Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No faktycznie entuzjazm mi opadł na 5090 mając 4090. Jak się uda kupić Foundersa po MSRP to pewnie kupię a jak nie to trudno.
DLSS4 na 4090 to i tak już czarna magia jak ktoś tu wcześniej wspomniał. Sprawdziłem właśnie go na Horizon Forbidden West + upewniłem się z DLSSTweaks HUD, że Preset J wrzuca. Szczęka opada na Quality 3440x1440 :D 

W ogóle nie miało dziś zejść embargo na niereferenty 5090? Nie widzę żadnych testów

Opublikowano
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

To czemu piszesz, że na mocnym 3x00 można poczekać do kolejnej generacji?
Owszem jak ktoś gra w 2K i poniżej to może przekoczować. Dla tych co siedzą na 4K trzeba przynajmniej spojrzeć na serię 4x00.

ale tez nikt nie ma przymusu miec wszystkich suwakow na max w prawo :) o ile srednie/wysokie widac roznice jakies, to b.wysokie/ultra/uber to juz traci sens nawet jak masz 4090 - roznic z lupka szukasz w statycznym obrazie, a FPS leci na pysk mocno.

1 minutę temu, Mizu napisał(a):

W ogóle nie miało dziś zejść embargo na niereferenty 5090? Nie widzę żadnych testów

Techpowerup, ppc i od groma na yt.

Opublikowano
23 minuty temu, Umpero napisał(a):

W 4K na 3080Ti nie idzie grać.

No ja przecież gram od 2 lat :) i zyję i mam 60fps, które mi starcza bo i tak TV nie ma więcej :) Gram w TSW5, SimRail, Humankind, MFS2020 i wszystko w 4K na max. ustawieniach :)

Opublikowano

5090 z taką ilością generowanego ciepła zrobi saunę z pomieszczenia po dwu godzinach grania

już to przerabiałem przy HEDT z SLI GPU z poborem 725W w Wiedźmin3.

OK tego potwora da się okiełznać wodowaniem ale chłodnicę powiedzmy MORA600 trzeba wywalić do holu budynku

a to wszystko to koszmarne koszta na finał.

• Like 3
Opublikowano
5 minut temu, RTX4090 napisał(a):

z wbudowanego testu.

Różnica wyników wersji DLSS jest bardzo mała. 
To będzie gameChanger dzięki tej nowej premierze. 

Cyberpunk 2077 (C) 2020 by CD Projekt RED 24.01.2025 21_42_53.png

Ten komputer — Eksplorator plików 24.01.2025 21_35_47.png

Niezły FPS,  aczkolwiek z nowym DLSS warto uzyć quality albo balance. Niemniej jednak ten FPS jest całkowicie grywalny, szczegolnie na OLEDzie gdzie praktycznie Inputlag nie wystepuje (albo jest minimalny)

Opublikowano (edytowane)

Kurcze... napaliłem się jak szczerbaty na suchary na rtx 5090, złożyłem sobie na spokojnie kompa w październiku z zasilaczem z 2x 12vhpwr, bo straszyli już wcześniej tym poborem prądu, no ale nie... no po prostu kur... no nie.

Chyba odpuszczę... 

Czuję się, jakby kurtka skonczył się ze mną kochać miłością homoseksualną, gdzie ja byłem stroną bierną.

Nie na to liczyłem,  ja odpuszczam, przynajmniej na razie.

Powodzenia Panowie w zakupach :)

Edytowane przez Wuadator
  • Haha 7
  • Sad 1
Opublikowano
5 minut temu, ryba napisał(a):

temat o rtx50x0, a wy dalej wyniki starych gpu wrzucacie

jakby nie patrzeć 4090 ma bliżej do 5090 niż 3090 miała do 4090. 

Więc można powiedzieć że 4090 to starszy kuzyn. 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Wuadator napisał(a):

Kurcze... napaliłem się jak szczerbaty na suchary na rtx 5090, złożyłem sobie na spokojnie kompa w październiku z zasilaczem z 2x 12vhpwr, bo straszyli już wcześniej tym poborem prądu, no ale nie... no po prostu kur... no nie.

Chyba odpuszczę... 

Czuję się, jakby kurtka skonczył się ze mną kochać miłością homoseksualną. Nie na to liczyłem,  ja odpuszczam, przynajmniej na razie.

Powodzenia Panowie w zakupach :)

Pamietaj ze nasza choroba jest podstępna, gdy zaatakuje oddamy wszystkie diengi kurteczce...

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Elder napisał(a):

5090 z taką ilością generowanego ciepła zrobi saunę z pomieszczenia po dwu godzinach grania

już to przerabiałem przy HEDT z SLI GPU z poborem 725W w Wiedźmin3.

OK tego potwora da się okiełznać wodowaniem ale chłodnicę powiedzmy MORA600 trzeba wywalić do holu budynku

a to wszystko to koszmarne koszta na finał.

W ciepłym mieszkaniu gdzie jest +23C nie ma szans wysiedzieć przy takim komputerze w pokoju 10m2, bo zaraz będzie gorąco. Pozostaje wywalić komputer poza pokój i uchylić okno. :E Można też na balkon. :wariat:

Poza sezonem grzewczym to klimatyzacja i problemu żadnego nie będzie.

Opublikowano
2 minuty temu, Wuadator napisał(a):

Kurcze... napaliłem się jak szczerbaty na suchary na rtx 5090, złożyłem sobie na spokojnie kompa w październiku z zasilaczem z 2x 12vhpwr,

Ej, to moja historia. Też od października sprzęt w szafie sobie siedzi. Brakuje CPU i GPU. Też mam zasiłkę z 2 gniazdami . Tylko mam nadzieję że koniec będzie inny. Tzn nadal planuję kupić. Ale dzisiaj zrobiłem sobie test czy dwa radiatory mi wejdą do budy i będę musiał przebudować moje DIY odnośnie wentylatorków nad DDR5 bo się nie zmieści chłodnica od gpu na górze.

Opublikowano
8 minut temu, RTX4090 napisał(a):

jakby nie patrzeć 4090 ma bliżej do 5090 niż 3090 miała do 4090. 

Więc można powiedzieć że 4090 to starszy kuzyn. 

Jakby nie bylo, jest osobny temat do tego :E

Opublikowano
51 minut temu, Umpero napisał(a):

To czemu piszesz, że na mocnym 3x00 można poczekać do kolejnej generacji?
Owszem jak ktoś gra w 2K i poniżej to może przekoczować. Dla tych co siedzą na 4K trzeba przynajmniej spojrzeć na serię 4x00.

No bo można, wystarczy mierzyć siły na zamiary. Tobie się marzy 4K? To wal na stół 10 tysięcy jak masz. Ja chcę kupić 5080 do 1440p :) 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Element Wojny napisał(a):

(...) wystarczy mierzyć siły na zamiary. Tobie się marzy 4K? To wal na stół 10 tysięcy jak masz. Ja chcę kupić 5080 do 1440p :) 

Wrrr... :niegrzeczny:

Spoiler

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie przekonał mnie. Skoro 4090tka zadowala się dobrym 850W, a tu jest 150-200W więcej, to 1000W wystarczy w zupełności, chyba, że ktoś chce na tym nie grać, a pracować i wybiera procesor typu 16-rdzeniowy Ryzen albo Intela z OC.

Jak ktoś chce OC albo zwiekszanie PL to co innego, ale na stock, to moim zdaniem za duża panika. Przecież nie raz wychodziło, że np. porządna 450tka zachowywała się po obciążeniem 550W nienagannie i kilka godzin na 600W nie sprawiało problemu. To był test na stronie o dobrej renomie, ale że był ponad dekadę temu, to nie podeprę się linkiem ani nawet nazwą, bo mi już z głowy wywiało.

To tak dla kontrastu, bo gość mówi, żeby celować tak, żeby mieć 40-50% obciążenia.

Przecież nawet zapalony gracz nie będzie na tym grał po 10 godzin dziennie, a problemy ze szpilkami (transients) i gorsze 1200W mogą mieć. Za to bardzo dobre 1000 mogą być zaprojektowane z myślą o radzeniu sobie.

Przydałyby się konkretne testy i jakiś fajny poradnik co kupować pod 4090, 5080, 5090.