Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Pany, zanim rozjebie kompjuter, to tak ma wygladac mniej wiecej? Niewazne ile Mhz podniose max ustawia sie na 2750 okolo
image.thumb.png.cf4dbf1cddf302b7dd5768e3fc0fb2ad.png

I czy ja mam coś zmieniać tu jeszcze? Czy tylko w tym VF Tuner?

image.thumb.png.235643c2ca1895ab217838d01f07fc32.png

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano

No dobra, chyba pomogę Pimpusiowi 

W serii 40 (a pamiętam też były tabelki z ćwierkotami) najlepiej sprawował się najtańszy model Inno3D.
Takiego Inno3D (najtańszego) mam właśnie (i nic się świergoli) + zwodowanie karty. 

Pimpuś kup najtańszego Inno3D 5090,  za różnice kasy kup LC, zmontuj sam całość i się ciesz. Szkoda nerwów. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jankooo napisał(a):

Nie wiem po co on zaznacza w tej metodzie całą krzywą shiftem skoro gdy używasz ctrl do rotacji to i tak zawsze używa te same punkty tzn. początki krzywej

W GPU Tweak wybierasz sobie z ktorego miejsca chcesz zrobic rotacje. W AB nie sprawdzalem.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Kupiłeś 5090 ? :) Ja nie chce wodować

Nie, zostaje na 4090 bo moim zdaniem 5090 jest totalnie nieopłacalna. 

Inno3D w serii 40 miał najlepsze karty pod względem ciszy (zapewne tak samo jest i tym razem)  

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Niewazne ile Mhz podniose max ustawia sie na 2750 okolo

Trochę dziwne. Niektóre karty mają niższe limity MHz na dane napięcie, ale ty masz chyba Aorusa albo Astrala z tego co pamiętam?

Takie locki to bym się spodziewał w niższych modelach jak FE. Może driver przeinstaluj, nie wiem.

2 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

Inno3D w serii 40 miał najlepsze karty pod względem ciszy (zapewne tak samo jest i tym razem)  

Niestety, ale w 5090 tak nie jest. Sprawdzałem INNO3D X3 OC i piszczy. Chyba, że akurat moja sztuka była głośna.

Edytowane przez sovas
  • Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A próbowaliście zamiast robić UV na tych kartach to zdjąć PL ? Przecież te UV jest kompletnie skopane.

Nie no, jak zauważysz jak to działa to nie ma problemu ustawić takiego jakie chcesz. I tak zrobisz 1 / 2 / 3 profile i tak będzie aż do wymiany karty. Po co w tym dłubać co chwilę.

Opublikowano
2 minuty temu, sovas napisał(a):

Nie no, jak zauważysz jak to działa to nie ma problemu ustawić takiego jakie chcesz. I tak zrobisz 1 / 2 / 3 profile i tak będzie aż do wymiany karty. Po co w tym dłubać co chwilę.

Już sam fakt ze trzeba robić tyle profili jest dla mnie abstrakcyjny...

headache-al-bundy.gif

Nie mogę sobie nawet przypomnieć serii kart która mnie tak odrzucała, nawet do Turinga miałem większy respekt niż do Blackwell'a.

Osze Nvidia...

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

W sensie nie obniżając jej wydajności ?

Dobra, nie załapałem. Myślałem, że zdjąć w sensie odblokować PL %-) A Tobie chodzi zdjąć, czyli obniżyć. To tak, można i spadek nie jest taki tragiczny. Ale lepiej się curvą pobawić, żeby wymaksować FPS.

Opublikowano
55 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja np. tak zrobiłem, że do 0,825V jest fabryka a dopiero reszta w górę aż do 0,925V. Wklejam mój przykładowy profil gdzie w grach mam powyżej 2900MHz dla najbardziej obciążających gierek a bliżej 2950 dla tych lżejszych.

krzywa uv 0,925V forum.png

Jaki masz pobór mocy przy takiej krzywej np. w Nomadzie? Chyba tylko niewiele niższy od stocka...

Opublikowano
28 minut temu, darekz napisał(a):

Jaki masz pobór mocy przy takiej krzywej np. w Nomadzie? Chyba tylko niewiele niższy od stocka...

Ja mam 5070Ti więc różnica 30W to solidne 10%. Z tego co czytam to tylko 5090 sprawia jakieś problemy z ustawieniem uv bo u mnie jest bardzo podobnie do serii 40xx

porównanie nomad z opisami.PNG

Opublikowano
Teraz, jankooo napisał(a):

Ja mam 5070Ti więc różnica 30W to solidne 10%. Z tego co czytam to tylko 5090 sprawia jakieś problemy z ustawieniem uv bo u mnie jest bardzo podobnie do serii 40xx

porównanie nomad z opisami.PNG

A ok, to wszystko tłumaczy... Tak są spore anomalie i odchyły, których w 4000 nie było. Może z czasem to naprawią. 

3 minuty temu, sovas napisał(a):

A napięcie jakie podczas testu?

Jak na krzywej, czyli 0.925V

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, darekz napisał(a):

U mnie na tej samej krzywej 590W, więc słabo strasznie 

Sprawdź napięcie w trakcie testu bo coś tu śmierdzi...

Odpaliłem teraz na szybko Steel Nomad i u mnie karta około 500W bierze po UV na 890 mV. Zegar stoi sztywno na 2827 Mhz.

Wynik z tej krzywej, bez OC pamięci.

https://www.3dmark.com/3dm/129955750?

image.png.deb5b6ff7ddbde4f9ea1cbbbd6a65e5c.png

(stock 14200)

IMG_1981.thumb.jpeg.df97f158b182a2c4474aee4da0dbc55e.jpeg

W pokoju 27 C, bios PERF

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, sovas napisał(a):

Sprawdź napięcie w trakcie testu bo coś tu śmierdzi...

Odpaliłem teraz na szybko Steel Nomad i u mnie karta około 500W bierze po UV na 890 mV. Zegar stoi sztywno na 2827 Mhz.

Wynik z tej krzywej, bez OC pamięci.

https://www.3dmark.com/3dm/129955750?

image.png.deb5b6ff7ddbde4f9ea1cbbbd6a65e5c.png

(stock 14200)

IMG_1981.thumb.jpeg.df97f158b182a2c4474aee4da0dbc55e.jpeg

Ale ja podałem pobór do krzywej jaką podał kolega wyżej. Na mojej 0.895V przy 2827 MHz pobiera 540W z 600W. U Ciebie 500 z 575W, więc podobnie.

https://www.3dmark.com/sn/4959884

Edytowane przez darekz
Opublikowano (edytowane)

@jankooo

max w gpu-z nie pokaze Tobie efektywnego zegara. Ja np. obserwujac zegar w osd widze np. 2865 non stop +- kilka mhz w gore lub w dol, a jak potem wejde w gpu-z lub hwinfo i zobacze maxa to widze 2955 na przykład. To sa nieistotne chwilowe peaki.

Dla mnie tez ten efektywny zegar w HWinfo to bzdura. Dla mnie efektywny to ten, który widze przez wiekszosc czasu w osd podczas grania.

Edytowane przez DżonyBi