Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Voodoo2 napisał(a):

Screenshot_20250204_183621_Chrome.thumb.jpg.582eca9b6e5c088188fbeef9be20ea3f.jpg

Tak szczerze to nie wiem po co ten hate na @x-kom
Moim zdaniem sklep z PL któremu chyba najbliżej do zachodnich standardów.
Wyszli z twarzą jako jedyni z premiery RTX 3080, teraz proponują $ przy RTX 50xx.
Zawsze byli na pclab, teraz ithardware, można bezpośrednio na forum pisać, każdemu dają indywidualne rabaty. Ich pracownik (pracownicy?) także w miarę możliwości odpisuje na forumowe pytania itp. chociaż tych czasami jest ogrom, a niektóre zaczepki powiedzmy bywają lekko to ujmując nietaktowne i prymitywne. Nie wiem czy mają jakiś wkład właśnie w sponsoring pclab/ithardware, to pewnie prędzej trzeba pytać np. kolegi @tomcug chociaż ta informacja nie musi być jawna jeżeli chodzi o ich realny status. Raczej byle kto na ładne oczy nie dostaje swojego forum na samej górze w obszarze ładującym się jako pierwszy. Od lat też czytam różne zarzuty w ich stronę, żale - nie pamiętam aby jakaś z tych historii nie skończyła się happy endem, a sklep nie wyszedł naprzeciw potrzebom klienta.
Ceny są u nich konkurencyjne ale też wlatują fajne promki z których sam parokrotnie skorzystałem.

Prawdziwi polacy mają w genach narzekanie. Taka już nasza natura.
Co do braków GPU jest to problemem globalnym, do samego sklepu można mieć chyba tylko pretensję o niedoszacowanie realnych stanów magazynowych, bo przewidywane dostawy i ilość GPU w nich pewnie jest mocno ruchoma.
Obstawiam, że gdyby była fizyczna możliwość to wszystko byłoby pewne i doszacowane co do sztuki.

No ale ogólną frustrację na samą premierę rozumiem. Towar widmo, ceny do przesady.

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Zachy napisał(a):

No tak bo 5090 kupuja nierozgarniete nieogary które pluja kasa?

Ja myslalem ze to pasjonaci co ogarniają kuwete i wiedza co sie w okolicy dzieje...

I beda kombinowac jak tu uzywac karty zeby jej nie uwalic

Tylko po co kombinowac? Popsuje sie to trudno, jest gwarancja przeciez. Obchodzic sie jak z jajkiem nie ma sensu. 

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

No tak bo 5090 kupuja nierozgarniete nieogary które pluja kasa?

Ja myslalem ze to pasjonaci co ogarniają kuwete i wiedza co sie w okolicy dzieje...

I beda kombinowac jak tu uzywac karty zeby jej nie uwalic

Wystarczy że ktoś nie trafi na artykuł, to na 100% nie będzie się bawił w żadne devkity, bo skąd w ogóle ma wiedzieć że takie problemy na oficjalnym sterowniku mogą występować.
Nie wiem w ogóle jak można bronić Nvidii w takiej sytuacji, sugerując niszowe obejścia.

• Like 1
Opublikowano

Jest pierwszy zgrzyt (choć nie wiem, czy to faktycznie wina 5090/driverów)! :E Kingdom Come: Deliverance II - wszystko ładnie, początkowa cutscenka poprawnie się wyświetla, ale w samej grze obraz jest z czerwonymi artefaktami (taka jakby poświata. Raczej nie jest to kwestia ustawień, bo próbowałem zmieniać większość opcji i dalej jest to samo. No nic, będzie trzeba pisać do supportu (choć może to nie jest problem po stronie gry, a driverów NVIDII).

KCDII.jpg

• Confused 1
  • Sad 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.02.2025 o 18:23, Godlike napisał(a):

A te drivery dzisiejsze fix instalowałeś? A jak ta Inno3D jest w miarę cicha?

Edytowane przez lysyn
Opublikowano
19 minut temu, Element Wojny napisał(a):

@Kadajosprzęt dojechał.

Widzisz te fps'y w górnym prawym rogu? 1440p, DLSS Transformer, PT, FG, mix. wysokie/ultra. 

O OLEDzie póki co nie będę pisał, bo jeszcze szukam swojej szczeny po tym jak mi odpadła. 

image.thumb.png.43754af04c417c1b6526580515460880.png

A jak dasz wszystkie suwaki w prawo to ile fps? :E

Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie ma tego złego. 3 raz sprzedaje swoje 4090. Pierwszy raz za 6000, drugi za 7000, zobaczymy ile teraz będzie 🤣🤣🤣🤣

Mowie ci przeznaczenie chce cię uchronić przed ta 5090 :E

A może wszyscy co się tak na te karty rzucili są brzydcy jak Billy i nie chcą, żeby gry tez takie były:

:smiech:

WTF :gordon:

https://ithardware.pl/aktualnosci/loteria_sprzedaz_rtx_5090_skandal_sklep-38703.html

:bandyta:

Opublikowano
37 minut temu, Element Wojny napisał(a):

tak

Jak kupowałem swój monitor z sygnatury na miniledzie (https://www.rtings.com/monitor/reviews/aoc/q27g3xmn) to najtańsze OLEDy były w okolicach 3500zł+.
Teraz sytuacja się diametralnie zmieniła ale nadal się boję OLEDów przez to wypalanie, czyszczenie pikseli, unikanie statycznych obrazów itd.

Chociaż coś jak Twój mógłbym łyknąć na próbę, w sumie taki upgrade nie wyniósłby mnie dużo ale nadal mam jakąś blokadę.
Przesiadałeś się z czego? Dla mnie przesiadka ze zwykłego IPS (też AOC) na obecny monitor było kosmiczną różnicą.

22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Mowie ci przeznaczenie chce cię uchronić przed ta 5090 :E

@PiPoLiNiO

DARKAMD.jpg.e994e645114613970eb8050e45e84144.jpg

Opublikowano (edytowane)

Skoro NV odstawia taki burdel i sztucznie steruje podażą to nie powinno być tak, że rozwścieczony tłum szturmuje wszelkie profile NV na fejsach, twitterach i innych mediach społecznościowych i wyzywa kurtasa srajtasa od ćwoków i gejuchów?
Przecież ten fajansiarz powinien być teraz w necie tak obsmarowywany na każdym kroku jak najgorsza szmata spod latarni...

Edytowane przez Umpero
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

Prawdopodobnie system wykrywania wycieków świruje, on potrafi odłączać kartę nawet jak nie ma wycieku. Tak sobie Gigabyte wymyśliło, idea dobra ale potrafi napsuć krwi. U siebie wypiąłem wtyczkę z PCB i jest wszystko ok %-)

Kupujesz GB, wyciągasz wtyczki od tego

Kupujesz Asusa Astral, wyciągasz wtyczki od niepotrzebnego wentylatora

Kupujesz (... tu wolne miejsce, uzupełnię jak pojawi się kolejna afera ;))

• Haha 1