Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Brolly napisał(a):

Bodajże @Mar_s kupił 4090 asus strix za 6500zł ? nówkę sztuka praktycznie z outletu oleole, tylko nie pamiętam czy maj 2023 czy maj 2024. :wariat: 

Do dziś boli pupa po tym screenie :E

za 6k nówkę 4090 Gaming OC  w wakacje 2023...

z OLX (albo  allegrolokalnie?), facet  z wybrzeża przywiózł  mi do Warszawy  przy okazji

fart na cały  rok wykorzystany

Edytowane przez bofff
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Nie kosztował tyle ile wróżbita wróżył 😅 to na pewno, już nie pamiętam jaki podawał przedział cenowy który miał być do wakacji (to 7kzl to tak z pamięci podałem, może mówił o 6.5) i nie przypomnę sobie bo nie ma jak, ale jego oczekiwania nie wpisały się w realia rynkowe. Dotyczyło to również 4080. 

Ten wróżbita? 

Screenshot_20250201-191022~2.png

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, baster napisał(a):

Serio, stary wyjadacz a dalej ufa w to, co twierdzą konsultanci x-kom. Bez urazy oczywiście. Ile to już razy było przerabiane? Dlatego bardziej uwierzyłem sprzedawcy, który powiedział, że jest więcej zamówień niż dostaną kart w pierwszym rzucie. Bo taki scenariusz jest bardziej wiarygodny. Obym się mylił oczywiście…

Za 4 dni się dowiemy co z tego wyjdzie. Ja liczę na to, że wyślą w pierwszym / drugim rzucie, skoro udało nam się kupić w ciągu tych 3-4 sekund kiedy były dostępne.

Opublikowano
20 minut temu, wkamil73 napisał(a):

A pamiętacie na nieżyjącym forum jak były przepowiednie, po premierze 4xxx, że 4090 miało do wakacji kosztować nie pamiętam ile, 7kzl? 😅

Nie pamiętam 40xx. ale za to przypomniał mi się wpis odnośnie 30xx, że w lutym 2021  krypto padnie, a 3080 będą po 1500zł z riserami w gratisie.

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, lukadd napisał(a):

Wróżby były na 5k pln.

Tyle to za używkę z tych 7.6k... faktycznie można było wtedy kupić i dziś udawać greka. Cóż zobaczyć trzeba jak się rynek za miesiąc ustawi w międzyczasie polując na 5070ti. Founders 5080 to było coś ciekawego. Większość coolerów przechodzi chyba na 70ti z 80 od aib w nie zmienionej formie?

Opublikowano
17 minut temu, Stjepan napisał(a):

To teraz pod koniec 2026 RTX6XXX DLSS5 240p to 8K upscaling i Ultra Multi Frame Generator x8/x12/x16/x32. :wariat:

Spoiler

Poza rokiem i 240p, pewnie się przepowiednia sprawdzi. Tylko 360p-480p i 2027.

A RTX 7xxx to będzie 64bitowy chip o mocy poniżej 4060, ale za to obok będziesz miał chip AI wielkości 5080tki, w całości do obrabiania efektów pracy tego małego. 

Za 5000zł będzie takie coś, a za 20000 będzie to samo, ale chip do AI będzie 2x większy i będzie na żywo podmieniał tekstury na budynkach w GTA VI i zapewniał wspaniałej jakości chatboty w następcy Skyrima, który w 2027 będzie już w wersji pre-alpha. 

Potem to już całkiem "neural rendering", 20fps, input lag 150ms i osiem filmików DF na godzinę, żeby ludziom wytłumaczyć, jakie to jest super. 
Potem będziemy się cieszyć, że cloud gaming taki super, bo input lag na tym mniejszy. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 31.01.2025 o 15:40, Kadajo napisał(a):

Ja takiego małego używam i tez się sprawdza, lepsze to niż kupowanie puszek ze sprężonym :D

MOCNA-Dmuchawa-Elektryczna-Kompresor-Sprezone-Powietrze-do-Kurzu-Komputera.thumb.jpg.816a498bad0a3462d292e0bab1319722.jpg

To ja mam taką puszkę sprężoną, przejadę raz na 2-3 miesiące i każdy zakamarek w budzie czysty jak w fabryki :E

IMG_2534.JPG

• Haha 1