Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma ktoś 5070Ti Shadow? 

Tylko tego udało mi się upolować w MSRP, 

Przyjdzie w tym tygodniu, więc jeżeli kogoś to będzie interesować, a mało info o nim jest to go przetestuje. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Pod względem wagi na przykładzie 5070 Ti:

Inspire - 904 gramy 

Shadow - 994 gramy 

Ventus - 1073 gramy 

W przypadku 5080:

Inspire - 950 gramów 

Shadow - 1046 gramów 

Ventus - 1084 gramy 

Dopisałem Plusa

Inspire - 904 gramy 

Shadow - 994 gramy 

Ventus - 1073 gramy 

W przypadku 5080:

Inspire - 950 gramów 5 heatpipe

Shadow - 1046 gramów  4 heatpipe

Ventus - 1084 gramy 4 heatpipe
Ventus Plus - 1105 gram 6 heatpipe

12 minut temu, Karro napisał(a):

Na poczatek sprawdz czy ma 3 rurki

Według strony producenta, Shadow ma dokładnie 3 rurki
A59647D4-04B1-4824-8026-707169C06820.thumb.png.3e6578836261b99419dfca0477726f4c.png

Edytowane przez Nex1M
  • Upvote 2
Opublikowano
54 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Drogą dedukcji MSI Shadow > MSI Inspire > MSI Ventus > MSI Ventus Plus > Inno3d X3 = Gigabyte Windforce > Asus Prime

Ja bym tak poukładał 5070Ti:

MSI shadow (3 ciepłowody, backplatte z tworzywa sztucznego) = MSI inspire ( lżejszy niż shadow, też 3 ciepłowody ale metalowy backplatte i lepsze wentylatory) < MSI Ventus (4 ciepłowody i metalowy backplatte) = inno3d < Gigabyte windforce = zotac solid core (lepszy od wf ale 100zł droższy wiec się równoważy) < Asus prime ( pod warunkiem, że będzie w konkurencyjnej cenie do ww.)

Tam gdzie znak równości to delikatne wskazanie na model wymieniony później ;)

Opublikowano (edytowane)

To ja dodatkowo w ramach ciekawostki uzupełnię dodatkowe informacje dot. wagi 5080:

Galax 1 click OC - 1308 gram

MSI Gaming Trio OC - 1362 gram

Gainward Phoenix GS - 1595 gram

Nvidia FE - 1635 gram

Gigabyte Gaming OC - 1823 gram

MSI Vanguard SOC - 1945 gram

Zotac AMP Extreme Inifnity -  2161 gram

Palit Gamerock OC - 2200 gram

MSI Suprim SOC - 2614 gram

Colorful Vulcan OC - 2796 gram

Asus Astral OC - 2900 gram

Gdzie Suprim vs Vanguard, pomimo różnicy wagi ma lekko słabsze chłodzenie przy 360W i znormalizowanym hałasie na poziomie 35dB wg. Techpowerup: https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5080-suprim-soc/40.html

Waga to nie wszystko :D 

Edytowane przez Quadro26
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Pod względem wagi na przykładzie 5070 Ti:

Inspire - 904 gramy 

Shadow - 994 gramy 

Ventus - 1073 gramy 

W przypadku 5080:

Inspire - 950 gramów 

Shadow - 1046 gramów 

Ventus - 1084 gramy 

MSI poczyniło spore cięcia.

3080.thumb.jpg.02885480ab12e64abb6386325960af5d.jpg

RTX 5080 16G GAMING TRIO OC waga 1362 g, czyli tyle co RTX 3080 Ventus. :E

Opublikowano (edytowane)

#### Temperatury

Spoiler

Podczas intensywnego obciążenia (np. w grach AAA w 4K), MSI RTX 5070 Ti SHADOW osiąga temperatury w granicach **60-65°C**, co jest lepszym wynikiem niż Ventus, który w podobnych warunkach może osiągać **68-70°C**. W spoczynku karta utrzymuje temperatury na poziomie około **40-45°C**

To wypluł mi search chatlllm, który przeszukał internet. Może się nie zgadzać, ale gdzieś to znalazł. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Nex1M Drogą dedukcji MSI Shadow > MSI Inspire > MSI Ventus > MSI Ventus Plus > Inno3d X3 = Gigabyte Windforce > Asus Prime
Inno3d też ma 6 rurek z tego co pamiętam jak rozkładałem aby zarzucić termopad, ale Ventus Plus nadal ma lżejsze chłodzenie.
No raczej fizyki nie oszukamy.

Na przykladzie 5070ti:

Inspire ma wentylatory takie jak w gaming trio, kompaktowy mały radiator,  i na pewno jest wyżej od ventusa i inno3d. Inspire ma wentylatory stormforce takie jak w wyższych seriach, metalowa obudowę i własny układ radiatora. On nie ma nic wspólnego z ventusem poza brakiem zwiększonego powerlimitu. Jak ktoś nie wierzy to na pepperze jest wątek z promocji w sklepie MSI. Ci ktorzy kupili sa zadowoleni z jakości tej karty I jej pracy. 

Inno3d na pewno jest znacznie gorszy od inspire i windforce. Windforce ma niższe temperatury niż inspire, ale jest głośniejszy bo ma budzetowe wentylatory w przeciwienstwie do inspire.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Nex1M napisał(a):

Dopisałem Plusa

Inspire - 904 gramy 

Shadow - 994 gramy 

Ventus - 1073 gramy 

W przypadku 5080:

Według strony producenta, Shadow ma dokładnie 3 rurki
A59647D4-04B1-4824-8026-707169C06820.thumb.png.3e6578836261b99419dfca0477726f4c.png

Na chłopski rozum - skoro wiemy jak zachowuje się Ventus, a Shadow i Inspire są od Ventusa gorsze, to powinniśmy omijać te konstrukcje szerokim łukiem.

25 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja bym tak poukładał 5070Ti:

MSI shadow (3 ciepłowody, backplatte z tworzywa sztucznego) = MSI inspire ( lżejszy niż shadow, też 3 ciepłowody ale metalowy backplatte i lepsze wentylatory) < MSI Ventus (4 ciepłowody i metalowy backplatte) = inno3d < Gigabyte windforce = zotac solid core (lepszy od wf ale 100zł droższy wiec się równoważy) < Asus prime ( pod warunkiem, że będzie w konkurencyjnej cenie do ww.)

Tam gdzie znak równości to delikatne wskazanie na model wymieniony później ;)

Ja porównywałem TYLKO wersje MSRP i TYLKO RTX 5070ti (chociaż tutaj może się to skalować na inne RTX).
No i chyba coś pomyliłeś, bo napisałeś MSI Ventus = Inno3d X3, a miałeś pewnie na myśli Gigabyte Windforce = Inno3d X3.
Ten kto trafił ASUS Prime'a bez piszczących cewek za MSRP wygrał na loterii ;)

Chociaż tak realnie patrząc, ASUS Prime w cenie MSRP był tylko na premierę, w ograniczonym nakładzie. Teraz to przeciętnie 4800zł, najtaniej znalazłem 4600zł.
Może ASUS zrobił ten model zauważalnie lepszy od konkurencji, bo wiedział, że będzie i tak sprzedawany drożej?

8 minut temu, mortir napisał(a):

Inno3d na pewno jest znacznie gorszy od inspire i windforce. Windforce ma niższe temperatury niż inspire, ale jest głośniejszy bo ma budzetowe wentylatory w przeciwienstwie do inspire.

Ja tam bym się opiniami z peppera nie sugerował.
Dosłownie niewiele postów temu ktoś wrzucał jak pepperowicz się zachwycał, że jego Ventus pracuje cicho bo to tylko 2200RPM.
Inspire jest nieraz tańsze od Ventusa. Pal licho wentylatory, ale nie wierzę, że przy tych samych gabarytach i lżejszym chłodzeniu będzie lepszy od Ventusa, bardziej w drugą stronę.
A co do RTX 5070ti Inno3d X3 to mam tą kartę, kolega @Nex1M ma Gigabyte Windforce. Odtworzyłem jego scenariusz  czyli wklepałem sobie na sztywno +430MHz rdzeń, +2000MHz pamięć i ograniczyłem obroty wentylatorów na 1500RPM.
W rezultacie mam 70-74*C rdzeń, 76*C pamięci. Wynik wypisz-wymaluj jak u niego, a nawet podkreślę - do tego "testu" użyłem Quake II RTX który jest znany z wyjątkowego dociskania GPU.
Na tej podstawie twierdzę, iż w przypadku 5070ti wersje Gigabyte Windforce i Inno3d X3 to praktycznie to samo, brać co się w sklepie taniej trafi i tyle. To jest bazowanie na faktach, nie domysłach.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Też ta waga kart teoretycznie może wskazywać na to, która z nich najlepiej trzyma fanstop :D U mnie przy przeglądaniu treści, oglądaniu filmów itp. po godzinie 0rpm w hwinfo + max temperatura rdzenia 46'C. Ciekawe, czy Gaming Trio w takim układzie, czy Ventus dałyby jakoś mocno wyższe wskazania.

Opublikowano
1 godzinę temu, sovas napisał(a):

Jakie temperatury w grach przed i po?

przed 65°c @1100-1300rpm po miedzy 40° a 45°, no i oczywiście wyższy boost, mniej ciepła generuje mniejsze straty na PL ale i tak różnica nie jest az tak grawerowana, ale jest lepiej

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, Nex1M napisał(a):

RTX 5070 TI:

Inspire - 904 gramy 

Shadow - 994 gramy 

Ventus - 1073 gramy 

+Zotac 5070 TI Solid Core - 1318g

RTX 5080:

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
4 minuty temu, ffallen napisał(a):

Zwracał ktoś coś do x-komu ostatnio? Ile obecnie czeka się na kasę od momentu jak dostaną przesyłkę? Wykorzystują pełne 7 dni roboczych czy z reguły jest szybciej?

A czym płaciłeś?

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i chyba coś pomyliłeś, bo napisałeś MSI Ventus = Inno3d X3, a miałeś pewnie na myśli Gigabyte Windforce = Inno3d X3

Nie pomyliłem- obydwie mają wysokoobrotowe coolery a windforce'a miałem i jest lepszy według mnie bo na biosie quiet ze zrobionym uv i OC kultura pracy była bardzo w porządku (RPM poniżej 1500). Karta waży 1200g a chłodzenie windforce tak od właśnie wspomnianych 1500 RPM zaczyna rezonować i pomimo, że nie jest to głośny dźwięk to już nie przyjemny.

Tu masz dane z mojego profilu uv/oc podczas stress testów (maksy zanotowane w quake2RTX)

windforce_uv_oc_games.png

Opublikowano

@jankooo Znam coolery od Inno3d (wcześniej z X2, teraz z X3) i są zadziwiająco ciche na dane RPM co możesz nawet wyczytać w internecie.
Skoro piszę CI, że wklepałem sobie na sztywno +430MHz rdzeń, +2000MHz pamięć i ograniczyłem obroty wentylatorów na 1500RPM.
W rezultacie mam 70-74*C rdzeń, 76*C pamięci, a to co Ty miałeś temperaturowo na Gigabyte Windforce jest zbliżone, jednak Ty użyłeś +210MHz rdzeń i pamięci na stock co wynika z Twojego zrzutu GPU-Z.
Ponadto kolega który posiadał Ventusa RTX 5080 przesiadł się na Inno3d X3 i pisał, że różnica jest zauważalna na korzyść X3. To samo z resztą pisał mi forumowy kolega odnośnie 5070ti od którego kupiłem kartę - miał Ventusa, X3 i Prime.
Więc ponownie nie rozumiem na jakiej podstawie zrównujesz Ventusa i wywyższasz Windforce względem X3, jak wszystkie racjonalne fakty i opinie z pierwszej ręki wskazują Ventus < X3 = Windforce.

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

no nie są,wentylator to inny poziom niz msi

Odczyty pokazują tylko ile masz db, ale nie jest napisane przy ilu RPM. Porównywanie jabłek do gruszek.
Jak prześledzisz mój wątek o 4070S zobaczysz, że po zmianie na termopad urwałem ~250RPM i po parę stopni z rdzenia i vram.

Opublikowano
14 minut temu, ffallen napisał(a):

Karta, Revolut.

Jak do nich dojdzie to napisz na czacie to szybciutko dostaniesz.

8 minut temu, cichy45 napisał(a):

540p upscalowane do 4k na 83" faktycznie brzmi super :E 

Z 3m nie widać różnicy:wariat:

• Upvote 1