Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5090 to wół roboczy i pewnie jak komuś się ma zwrócić to pewnie tylko tyle że z odsprzedażą będzie na minus. Najlepsze że jest gwarancja i po czasie pewnie będzie coś lepszego ale rozumiem że tam brak grafy boli(+uwalniają sobie rynek w ten sposób). 5070ti co na za pobór? Dobiła do 300W? 5080 fe z jej 380w będzie się nadawała na workbuildy na tr.

Opublikowano
Teraz, Elder napisał(a):

4090 Galax HOF  miał 2 wtyczki 12VHPWR to spekulowałem że nierefy 5090 skoksowane też to dostaną

więc nie będzie piłowania gniazda zapas dla specs tech i luzik z temp i Amp.

No i torba.

MSI wrzuca jakieś special edition co same napisy sugerują że to lightning i pewnie coś wykombinują jak sama nv do tej kobyły (titan Ada) miała w renderze 2x 12v

Opublikowano
Teraz, Elder napisał(a):

Czekam co Galax zrobi i czy kozak HOF 5090 w ogóle będzie i czy jest sens takie coś zrobić z 5090.

EVGA nie ma, jak HOF wyjdzie z jednym gniazdem to oznacza jedno - nV powiedziala ze ma byc jedno i sie bujajcie z tym :E

Opublikowano
19 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja patrzę, jak zeszło powietrze z wszystkich

squidward-deflating.gif\

18 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

, to jak chłopaki napalone tu kupią 5090, a w x-kom będzie ich 10 na stanie, to i tak połowa zostanie na magazynie.

Spoiler

• Haha 7
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Bo zasilacze osiągają najlepszą sprawność gdy pod obciążeniem pracują w okolicy tych 50%.

Do tego są wtedy zwykle ciche. 60-80% też będzie OK, ale czym wyżej w wielu zasilaczach będzie już się robić głośnawo :E 

To normalna, wiadoma każdemu sprawa. Jasne :)

24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jak chcesz używać takie 600W 5090 na stock + jakiś mocniejszy procek, oc to komp może ci pociągnąć i ponad 800W pod obciążeniem + peaki :E. To jest już ~70% z 1200W.

Ja czasem zapominam, i to mój błąd, że tą kartę może chcieć kupić ktoś do czegokolwiek innego niż gry. A do gier musowo proc z X3D. Te proce biorą bardzo mało prądu. (edit: i ja bym niczego poza 7800x3d i 9800x3d nawet nie rozważał do kompa stricte do gier) Od tego wyszedłem. 

PS. Dzięki za fajną odpowiedź. Bez docinek, wyśmiewania, merytorycznie. Można uznać, że się ktoś myli i próbować kulturalnie wytłumaczyć. :)  :piwko:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, ket_rab napisał(a):

5090 AORUS Master na PCB posiada miejsce na drugie gniazdo ale w dziwnym miejscu.

5090 AORUS Master

tak, i od dupy strony by bylo uzywane z radiatorem w tym miejscu... Wiesz ile kart mialo w przeszlosci takie miejsca na zasilanie bez wlutowanego gniazda?

Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przecie seria 4xxx ma wyższe pobory niż seria 3 to, czym oni chcieli ratować te dzieci ? :hihot:

A to chyba, że coś poplątałem :) Ale pamiętam jak 4060 i 4070 miały bardzo niskie pobory. Jak piszesz, że wyższe niż 3xxx to ok, ale ja pod 3080Ti musiałem kupić 850W gdzie chyba nawet pójdzie 4090 więc mi bardziej chodziło o to, że 4xxx miała niskie pobory względem mocy.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

Co tu się odpiernicza?
1000W to za mało dla 5090?
Dwa miechy temu kupiłem zasilacz pod 5090 i że niby mam teraz zmieniać?
No chyba kogoś mocno grzeje...

Nie. Lipton miał 1000w i nie płakał że to mało do 5090.

Opublikowano
5 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

jaka wersja sterowników?

571.96 nieoficjalne.

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Nie. Lipton miał 1000w i nie płakał że to mało do 5090.

Od kiedy to rady eksperta od zasilaczy to płacz.

Opublikowano
7 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja patrzę, jak zeszło powietrze z wszystkich, to jak chłopaki napalone tu kupią 5090, a w x-kom będzie ich 10 na stanie, to i tak połowa zostanie na magazynie. :D

Ja kupię tylko nie wiem jakiej firmy i jaki model. Teraz myślę o MSI ale jej nie ma w X-kom.