Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

NV nie posiada żadnej lepszej kompresji textur.

To może pomyliło mi się z lepszym zarządzaniem pamięcią... Jakoś od dawna mam w głowie, że karty o takiej samej pojemności, będą radziły sobie różnie, ponieważ Nvidia robi tam coś lepiej... O ile nie przyoszczędzili na przepustowości w porównaniu do konkurencji. 
Teraz niestety kiepsko googluje się to, ponieważ zaspamowało internet pracą nad inną techniką z użyciem AI.

Opublikowano

Aleś poleciał :E 4080 vs 4060, przecież to przepaść w wydajności. A textury nie maja prawa się zmienić jakościowo pod warunkiem, że są wyświetlane w tej samej jakości. W ogóle 4080S to perełka w każdym calu :)

Opublikowano

Powtarzając po raz setny, z kartami z 8 GB VRAM sytuacja wygląda tak w pamięciożernych grach, albo:

• ustawiasz tekstury na maksimum i masz pokaz slajdów oraz inne anomalie związane z zapchanym VRAM (niegrywalne ustawienia)
  • ustawiasz tekstury odpowiednio do pojemności VRAM i masz dobrą wydajność, ale gorszej jakości tekstury

Oczywiście są też takie gierki, gdzie jak jest za mało VRAM-u, to się niektóre rzeczy nie wczytują ;)

• Upvote 3
Opublikowano
38 minut temu, tomcug napisał(a):

Powtarzając po raz setny, z kartami z 8 GB VRAM sytuacja wygląda tak w pamięciożernych grach, albo:

• ustawiasz tekstury na maksimum i masz pokaz slajdów oraz inne anomalie związane z zapchanym VRAM (niegrywalne ustawienia)
  • ustawiasz tekstury odpowiednio do pojemności VRAM i masz dobrą wydajność, ale gorszej jakości tekstury

Oczywiście są też takie gierki, gdzie jak jest za mało VRAM-u, to się niektóre rzeczy nie wczytują ;)

To tylko jeżeli dana gra/silnik nie potrafi wykorzystać pamięci poza lokalnej. Z nowszych gier to Tomby przerzucają dane do Ramu i mocno rośnie użycie pamięci, ale gra nadal działa dobrze pomimo, że Vramu dawno zabrakło.

Opublikowano (edytowane)

Zaraz potestuję jeszcze suprim na nowych driverach. Zamówiłem blok, to zrobie porównanie powietrze - woda.

Finalnie on zostaje ze względu na dobre OC i ciche cewki.

Na razie odkręcone wszystko, bo się odpowietrza :P

Edytowane przez sovas
  • Like 2
Opublikowano
25 minut temu, sideband napisał(a):

To tylko jeżeli dana gra/silnik nie potrafi wykorzystać pamięci poza lokalnej. Z nowszych gier to Tomby przerzucają dane do Ramu i mocno rośnie użycie pamięci, ale gra nadal działa dobrze pomimo, że Vramu dawno zabrakło.

A co z L2 ?

Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Oprócz blokowania temperatury po wyjściu z uśpienia coraz częściej od razu po włączeniu pc zawiesza mi się taktowanie na 2500-2600 jakby karta była pod obciążeniem. Wtedy ma większy pobór i mielą cały czas wentyle. Nawet resety na to nie pomagają tylko trzeba wysoką krzywą ustawić, żeby czarny ekran wleciał i dopiero jest normalnie.

Na hdr kolory po pewnym czasie z dupy tracą nasycenie i też trzeba resety robić. Jednak nie takie fajne te sterowniki :wariat:

Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

Zaraz potestuję jeszcze suprim na nowych driverach. Zamówiłem blok, to zrobie porównanie powietrze - woda.

Na razie odkręcone wszystko, bo się odpowietrza :P

Sorry, ale wyłącz tą dyskotekę i zastosuj JEDEN ulubiony kolor, bo kolejny pomyśli, że RGB to TYLKO świeci się jak świąteczna choinka :heu:

Opublikowano
1 minutę temu, PaVLo napisał(a):

Sorry, ale wyłącz tą dyskotekę i zastosuj JEDEN ulubiony kolor, bo kolejny pomyśli, że RGB to TYLKO świeci się jak świąteczna choinka :heu:

To są defaultowe ustawienia przy pierwszym uruchomieniu :P Będzie białe :)

Tam pompki i wentyle na 100% lecą :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No chyba, że tak :witojcie2:

Ja aby nie mieć takiej dyskoteki, kupiłem wentyle z pilotem do zmiany kolorów i podpiąłem pod sterownik 95% oświetlenia, więc od startu mam jeden kolor, jedynie RAM i kawałek płyty mieni się tęczą :D

Edytowane przez PaVLo