklejanie temu "native" nie ma sensu. Może "default". Albo "normal" by tam pasowało, bo wiem o co Ci chodzi, że Cyberpunkt lepszej "natywnej" nie da rady. 

Jak to wymuszenie TAA OFF psuje RT? 2 lata temu na FuckTAA czytałem dyskusję i oglądałem screeny, że to właśnie pomaga na ohydne piksele wynikające z undersamplingu i ktoś pisał, że właśnie włączenie RT pomaga bo cienie nie są robione z tym undersamplingiem, tylko wydajności wtedy brakuje. Podobnie pisali o Doomie. 

Porównują z tym co 99% ludzie używać jako natywnej czyli TAA bo tak niestety są gry pisane.