tomcug 2 450 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Poprawili to i da się teraz odpalić RR bez PT. 2 minuty temu, VRman napisał(a): @tomcug Natywna to natywna. Dla mnie natywna w takim rozumieniu jest niegrywalna. Co tylko próbowałem jakąkolwiek grę bez wygładzania (czasem się da je wyłączyć, np. Ghost of Tsushima), to aliasing błyskawicznie powodował, że miałem dość... na 24" ekranie 4K. 1 minutę temu, Reddzik napisał(a): Mam Wysokie, zobaczę czy to coś poprawi sytuację. Ale zawsze miewałem takie problemy z Cyberem, wystarczyło pobawić się suwakami w opcjach i pograne, trzeba było wpierw ustawić, zresetować grę i wtedy już broń Boże nie ruszać inaczej gra się krzaczy no niskich fpsów. Tekstury wysokie i RT, to zapomnij, że to będzie hulać z RT na 8 GB VRAM Nawet, jak początkowo jest ok, to mi się zawsze szybko pamięć zapychała i była lipa przy dłuższym graniu. 1
leven 554 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 3 minuty temu, Reddzik napisał(a): Mam Wysokie, zobaczę czy to coś poprawi sytuację. Ale zawsze miewałem takie problemy z Cyberem, wystarczyło pobawić się suwakami w opcjach i pograne, trzeba było wpierw ustawić, zresetować grę i wtedy już broń Boże nie ruszać inaczej gra się krzaczy no niskich fpsów. 16GB Vram i masz spokój 1 1
tomek25 52 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) 23 minuty temu, Gret napisał(a): na tekst nie patrzyłem mało idzie z tego zrozumieć Przeglądarka internetowa ma translator to bez problemu ci przetłumaczy cały artykuł a nawet całą stronę Apropo tego testu nie pisało nic o głosności tej 5090, chyba że jestem ślepy. Edytowane 23 Stycznia przez tomek25 1
Element Wojny 4 776 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Trzeba wierzyc, ze wszystko da sie odpalic na wszystkim. 1
Pawcio 84 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Kiedy pojawia się pierwsze premierowe testy rtx 5090?
musichunter1x 1 324 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Huh, więc z tym RR w końcu RT byłoby dla mnie używalne Może kiedyś jednak kupię nowego RTX dla większe mocy AI, bo RTX3070 ma tylko 163 AI TOPS, więc może dlatego nowy model DLSS nie wyrabia. Nawet RTX4060ti ma 2x więcej, a rtx5070 to już 6x.
areczek1987 915 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 3 minuty temu, tomek25 napisał(a): Przeglądarka internetowa ma translator to bez problemu ci przetłumaczy cały artykuł a nawet całą stronę Apropo tego testu nie widziałem nic o głosności tego 5090, chyba że jestem ślepy. Nic nie było. Był tylko przyrównywany do 4090 więc pewnie nie jest głośniejszy
Phoenix. 4 731 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 13 minut temu, Reddzik napisał(a): Dlatego potrzeba nowej karty. Karty same sie ubija slaba wydajnoscia w AI po czasie Kurteczka dobrze to wymyslil. Damy wam nowe bajery ale... 1
areczek1987 915 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 3 minuty temu, Pawcio napisał(a): Kiedy pojawia się pierwsze premierowe testy rtx 5090? Już są falstarty kilka stron wcześniej podane. Teraz, Phoenix. napisał(a): Karty same sie ubija slaba wydajnoscia w AI po czasie Kurteczka dobrze to wymyslil. Damy wam nowe bajery ale... Ale rebelia jest mądra i ma własne plany
Fenrir_14 827 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Narazie to pozytywnym zaskoczeniem są dla mnie temperatury FE 😀 Z wydajnoscia szału nie ma, całą robotę na słupkach będzie robił multi generator klatek Edytowane 23 Stycznia przez Fenrir_14
areczek1987 915 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Teraz, Fenrir_14 napisał(a): Narazie to pozytywny zaskoczeniem są dla mnie temperatury FE 😀 Z wydajnoscia szału nie ma, cała robotę na słupkach będzie robił multi generator klatek Ale jakie wzrosty ! 1
Phoenix. 4 731 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): Narazie to pozytywnym zaskoczeniem są dla mnie temperatury FE 😀 Z wydajnoscia szału nie ma, całą robotę na słupkach będzie robił multi generator klatek Taki 5080 bedzie chlodny i cichy majac sporo mniej do doprowadzenia ciepla. 2
Element Wojny 4 776 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Teraz, Phoenix. napisał(a): Taki 5080 bedzie chlodny i cichy majac sporo mniej do doprowadzenia ciepla. Dokladnie, ta sama obudowa, te same wymiary, prawdopodobnie nawet ten sam system chlodzenia. Edytowane 23 Stycznia przez Element Wojny
tomcug 2 450 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 7 minut temu, musichunter1x napisał(a): Huh, więc z tym RR w końcu RT byłoby dla mnie używalne Na pewno jest lepiej, jeśli chodzi o szum, ale RR wprowadza różne swoje artefakty, więc musiałbyś wypróbować i wyrobić sobie opinię. 1
VRman 2 642 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) 18 minut temu, tomcug napisał(a): to aliasing błyskawicznie powodował, że miałem dość... na 24" ekranie 4K. 16K też by nie pomogło. Na undersampling nie ma rady innej niż wsadzenie twarzy developera w monitor pokazujący ten syf, po czym uderzanie zwiniętą gazetą i mówienie "bad dev!". A co do tematu testów 5090 FE. Ciekawi mnie czy kartę wstrzymuje pobór prądu. I jeśli coś wynika z testów, to czy to przesądza o tym (czy wstrzymuje bądź nie) czy to tylko jakiś sztuczny "korek" jaki ustawia Nvidia (poza Power Limitem) OC faktycznie niewiele pomaga, ale może AIB wylecieli z cenami w kosmos, bo tym razem ich karty mogą się okazać np. aż o 10-15% szybsze od FE? (no co no nadzieja umiera ostatnia. Wiem że to myślenie życzeniowe) Edytowane 23 Stycznia przez VRman
Phoenix. 4 731 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia RR nadal przeostrza i tworzy guano z twarzy npca jakas ciemna poswiata.
PaVLo 921 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) 35 minut temu, KATOzord napisał(a): Daj znać jak z jakością obrazu, czy faktycznie jest zauważalna różnica w porównaniu do DLSS 3.8? Trzeba wybrać Model transformacyjny, aby korzystać z nowego DLSS. Nie mam porównania co do starczego 3.8, ale po wybraniu "Sieci neuronowej" (stary sposób), nie widzę jakiegoś spadku jakości, jedynie spada pobór mocy przez GPU o jakieś 20W (w nowym trybie) (trzeba by więcej porównań). Edytowane 23 Stycznia przez PaVLo 2
musichunter1x 1 324 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Teraz dopiero zauważyłem, że Nvidia zrobiła wtyczkę zasilania w zagłębieniu pod kątem. W końcu producenci idą po rozum do głowy, szkoda tylko że u AMD nic ciekawego nie dzieje się pod względem chłodzenia i wtyczek. Takiego RTX5070 FE pewnie mógłbym dla jaj wsadzić do Chieftec CS-03B-U3 Taka prowizorka obecnie tam siedzi do starych gier z gtx1650S. Dowierci się jeszcze więcej otworów i jakoś będzie, obecnie dodałem tylko te na klapie przy GPU. Spoiler Edytowane 23 Stycznia przez musichunter1x
maxmaster027 893 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 10 minut temu, PaVLo napisał(a): Trzeba wybrać Model transformacyjny, aby korzystać z nowego DLSS. Nie mam porównania co do starczego 3.8, ale po wybraniu "Sieci neuronowej" (stary sposób), nie widzę jakiegoś spadku jakości, jedynie spada pobór mocy przez GPU o jakieś 20W (w nowym trybie) (trzeba by więcej porównań). No wlasnie ciekawi mnie to, że bez updatu sterownikow to działa bez problemów?
michaelius33 354 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 21 minut temu, Element Wojny napisał(a): Dokladnie, ta sama obudowa, te same wymiary, prawdopodobnie nawet ten sam system chlodzenia. Wątpie. Pewnie będzie wyglądać tak samo ale może mieć klasyczną komorę parową zamiast tej nowej magicznej z 5090. Ale w sumie wydajność kart gówniania a tu cichaczem mamy największy skok w wydajności chłodzenia na kartach od lat
Kadajo 7 424 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Nowsze wersje DLSS w sumie nigdy nowych sterowników nie wymagały.
maxmaster027 893 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia No tak tylko tu jest nowy model DLSS czyli model transformacyjny. Dlatego mnie to ciekawi czy jest tam jakis impakt od strony sterownikow
musichunter1x 1 324 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Poprzednie DLSS były tylko małą rewizją, tutaj jest użyty chyba cały nowy model, wytrenowany od początku, więc może coś sterowniki zmienią? Tylko tak dumam, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Edytowane 23 Stycznia przez musichunter1x
Rekomendowane odpowiedzi