Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Michael_ napisał(a):

Powiem tak, używam sterowników 572.16 i jak na razie nie mam żadnych problemów.

Ale może to być też dlatego że z limitem 120fps po prostu ta karta się nudzi z 3900x, średnio 40% gpu usage.

I w porównaniu do 3080 Vision OC - zdecydowanie chłodniej bo gpu nie przekraczało 65 stopni.

Mógłbym lecieć na 240fps (w końcu FO32U2P tyle ogarnie) ale ogranicza mnie HDMI.

No i też tak za bardzo w grach single nie ma sensu pchać się w większą ilość FPS.

Ogolnie to bez monitora 240hz ciezko podchodzic do tej generacji. Jak ktos ma 144hz to w sumie i tak ma bajery z serii 40x0 bo MFG nie ma sensu odpalac, bo wyskakuje tearing.

Sam tez nie mam problemow z 5080 rowniez na linuxie (MFG, VRR, DLSS4 tez tam dziala)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Michael_ napisał(a):

Do 4k 120fps jest wystarczający. 

Z ciekawości. W czym? W Valorancie? W CS2?
Nawet w 4K ten proc mocno skroi wydajność. A

zresztą.. są na YT porównania, weź zerknij w wolnej chwili na jakieś zrobione przez porządnych testerów.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Ktoś z posiadających 5080/5090 testował MFG?
Jak to się sprawuje? Widać jakieś artefakty? Czuć różnicę w responsywności?

Dziala zadziwiajaco dobrze. W takim CP2077 bazowy framerate mozna ustawic na 45fps co przy rodzialce 3440x1440 daje obcizenie GPU na 85% przy maks detalach. Po wlaczeniu MFG masz 120fps (x3). Artefakty sa w pewnych miejscach widoczne, ale nie jest ich wiecej w trybie x3 od trybu x2.  Natomiast tryb x4 daje wiecej bledow i w mojej opinii musi byc dopracowany. Oczywiscie to uplynniacz, wiec w takim Wukongu bazowy FPS bez MFG lepiej uszykowac na 60fps i z niego wychodzic w gore.

Ciekawe tez jest Smoth Motion. Taki Elden w 120fps wyglada miodzio mimo widocznych wiekszy artefaktow (bo uplynnanie jest na driverze bez wektorow ruchow)

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Nie wiem czy wiece ale dzis ruszyla sprzedaz kart w sklepie MSI ;)

https://pl-store.msi.com/pages/search-results-page?q=rtx 5080

Suprim drozej niz kupilem :mad:

• Thanks 2
  • Confused 1
Opublikowano
29 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Sprzedales Palita 4090 za 8500?

Tak, po odliczeniu prowizji Allegro i kosztów wysyłki kurierem z ubezpieczeniem wyszło na "czysto" jakieś 8255 zł.

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Drozej ale karty sa od reki i jak jest koncowka to pokazuje stan ile do konca zostalo ;)

3-4tyg i ceny sie unormuja, a karty beda zalegac.

I za 3-4 tyg ile będzie taki suprim SOC kosztować? Warto poczekać czy te 6900 może być. 

Opublikowano

Da się ustawić w grze te parametry wyświetlania z Afterburnera w taki sposób było wiadomo że ten paramter to Średni FPS, ten aktualny FPS a jeszcze inny temp cpu itp, oraz żeby każdy parametr z osobna był jeden pod drugim?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kiper09 napisał(a):

I za 3-4 tyg ile będzie taki suprim SOC kosztować? Warto poczekać czy te 6900 może być. 

Nie wiem jakie byly ceny premierowe, ale jak ktos jest w stanie dac 7k za 5080 to raczej czekac az spadnie te kilka setek nie bedzie ;)

Dla mnie kazdy model powyzej ceny mrsp nie jest akceptowalny ;) Za ten ochlap wydajnosciowy po 2 latach co dostalismy to nie powinno byc drozsze niz 5k.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
16 minut temu, Kiper09 napisał(a):

O Suprim się nie wypowiem, bo nawet nie wiem o ile jest droższy od tanich modeli 

W normalnym świecie, pomiędzy końcem marca a połową maja powinno się dostać bez problemu najtańsze za 5100-5300, a jakieś sensowne za 5xxx zł. 

Ale to świat post-Covidowo-kryptowałowy. 

Mimo wszystko ja bym czekał. Ten złom nie jest warty więcej niż 3000 i tak. Jeszcze za 5000 można, ale za 7000 to daj pan spokój. 
Myślę, że AMD może cośtam powalczyć i dostępność (5080, nie 5090) się poprawi. 

Z trzeciej strony jakieś wojny cłowe się mogą wydarzyć. 
Świat GPU do PC nie jest normalny od dawna i wszelkie wróżby mogą się o kant kuli potłuc.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

No ja nie przepadam za ogromnymi skrzynkami, wolę coś bardziej kompaktowego. Chociaż i tak zaszalałem, bo wcześniej miałem 4090 w NR200 a Qube 500 sporo większy.

Jakie tam sporo - 22 vs 33 L a zyskałeś AIO 280, płytę ATX i zasilacz ATX .. Chyba było warto :)

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

O Suprim się nie wypowiem, bo nawet nie wiem o ile jest droższy od tanich modeli 

W normalnym świecie, pomiędzy końcem marca a połową maja powinno się dostać bez problemu najtańsze za 5100-5300, a jakieś sensowne za 5xxx zł. 

Ale to świat post-Covidowo-kryptowałowy. 

Mimo wszystko ja bym czekał. Ten złom nie jest warty więcej niż 3000 i tak. Jeszcze za 5000 można, ale za 7000 to daj pan spokój. 
Myślę, że AMD może cośtam powalczyć i dostępność (5080, nie 5090) się poprawi. 

Z trzeciej strony jakieś wojny cłowe się mogą wydarzyć. 
Świat GPU do PC nie jest normalny od dawna i wszelkie wróżby mogą się o kant kuli potłuc.

Ja mam 3070Ti także dla mnie to będzie skok wydajności ogromny 

Opublikowano
4 godziny temu, Umpero napisał(a):

W jakiej rozdziałce go męczysz ?

W 4k go będę męczył, oczywiście z DLSS, a jeśli będzie trzeba to nawet i z "fejkowymi klatkami", ale za porządne testowanie wezmę się dopiero na weekendzie, bo jeszcze czekam na monitor :cool:

Opublikowano
1 godzinę temu, Umpero napisał(a):

Ktoś z posiadających 5080/5090 testował MFG?
Jak to się sprawuje? Widać jakieś artefakty? Czuć różnicę w responsywności?

Szczerze to działa na tyle dobrze, że dla mnie MFG x3 jest na swój sposób rewolucyjne. Artefaktów jest mniej niż przy FG, gra się dużo lepiej. Miałem porównanie Cyberpunka 2077 w 160-170 klatkach z MFG x3 na 5080 oraz na 4090 z FG w ok. 105-110 klatkach (mowa o rozdzielczości 4K z DLSS w trybie wydajności i max detalach z PT). 

Nie ukrywam, na 5080 czuć było, że jest płynniej, było przyjemniej i w dodatku zajebiście dobrze mi się grało z tym MFG x3. Lepiej, niż na 4090. Ogólnie jestem pod wrażeniem tej technologii i o ile MFG x4 trochę już za bardzo pływa, tak x3 jest idealne. 

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

To bardzo dziwne. Przecież pomiędzy FGx3 a x4 nie powinno być więcej jak 3-10ms różnicy

Mimo wszystko przy MFG x4 nie czuje tak dobrej responsywności i gra mi się gorzej - odczucia są takie, jakby obraz rzeczywiście nie reagował natychmiastowo na to, co chce zrobić. Da się grać, ale dla mnie to opoźnienie jest zbyt wysokie, przy MFG x3 tego nie ma kompletnie. 

Opublikowano

Dobrze, żeby oprócz osobistych odczuć ktoś sobie zadał trud obiektywnego porównania. Np odpala tą samą scenę w tej samej grze w identycznej rozdzielczości i wykonuje te same czynności. Wyjmuje starą kartę. Wkłada nową i powtarza test w identycznych warunkach. Tylko takie porównanie jest miarodajne. Oczywiście cały pozostały setup typu CPU, RAM itp identyczne. Ja jeszcze na labie jak przechodziłem z 3060Ti na 3080Ti tak właśnie zrobiłem i napisałem posta.

Niestetety ale odczucia mogą być subiektywnie uwarunkowane psychologicznym mechanizmem potwierdzenia słuszności - wydałem kupę kasy na coś nowego to mózg będzie podpowiadał i uzasadniał sens. Tak więc tylko i wyłącznie liczby są miarodajne. Takie jest moje zdanie.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jestem rozczarowany wydajnością serii 50xx. Już trochę czasu duszę się na 3070ti i mimo tego, że apetyt na serię 5 już mi totalnie przeszedł to jednak kartę chcę wymienić. Mam możliwość zakupu 4070 ti super od Gigabyte za 3200, karta prawie nowa na gwarancji. Warto brać, czy warto dopłacić do czegoś innego w granicach 4000? Interesuje mnie gra w 4k dlss quality. 

Edytowane przez Henryk Nowak