Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, tomcug napisał(a):

Spoko, skoro uważasz, że MSAA to najlepsza metoda AA, to nie będę polemizował. Choć w erze po forward renderingu to i tak dyskusja bez znaczenia ;)

Nie przypominaj mi o smutnej rzeczywistości, w której coraz mniej gier jest na Forwardzie :(

Spoiler

Ja bym chciał, żeby wszystko zostało na forwardzie, ale miłośnicy dynamicznego oświetlenia i realizmu mnie by na widłach z tego wątka wynieśli, więc tego nie napiszę. ;)
Zostawię im linka może: https://dev.epicgames.com/documentation/en-us/unreal-engine/forward-shading-renderer-in-unreal-engine

(nie jest najlepszy, bo nie wspomina o najwięszej zalecie MSAA i patrzy tylko z punktu widzenia gry na Unreal Engine. Myślę, że w innych może być więcej niż +22% zysku wydajności)

Na pewno forward + MSAA zostanie najlepszą opcją dla gier VR, bo inaczej by trzeba w 16K renderować, a na to nawet 5090tka jest (kilkukrotnie) za wolna.

Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie przypominaj mi o smutnej rzeczywistości, w której coraz mniej gier jest na Forwardzie :(

Dla normalnych (bez urazy ;)) graczy to nie jest smutna rzeczywistość, tylko postęp. Deal with it.

Opublikowano (edytowane)

To tylko wybór innych priorytetów. Coś za coś. Tak jak to zresztą jest opisane w linku, który dałem. 

Nie ma nic nienormalnego w wybraniu czegoś pod inne priorytety. Dla Doom Eternal developer uznał, że to forward będzie lepszy i nikt go od zacofanych i nienormalnych nie zwyzywał ;)

Można też zrobić wiele postępu forwardem tam, gdzie deferred by oznaczał brak postępu. Może nie w grze o kontrolowaniu czasu, gdzie zmiana pory dnia to mus. Może nie w grze nastawionej na filmowość i cutscenki, gdzie więcej źródeł światła pomoże z realizmem wyglądu postaci, nadawaniu scenom odpowiedniego nastroju itp. 
Zależnie od potrzeb. To tylko narzędzia. 
Podobnie z VR, którą nazwę większym postępem niż full PT w natywnym 16K. A do VR najrozsądniejsze jest forward+MSAA właśnie.
Masz za to rację, że zostało mi tylko "deal with it" bo są takie, a nie inne trendy. Choć osobiście mam bardzo często wrażenie, że dev wybrał widelec do zupy, bo może przecież w zupie się trafić dłuższa nitka makaronu. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Panowie czy spotkał się ktoś ze po zainstalowaniu nowych sterowników zaczęły się problemy z MSI Afterburner . Po właczenu  UV na RTX4070, PCH zaczyna się strasznie grzać do 80c i idzie w górę oczywiście zbija takty cpu . Bez MSI 64C Max. Wczoraj komp zaczął się resetować dziś już wiem co jest przyczyną. Ktoś się spotkał?

Sorry za oftopa ale ktoś pisał o problemach z rtx50.

Edytowane przez Legtom
Opublikowano

Pojawiły się ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti GDDR7 16GB DLSS 4 i wersja OC.

5070tiTUF.thumb.png.688ba5afd1f8a8130dd4c7af1eefc94c.png

Jednak mam niezbyt dobre informacje:

5070tiTUFCD.thumb.png.25e81b45f8c1edffbd5e410deae9edd1.png

To obrazuje jak zapewne będzie na premierę. Ograniczona ilość bieda wersji na premierę w okolicy MSRP, średniaki i lepsze modele bliżej 5000zł i wyżej.

Analogicznie RTX 5070 to pewnie też parę modeli z ograniczoną ilością w MSRP, a tak o średnie i wyższe modele od 3800zł w górę.

I tak scalperzy i desperaci wszystko wymiotą i będzie brak dostępności.

• Haha 4
  • Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Okej, sprzedałem swojego Gainward po raz 3 w ciągu 3 tygodni. Najpierw 6k, potem 7k, teraz 7.5k 😎

Kupiec się wycofał dwa razy czy Pipuś nie dotrzymuje umów?

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pierwszy jest z tego forum i zrezygnował bo kupił 5090. Nawet oddałem mu połowę zadatku, wbrew temu, że robicie ze mnie potwora :D A drugi zrezygnował jak X-kom przedłużył wysyłkę Astrala :)

Paaaanie... Takie historie jak na autogiełdzie w 2005r

IMG_20250208_140245.jpg.56400ac15ccb226ee521f77d4209bad8.jpg

Edytowane przez Totek
Opublikowano
16 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To co sie dzieje to jakis obled. 90-tki schodza po 8-8.5k. Stracilem na swoim Liquidzie po 2 latach 1450zl.

No ale na co wymienisz? Niby mało się traci ale tak czy siak trzeba wybulić na nową kartę tyle samo co zawsze albo więcej. Ja sam bym chętnie takie swapy robił, ale ja muszę mieć najpierw nową kartę i dopiero sprzedaję starą. A to już nigdy nie wychodzi tak kolorowo i jest strata na starej karcie. Zazdroszcze wam że możecie żyć bez karty :hihot:

Opublikowano

mam RTX-a 3070 i kusi mnie :D aby zmienić na coś wydajniejszego,  procek to Ryszard 5700x3d ,  gram obecnie w FHD ale kupiłem już monitor 2k w tej rozdzielczości będę grał docelowo,  nie mam ciśnienia na kupno więc mi się nie spieszy,  jaka karta będzie optymalna ?   

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No ale na co wymienisz? Niby mało się traci ale tak czy siak trzeba wybulić na nową kartę tyle samo co zawsze albo więcej. Ja sam bym chętnie takie swapy robił, ale ja muszę mieć najpierw nową kartę i dopiero sprzedaję starą. A to już nigdy nie wychodzi tak kolorowo i jest strata na starej karcie. Zazdroszcze wam że możecie żyć bez karty :hihot:

Gdybym nie mial PS5 Pro i jeszcze kilku gier do ogrania, w tym Astro Bot to bym sie zastanowil. Mam jeszcze Questa 3 do zabawy. Jak zatesknie za pulpitem to mam integre w kompie. Dodatkowo urodzil mi sie synek i troszke mi obowiazkow przybylo w domu. Jednak nie odpuszczam i mam nadzieje, ze w przeciagu kilku tygodni upoluje 5090. Potem swap na 6090. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

A ja się się dziwię, że babcie dają się wkręcić w akcje na wnuczka :hmm: 

Może już istnieje w internetach określenie "oszustwo na RTXa" xD

A tak podsumowując... patrząc na skok wydajnościowy (RTX 5090 i 5080) oraz spekulowany (RTX 5070ti/5070) między generacjami to zakładając ceny MSRP jest biednie, a ceny realne całkiem padaka.

Opublikowano
21 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Polecam wszystkim. Tlumacza strategie cenowa NVIDII

Dokładnie. W skrócie. Ceny sa jakie są bo to nVidia je wykreowała. Jeżeli Asus czy MSI maja takie ceny swoich 5080 tzn ze nVidia na to pozwoliła. Cały supply chain jest tak mały ponieważ wpływa to na sztuczne podwyższone zainteresowanie kartami. Wszystko sie wywodzi z tego, że AMD nie daje rady. A samo DLSS 4.0 jest tak dobre ze karty z serii 4000 zyskały sporo tym bardziej ze jest ich coraz mniej w sprzedazy (nowe sztuki)

Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Przypomni ktoś kiedy testy 5070 i 5070TI a potem sklepowa premiera? 

Na 20 lutego 2025 zapowiedziana premiera. Kiedy schodzi NDA nie jestem pewien. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu coś się zacznie już pojawiać. 

• Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To co sie dzieje to jakis obled. 90-tki schodza po 8-8.5k. Stracilem na swoim Liquidzie po 2 latach 1450zl.

Gdyby nvidia się postarała i wydajność 5080tki była taka jak przystało na nową generację czyli ~25% do przodu nad 4090 do tego 24GB vram. To 4090 faktycznie schodziłyby 3-4k pln :E

A tak jest jak jest. Bida wydajność w nowej generacji to i stara trzyma cenę.

3090tki używki jakoś tak poleciały po premierze Ady na ~3.5k, ale tam 4080ka już była ~30% do przodu nad 3090, a 4090 ~70% i jeszcze więcej w RT :E

• Like 1