Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Ja wiem. To Takie GPU po prostu :E Remaster Ady na tym samym procesie po marginalnym liftingu.
Dla tego są takie, a nie inne osiągi i to jeszcze okupione dodatkowymi watami, aby osiągnąć tą trochę lepszą wydajność :E

No ale patrzac po najnowszych 3dmarkach, no powiem Ci jest szansa ze nadchodzace gry bedą miały blizej 40% lepsza wydajnosc. No i jest też MFG aczkolwiek wiadomo nie kazdy lubi . Ja np jak gram w RDR2 w 4k to mam 84FPS po oc z benchmarka, w grze wlasnie od 75 do 90fps. Wszystko na maxa, bez FG czy DLSS. Fajnie sie gra, grafika super płynnie bo VRR wlaczam. Az sie czasem nadziwic nie moge. Takze widzisz jak nie trzeba DLSS to nie wlaczam FG tak samo. Ale np jak bym miał grac w 8k bo teraz TV mozna wyrwac za 4.5-5k zł 8k, to wtedy taki 5090 moze "czesciej" pokazywac te 40% przewagi. Szkoda ze nie bylo zadnego testu w 8k wlasnie.

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Niczego nie braknie, ta generacja jest tak zwalona, że nawet koziołki matołki prędzej czy później się zorientują. 

Z 4070 na 5080 dostaniesz solidnego kopa i jak wyrwiesz w okolicy 1k funtów premierowo to będzie OK. Ale nie dla tego, że 5080 będzie jakimś cudem, a dla tego, że 4070 była po prostu mega bidnie skrojona.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Yedi napisał(a):

Kupią firmy .. spokojnie .. wszystkie sztuki .. do AI a wy polujcie na 4090 które i tak wykupią .. firmy .. do AI :)

Dokładnie, ludzie nie zdają sobie sprawy jakie jest zaopotrzebowanie mocy do ai. Firmy będą to skupować hurtem 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Starh napisał(a):

Dokładnie, ludzie nie zdają sobie sprawy jakie jest zaopotrzebowanie mocy do ai. Firmy będą to skupować hurtem 

Cicho, oni jeszcze nie wiedzą. Niektórzy tu myślą, że kupią RTX 5080 na premierę :D

Opublikowano
Teraz, azgan napisał(a):

"Potęga" 🤭 a co będzie jak wyjdą nowe bardziej wymagające tytuły 😉? To kiedy te nowe RTX6090 mają się pojawić bo "stara" generacja już na starcie nie daje rady :E

Screenshot-20250123-163949-Samsung-Inter

RTX 4090 też nie ogarniał, RTX 6090 też nie ogarnie nowych gier, to się nazywa biznes.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, lukadd napisał(a):

Z 4070 na 5080 dostaniesz solidnego kopa i jak wyrwiesz w okolicy 1k funtów premierowo to będzie OK. Ale nie dla tego, że 5080 będzie jakimś cudem, a dla tego, że 4070 była po prostu mega bidnie skrojona.

Tylko FE, nie zapłacę nawet funta ponad MSRP. Jak nie wleci, rozejrzę się za 5070Ti, ale jeśli cena wywali w kosmos, zostaję przy swoim 4070 Bieda Edyszon. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
8 minut temu, ptys napisał(a):

mój deal to 4080 za 2500 a za 4070ti spokojnie koło 3k wyciągnę, w sumie nie wiem czy poczekać trochę i osiągnąć lepszą cenę bo https://ithardware.pl/aktualnosci/trzesienie_ziemi_tsmc-38339.html wskazuje że ceny i dotępność w najbliższym czasie może być kiepska

Zawsze mówiłem że jak ci producent mówi że z nowym dostajesz 2x więcej to czekaj aż stare będzie 2x tańsze :E

Opublikowano
2 minuty temu, KATOzord napisał(a):

Cicho, oni jeszcze nie wiedzą. Niektórzy tu myślą, że kupią RTX 5080 na premierę :D

Gdyby było takie giga zainteresowanie to nie kupiłbyś nawet złamanego 4070. 

Opublikowano
11 minut temu, azgan napisał(a):

"Potęga" 🤭 a co będzie jak wyjdą nowe bardziej wymagające tytuły 😉? To kiedy te nowe RTX6090 mają się pojawić bo "stara" generacja już na starcie nie daje rady :E

Włączysz mnożnik klatek x8 i już będzie pięknie :lol2:

Krzemik powoli się kończy nawet "1.6nm" od TSMC to są śmiechowe przyrosty.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Doamdor napisał(a):

RTX 4090 też nie ogarniał, RTX 6090 też nie ogarnie nowych gier, to się nazywa biznes.

No właśnie, gdzie tutaj zysk jakby karta miała ogarniać wszystko przez lata na maxa. To tylko uwypukla absurdy tego rynku i płacenie grubo ponad 10k za może 30% boosta. No, ale życzę szczęścia w łapaniu swojego egzemplarza. Myślę, że łatwiej będzie w Gnieźnie złapać uczciwego sprzedawcę samochodów. 🤭

Opublikowano
Teraz, azgan napisał(a):

Chyba raczej DLSS i muli generator oszukanych klatek 8:E

To nie z tego powodu masz taki wzrost wydajności. Mieliby dostępne 3nm, to byłoby lepiej, ale zapewne dopiero przy 2nm powinno być 60fps. Trzymać kciuki, żeby RTX 6090 był w 2nm. :E

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Tak od kilku tygodni było wiadomo o 30% wzroście a Wy czekaliście nie wiem na co :rotfl:

Bali się żeby nie było 3% :) jak w Intelu :)

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)

Jak producenci gier będą robić jak robią, to każda topowa karta będzie klękać przy nowych produkcjach, no chyba że nawalą dlls10 i fg15 to wtedy będzie stabilne 60fps z miliona fejkowych klatek, to tak jak wpaść do burdelu w Tajlandii na 1000 "kobiet", jedna okaże się prawdziwą kobietą :) niby wszystcy zadowoleni ale niesmak pozostaje :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

No ale patrzac po najnowszych 3dmarkach, no powiem Ci jest szansa ze nadchodzace gry bedą

Daj spokój :E Zobaczy sobie o ile wzrosła wydajność w markach z 3090 na 4090. A nadchodzące gry na 2025 warte uwagi z AAA to może KCD2, może Mafia i tyle :E Bo ja w tego murzyńskiego Samuraja nie zamierzam grać :E

W 2026 będziemy już czekać na RTX 6090.

A obecne gry AAA to w 95% są tak mocno nie dopracowane premierowo, że czekasz zwykle średnio kolejny rok, aż połatają, aby był sens zagrać.

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Doamdor napisał(a):

To nie z tego powodu masz taki wzrost wydajności. Mieliby dostępne 3nm, to byłoby lepiej, ale zapewne dopiero przy 2nm powinno być 60fps. Trzymać kciuki, żeby RTX 6090 był w 2nm. :E

Jak będzie konkretnych zmian w architekturze pod względem wydajności na wat to nic z tego nie będzie. Przyrosty z samego procesu są zbyt małe.

Opublikowano

DLSS 4.0 przetestowany w cyberku. 

Spadek 2-3 fpsy. 
Nowy model wyeliminował denerwującą rzecz co wprowadziło RR - dziwne przekracnie kół w pojazdach. Widać było że RR zostawia smugę. Teraz tego nie ma. 

• Upvote 1