Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprawili to i da się teraz odpalić RR bez PT.

2 minuty temu, VRman napisał(a):

@tomcug

Natywna to natywna.

Dla mnie natywna w takim rozumieniu jest niegrywalna. Co tylko próbowałem jakąkolwiek grę bez wygładzania (czasem się da je wyłączyć, np. Ghost of Tsushima), to aliasing błyskawicznie powodował, że miałem dość... na 24" ekranie 4K.

1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Mam Wysokie, zobaczę czy to coś poprawi sytuację. Ale zawsze miewałem takie problemy z Cyberem, wystarczyło pobawić się suwakami w opcjach i pograne, trzeba było wpierw ustawić, zresetować grę i wtedy już broń Boże nie ruszać inaczej gra się krzaczy no niskich fpsów.

Tekstury wysokie i RT, to zapomnij, że to będzie hulać z RT na 8 GB VRAM ;) Nawet, jak początkowo jest ok, to mi się zawsze szybko pamięć zapychała i była lipa przy dłuższym graniu.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mam Wysokie, zobaczę czy to coś poprawi sytuację. Ale zawsze miewałem takie problemy z Cyberem, wystarczyło pobawić się suwakami w opcjach i pograne, trzeba było wpierw ustawić, zresetować grę i wtedy już broń Boże nie ruszać inaczej gra się krzaczy no niskich fpsów.

16GB Vram i masz spokój :)

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Gret napisał(a):

na tekst nie patrzyłem mało idzie z tego zrozumieć :E

Przeglądarka internetowa ma translator to bez problemu ci przetłumaczy cały artykuł a nawet całą stronę:thumbup: Apropo tego testu nie pisało nic o głosności tej 5090, chyba że jestem ślepy.

Edytowane przez tomek25
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, tomek25 napisał(a):

Przeglądarka internetowa ma translator to bez problemu ci przetłumaczy cały artykuł a nawet całą stronę:thumbup: Apropo tego testu nie widziałem nic o głosności tego 5090, chyba że jestem ślepy.

Nic nie było. Był tylko przyrównywany do 4090 więc pewnie nie jest głośniejszy 

Opublikowano
3 minuty temu, Pawcio napisał(a):

Kiedy pojawia się pierwsze premierowe testy rtx 5090?

Już są falstarty kilka stron wcześniej podane.

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Karty same sie ubija slaba wydajnoscia w AI po czasie :D Kurteczka dobrze to wymyslil. Damy wam nowe bajery ale...

Ale rebelia jest mądra i ma własne plany :D

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Narazie to pozytywnym zaskoczeniem są dla mnie temperatury FE 😀 

Z wydajnoscia szału nie ma, całą robotę na słupkach będzie robił multi generator klatek :/

Taki 5080 bedzie chlodny i cichy majac sporo mniej do doprowadzenia ciepla.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Huh, więc z tym RR w końcu RT byłoby dla mnie używalne :E

Na pewno jest lepiej, jeśli chodzi o szum, ale RR wprowadza różne swoje artefakty, więc musiałbyś wypróbować i wyrobić sobie opinię.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tomcug napisał(a):

to aliasing błyskawicznie powodował, że miałem dość... na 24" ekranie 4K.

16K też by nie pomogło. Na undersampling nie ma rady innej niż wsadzenie twarzy developera w monitor pokazujący ten syf, po czym uderzanie zwiniętą gazetą i mówienie "bad dev!".

A co do tematu testów 5090 FE. Ciekawi mnie czy kartę wstrzymuje pobór prądu. I jeśli coś wynika z testów, to czy to przesądza o tym (czy wstrzymuje bądź nie) czy to tylko jakiś sztuczny "korek" jaki ustawia Nvidia (poza Power Limitem)

OC faktycznie niewiele pomaga, ale może AIB wylecieli z cenami w kosmos, bo tym razem ich karty mogą się okazać np. aż o 10-15% szybsze od FE?

(no co no :D  nadzieja umiera ostatnia. Wiem że to myślenie życzeniowe)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, KATOzord napisał(a):

Daj znać jak z jakością obrazu, czy faktycznie jest zauważalna różnica w porównaniu do DLSS 3.8?

Trzeba wybrać Model transformacyjny, aby korzystać z nowego DLSS. Nie mam porównania co do starczego 3.8, ale po wybraniu "Sieci neuronowej" (stary sposób), nie widzę jakiegoś spadku jakości, jedynie spada pobór mocy przez GPU o jakieś 20W (w nowym trybie) (trzeba by więcej porównań).

Zrzutekranu2025-01-23142725.thumb.jpg.b8aa64f739049fd7c5eac323db435702.jpg

Edytowane przez PaVLo
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Teraz dopiero zauważyłem, że Nvidia zrobiła wtyczkę zasilania w zagłębieniu pod kątem. W końcu producenci idą po rozum do głowy, szkoda tylko że u AMD nic ciekawego nie dzieje się pod względem chłodzenia i wtyczek.
Takiego RTX5070 FE pewnie mógłbym dla jaj wsadzić do Chieftec CS-03B-U3 :E Taka prowizorka obecnie tam siedzi do starych gier z gtx1650S. Dowierci się jeszcze więcej otworów i jakoś będzie, obecnie dodałem tylko te na klapie przy GPU.

Spoiler

2559781041779887235.thumb.jpg.2d36dab25655e31a242d301afc2e2882.jpg

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
10 minut temu, PaVLo napisał(a):

Trzeba wybrać Model transformacyjny, aby korzystać z nowego DLSS. Nie mam porównania co do starczego 3.8, ale po wybraniu "Sieci neuronowej" (stary sposób), nie widzę jakiegoś spadku jakości, jedynie spada pobór mocy przez GPU o jakieś 20W (w nowym trybie) (trzeba by więcej porównań).

Zrzutekranu2025-01-23142725.thumb.jpg.b8aa64f739049fd7c5eac323db435702.jpg

No wlasnie ciekawi mnie to, że bez updatu sterownikow to działa bez problemów? 

Opublikowano
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Dokladnie, ta sama obudowa, te same wymiary, prawdopodobnie nawet ten sam system chlodzenia. 

Wątpie. Pewnie będzie wyglądać tak samo ale może mieć klasyczną komorę parową zamiast tej nowej magicznej z 5090.

Ale w sumie wydajność kart gówniania a tu cichaczem mamy największy skok w wydajności chłodzenia na kartach od lat