Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 99.9% nie jest to stworzone dla graczy SP, dla mnie będzie to sprzęt idealny pod CSa :) Co śmieszniejsze, jak wychodziły pierwsze 240 Hz to ludzie śmiali się i mówili o marginalnych różnicach, obecnie ludzie przyznają że jest różnica między 360 a 500 :E 

Ot, ciekawostka. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, TheMr. napisał(a):

Na 99.9% nie jest to stworzone dla graczy SP, dla mnie będzie to sprzęt idealny pod CSa :) Co śmieszniejsze, jak wychodziły pierwsze 240 Hz to ludzie śmiali się i mówili o marginalnych różnicach, obecnie ludzie przyznają że jest różnica między 360 a 500 :E 

Ot, ciekawostka. 

Sam nigdy nie miałem przed oczami monitora z więcej niż 165hz także nie wypowiem się ale co do ciekawostki mogę potwierdzić. Obserwuje temat odświeżania od 2015 od mojego pierwszego monitora 144hz i faktycznie wtedy przez kilka lat każdy kto śmiał powiedzieć, że między 144 a 240 jest zauważalna różnica był szkalowany a teraz jak taki optimum na yt powie, że widzi różnice aż do samego 500hz to ludzie całkiem inaczej reagują, nie widzę praktycznie żadnego szydzenia.
Najlepiej ocenić samemu a większość szczekających na internecie o braku różnicy siedzi nadal na 60hz znając życie :E Jak kupię 4K OLEDa z dual mode 240/480 to w końcu sam wyrobię zdanie w tej "debacie"

Edytowane przez Mizu
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

A masz OLED? 

Czekam na MSI do września na MPG. OLED miałem first gen ale szybko oddałem, temat wypaleń był zbyt gorący a ja wtedy grałem sporo, więc nie chciałem ryzykować.

Opublikowano (edytowane)

W takich tematach mieszają się przeważnie dwie rzeczy. Jedno to płynność obrazu w ruchu i brak widocznego motion blur, tutaj nawet 500 Hz nie jest górną granicą tego, co zobaczy zwykły człowiek z ulicy. Inna sprawa czy to będzie dla niego miało istotne znaczenie. CRT odeszły na śmietnik historii mimo, że oferowały świetną płynność w ruchu, większość i tak wolała LCD.

Drugie to zmniejszony czas reakcji bo nowa klatka wyświetla się te kilka milisekund szybciej. I z tym faktycznie dochodzimy do ściany jaką jest szybkość ludzkiego oka w reakcji na bodźce i ogólnie refleks całego organizmu. Jakiś wytrenowany esportowiec może wyczuje różnicę, dla większości populacji raczej nic to nie wnosi. 

Edytowane przez some1
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, QuBBa22 napisał(a):

Czekaj, zmieniłeś 4070 Super na 5070???? Stary to brzmi jak najgorszy upgrade w historii upgrade'ów, serio.

Pewnie Cie z butów wyrwało jak zobaczyłeś te 3,5 FPS wiecej co? :D

Nie bój żaby. Byli tu tacy co wymieniali 4090 na 5080. To jest dopiero "best upgrade ever" :E

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

jak wspomniałem karty co ogarnie 500 Hz

Co najwyzej do csa i valoranta przy zalozeniu ze masz 9800X3D, o reszcie gier zapomnij na tej karcie, dlatego oddalem 5070 bo roznica nawet w takim Warzone to byla przepasc miedzy 5070ti czy jakims bfie. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

BF to ja gram w 3/4 i tam silnik ma limit na 240 Hz z tego co pamiętam. Warzone powyżej 200 FPS również nie daje żadnej przewagi. Głównie to CS, i nie potrzebuje 9800X3D, 5800X3D na większości map wyrabia 500-600 FPSow. Poczekam sobie spokojnie na AM6. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)

Niegrywane czyli? Większość testów masz na medium albo ultra w FHD, ja gram na 1024x768 wszystko na low, z cieniami tylko na medium, więcej do szczęścia nie potrzebuje. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
18 minut temu, TheMr. napisał(a):

BF to ja gram w 3/4 i tam silnik ma limit na 240 Hz z tego co pamiętam. Warzone powyżej 200 FPS również nie daje żadnej przewagi. Głównie to CS, i nie potrzebuje 9800X3D, 5800X3D na większości map wyrabia 500-600 FPSow. Poczekam sobie spokojnie na AM6. 

Nowy bf nie ma limitu, to pierdololo o jakiejs przewadze majac wyzszy fps to mozna miedzy bajki wsadzic, dobry gracz bedzie dobrym na 60fps i jak bedzie slaby to zadne 500hz nie pomoze. Ilosc fps w grze multi to moze jest 1% wpolywu na to jak grasz, zadne fps nie nadrobia twoich umiejetnosci, zrozumienia mechanik i myslenia podczas gry. Fps zwieksza tylko komfort. 

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Głównie to CS, i nie potrzebuje 9800X3D, 5800X3D na większości map wyrabia 500-600 FPSow

1% low i min fps to potezny rozstrzal miedzy srednim fps w tej grze i to na  topowych cpu.

2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

ja gram na 1024x768 wszystko na low, z cieniami tylko na medium, więcej do szczęścia nie potrzebuje. 

To ty jakis dinozaur jestes bo nawet prosi na turniejach nie graja w takich chorych ustawieniach :E

No ale widac, ze probujesz nadrobic sprzetem brak talentu ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Mhm. 1% low w CSie jest najmniej ważne, dobrze wiedzieć że nie masz pojęcia o silniku i grze

Pisanie ze 1% low nie jest wazne w grze multi to niezla odklejka, ta tabelke widzialem juz kilka lat temu ale Ty nie jestes zadnym prosem.

A nawiazalem do bfa w kwesti wydajnosci 5070 i 500hz gdzie poza cs i valorant cieko napedzic taka matryce.

Rozumiem ze min fps w cs tez jest malo wazny :hihot:

Opublikowano

Bo on jeszcze nie wie że nawet jakby jakimś cudem go wypalił to i tak kolejnym odbiornikiem byłby Oled:E

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Daj spokój chłop zwrócił OLEDa bo się bał wypalenia w CSie :E 

Gdzie na OLED miałby dużo lepsze odczucia i płynność :E 

.

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Bo on jeszcze nie wie że nawet jakby jakimś cudem go wypalił to i tak kolejnym odbiornikiem byłby Oled:E

Dokładnie, z OLEDa nie ma powrotu :D 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nowy bf nie ma limitu, to pierdololo o jakiejs przewadze majac wyzszy fps to mozna miedzy bajki wsadzic, dobry gracz bedzie dobrym na 60fps i jak bedzie slaby to zadne 500hz nie pomoze. Ilosc fps w grze multi to moze jest 1% wpolywu na to jak grasz, zadne fps nie nadrobia twoich umiejetnosci, zrozumienia mechanik i myslenia podczas gry. Fps zwieksza tylko komfort. 

Nie był bym taki pewien.

Jak zmieniłem monitor (gdzieś w okolicach BF3) to K/D z około 1,5 wskoczyło na około 2,5. Hedy dużo lepiej i łatwiej wpadały.

Ja napisze tak słabemu graczowi nie pomoże przeskok z 60FPS na 120FPS ale dobry gracz spokojnie to wykorzysta.

Edytowane przez Kabor
  • Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nie. 9800 robi 700-900 przy odpowiednich ustawieniach. 

29 minut temu, TheMr. napisał(a):

Niegrywane czyli? Większość testów masz na medium albo ultra w FHD, ja gram na 1024x768 wszystko na low, z cieniami tylko na medium, więcej do szczęścia nie potrzebuje. 

Ogólnie ustawienia mam podobne plus to:

1280x960/4:3/Stretched/4x MSAA/FidelityFX Super ResolutionDisabled (Highest Quality)/Dynamic ShadowsAll

Czasami wskoczy mi 800 fpsów na jakimś Dust2 

sa mapy np. Train albo Nuke - outside gdzie jednocześnie masz 4 dymne, 2 palaki, flashe i już to tak kolorowo nie wygląda.