Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Sklepy jak zwykle zrobią z tego mega premierę z kosmicznym zapotrzebowaniem na te karty, ale tu będzie szybka korekta. Może wyjdę na pomylonego, ale miesiąc po premierze zrobię research po sklepach i jestem przekonany, że karty będą wisieć do kupienia jakby nigdy nic. 

Korekta będzie musiała wyjść od AiB i obniżeniu powalonych cen ponad MSRP. Jedyny plus to spadki euro i dolara. Ale zauważyłem że prawie każdy AiB w tej generacji dowalił półkę wyżej + obniżył jakość swojego dawnego topu, więc i tak będzie golenie frajerów czyli nas. W przypadku MSI albo Suprim albo FE, nic nie ma pomiędzy. Bo Gaming Trio został tak mocno wykastrowany.

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

Zdjęcie przedstawiające Blackwella:

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/gb202-die-shot-beautifully-showcases-blackwell-in-all-its-glory-gb202-is-24-percent-larger-than-ad102

Jest 4090 i 5090.

Się zastanawiałem właśnie ile powierzchni zajmuje cache L2. 

44 minuty temu, tomek25 napisał(a):

Listopad: będą niedobory, dopiero więcej na koniec grudnia

grudzień: Dopiero na koniec stycznia, a może nawet luty

Początek stycznia: może w marcu się poprawi, a całkiem problem zniknie w pierwszej połowie roku

A tu nagle koniec stycznia i jedynie niecałe 10% ponad MSRP?

Nic nigdy się nie zgadza. :lol2: Jak miały być, to nie było. Jak teraz newsy/plotki/domysły, że dopiero gdzieś w maju się unormuje, to nagle się pojawiają blisko normalnej ceny w PL, a dopiero co ktoś tu informował, że w UK ciągle stoją dostępne w okolicach MSRP. 

Jak ktoś się zastanawia, to ja bym radził kupić proca póki jest. Bo jeszcze znowu się coś zmieni i zamiast "Teraz to już będą" będzie "pytaj pan w  sierpniu" :lol2:

Opublikowano (edytowane)

Wyjątek od reguły to ai 5070ti ma takie same tops jak 4090. Nie wiem kto mając jakąś dostępność tej 4090 jej nie brał z myślą że i tak na siebie zarobi(ta była 2x lepsza od 4070ti pod tym względem). Ja jestem raczej spokojny o tą 70ti w marcu jak jakaś katastrofa się nie wydarzy. 

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dostępność wcale nie musi być taka zła jako ze tym razem duża część użytkownikow z 4xxx nie będzie zmieniała kart.

Ale co zrobią sklepy to już inna kwestia.

Jeśli chodzi o 5090 to raczej mało tego będzie tak jak piszą po netach. Wystarczy popatrzeć po recenzentach jak mało modeli dostali, wielu AIB w ogóle jeszcze nie masz testów. Gigusia, PNY, Gainward, Zotac, Inno, chyba żadnego nie widziałem jeszcze w testach :E 

Asus dał do testów jeden najdroższy model, MSI dwa modele.

Z 5080 pewnie będzie lepiej bo mniejszy układ i więcej tego naklepią. Ale to też może nie być wcale kolorowo. Ludzie z 4080 raczej nie będą chcieli się przesiadać w zbytnich ilościach, ale z poprzednich generacji, z takiego 3070, 3080, a nawet 4070 ludzie czekają na nowe gpu.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby NVIDIA zrobiła redesign coolera z 4090 używając pomysłów z 5090 ale utrzymując 3 sloty to aib nie miałoby czego szukać, nawet z tymi śmiesznymi aio 360 mm. Jedyny sens aio wtedy miałby z 2x 420 mm w zestawie żeby mieć jakąkolwiek przewagę w głośności czy temperaturach :E

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, cichy45 napisał(a):

Gdyby NVIDIA zrobiła redesign coolera z 4090 używając pomysłów z 5090 ale utrzymując 3 sloty to aib nie miałoby czego szukać, nawet z tymi śmiesznymi aio 360 mm. Jedyny sens aio wtedy miałby z 2x 420 mm w zestawie żeby mieć jakąkolwiek przewagę w głośności czy temperaturach :E

Dlaczego nie 4 jak w prototypie? Cewki w tych fe to co drugi narzekał i tak :lol2: kup se pan słuchawki.

Opublikowano

Ponieważ chciałem kupić RTX 5090, piszę w tym wątku

Chodzi o te nowe sterowniki i DLSS4 w Cyberpunku.

Rzeczywiście w 4k, trybie DLSS Wydajność jakość obrazu jest bardzo dobra. Widać to po liniach wysokiego napięcia i wszelkiego rodzaju siatkach - wyglądają dobrze, bez postrzępień i zaniku ciągłości - te efekty powstają dopiero w trybie wysoka wydajność, choć obraz dalej wygląda nieźle. Zużycie mocy przez kartę w trybie DLSS4 wydajność jest sporo większe niż w DLSS3 wydajność - sądzę, że ostro pracują jakieś komponenty karty rekonstruujące obraz.

Wygląda na to, że DLSS4 może w wielu przypadkach wykorzystać dodatkowy potencjał, często niewykorzystywany, a drzemiący w RTX 4090.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No więc może wreszcie wykorzystany zostanie potencjał tych tensorów w mocnych kartach RTX 40xx. Ja to widzę jako drugie życie dla karty o ile pojawi się w większej ilości gier implementacja DLSS4.

W niektórych grach np. Callisto Protocol potencjał karty nie był wykorzystany. Gra nie osiągała stabilnych 120 klatek a karta pracowała na 250W (zamiast 350-400).

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
33 minuty temu, TheMr. napisał(a):

W przypadku MSI albo Suprim albo FE, nic nie ma pomiędzy. Bo Gaming Trio został tak mocno wykastrowany.

No jak nie ma? Będzie vanguard, który zapowiada się mega ciekawie

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomek25 napisał(a):

5060ti 16GB

Obstawiam, że 5060ti 16gb będzie z 15%wydajniejsza od 3060ti czyli na poziomie 3070 Ti. W sumie wątpię, żeby ta 5060 Ti zbliżyła się wydajnością do 4070, patrząc na to, w którym kierunku wydajnościowo idzie NVIDIA z serią 50xx.

Edytowane przez tomek25
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Dlaczego nie 4 jak w prototypie? Cewki w tych fe to co drugi narzekał i tak :lol2: kup se pan słuchawki.

Ja mam szczęście i mi w żadnej karcie cewki nie grają :) 

Opublikowano
7 minut temu, bartez88 napisał(a):

No jak nie ma? Będzie vanguard, który zapowiada się mega ciekawie

To czym kiedyś było Gaming Trio teraz nazywa się Vanguard. Jedną półkę każdy producent dodał żeby jeszcze bardziej skosić ludzi w segmencie premium, a przy okazji niższe półki cenowe również skosić. Vanguard może dobrze się zapowiada dla 5080, ale dla 5090 będzie na poziomie niewiele lepszym od Gainwarda.

Opublikowano
35 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ehh szkoda ze ten 5080 taki wolny...

Też tak uważam, tylko 5090(który teżjest slaby - no ale nie ma nic lepszego) - wszystko co jest słabsze to złom i na tym powinnismy zamknac ten temat.

38 minut temu, lukadd napisał(a):

Z 5080 pewnie będzie lepiej bo mniejszy układ i więcej tego naklepią. Ale to też może nie być wcale kolorowo. Ludzie z 4080 raczej nie będą chcieli się przesiadać w zbytnich ilościach, ale z poprzednich generacji, z takiego 3070, 3080, a nawet 4070 ludzie czekają na nowe gpu.

Wszystko się rozbija o cenę - jak ktoś ma sprzedać 4080 i dopłacić 30% ceny za 10-15% wydajności to chętnych może być mało, ale jest też całe grono ludzi, którzy się rzucamy byleby tylko być na najnowszej wersji

Opublikowano
48 minut temu, VRman napisał(a):

(...)że w UK ciągle stoją dostępne w okolicach MSRP. 

Jak ktoś się zastanawia, to ja bym radził kupić proca póki jest. Bo jeszcze znowu się coś zmieni i zamiast "Teraz to już będą" będzie "pytaj pan w  sierpniu" :lol2:

W UK są okolo 5-10% droższe niż MSRP, od premiery do końca grudnia był problem z zakupem - teraz w styczniu wyprzedają się znacznie wolniej i jak trzeba czekać to

Max kilka dni

25 minut temu, galakty napisał(a):

Wolny, ciepły, bierze dużo prądu i tylko 16GB VRAM. Jeszcze gorzej niż 4080 wygląda swego czasu :E 

Czyli co, żeby grać to minimum 5090?