Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja bym raczej karty z brakującymi ROP nie oddawał, trzymał przez 1,5 roku, a potem wysyłał na niezgodność towaru z umową

Jaki jest sens uzywac 1.5 roku karte wolniejsza niz sie zaplacilo, zeby po tym czasie wymienili na nowa? Zwrotu kasy nie bedzie, bo beda jeszcze karty :E normalnie deal zycia opisales.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, ryba napisał(a):

Jaki jest sens uzywac 1.5 roku karte wolniejsza niz sie zaplacilo, zeby po tym czasie wymienili na nowa? Zwrotu kasy nie bedzie, bo beda jeszcze karty :E normalnie deal zycia opisales.

Do tego ten spadek wydajności podobno potrafi być spory, np. do 11% dla 5080, gdzie niby liczba ROP-ów spada tylko o 7%. Także coś tam jeszcze musi być wyłączone, tylko tego nie widać ;)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ehhhh. Pierwszy Astral z uciętymi. Ale nadal mogę być pierwszym Polakiem 🙃

Popatrz, i to akurat z tej samej dostawy (konteneru?), z której idzie Twoja karta. Seryjnie masz tutaj 50/50 w kwestii tego co dostaniesz. Szczerze życzę Ci pełnoprawnej karty, bo jak dostaniesz kastrata do zwrotu, to będzie przegięcie pały. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ehhhh. Pierwszy Astral z uciętymi. Ale nadal mogę być pierwszym Polakiem 🙃

Dajesz! Bedzie dozywotnia legenda wszystkich grup dyskusyjnych do konca swiata. No bo kto trafil tyle uszkodzonych i9 i obcietego z ropow 5090 :D Zacznij grac w lotto.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, lysyn napisał(a):

Ja mam Inno3D X3 i ma 1200 rpm w idle (nie da się tego programowo obniżyć). Nie ma trybu 0. Stąd się pytam bo mi to przeszkadza.

A sprawdzałeś zaraz po włączeniu kompa jak zimne GPU czy się kręcą jak ci pisałem wczoraj. Tam w teście coś czytałem, że ta karta ma 0 RPM, ale nisko poustawiane limity mocy dla tego trybu, więc dla tego pewnie po rozgrzaniu GPU nie chce się załączyć 0 rpm.

No, ale co by nie było lipa, albo zwrot, albo sprawdzać czy są poprawione biosy u producenta.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
32 minuty temu, tomcug napisał(a):

Pan RtxOn musi mieć smutne życie, skoro jego główną rozrywką zdaje się trolling na niszowym forum i do tego chowanie się za VPN-ami :hihot:

Śledzę temat na bieżąco i już mi się gotowało jak widziałem jego posty.

Zalatuje trollem z kilometra i sam ze sobą dyskusję prowadził jak nikt mu nie odpowiadał :boink:

Nie wiem po co wdawać się z nim w przepychanki i dawać mu pożywkę jak ewidentnie widać, że odklejony jest. 

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jezu Chryste, z biosami te karty też mają problemy? 

Chodzi o ustawione limity mocy dla których się załączają i wyłączają wentyle dla trybu 0 rpm w idle.

Mogą to zmienić w tym Inno, a mogą i nie zmienić.

Opublikowano

Co ma sklep odpakować, podłączyć, sprawdzić a dopiero sprzedawać jako sprawdzone? XD

Trafi się to zwrot i tyle. Dla sklepu to też lipa bo więcej potencjalnych zwrotów, które tylko koszty generują.

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A gdzie niby obowiązek przeglądania mediów i instalowania GPU-Z w umowie kupna?

Ogólnie już pytałem w tym temacie @x-kom co jak przyjdą ucięte rop, i oczywiście od razu było zwalenie na producenta i z nim trzeba się kontaktować. Standardowo paranoja.

Ale Ty przecież nie od producenta kupujesz, ale od x-kom'u. Koleś taki cwaniak a nie zna podstaw prawa konsumenckiego? 

Pisałem żeby go zbanować...

Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Do tego ten spadek wydajności podobno potrafi być spory, np. do 11% dla 5080, gdzie niby liczba ROP-ów spada tylko o 7%. Także coś tam jeszcze musi być wyłączone, tylko tego nie widać ;)

Wydajność spada proporcjonalnie nawet tam gdzie ROP-y nic nie robią ;) Już pisałem dlaczego tak się dzieje ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ale Ty przecież nie od producenta kupujesz, ale od x-kom'u. Koleś taki cwaniak a nie zna podstaw prawa konsumenckiego? 

Pisałem żeby go zbanować...

Ale przecież napisał, że może odesłać im takie wadliwe GPU, a oni je puszczą na RMA. 

Może też zwrócić do sklepu w ciągu 14 dniu.

Tak to działa. Takie jest prawo. Mogła by być opcja, automatycznej wymiany przez sklep jeśli producent by trzymał poziom. Ale Asus niestety nie słynie z zbyt dobrego supportu, lubi kombinować i przeciągać :E

Zresztą sam widzisz jaka jest kontrola jakości u Asusa. Nawet w ich topowym modelu puszczają wybrakowane układy, czy wyjące wentyle :E Nawet turbo mocno grające cewki to u nich nie jest wada itd.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 godzinę temu, lysyn napisał(a):

Ja mam Inno3D X3 i ma 1200 rpm w idle (nie da się tego programowo obniżyć). Nie ma trybu 0. Stąd się pytam bo mi to przeszkadza.

W czym? Przecież to lekko słyszalny szum.
Przewrażliwieni jesteście.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ej, Pany siedzę nad wstępnym UV tej 5090 i pierwszy raz w życiu w GPU Tweak. To jest jakieś koło fortuny, czy ja coś robię źle? Ktoś już pisał, chyba @Zachy, że krzywa jest nieokiełznana. Z pudełka mam ok 2840 MHz @ 1070mV w grze. Próbowałem ustawić 100mV mniej, ale sterownik wywalał się na pysk. To zszedłem do -80. I grało 2720@ 1010 mV i za cholerę nie chciało wyjść wyżej :woot: Po kilku próbach, robienia dokładnie tego samego trzyma mi 2830 MHz@980mV i puki co jest stabilnie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Umpero napisał(a):

W czym? Przecież to lekko słyszalny szum.
Przewrażliwieni jesteście.

Lekko słyszalny szum w IDLE, gdzie jak masz komputer na biurku, zasilacz w pasywie, reszta wentylatorów na 500 RPM, dłubiesz sobie w excelu, czytasz np forum, czytasz ebooka, a obok ucha szyyyyyyyyyyyyy, SUPER W KARCIE ZA 12000zł!

Jak by się nie dało wentylatorów na 30% zaprogramować na 800RPM albo włączyć ten cholerny tryb pasywny do 50C... Lenistwo i głupota producenta, której nieda się obronić

Edytowane przez BarBar009
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO Ty lepiej powiedz czy jutro masz wolne czy idziesz do roboty i będziesz odpakowywał Astrala wieczorem. Bo połowa ludzi z tematu nie będzie wiedziała czy tego schłodzonego od miesiąca szampana zabierać do pracy czy otworzyć i świętować Twój sukces dopiero w domu :pijaki:

Edytowane przez ffallen
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Wydajność spada proporcjonalnie nawet tam gdzie ROP-y nic nie robią ;) Już pisałem dlaczego tak się dzieje ;)

Wybacz, ale nie czytam za uważnie tego wątku %-)

Opublikowano
51 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

@Marcusfff

To jest znany problem. Krzywa działa wedle własnego uznania i czasami blokuje się poniżej tego co ustawiłeś. Trzeba wtedy uruchomić ponownie komputer i lecieć od nowa. 

Bez kitu... Ale na jakieś 20 prób ani razu nie trafiłem w to, co ustawiłem. To wina Tweaka czy czego?