Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Nagrywasz jak paczka przychodzi i nagrywasz pakowanie.

W szczególności jak kupujesz z takich no name sklepów. 

Nie zaszkodzi, ale nic nie daje. Musiałbyś mieć operatora, który nagrywa jednym ujęciem.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pytanie do użytkowników 5090. Jak na co dzień macie ustawioną najwyższą wartość krzywej? W sensie jaka wartość MHz i przy jakim napięciu :)

Pytam o konkretną wartość na krzywej, nie w grach.

Krzywe

UV
image.thumb.png.2ee6d68e835a657fb8f84355c21183e4.png

OC

image.thumb.png.7a4fd446358433ec98cf04139db50041.png

Jak gra bardziej wymagająca to odpalam OC, bo daje około 3200 Mhz, zawsze trochę FPS więcej w takim Expedition 33 :)

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Krzywa jak niżej. Steel Nomad: 13526. potężny spadek pobieranej mocy. To ustawienie wydaje się stabilne, nie wywala benchmarków, mimo wszystko będę próbował trochę podnieść osiągi kosztem pobieranej mocy. Ale nie gram tylko bawię się w Unreal Edytorze i w skompilowanych projektach. 

image.thumb.png.7a6e964ab6891de8a52358c7512f54ae.png

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@sovas No ale pewnie 550-560W było co? :)

Aż tyle nie, 520-540W. Średnio 528W.

@Ravenik W UE pewnie spoko. Do grania takie mocne UV trochę mija się z celem tej karty. No chyba, że to jakieś Inno/Ventus i ktoś bardzo potrzebuje zbić temperatury.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Kiedy ludzie nauczą się, że kupuje się w dużych sklepach żeby unikać takich problemów... Serio te 200-300 zł różnicy w cenie nie jest warte walki o zwrot później. Masz jak w banku że Ci potrącą część kwoty.

Dokładnie. Ja to się dziwie co ludzie z tym allegro mają zamiast kupić bezpośrednio w jakimś sklepie typu komputronik, morele, ME itp.

Opublikowano (edytowane)

@Faflucy Kupujący nie przedstawił żadnego dowodu ze swojej strony. Sprzedawca napisał, że karta przyjechała porysowana, więc chociaż jest jakieś foto.

Nie chce tutaj wyrokować na jedną, lub drugą stronę, ale ktoś kłamie :P Poza tym kolega tu pisał, że nie zauważył rys przy pakowaniu karty. Pytanie, czy nie zauważył a były, czy ich nie było.

To jakiś serwis niby, pewnie dorabia na allegro.

Edytowane przez sovas
Opublikowano

Jak się kupie w jakimś gównianym sklepie to tak jest. A na allegro tego gówna pełno. Sprzęt to się kupuje w sprawdzonym dużym sklepie bezpośrednio, a nie przez jakieś platformy sprzedażowe typu gówniane allegro, olx itp.

Opublikowano

A jakie macie wyniki TimeSpy Graphics  (zwykły, nie extreme) na RTX 5090 stock????? U mnie jak widać na screenshot około 41000 i trochę mnie to martwi, bo na sieci podają znacznie wyższe wyniki dla tej karty. W nomad mam około 14400 na stock, więc ok.

image.thumb.png.29d491c749cb776468c384c1a275d689.png

Opublikowano (edytowane)

Mam MSI rtx 5090 Suprim OC, komp jak w sygnaturce, CPU 9950x3d. Na sieci znajduję informacje że powinno być około 48000 (u mnie 41000), ale możliwe że coś źle testuję. A jak u Was wychodzi ten test Time Spy graphics na "stock"?

image.thumb.png.bfbb90bb3943bda8af6e2e065a850edd.png

EDIT: tutaj podają że ta karta osiągnęła 48800 w TimeSpy:

https://www.benchmark.pl/produkt/ranking/nvidia-geforce-rtx-5090-fe

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano
20 minut temu, Faflucy napisał(a):

Jak się kupie w jakimś gównianym sklepie to tak jest. A na allegro tego gówna pełno. Sprzęt to się kupuje w sprawdzonym dużym sklepie bezpośrednio, a nie przez jakieś platformy sprzedażowe typu gówniane allegro, olx itp.

Komputronik, Morele, X-kom wszyscy oni sprzedają  tez poprzez Allegro.

A na Allegro, paradoksalnie możesz mieć czasem niższą cenę albo możliwość kupić na raty w lepszych warunkach, masz tez Allegro Pay.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Ravenik napisał(a):

A jak u Was wychodzi ten test Time Spy graphics na "stock"?

Time Spy (bez Extreme) jest za mało wymagający dla współczesnych GPU. W efekcie bottleneck jest na CPU i wynik jest mocno zależny od użytego procesora. Jesteś w normie, a nawet powyżej średniej patrząc na screena co wkleiłeś.

Edytowane przez some1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@sovas Dzięki za test. U Ciebie wychodzi 48k, u mnie 41k. Różnica dość znaczna i nie wiem skąd się bierze. Czy mógłbyś napisać jaką masz rozdzielczość monitora na którym był ten test TimeSpy? Ja mam monitor 2560x1440 240Hz, Windows 11 24H2

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano
20 minut temu, Ravenik napisał(a):

komp jak w sygnaturce, CPU 9950x3d.

Coś marny wynik w Cpu Score w tym Time Spy u Ciebie i pewnie tu jest przyczyna niskiego Graphicks score.

Zrzutekranu2025-05-15142714.thumb.png.892e8125a47714cfe672d624a0a6fb03.png

Opublikowano

U mnie dwa profile UV:

do bardziej wymagających gier [email protected]: Stell Nomad -5%, pobór mocy -20% (z 575 na 460W)

do mało wymagających gier i do pracy [email protected]: Steel Nomad -14%, pobór mocy -36% (z 575 na 360W)

Oba profile to po prostu wartość stock krzywej przy tym napięciu + 1000 MHz, wyżej się nie da podnieść choćbym chciał. W praktyce zegar oscyluje około 200MHz niżej niż ustawiony, a napięcie raportuje -0.05V. 

Stock 575W jest kompletnie bez sensu na tej karcie, tylko do pałowania w benchmarkach i ewentualnie LC.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ravenik napisał(a):

@sovas Dzięki za test. U Ciebie wychodzi 48k, u mnie 41k. Różnica dość znaczna i nie wiem skąd się bierze. Czy mógłbyś napisać jaką masz rozdzielczość monitora na którym był ten test TimeSpy? Ja mam monitor 2560x1440 240Hz, Windows 11 24H2

3440x1440 240Hz - tu możesz szczegóły testu zobaczyć https://www.3dmark.com/3dm/133451046?

Edytowane przez sovas
Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Nie zaszkodzi, ale nic nie daje. Musiałbyś mieć operatora, który nagrywa jednym ujęciem.

Ale nie inaczej, zawsze ktoś w domu pomoże a nawet jak nie, to można włączyć i ustawić tak telefon żeby wszytko nagrać w jednym ujęciu.