Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tu chyba kluczowy jest blok. Bo u dziewczyny w bloku też pierdolca dostaje, a kompa tam nie ma żadnego. Jak trafisz, że 3/4 dnia słońce wali to nie ma zmiłuj. 

Ja się tak kiedyś na GTX 470 (słynne Fermi) przejechałem wtedy jeszcze u rodziców pokój 10 m^2 i latem zaczęło się gotować tak , że po 1-2h musiałem grać już na konsoli bo robiło się cieplutko :E 

A wydawało mi się, że turbo okazję kupiłem bo był wyprzedawany wtedy w cenie jakiegoś 5830

• Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie spotkalem sie z gra, ktora daje tylko 5% na 5090 wzgledem 4090. Moze miales jakis problem ze sterami.

Tak samo jak nie spotkałeś 50% ;) Żadne problemy ze sterami na Blackwellu na poziomie jednej gry można pokazać 20% jak i 40% dlatego nigdy nie patrzę co jest w sieci czy ludzie opowiadają tylko sam sprawdzam. Potworki na UE5.x gdzie brakuje mocy potrafią bardzo kiepsko działać na Blackwellu.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

@ryba to był przykład równie dobrze może być gniazdo schowane przy radiatorze tak jak ma Sapphire.

Gdybanie dla gdybania. Nie od dzisiaj karty maja takie "nie uzywane" gniazda, a PCB gamingowe nie jest stosowane do Quadro itp. Zrobilem tez przeglad kart no i jakos zadna nie ma gniazda od dolu :P i jakos srednio producenci chca robic ten patent jak Sapphire.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, sideband napisał(a):

Tak samo jak nie spotkałeś 50% ;) Żadne problemy ze sterami na Blackwellu na poziomie jednej gry można pokazać 20% jak i 40% dlatego nigdy nie patrzę co jest w sieci czy ludzie opowiadają tylko sam sprawdzam. Potworki na UE5.x gdzie brakuje mocy potrafią bardzo kiepsko działać na Blackwellu.

TLoU2 nie sprawdzalem, ale 5% to jest odrealnione. Po zakupie 5090 sprawdzielem w wielu tytulach i smialo moge napisac, ze jest solidny kop, w Cyberku i Wukongu idzie juz na grubo. 

Stalker 2 dobija mi juz do 120fps, a na 4090 ~90 fps mialem w tych samych miejscach. Te min. 30% jest praktycznie wszedzie nawet na UE5, a w Cyberku idzie na te ponad 40% (sklonny bylbym napisac, ze nawet pod 50%) jak jest w recenzjach. Mysle, ze poczatki Blackwella byly problematyczne przez sterowniki, a wydaje mi sie, ze bedzie jeszcze troche lepiej wraz z kolejnymi sterownikami.

Ale zeby nie bylo, dalej szkoda, ze nie ma przyrostu 70%+ i 5090 wzgledem 4090 juz nie robi wow, jaki mialem przesiadajac sie z 3080Ti na 4090. Generalnie jest solidny kop, a mocy w 4K nigdy za wiele. 5090 pieknie uzupelnia bezradnosc 4090 w pewnych miejscach.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 godzinę temu, Dasch napisał(a):

Złożyłem teraz kompa na 5080FE i temperatury mam niższe niż wszystkie recki w necie. Dobry airflow to podstawa, na 9800X3D wpływu większego powietrze z Foundersa w grach nie ma.

zaraz przyjdzie taki jeden i stwierdzi, że bajki opowiadasz, bo powinieneś mieć wyższe temperatury!!!!

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

TLoU2 nie sprawdzalem, ale 5% to jest odrealnione. Po zakupie 5090 sprawdzielem w wielu tytulach i smialo moge napisac, ze jest solidny kop, w Cyberku i Wukongu idzie juz na grubo. 

Stalker 2 dobija mi juz do 120fps, a na 4090 ~90 fps mialem w tych samych miejscach. Te min. 30% jest praktycznie wszedzie nawet na UE5, a w Cyberku idzie na te ponad 40% (sklonny bylbym napisac, ze nawet pod 50%) jak jest w recenzjach. Mysle, ze poczatki Blackwella byly problematyczne przez sterowniki, a wydaje mi sie, ze bedzie jeszcze troche lepiej wraz z kolejnymi sterownikami.

Ale zeby nie bylo, dalej szkoda, ze nie ma przyrostu 70%+ i 5090 wzgledem 4090 juz nie robi wow, jaki mialem przesiadajac sie z 3080Ti na 4090. Generalnie jest solidny kop, a mocy w 4K nigdy za wiele. 5090 pieknie uzupelnia bezradnosc 4090 w pewnych miejscach.

Last 2 to nie gra na UE5.x i dokładnie rozchodzi się o Still Wakes the Deep. HellBlade 2 też było marnie 1.18x. Akurat Last Part1/2 to uświadczysz dużego boosta na Blackwellu ;)

CP2077 z PT miałem 1.28x do przodu ;). Alan Wake 2 kwestia miejsca w jednym 1.3x w innym 1.45x ;) Quake 2 RTX 1.42x, KCD 2 1.33x, Mirror Edge Catalyst w zależności od miejsca 1.22x i 1.42x, Crysis 3 1.42x 2160p , a w 4320p 1.55x ;) Coś tam jeszcze testowałem tylko nie pamiętam wyników - zapisane ;)

Próbowałem dać szanse tej karcie, ale przyrost wydajności na wat względem 4090 jest marniutki + inne problemy.

Nie spodziewałbym żadnych magicznych przyrostów dzięki sterownikom. Być może w dalszym okresie kiedy i tak pojawią nowe generacje pojawi się większy kop w neural rendering.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał(a):

CP2077 z PT miałem 1.28x do przodu

Mam zdecydowanie wiecej. Blizej recenzji wlasnie. Od razu zauwazylem duza roznice. Nawet nie musialem na cyferki patrzec. 

Generalnie mam inne odczucia. Przy 450W 5090 dalej ma duza przewage nad 4090, wiec nie wiem. Z reszta ja w ogole nie biore pod uwage przyrostu na wat. Dla mnie 100W w lewo czy w prawo nie maja duzego znaczenia, zrobilem UV na 450W, bo widac, ze karta niewiele traci i nie podgrzewam pokoju dodatkowymi watami, ale moglbym sie obejsc i bez tego, jednak fpsy maja juz dla mnie duze znaczenie, a jest ich zauwazalnie wiecej na 5090 i tyle. Nie byles zadowolony to ok, oddales. Ja nie oddalem, bo jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Wolę jutrzejsze prawilne testy różnych portali, a nie jakiś wyciek

To jest prawilny test wiec nie dowiesz sie niczego nowego ;) 

Dzis ten test to wyciek, ale to samo jutro, to juz bedzie normlany test :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Generalnie mam inne odczucia. Przy 450W 5090 dalej ma duza przewage nad 4090, wiec nie wiem.

Zależy jak na to patrzeć na tą dużą przewagę.

Dla mnie 4090 nad 3090 miał dużą przewagę robiąc po 70% średnio w rastrze do przodu i 80% w RT.

W PT W CP 2077 to już była przewaga ~100%+ nad 3090, i to był już bardzo dobry skok. RT znacznie zostało usprawnione w 4090 względem 3090 itd.

Skok z 4090 na 5090 jest widoczny oczywiście, ale w całokształcie i naciągając to najwyżej średnio wygląda w skoku wydajności + dochodzi wincyj watów i jeszcze większa cena.
Nvidia ogólnie odwaliła słabą generację skupiając się na układach dla AI gdzie koszą prawdziwe siano :E Najlepsze w tej generacji to jest to, że usprawnili DLSS :D 

Opublikowano (edytowane)

Nie liczylbym na jakis przelom w modelu 6090, ale przechodzac z 4090 na 6090 dostaniesz te 70%. Tylko cena moze byc jeszcze wyzsza niz 5090, a 4090 nie sprzedaz juz za 8-9k, wiec doplacisz wiecej za wiecej.

Edytowane przez DżonyBi