Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Wuadator napisał(a):

Muszę przyznać, że ogólnie przed premierą nowych kart nie spodziewałem się takich praktyk.

Za czasów 3xxx pamiętam, że na forum dużo kart latało, jak komuś nie pasowały, po cenie zakupu- żeby pomóc kolegom, którzy chcą pograć, a nie udało im się dorwać karty, bo dostępność kiepska.

Teraz bylo klnięcie na skalperow i wyzywanie od najgorszych i jak to psują rynek( najpierw 9800x3d, potem RTX 5xxx), a jak przyszło co do czego, to koledzy z forum, którzy najgłośniej klęli, sami stali się skalperami. 

Szczerze powiem, że nie interesuje mnie, jak, kto zarabia pieniądze, ale samo zachowanie jest dla mnie obrzydliwe. To tak jakby krzyczeć i piętnować złodziei,  a jak się nadaży okazja- samemu kraść. Taki podobny poziom hipokryzji.

Edit: żeby nie było- nikogo nie nazywam i nawet nie próbuję nazywać złodziejem, tylko obrzydliwym hipokrytą :]

Pozdrawiam

Tak pamiętam za flaszkę Kolunio z forum odstąpił mi zamówienie na 4090. Przyszła piękna prosto od kuriera. Do dzisiaj dzwonię do niego na urodziny i kartki na święta wysyłam. To była społeczność. 

Opublikowano
4 minuty temu, suchar13 napisał(a):

Temperatura max 45 stopni przy temperaturze powietrza 23 i temperaturze wody 31. Będę na dniach testować więcej gierek, chcę zobaczyć jak CP77 się zachowa.

Nie słychać piszczenia cewek ani trochę. Blok fajnie wykonany moim skromnym zdaniem, ale to mój pierwszy system chłodzony wodą. Przesiadłem się z 2080, więc dla mnie fajny skok w wydajności. No i nie słychać ani pompy, ani wentylatorów, bo wszystko może sobie delikatnie chodzić i i tak się schłodzi bez problemu.

Wielkie dzięki, elegancko podałeś temperatury jak prawdziwy tester :metal:

45*C to fajna temperatura, myślę że karta powinna sporo lepiej boostować od innych na chłodzeniu AC. Mam tak samo na 3080 że leci ponad 150MHz wyżej od ochłodzenia AC, bez żadnych zabaw w UV.

Jak byś chciał to zobacz jaki ma boost w Stalkerze, to już coś pokaże.  

Opublikowano
3 minuty temu, sovas napisał(a):

@suchar13 dla mnie score nieistotne, zależało mi na temperaturach, żeby można było przyrównać do testów w sieci modeli na powietrzu :)
A chłodnica/e, bo to najbardziej istotne :P

Wiedziałem, że czegoś zapomniałem :E

2x 360mm od Alphacool, model XT45.

Do tego 9x wentylatory Lian Li UNI FAN SL120, z czego 3 wciągają od dołu, 3 wciągają od boku przy chłodnicy, 3 wyciągają górą przy chłodnicy. Mam je ustawione na 600-1000RPM w zależności od temperatury CPU, bo jeszcze nie zamontowałem czujnika temperatury wody, więc ogólnie fan curve słabo wypada i nie jest jeszcze optymalny.

Teraz, Totek napisał(a):

Wielkie dzięki, elegancko podałeś temperatury jak prawdziwy tester :metal:

45*C to fajna temperatura, myślę że karta powinna sporo lepiej boostować od innych na chłodzeniu AC. Mam tak samo na 3080 że leci ponad 150MHz wyżej od ochłodzenia AC, bez żadnych zabaw w UV.

Jak byś chciał to zobacz jaki ma boost w Stalkerze, to już coś pokaże.  

Dziś sprawdzę i dam znać, dzięki. A tester ze mnie żaden, wybacz :D

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, sovas napisał(a):

Myślę, że nic by ci to nie zmieniło w kwestii temperatur. 2x 360x45 to już dużo na ten spec

Pewnie tak, ale przy pierwszym takim buildzie nie wiedziałem czego się spodziewać, więc chciałem dokładać ile wlezie. Nigdy wcześniej nie miałem nawet AIO, więc pierwsza styczność z wodą.

Jaką masz obudowę? Bo żeby wrzucić 3 radiatory to trzeba się postarać :D

Opublikowano
31 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na allegro jest Trio za 6198, rowniez w wersji white. W komputroniku Asus Prime za 6290. W xkom Zotac Solid za 5999. Jest tez na amazonie teraz PNY epic-x za 6256 (sprzedaje Amazon).

Odnosnie PNY 5080

To Trio za 6,2k to było z jakiegoś sklepu no name i z dopiskiem 2 lata gwarancji, więc scam. Trio najtaniej do tej pory w legitnym sklepie widziałem po 6,8k. Poza tym, Trio to poziom wyżej niż Prime, Solid czy PNY. Ceny za lepsze 5080 wciąż bliżej 7k, a nie 6k.

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO po co patrzysz na wygląd Astrala skoro w tym buildzie to jedynie inno3d pasuje. Wtedy to by było spójne. Ten Astral to w ogóle nie pasuje a znam się na wyglądzie PC. Do Astrala to już moje byłe „gowno” jest bardziej godne i spójne. W końcu full rog build. 

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano
16 minut temu, tomcug napisał(a):

Owszem, przeczytałem... na co konkretnego mam zwrócić uwagę? 8:E

Może do tego "karty tego typu" nie wszystkie karty tego typu nie mają plomb, bios xoc możesz wgrać do każdej karty z danego modelu?

Generalnie, to nie działa tak, że karta pada, nie masz się co martwić, bo masz.

Jak padnie, zanim odeślesz ją na serwis, musisz oddać do kogoś, kto przeprogramuje bios

23 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Nie wszystkie kości można programować bez wcześniejszego wylutowania. 

yzonker z forum overclock.net musiał wylutowywać z asusa i gniazdo zasilania  wymieniał na własny koszt, bo mu serwis odbił zgłoszenie

Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

bios xoc możesz wgrać do każdej karty z danego modelu?

Z marszu (programowo) nie wiem, jak to wygląda dla RTX 50. Ale programatorem tradycyjnie wgra się wszystko ;)

Jak padnie, zanim odeślesz ją na serwis, musisz oddać do kogoś, kto przeprogramuje bios

Myślę, że dla kogoś, kto kupuje kartę za 20+ k świadomie, do pałowania wyników, nawet taka ewentualność nie jest żadnym problemem. Najpewniej sam będzie potrafił to zrobić.

yzonker z forum overclock.net musiał wylutowywać z asusa i gniazdo zasilania  wymieniał na własny koszt, bo mu serwis odbił zgłoszenie

A co temu nieszczęśnikowi się stało? Wtyczka się ujrała?

Opublikowano
4 minuty temu, suchar13 napisał(a):

Pewnie tak, ale przy pierwszym takim buildzie nie wiedziałem czego się spodziewać, więc chciałem dokładać ile wlezie. Nigdy wcześniej nie miałem nawet AIO, więc pierwsza styczność z wodą.

Jaką masz obudowę? Bo żeby wrzucić 3 radiatory to trzeba się postarać :D

Lian Li O11D XL.
Robię teraz coś takiego, że kupiłem distro plate i przykręcam trzecią chłodnicę w sposób jak poniżej, mam tam 5cm miejsca więc wchodzi 30mm chłodnica i za nią wentyle noctua 15mm :)

Zrzutekranu2025-03-11o14_10_01.png.cc119aee8ceac780d009fc7804cfba5b.png

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, @MUZ napisał(a):

To Trio za 6,2k to było z jakiegoś sklepu no name i z dopiskiem 2 lata gwarancji, więc scam. Trio najtaniej do tej pory w legitnym sklepie widziałem po 6,8k. Poza tym, Trio to poziom wyżej niż Prime, Solid czy PNY. Ceny za lepsze 5080 wciąż bliżej 7k, a nie 6k.

Chodzi o to, ze 2 tygodnie temu nie bylo w ogole takich ofert. Nie pisze, ze jest dobrze, ale jakies tam swiatelko w tunelu jest. Taki Zotac Solid 5080 z xkom za 5999 to juz jest "niezle", bo ktos tu kupil 5070Ti i chlodzenie kozak, ale to i tak nie moj target, bo celuje w 5090.

Trend idzie w dobrym kierunku i oby bylo tylko lepiej z tygodnia na tydzien.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
31 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

IMO piękny ten TUF. Zakochałem się od czasów 3080.
Nie wiem dlaczego, ale dla mnie ta karta, to synonim "masywności".
Jak Ruska Wołga kiedyś. W łapach czuć piniondz / masywność. 

Prawda, 5090 wsadzona wertykalnie robi w ch….

Opublikowano
2 minuty temu, sovas napisał(a):

Lian Li O11D XL.
Robię teraz coś takiego, że kupiłem distro plate i przykręcam trzecią chłodnicę w sposób jak poniżej, mam tam 5cm miejsca więc wchodzi 30mm chłodnica i za nią wentyle noctua 15mm :)

Piękne to. Biało jak u mnie, dobry gust xD

Opublikowano
16 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Chodzi o to, ze 2 tygodnie temu nie bylo w ogole takich ofert. Nie pisze, ze jest dobrze, ale jakies tam swiatelko w tunelu jest. Taki Zotac Solid 5080 z xkom za 5999 to juz jest "niezle", bo ktos tu kupil 5070Ti i chlodzenie kozak, ale to i tak nie moj target, bo celuje w 5090.

Trend idzie w dobrym kierunku i oby bylo tylko lepiej z tygodnia na tydzien.

Zgadzam się i sam czekam na lepsze ceny, lepsze karty niż Ventusy czy Prime i lepszą dostępność, ale jednak zawsze Trio to była pólka wyżej niż te najtańsze propozycje i obecnie Trio wciąż blisko 7k.

Opublikowano
Godzinę temu, cichy45 napisał(a):

Nie wszystkie kości można programować bez wcześniejszego wylutowania. 

I jaki problem wylutować i zrobić fabrykę?

Poza tym bios od dwuwtyczkowej karty na 99% nie będzie pasował do jednowtyczkowej i nadal będą problemy z limitem mocy.

Opublikowano

Ktoś tutaj kupował z tego co pamiętam oryginalny dedykowany kabel 12v-2x6 od corsaira?

Jak on wypada z giętkością przewodu i jakością pinów we wtyczce?

Mój oryginalny czarny mnie już denerwuje, twardy + kolorystka mi nie pasuje, więc zamówiłem biały i jestem ciekaw co to będzie %-)  https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920324/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-5-gen-5-white

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, sovas napisał(a):

Lian Li O11D XL.

Wszystko piknie, ale pompkę to chyba już taka pod 7000L/H masz zamontowaną ?

https://ibb.co/c4GP1yz

Edytowane przez leven
Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

I jaki problem wylutować i zrobić fabrykę?

Poza tym bios od dwuwtyczkowej karty na 99% nie będzie pasował do jednowtyczkowej i nadal będą problemy z limitem mocy.

hof 4090 był 2 wtyczkowy z biosem 666W, który pasował do każdej innej karty, problemem tu były złącza hdmi i DP(na niektórych kartach nie działało 1 z tych złącz, bo hof miał ich mniej), bios xoc z asus był dla 1 wtyczkowej karty i miał limit 1000W

dla rtx 4090 prawdziwym ograniczeniem był limit napięcia 1.1V

na słabszych biosach karta odbijała się od limitu mocy, po wgraniu mocniejszego na oc zyskiwałeś niewiele, bo karta odbijała się od limitu napięcia i tu nic nie można było zrobić bez przeróbek fizycznych karty, które swoją drogą też niewiele dawały