Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie ten 5080 to już i tak za dużo i mnie poniosło, a 5090 to już totalny odjazd od sensownego wydania kasy. Całego dokokszonego kompa mam w cenie najlepszej karty. I tak x3d+ rtx to aktualnie najlepsze kombo do gierek.

Opublikowano
1 godzinę temu, creatinfreak napisał(a):

Byłem, widziałem, pomacałem, pograłem i przynajmniej mam doświadczenie, a nie jak wielu tylko teorie wyczytane z internetu :p 

Bardzo dobrze, trzeba sie bawic sprzetem, nie zawsze sie patrzy na wydajnosc i czasem robi sie krok w tyl, zeby zrobic dwa do przodu ;) Co pobawione to twoje.

• Like 3
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

A co jeśli Ci powiem, że jest trzecia droga? (oczywiście nie chodzi mi o politykę xD)
Kompik all blue ;) 

A tak na serio, każdy wyjadacz z laba/ithardware powie Ci, że CPU AMD + GPU NVIDIA to najsensowniejsze combo i koła na nowo się nie wymyśli :/ 
AMD z kartami trochę przespali i zieloni im mocno odjechali. Dlatego też odjechali cenowo - karty konsumenckie do gier za 10-15k, kogoś chyba rów swędzi ;) 

Ceny kart to pokłosie czasów krypto i szału na AI. AMD dołożyło swoje :P

Opublikowano
39 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Dla mnie ten 5080 to już i tak za dużo i mnie poniosło, a 5090 to już totalny odjazd od sensownego wydania kasy. Całego dokokszonego kompa mam w cenie najlepszej karty. I tak x3d+ rtx to aktualnie najlepsze kombo do gierek.

Dla mnie najsensowniejszym GPU z serii 5xxx jest RTX 5070ti mimo wszystko.
5080 to za dużo dopłaty za nieliniowo większą wydajność + ciągle 16GB VRAM.
Co innego poczekać na 5080S. Chociaż 5080 przy 5090 to cały czas racjonalna droga mimo wszystko.

Tak naprawdę, jako entuzjaści jesteśmy blisko sprzętowej bandy, tak więc się już szuka na siłę aby coś zmienić :D 
Kiedyś to zakwalifikują jako chorobę. "Upgrade-o-holizm" i będzie gdzieś pomiędzy alkoholizmem, a onanizmem xD 

@MarcoSimone wpoili nam podświadomie, że GPU to towar premium, na kartki, trzeba stać w kolejkach i z uśmiechem wydać na to absurdalną sumkę. Nikomu z nich nie jest na rękę aby to prysło.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Test RTX 5090 Vanguard w Quake II RTX. 

Stock

STOCKK.jpg

UV 0,9V

0,9V.jpg

UV 0,875V

0,875V.jpg

OC,  pamięci +3000 MHz, rdzeń +335 MHz

OCC.jpg

Ładnie sobie chłodzenie radzi z tyloma watami. :)

Karta zostaje ze mną do premiery RTX 6090. 

Edytowane przez Doamdor
  • Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Co innego poczekać na 5080S

Tam będzie tylko więcej VRAMu, jedyna różnica. Jeśli cena zostanie to mooooże się skuszę ale tylko dlatego żeby mieć gwarancję (w lutym chyba mi się kończy na 4070Ti). Albo wezmę 5070Ti taniej. 

Gdybym miał gwarancję 4 letnią to bym został na 4070Ti :E 

Opublikowano
2 godziny temu, ket_rab napisał(a):

Jeszcze ciepła z outletu i od 3 godzin brak chętnego

Przecież outlet w przypadku takich kart to strzał w stopę...
Ktoś już przetestował, znalazł jakieś wady i zwrócił.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale dla Pcmr wadą może być słabe oc które dla kowalskiego nie ma znaczenia.

28 minut temu, krukkpl napisał(a):

.

Opublikowano
2 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Dla jednego wada a drugi nie będzie jej widzieć/nie będzie mu przeszkadzać. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Ty chyba nigdy nie kupowlaes karty z outletu, tam karty potrafia byc jak nowe i co najwazniejsze bez wad. W takim proshop to ludki kupowały jak nowki. A to czy cewki piszcza czy dla kogos dany model po prostu nie odpowiada to nie znaczy , ze to jakis strzal w stoe.

37 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Dla jednego wada a drugi nie będzie jej widzieć/nie będzie mu przeszkadzać. 

Ludzie zwracaja czasem z blachych powodow, ja zwrocilem 5070 bo mi np malo mocy bylo, a karta cacy :D :hihot:

Opublikowano
29 minut temu, Phoenix. napisał(a):

...tam karty potrafia byc jak nowe i co najwazniejsze bez wad. 

"potrafia" to dla mnie troche za malo przy zakupie za kilka/nascie tys. , szczegoilnie w czasach gdzie byle Janusz, moze zrobiic "reballing" ;) no, ale jak ktos nie ma z tym problemu, to oczywiscie mozna trafic fajne oferty. mozna...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SuLac0 napisał(a):

"potrafia" to dla mnie troche za malo przy zakupie za kilka/nascie tys. , szczegoilnie w czasach gdzie byle Janusz, moze zrobiic "reballing" ;) no, ale jak ktos nie ma z tym problemu, to oczywiscie mozna trafic fajne oferty. mozna...

Karty po zwrotach to sa normalne karty uzywane  max 14dni i tyle, a to ze Ty sobie jakies chore scenariusze kreujesz to juz twoj wymysl. Karty te maja tez prawo do 14dniowego zwrotu wiec niczym sie nie ryzykuje.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
46 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ty chyba nigdy nie kupowlaes karty z outletu, tam karty potrafia byc jak nowe i co najwazniejsze bez wad. W takim proshop to ludki kupowały jak nowki. A to czy cewki piszcza czy dla kogos dany model po prostu nie odpowiada to nie znaczy , ze to jakis strzal w stoe.

Ludzie zwracaja czasem z blachych powodow, ja zwrocilem 5070 bo mi np malo mocy bylo, a karta cacy :D :hihot:

Zgadza się, niektórzy sami się nakręcają, sam zwróciłem 4070TIS praktycznie cichą i z dobrym chłodzeniem, ale tylko dlatego, że stwierdziłem, że jednak wolę kupić docelowo 4080S :D

Opublikowano

Najczestsze powody zwrotow  to wlasnie wlasne widzimisie, pozniej mamy cewki, ew wentylatory jak ktos jest purysta i mu dany szum nie pasuje. Malo kiedy trafia sie po prostu wadliwa karta.  A ostatnio zrobila sie moda na po prostu wypozyczanie i testowanie za darmoszke kart ;) Pozniej czytasz, ze dana osoba miala tu 5-6 kart tak o dla zabawy.

Opublikowano
9 minut temu, SuLac0 napisał(a):

jedni kreuja chore scenariusze, inni je realizuja, a jeszcze inni zyje w blogiej nieswiadomosci/naiwnosci. kazdy znajdzie cos dla siebie :E

Tobie chodzi o to, że jest wieksza szansa na to, że dany model z outletu jest w czyms gorszy od wersji "brand new". Z tym, że też nie wiesz z jakiego powodu ktos oddał. Z drugiej strony kupujac zupełnie nową sztuke tak samo możesz trafic słabe oc, cewki, wyzsza temp niz u reszty, a nawet wszystko na raz jednoczesnie.

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Z drugiej strony kupujac zupełnie nową sztuke

Dokladnie tak bo przeciez ta z outletu tez byla wpierw nowka sztuka i kolo sie zamyka ;) 

17 minut temu, SuLac0 napisał(a):

kazdy znajdzie cos dla siebie 

Ty przede wszystkim powinienes poszukac lekarza bo jak widac z glowka cos nie tak ;) Skoro z tak prostej rzeczy jak karta z outletu wymyslas takie rzeczy gdzie tak jak pisalem masz prawo do zwrotu gdyby bylo cos nie tak.