Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Tak sobie wkręcajcie dalej :)

Ten co wkręca sobie, że znajdzie cichego Astrala :lol2:

6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No ale przykładają te fony na cm do karty a wtedy to realnie nie oddaje hałasu.

Wtedy najlepiej to słychać na nagraniu. Jak odsuniesz telefon pół metra dalej to szum wentylatorów zaczyna zagłuszać i mikrofon tego nie wyłapie.

Opublikowano
9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No ale przykładają te fony na cm do karty a wtedy to realnie nie oddaje hałasu.

No przykładają bo inaczej większość smartfonów w ogóle tego nie nagra.

Będziesz siedział 2 metry od kompa cewki będą ci świdrowały łeb, ale jak weźmiesz fona i zwykłe nagranie z takiej odległości to nawet tego dźwięku nie złapie jego mikrofon.

Opublikowano
1 minutę temu, Kanzu napisał(a):

Ten co wkręca sobie, że znajdzie cichego Astrala :lol2:

Wtedy najlepiej to słychać na nagraniu. Jak odsuniesz telefon pół metra dalej to szum wentylatorów zaczyna zagłuszać i mikrofon tego nie wyłapie.

No widzisz czyli jak normalnie się siedzi przy kompie to tego nie słychać.

Opublikowano (edytowane)

Widocznie jeszcze takich nie miałem:E

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Dobre cewki będzie słychać wyraźnie z 5 metrów+, a nawet jak wyjdziesz z pokoju do przedpokoju czy innego pomieszczenia i nie zamkniesz drzwi :E 

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No widzisz czyli jak normalnie się siedzi przy kompie to tego nie słychać.

Zależy od częstotliwości, bo nie każda wyje tak samo, ale mówię o słabym wyłapywaniu tego pisku przez mikrofon a nie przez ucho. Chyba, że porównujemy do głuchego 80 latka :D

Wiadomo, że zamknięta buda stojąca pod biurkiem to niweluje a jak ktoś sprawdza z otwartą stojącą przy twarzy to nigdy idealnie cichej nie znajdzie. 

Opublikowano

Panowie, o co chodzi z tymi cewkami? Dlaczego tak to teraz wygląda, że wszędzie hałasują? Toć to zdarza się w zasilaczach, kartach, kolega mówi, że w PS5 miał. Kiedyś tego nie było?

Opublikowano
1 minutę temu, j4z napisał(a):

Panowie, o co chodzi z tymi cewkami? Dlaczego tak to teraz wygląda, że wszędzie hałasują? Toć to zdarza się w zasilaczach, kartach, kolega mówi, że w PS5 miał. Kiedyś tego nie było?

Kiedyś karty mniej prądu brały - to jedno.

A drugie - kontrola jakości jest teraz zerowa bo nie uznają głośnych cewek za defekt

Opublikowano
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Dobre cewki będzie słychać wyraźnie z 5 metrów+, a nawet jak wyjdziesz z pokoju do przedpokoju czy innego pomieszczenia i nie zamkniesz drzwi :E 

dobre :) wiesz, że wszystkie cewki wydają dzwięk i to w miare głośny. Z tym, że jedne w zakresie tonów słyszalnych przez ludzkie ucho a inne poza tym zakresem. 

Opublikowano
30 minut temu, krulaks napisał(a):

Kiedyś karty mniej prądu brały - to jedno.

A drugie - kontrola jakości jest teraz zerowa bo nie uznają głośnych cewek za defekt

Mniej prądu to jedno. Druga sprawa większość grała zwykle na niższych hz i rozdzielczości. Takie 4k i 240hz dzisiaj daje do pieca i wyciska wszystkie soki :E

Do tego kiedyś mimo, że oczywiście cewki były mniej lub bardziej słyszalne w GPU to jeszcze dochodziła kwestia, że wiele modeli GPU po prostu  leciało na ~2k+ rpm, na głośnych wentylach, ogólnie typowe kompy chłodzone powietrzem na stock częściach dużo częściej były dużo głośniejsze podczas grania niż dziś. Cewki się tak nie wybijały. 

37 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

dobre :) wiesz, że wszystkie cewki wydają dzwięk i to w miare głośny. Z tym, że jedne w zakresie tonów słyszalnych przez ludzkie ucho a inne poza tym zakresem. 

Ta, dopóki te cewki nie wychodzą inwazyjnie w zakres ich słyszenia to jest git.

Ale jak GPU ci zmienia tony wraz z obciążeniem i ruchem myszki w grze, gdzie wychodzi ci ten dźwięk z zamkniętej budy to jest lipa :E A ty masz cichego kompa z cichymi wentylami które na niskim i cichym rpm sobie radzą z tempami :E

• Upvote 1
Opublikowano

nie znam sie wiec zapytam, dlaczego przykładowo w krsystems 5070 TI gaming oc  jest tańsza od windforce OC tej samej firmy

ktos sie pomylił a moze o czyms nie wiem?

7koCv11.jpeg

film porównawczy jakby ktos potrzebował tutaj

Opublikowano
45 minut temu, lukadd napisał(a):

Mniej prądu to jedno. Druga sprawa większość grała zwykle na niższych hz i rozdzielczości. Takie 4k i 240hz dzisiaj daje do pieca i wyciska wszystkie soki :E

Do tego kiedyś mimo, że oczywiście cewki były mniej lub bardziej słyszalne w GPU to jeszcze dochodziła kwestia, że wiele modeli GPU po prostu  leciało na ~2k+ rpm, na głośnych wentylach, ogólnie typowe kompy chłodzone powietrzem na stock częściach dużo częściej były dużo głośniejsze podczas grania niż dziś. Cewki się tak nie wybijały. 

Ta, dopóki te cewki nie wychodzą inwazyjnie w zakres ich słyszenia to jest git.

Ale jak GPU ci zmienia tony wraz z obciążeniem i ruchem myszki w grze, gdzie wychodzi ci ten dźwięk z zamkniętej budy to jest lipa :E A ty masz cichego kompa z cichymi wentylami które na niskim i cichym rpm sobie radzą z tempami :E

No to jest problem. Prawda. Generalnie same wentylatory też. Przy 35% moga byc dziwne dzwieki, przy 39% juz nie . ITp trzeba zawsze wyczuc dana karte. Ale to o czym wspominasz to rzeczywiscie jest problematyczne. Akurat tutaj to juz chyba tylko jakas dobra obudowa ktora mocno wytłumia dzwieki z wewnątrz

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

@Oldman To proste. Sklepy mają najebane w bani. 

W Media w przypadku 5090 bywa, że karta najgorsza danego producenta jest kilka tysi droższa niż najlepsza :D

może faktycznie jakas Pani co wpisywała dane do excela w firmie po prostu wpisała co jej sie wydawało i tak już zostało.

Opublikowano
10 minut temu, Oldman napisał(a):

nie znam sie wiec zapytam, dlaczego przykładowo w krsystems 5070 TI gaming oc  jest tańsza od windforce OC tej samej firmy

Ceny na hurtowniach tak się zmieniają i stąd takie cuda. Ten sklep w dni robocze codziennie aktualizuje ceny ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Oldman napisał(a):

7koCv11.jpeg

film porównawczy jakby ktos potrzebował tutaj

No ten gaming OC w tej cenie lepszy deal niz windforce. 

w RTVeuroagd był za 4450zł 5080, wiec tak sobie jeżeli chodzi o opłacalnosc względem fajnych promocji.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Oldman napisał(a):

może faktycznie jakas Pani co wpisywała dane do excela w firmie po prostu wpisała co jej sie wydawało i tak już zostało.

Ceny kart nadal są mocno rozchwiane przez premierowe niedobory, w zależności od tego który model jak długo jest na rynku i co pośrednicy wymyślą. Często robi się śmiesznie, na przykład na Amazonie widzę teraz podstawowe PNY 5090 w cenie Aorusa a Suprim LC dużo taniej niż Suprim Air. :)

Dla Gigabyte Gaming to średnia półka i zdecydowanie lepszy model niż Windforce, do tego masz dodatkowy rok gwarancji dla większości modeli.

Edytowane przez some1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Każdy jeden TUF i Astral jest głośniejszy niż losowy MSI i Gigabyte

To jest Twoje doswiadczenie. Nie wiem jak 5090 Suprim, ale moj 4090 Liquid mial glosniejsze cewki niz Astral LC 5090 teraz. Na moim Astralu po UV trzeba przykladac ucho. Nawet bez UV jest bardzo dyskretnie co mnie generalnie pozytywnie zaskoczylo. Zdaje sobie sprawe, ze przy wyswietlaczu 240Hz i popchaniu czesci gier do tych wartosci moze spowodowac, ze i moj Astral moze by polegl, ale mam wyswietlacz 120Hz i wszystko pasuje. A juz na pewno nie ma mowy o jakis dzwiekach na pulpicie i na razie czytam to ze zdumieniem. Monitor z wyzszym odswiezaniem mam w planach zmienic dopiero przy 6090.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
3 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Dzięki za info, jak ktoś trafi jakiegoś Suprima ale na powietrzu w podobnej cenie to wrzucajcie, wezme od razu :E Ten na wodzie dla mnie brzydki jak kupa i nie mam ochoty pchać drugiej 360tki

~~~

Wracając do cewek: nie ogarniam tematu. Miałem tylko jedną 5090tke Founders Edition, no były głośne ale wątpie, że trafiłbym gdzieś dużo cichsze. Taki niestety urok aktualnej jakości sprzętu i QA tego co wyłazi z fabryki.

Może mój słuch nie ogarnia jakiejś wysokiej częstotliwości w środku tego piszczenia? Zamykam obudowe, zakładam zamknięte słuchawki i niech sobie wiszczy na Furmarku najgłośniej jak potrafi, nadal to nie powód, żeby mi sie chciało wymieniać jedną sztuke. Większość gier nigdy nie osiągnie takiego poziomu hałasu jak ten Furmark i tak. Jakby bzyczało identycznie na pulpicie jak w grach to wtedy fakt, realny problem.

Na jedną sztuke innego modelu może bym sie skusił, żeby mieć jakieś porównanie. Ale 12 czy tam ile? Dla mnie brzmi jak obsesja i problem leży w innym miejscu i zamiast kolejnej karty wolałbym łyknąć jakieś benzo na uspokojenie :E

Żałuje, że sprzedałem tego 5090 FE. Nie myślałem, że tak szybko wyjdą stery z listą fixów wielkości kartki A4. Teraz będę musiał dopłacić przynajmniej 2-3k i jeszcze wymieniać całą obudowe bo żaden inny 5090 mi sie w niej nie zmieści

• Upvote 1