Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Do tych zasilaczy 1kW to już chyba trzeba uprawnienia SEP do montażu? 

Lepiej tego nie pisz, bo taki xkum doda przy montażu kompa z zasilaczem 1kW + 500zł za montaż przez specjalistę z uprawnieniami :D 

Opublikowano
5 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Do tych zasilaczy 1kW to już chyba trzeba uprawnienia SEP do montażu? 

Ja bym wykorzystał okazję i wymienił całą instalację elektryczną, żeby sąsiadom światła nie mrygały podczas kolacji. 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Widział ktoś konkretny i poprawnie zrobiony test DLSS4 MFG z analizą jakości obrazu w ruchu?

Nie do wiary, żeby minęła dobra od premiery a wszyscy mają na to wywalone.

Kadajo, weź potestuj coś.

image.png.053e163ad2aa732d27f33ce7a98a1b14.png

U Liptona od około 10:51, oczywiście na takim  PPC "tester" jak zwykle nic nie zauważył %-)

Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Do 5090 bez zasilacza 1200 w ogóle bym nie podchodził. 

Dobre 1000W na luzaku nawet na tych koksach Astralach sobie poradzą.

No, ale jak chcesz tego faktycznie używać na max TGP :E To warto mieć mocniejszy zasilacz, aby po prostu było ciszej :E i sobie pyrkał pod obciążeniem na 50%, a nie na 80 :E

Opublikowano

Widzę że do wątku ze starymi padłami zserii 4xxx nikt już nie zagląda, więc zapytam tutaj:

Jak na serii 4 testować nowy DLSS4 ?

Co muszę ściągnać/zainstalować ?

Widzę że jest cuda toolkit zawierający nowe sterowniki, czy to wystarczy ?

Opublikowano
33 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

A da sie podmienic w Alan Waku? Na Transformer model? Bo mi sie podoba jakosc tego DLSS 4

Nie mam AW2 ale pewnie się da, DLSS Swaper ogarnia wszystke gry, które mają zaimplementowany DLSS, jakąkolwiek bibliotekę.

2 minuty temu, IceMan napisał(a):

Widzę że do wątku ze starymi padłami zserii 4xxx nikt już nie zagląda, więc zapytam tutaj:

Jak na serii 4 testować nowy DLSS4 ?

Co muszę ściągnać/zainstalować ?

Widzę że jest cuda toolkit zawierający nowe sterowniki, czy to wystarczy ?

Poszukaj na Reddit:
-DLSS Swapper
-DLSS Tweaks
-nVidia ProfileInspector

Wszystko było tutaj, ale teraz sie nie dokopiesz.

Pewnie bardziej obeznani coś jeszcze dorzucą.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

No, ale jak chcesz tego faktycznie używać na max TGP :E To warto mieć mocniejszy zasilacz, aby po prostu było ciszej :E i sobie pyrkał pod obciążeniem na 50%, a nie na 80 :E

To teraz pytanie za 1000 punktów - czyli moje PSU 750W Gold starczy do 5080FE ? 

Opublikowano
57 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Bo nie ma kart ;)

Jakby wysłali do redakcji to w sklepach byłoby okrągłe 0 :E

5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie wiem, choć się domyślam. Sam się delikatnie waham czy moje 850 starczy jak będą takie skoki jak w 5080.

15 minut temu, lukadd napisał(a):

Widziałeś te skoki do 900W?

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Starczy. Ale taki 5080FE na stock będzie miał ~te 160W więcej pod pełnym obciążeniem od 4070. Więc obroty wentyla w twoim zasilaczu wzrosną :E

Jeśli kultura pracy zasilacza i jego wentylatora nie będzie ci przeszkadzać, nie musisz zmieniać.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ja bym celował w minimum 850W, choć na papierze ze sprzętem z sygnatury pewnie styknie to co masz.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Starczy. Ale taki 5080FE na stock będzie miał ~te 160W więcej pod pełnym obciążeniem od 4070. Więc obroty wentyla w twoim zasilaczu wzrosną :E

Jeśli kultura pracy zasilacza i jego wentylatora nie będzie ci przeszkadzać, nie musisz zmieniać.

A jak zrobie UV na wejsciu (bo zawsze robie), to wtedy zasilacz nie bedzie szalal? 

Na PCPartpicker jak zbudowałem swój zestaw podpinajac pod niego 5080FE, to pokazalo ze potrzebuje 620W. No ale te skoki w 5090, jeśli bedą też występować w 5080 to kaplica. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Widziałeś te skoki do 900W?

Dobry zasilacz robi skoki znacznie większe od tego co ma wbite na plakietce.

A nawet pod stałym obciążeniem jak jest dobry to zamiast 1000W na plakietce, będzie leciał 1100-1150W i się nie wywali.

Ale męczenie zasilacza na wysokich poborach to są większe obroty wentyla, czyli będzie zdecydowanie głośniejszy. A długotrwałe katowanie obniży jego żywotność.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A jak zrobie UV na wejsciu (bo zawsze robie), to wtedy zasilacz nie bedzie szalal? 

Kupisz GPU to sobie sprawdzisz i tyle.

Na 4090 z TDP większym o ~100W od 5080 leciałem na 12 letnim chieftecu 750W przez parę miesięcy :E Bez problemu dawał radę, no, ale był po prostu głośny. Bo musiał kręcić mocno wentylem pod takim obciążeniem.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
24 minuty temu, soundvibez napisał(a):

Nie mam AW2 ale pewnie się da, DLSS Swaper ogarnia wszystke gry, które mają zaimplementowany DLSS, jakąkolwiek bibliotekę.

Poszukaj na Reddit:
-DLSS Swapper
-DLSS Tweaks
-nVidia ProfileInspector

Wszystko było tutaj, ale teraz sie nie dokopiesz.

Pewnie bardziej obeznani coś jeszcze dorzucą.

Dlss updater podmieni mi po prostu pliki na takie jak w cp2077?

Tweaker dorzuci do gry profil do dlss4?

A inspektor to samo tylko manualnie?

Opublikowano
7 minut temu, Meuron napisał(a):

Od zaprzyjaznionej osoby info z Komputronika - do 20 sztuk 5090 na premiere :E To kiedy ja tego TUFA kupie, w kwietniu ?

TUF'a to chyba jeszcze ani jednego nie wyprodukowali :E

Bo jakoś zawsze przy premierach były jego testy, a teraz nawet jednego nie widziałem :E

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

20 Komputronik, 20 morele, 20 media, 20 xkom. Dla forumowiczów starczy :)

Jakby to poszło na forum a nie na całą Polskę to może by starczyło :E

Real w sklepach będzie taki, jeden dla kierownika, drugi dla syna kierownika, jakiś dla szwagra też by się przydał, a czwarty weźmie sekretarka w ramach premii będzie mogła go odsprzedać na allegro z profitem itd. 8:E