Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

W 2007 roku najniższa krajowa netto 700zł, czyli niech będzie, że za trzy najniższe krajowe miałeś topowe GPU.

Ale jak dobrze pamiętam to minimalna w 2007 nie była standardem jak dzisiaj. Nawet w 1999 kiedy zacząłem moją pierwszą pracę miałem jakieś 900zł i to była głodowa pensja za którą dyrektor przepraszał :) W 2007 pomiędzy 1500 a 2000 była bardzo często na większości stanowisk. No chyba, że coś źle pamiętam. Ale 700 netto to zupełnie nie pamiętam aby w 2007 ludzie zarabiali.

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

Ale jak dobrze pamiętam to minimalna w 2007 nie była standardem jak dzisiaj. Nawet w 1999 kiedy zacząłem moją pierwszą pracę miałem jakieś 900zł i to była głodowa pensja za którą dyrektor przepraszał :) W 2007 pomiędzy 1500 a 2000 była bardzo często na większości stanowisk. No chyba, że coś źle pamiętam. Ale 700 netto to zupełnie nie pamiętam aby w 2007 ludzie zarabiali.

Nie była standardem bo dużo ludzi zarabiało mniej. Kwitł czarny rynek, wypłaty pod stołem.

Najniższa krajowa to było ponad 900 pln brutto.

Opublikowano (edytowane)

Patrzę sobie na proshop'a. Na 7 krajów które obsługują. Mają na magazynie obecnie niby 6 sztuk Gigusiów 5090. Jakieś Asusy i Inno w w niewiadomej ilości na magazyn wejdą 7-13 luty. Reszta karcioch terminy dostaw nie znane :E

5080tek wyświetla im na stanie kilkadziesiąt sztuk gotowych do sprzedaży na 30tego.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Przecież najniższa krajowa w 2013r to było 1186 zł na rękę to o jakich ty 2k piszesz u większości i to 5 lat wcześniej. Xd Wtedy kończyłem szkole i właśnie tyle zarabiałem w pierwszej pracy. Jak człowiek poszedł w jakieś dodatkowe soboty to wyszło około 1600-1700 zł na rękę. Owszem byli ludzie którzy zarabiali już nawet 2k+ ale to zdecydowana mniejszość, a już na pewno nie młodzi pracownicy.

Edytowane przez Ryza
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Ale co ma piernik do wiatraka, że tak powiem ;) Chodziło mi o to, że w 2007 za trzy najniższe krajowe kupowałeś 8800GTX, dzisiaj za prawie trzy najniższe kupujesz 5090. Więc odnośnie Twojego wpisu, że to jest chore 12K zł za top to pisałem, że wiele się nie zmieniło.

2 godziny temu, misieq napisał(a):

ja teraz nawet zwykłego FG nie odpalam bo na monitorze 60HZ nie ma sensu.

Szczerze jak do 60Hz sprzedajesz 4080, po to żeby kupić 5080 nie używając FG, ale dostając nowy DLSS na 4080 to jest bez sensu. Zwłaszca, że będziesz musiał dopłacić 2000zł+.

Pytanie jeszcze w jakiej rozdzielczości grasz, czy natywnie, czy korzystasz z DLSSQ ?

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

4k gram, czasami 1800p jak trzeba lub 4k z DLSS.

Dlatego pomimo tego że monitorek mam spoko (Philips Momentum 436M6VBPA), to jednak jest to tylko 60hz wiec generatory za duży lag generują bo nie mają jak sie rozpędizć.

Opublikowano (edytowane)

Widziałem ktoś jaki adapter jest dodawany do 5080, 3 czy 4 wtyczki pci-e są potrzebne?

Niestety już spadła z rowerka, wydajność niewiele wyższa niż 4080, czyli to co było wiadome od dawna 

Screenshot_20250129_053646_Reddit.thumb.jpg.d1f615ad0eeb1ed387d5cdecdcbc8a55.jpg

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

Widziałem ktoś jaki adapternjest dodawany do 5080, 3 czy 4 wtyczki pci-e są potrzebne?

Niestety już spadła z rowerka, wydajność niewiele wyższa niż 4080, czyli to co było wiadome od dawna 

Różne dają.

Ale i tak kup lepiej kabel do Twojego zasilacza.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mnie zastanawia dlaczego koło południa wywiało wszystkie 50xx z Media Expert i dalej ich nie ma. Czyżby dostali info, że nic do nich nie dotrze i stąd taki ruch?

Pracownicy wzięli na siebie te kilka sztuk. Może ci odłożą za te +20% januszowego. :lol2:

10 minut temu, zozolek napisał(a):

Scalpery się przejada tym razem ..

Chciałbyś xD

Opublikowano
45 minut temu, ztx napisał(a):

Zaczyna się zabawa. Wystawione ogłoszenie za 7999 zł i to dostępna przedpremierowo.image.thumb.png.41608e2487eb335105cb61e77f3aad41.png

easye coś mi mówi ten nick ;d nie było takiego na labie? No ładnie ładnie. Myślę, że 5080 nie będzie mieć takiego wzięcia jak 5090

Opublikowano
5 godzin temu, misieq napisał(a):

4k gram, czasami 1800p jak trzeba lub 4k z DLSS.

Dlatego pomimo tego że monitorek mam spoko (Philips Momentum 436M6VBPA), to jednak jest to tylko 60hz wiec generatory za duży lag generują bo nie mają jak sie rozpędizć.

Boże ile to już lat a Momntum 436M wiecznie żywe, to już chyba klasyk gamingu w 4K 😁?