tomcug 2 440 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 34 minuty temu, sideband napisał(a): Nie należy się sugerować pomiarem mocy z softu w idle pokazuje bzdury W praktyce na 5090 między 1080p 60Hz, a 2160p 240Hz pobór mocy tylko marginalne rośnie inaczej niż na 4090. Ale 5090 i tak zarządzanie jest skopane albo sam sprzęt potrafi kilka watów podnieść się pobór mocy pomimo, że jest totalne idle i wraca dopiero do niższych wartości po restarcie. Skoro cewki dźwięczą przy przesuwaniu okna na 4K 360 Hz, to nie mam powodu nie wierzyć w ponad 100 watów, które pokazuje soft podczas tej czynności
lukadd 2 901 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca @tomcug Teraz masz Astrala 5090? Jakbyś posprawdzał jak będziesz miał okazję jak zachowują się inne modele w takich warunkach. Pobory, piszczenie. Może to kwestia poszczególnych modeli ich sekcji i ustawień w biosach tych modeli odnośnie papu w zależności od warunków hz/rozdzielczość.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca No ja majac Aorusa i Astrala wiem, ze Astral wypadal w chuj gorzej pod kazdym wzgledem cewkowo w podobnych warunkach i roznych wariatnach rozdzialka/hz
tomcug 2 440 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 1 minutę temu, lukadd napisał(a): Jakbyś posprawdzał jak będziesz miał okazję jak zachowują się inne modele w takich warunkach. Pobory, piszczenie. To jest jedyna 5090, jaką teraz mam, więc nie ma takiej możliwości.
sovas 662 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 10 minut temu, Phoenix. napisał(a): Osobiscie ustawilem bez zadnego zbijania 100mhz-200mhz nizej jak na poczatku, zegar efektywny sie tez pokrywa pod obciazeniem z odchylem kilku mhz doslownie. Wiec da sie to zrobic poprawnie. W MSI Afterburner? Możesz napisać jak? Ja robię w ten sposób: uv5090.mp4
lukadd 2 901 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 3 minuty temu, tomcug napisał(a): To jest jedyna 5090, jaką teraz mam, więc nie ma takiej możliwości. To miej na uwadze jak dostaniesz kolejną sztukę. Bo nasze forumowe chłopaki mimo, że przerzucają po grube kilka sztuk 5090, nie są w stanie ogarnąć zależności jakie tam zachodzą
tomcug 2 440 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Innych raczej mieć nie będę w najbliższym czasie, ale jakby się coś trafiło...
Quadro26 63 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) U mnie na 5080 w idle 18W na YT do 48W. Swoją drogą dlaczego przy UV 0,875 na 2900MHz mam 300fps w furmarku (realnie w teście 2768MHz) , a na 400W +400 rdzeń + 1600 pamięci (realnie 3082MHz w Furmarku) są 292fps? Taktowanie znacznie wyższe, w grach ładnie się skaluje, w 3dmarkach też. Edytowane 31 Marca przez Quadro26
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 1 minutę temu, lukadd napisał(a): To miej na uwadze jak dostaniesz kolejną sztukę. Bo nasze forumowe chłopaki mimo, że przerzucają po grube kilka sztuk 5090, nie są w stanie ogarnąć zależności jakie tam zachodzą Sorry ja od grania jestem i mimo przerzucenia 3 sztuk technicznie jestem kidosek
Phoenix. 4 711 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca W dniu 27.03.2025 o 12:52, Phoenix. napisał(a): Ostatecznie ustawilem na 875mv i tak zostawiam, efektywny zegar sie pokrywa, smarki przechodzi. Spadek temp o 10st-12st i ok 500rpm, oraz pobor 100W. @Radio TiranaTobie tez trzyma sztywniutko UV ?? 5 minut temu, sovas napisał(a): W MSI Afterburner? Możesz napisać jak? Ja robię w ten sposób: Tak, najnowsze stery i MSI AB. jak zaczalem sam robic to tez mi zegary spadaly , a pozniej znajomi mi pokazal jak to ma wygladac i kolega wyzej wrzucil swoja krzywa na wzor.
MadDog 302 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): To dlaczego 1440p 120Hz jest bezgłośne, a 4k 240Hz wyje jak zarzynane prosię? Bo przy wyższej częstotliwości karta musi wygenerować więcej razy odświeżanie ekranu a co za tym idzie przepływy prądów przez cewki są większe (częściej przez nią przepływa). Więc rezonans będzie się zwiększał. Cewka to drut na rdzeniu a jak przepływa przez niego prąd to drga. Edytowane 31 Marca przez MadDog
sovas 662 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 18 minut temu, lukadd napisał(a): To miej na uwadze jak dostaniesz kolejną sztukę. Bo nasze forumowe chłopaki mimo, że przerzucają po grube kilka sztuk 5090, nie są w stanie ogarnąć zależności jakie tam zachodzą Już to pisałem, ale mogę jeszcze raz. Jeśli chodzi o pobory mocy to obie karty podobnie. IDLE - 20-40W (2 monitory), Max po UV 520W Furmark, Max po UV CP2077 - 470W (PT+RT+DLAA) Monitor: 3440x1440 240Hz OLED Na przykładzie INNO3d i TUF: Obudowa zamknięta, na biurku, 70cm od głowy. Wcześniej miałem MSI 3080 Gaming X Trio i tam nie było nic słychać przy otwartej obudowie nawet jakbym tam łeb wsadził. Na biurku obok mam drugi komputer pod biurkiem z EVGA 3080 FTW3 Ultra i tam jest dużo gorzej z cewkami niż w 5090. Edytowane 31 Marca przez sovas
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Jeśli karta fabrycznie wbija na 3k Mhz to idzie zrobić UV które utrzyma takie zegary? Czy nawet nie próbować i celować w 2850 około?
lukadd 2 901 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca @sovas A sprawdzałeś jak dasz DSR do 4k co się będzie działo przy 240hz na pulpicie, podczas przesuwania okien etc.
sovas 662 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca Wąpie, ale nic nie szkodzi próbować Teraz, lukadd napisał(a): @sovas A sprawdzałeś jak dasz DSR do 4k co się będzie działo przy 240hz na pulpicie, podczas przesuwania okien etc. Nie, mogę wieczorem zobaczyć
sideband 1 768 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 39 minut temu, tomcug napisał(a): Skoro cewki dźwięczą przy przesuwaniu okna na 4K 360 Hz, to nie mam powodu nie wierzyć w ponad 100 watów, które pokazuje soft podczas tej czynności Nie pisałem o poborze przy przesuwaniu okna Tutaj 5090 nie jest wyjątkiem od zawsze w idle pobór mocy programowy był mniej lub bardziej przekłamany Dlatego sprawdzam pobór całej platformy. Żeby tą kartę jakoś ujarzmić trzeba wbić P12 Poza tym już zapomniałem o 5090 i czekam na 6090 Poza tym ktoś tu pisał o black screenach na Blackwellu to już pisałem w temacie sterowników coś jest zwalone przy przełączaniu stanów energetycznych i prędkości pci-express. I zejście 5.0 na 4.0 może pomóc - u mnie pomogło
lukadd 2 901 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 2 minuty temu, sideband napisał(a): Żeby tą kartę jakoś ujarzmić trzeba wbić P12 Poza tym już zapomniałem o 5090 i czekam na 6090 Czyli zostajesz przy 4090?
MrSmoke 10 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) Spoiler Witam właśnie zakupiłem astrala lc mam pytanko chciałbym dorzucić do chłodnicy jeszcze 3 wiatraki na pull push czy można je podłączyć do tych złączy na karcie? Edytowane 31 Marca przez MrSmoke 4
Legtom 2 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 5 minut temu, sideband napisał(a): I zejście 5.0 na 4.0 może pomóc - u mnie pomogło U mnie 3.0 pomogło. Komp się resetował , PCH przegrzewało.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) 45 minut temu, sovas napisał(a): W MSI Afterburner? Możesz napisać jak? Ja robię w ten sposób: uv5090.mp4 523.58 kB · 0 pobrań To jest doslownie wszystko co musze zrobic, zeby zrobic UV? I ewentualnie zmieniac wartosci, gdy jest niestabilnie? I mowiles, ze dajesz wyzej krzywa bo zbija MHz, a tutaj dajesz na te 2850 jednak? Edytowane 31 Marca przez Tester Wrażeń
Fenrir_14 825 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca @MrSmoke gratulacje, piękna sprawa 👍 co do Twojego pytania to sprawdzę wieczorem późnym. Mam jeszcze wentylatory tego typu od chłodzeń AiO Asusa więc zobaczę czy jakby ich użyć możnaby zmontować push-pull'u. Od siebie jednak polecam Phanteks T-30 👌
Radio Tirana 1 041 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 52 minuty temu, Phoenix. napisał(a): @Radio TiranaTobie tez trzyma sztywniutko UV ?? Trzyma, dziś grałem trochę w AC Shadows i na OSD miałem 2865 Mhz jak obserwowałem przez chwilę.
lukadd 2 901 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 13 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Jeśli karta fabrycznie wbija na 3k Mhz to idzie zrobić UV które utrzyma takie zegary? Czy nawet nie próbować i celować w 2850 około? 3k? Dalej chyba patrzysz nie na te zegary co trzeba. Odpal coś wymagającego nawet na szybko Quake 2 RTX w 4k i zobacz jakie zegary w OSD np. MSI afterburner podczas bieżącego monitorowania pod obciążeniem ci pokaże. Ogólnie nie wiem skąd ci się wzięło to 3000Mhz, gdzie 5090 to tak pod obciążeniem na stock w zależności od sztuki i gry/obciążenia to bardziej się buja w zakresach 2700-2850mhz.
Tester Wrażeń 839 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca 2 minuty temu, lukadd napisał(a): 3k? Dalej chyba patrzysz nie na te zegary co trzeba. Odpal coś wymagającego nawet na szybko Quake 2 RTX w 4k i zobacz jakie zegary w OSD np. MSI afterburner podczas bieżącego monitorowania pod obciążeniem ci pokaże. Ogólnie nie wiem skąd ci się wzięło to 3000Mhz, gdzie 5090 to tak pod obciążeniem na stock w zależności od sztuki i gry/obciążenia to bardziej się buja w zakresach 2700-2850mhz. w OCCT mialem 3033Mhz, w grach bodajze 2950 okolo
Rekomendowane odpowiedzi