Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Znowu stawanie na głowie i pierdylion testów, które nie obchodzą nikogo, żeby przypudrować 5080 🤣 To już choroba psychiczna czy jeszcze nie ? 🫣 

Zwykłe porównanie wydajnosci. Nie w kazdym tescie 4090 wypada tak jakby tego ktos sobie zyczyl :) Wiec takie GPU mozna kupic ale pod konkretną gre albo zastosowanie, np do VR gdzie ilosc VRAM ma olbrzymie znaczenie. 

Natomiast troche martwi to że Ciebie to bulwersuje nie wiem w sumie czemu. W koncu to watek o blackwellu wiec takie porownania sa jak najbardziej na miejscu. 

13 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Msaa lepiej działa chyba na Blackwell jak i masz kodeki + nowsze wyjścia obsługujące wyższe Hz jak cię taki oled/tn'ka interesuje. Gdzie zegarki będą robić jedyną różnice a nie wszystkie rdzenie ropy itp to wyjdzie ta 5080 na prowadzenie po oc. Efektywność po UV. Te shardrery na ai to pieśń przyszłości i jak nv nie posmaruje to nie zobaczysz ich pewnie do premiery nowych konsol a i pytanie jak przy nich. Nie mniej jak już tyle się wyczekało to lepiej czekać na bump w vram jak eksperci są sceptyczni co dalszego bump w wydajności.

Nie tylko to. Wszedzie tam gdzie w grze nie ma natywnie zaaplikowanego Ray tracingu, blackwelle wypadaja nadzwyczaj dobrze i efektywnie przy okazji. Natomaist przy grach z wbudowanym RT np Avatar, lub np. Doom najnowszy bez PT ADA tzn 4090 jest niesamowicie mocna. Temat raczej dosc ciekawy, dlaczego po wlaczeniu RT lub PT RTXy 4000 zyskuja w porownaniu do RTX 5000 :)

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, galakty napisał(a):

On powinien mieć nick RTX5080 xD xD 

Ty lepiej graj w tą swoja Automobilista 2 :hihot: Sciągnałem to , i sprawidzilem, bo napisales  "Ło jezu nie myslałem że GT7 jest tak słabe  A narzekam na AMS2 które przy tym jest cudowne " mówie skoro Ty to piszesz to może to cos byc warte. Musze powiedziec szczerze, ze jest gorsze od Assetto corsa competizione. A ACC nawet nie stoi obok GT7. 

Chciałeś mi powiedziec że ta gra

Ma lepsza grafike grywalnosc oraz dzwiek niz ta 

Wybacz ale cokolwiek nie napiszesz to ja mam do tego dystans :) 

12 minut temu, Zachy napisał(a):

@maxmaster027

to raczej o 5080 powinienes napisac ze mozna kupic pod konkretna gre jak wydajnosc jest wysoka.

4090 to niezaprzeczalnie lepsza karta i to ze to starsza generacja nic tu nie zmieni :)

No nie jest niezaprzeczalnie lepsza. Jest to niezaprzeczalnie mocna karta. :) Z tym sie zgodze. 

Ale wszelkie testy jakie ktos tu wrzucal to po OC 5080 dorownuje albo przegania 4090  

Liczy sie TDP i wydajnosc w tym przypadku. Ostatnio np. RDR2 przy 290W 5080 91FPS. 4090 92FPs TDP 400W, 5080 przy 350-360W 96.5FPS. Wiec skoro tak to wygląda, powiedz mi jaki sens jest placic 7000zł za uzywana karte. Bo tutaj wlasnie chodzi o to ile placisz za uzywana karte i to wszystko. Jakby 4090 chodzila po 4500-5000zl to niebylo by tematu. Natomiast ceny sa wywindowane karty leza nikt ich nie kupuje dopiero jak ktos obnizy cene ma szanse sprzedac. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
24 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Natomiast troche martwi to że Ciebie to bulwersuje nie wiem w sumie czemu. W koncu to watek o blackwellu wiec takie porownania sa jak najbardziej na miejscu. 

Kazdy zna twoją narracje, a testy 5080 vs 4090 jest po prostu karta mocniejsza. No ale dalej stawaj na głowie i rób fikołki tak jak to robisz manipulując ustawieniami tdp tylko po to żeby wyszło na Twoje ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kazdy zna twoją narracje, a testy 5080 vs 4090 jest po prostu karta mocniejsza. No ale dalej stawaj na głowie i rób fikołki tak jak to robisz manipulując ustawieniami tdp tylko po to żeby wyszło na Twoje ;) 

Dobra zakonczmy ten temat. Ciesze sie że napisałes to "rób fikołki tak jak to robisz manipulując ustawieniami tdp tylko po to żeby wyszło na Twoje" w zyciu nie zmanipulowałem wyniku :) Ale to pokazuje jak wysoki musi byc FPS, ze tak uważasz. W RDR2jce to bylo 4k na absolutnie maksymalnych ustawieniach. Wiec ciezko o manipulacje, natomiast rozumiem, ze nie wierzysz ze 5080 ma az 96FPS po OC ja wierze, nie ja robiłem test ale wierze. 

Nie chce sie kłócic z Toba, wiec przyznam Ci racje ze 4090 jet karta mocniejsza. Dajmy juz spokój

Opublikowano

No jakoś 5080 nie chce być wydajniejsza od 4090.

Trzeba wypasa kupić i dopakować TDP aby się pobujać w okolicy 4090. Zwłaszcza jak ktoś celuje w 4K.

Natomiast ja bym nie kupił używki 4090 za 7K zł. Mnie nowa 5080 z blokiem wyszła 5K zł z groszami.

Na FB jest Youtuber co usiłuje sprzedać EVGA 3090 z blokiem i aktywnym backplate za 5500 zł :hihot:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Trzeba wypasa kupić i dopakować TDP aby się pobujać w okolicy 4090. Zwłaszcza jak ktoś celuje w 4K.

Natomiast ja bym nie kupił używki 4090 za 7K zł. Mnie nowa 5080 z blokiem wyszła 5K zł z groszami.

Na FB jest Youtuber co usiłuje sprzedać EVGA 3090 z blokiem i aktywnym backplate za 5500 zł :hihot:

AI 

"

To pytanie trafia w samo sedno kontrowersji wokół serii RTX 5000 (Blackwell). Choć RTX 5080 potrafi wyprzedzić RTX 4090 w klasycznym rasteryzowaniu (nawet o 15–20% po OC), to jego wydajność w ray tracingu i path tracingu często... rozczarowuje. Oto co się dzieje pod maską:

🧠 Główne problemy z RTX 5000 w ray tracingu

Nowy AI Management Processor (AMP) Blackwell wprowadził AMP — dedykowany procesor RISC-V, który zarządza kontekstami GPU. Brzmi nowocześnie, ale...

Wymaga przepisania kodu gier i sterowników, by działał optymalnie.

W wielu grach AMP wprowadza opóźnienia w harmonogramowaniu zadań, co skutkuje spadkiem wydajności w RT/PT.

W testach 3DMark path tracing RTX 5080 był nawet o 31% wolniejszy niż RTX 4090
Problemy z kompatybilnością i optymalizacją
ROP bottleneck i błędy sprzętowe
Dlaczego RTX 5080 błyszczy bez RT?

Rasteryzacja korzysta z wyższych zegarów i szybszej pamięci GDDR7

RTX 5080 ma 960 GB/s przepustowości vs 1010 GB/s w RTX 4090, ale GDDR7 nadrabia efektywnością.

W grach bez RT potrafi osiągać do 20% lepsze FPS po oc niż RTX 4090.

Niższy pobór mocy i lepsza efektywność energetyczna

RTX 5080 zużywa 360W vs 450W w RTX 4090, co daje lepszy stosunek wydajności do zużycia.

🧩 Podsumowując: RTX 5000 to potężna architektura, ale jej potencjał w ray tracingu jest ograniczany przez niedojrzałe sterowniki, brak optymalizacji gier i problemy z AMP. Rasteryzacja? Świetna. Path tracing? Na razie... meh."

32 fps w nowszej grze z path tracingiem. nie zrównuje sie wydajnoscia z 4070 nawet
image.thumb.png.898fa8309b323bdbb19bb4ee19b794a6.png

Gdzie np na starszym silniku z path tracingiem zdecydowanie lepiej na poziomie prawie 4070Ti Super.
image.thumb.png.02b1013bb45a1dca7294af8722c7b66f.png

"Na FB jest Youtuber co usiłuje sprzedać EVGA 3090 z blokiem i aktywnym backplate za 5500 zł"
Cieżko bedzie to opylic za za tak duzo, nawet z blokiem wodnym

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

A ja tak czekam na jakąś mini recenzję z twojego wodowania :D jestem ciekaw jak temperaturki itd:glodny:

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, MarcoSimone napisał(a):

Najbardziej w tym filmie zaciekawiło mnie to co gość powiedział na temat dźwięku cewek na dwóch różnych zasilaczach, no ciekawe ciekawe on raczej nie jest z tych co bzdury gadają ;)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Najbardziej w tym filmie zaciekawiło mnie to co gość powiedział na temat dźwięku cewek na dwóch różnych zasilaczach, no ciekawe ciekawe on raczej nie jest z tych co bzdury gadają ;)

Która minuta bo nie chce mi sie całości oglądać?
Myślałem, że to powszechna już wiedza jak mocno cewki w tym samym GPU potrafią się różnić w zależności od zasilacza i już nic tu więcej nie można dopowiedzieć

Kiedyś mój 1080ti piszczał i bzyczał jak wściekły na zasilaczu XFX, zmieniłem go na SilentiumPC (dawne Endorfy) i była cisza.
4090 FE był cichy na pulpicie na RM850x i w grach cichutko świerszczył, zmieniłem na RM1000x w przygotowaniu do 5090tki i ten sam 4090 FE nagle zaczął świerszczyć sobie na pulpicie i głośniej w grach niż wcześniej i wrażliwiej reagować na zmiane FPS :D 

Opublikowano

Duzo zalezy tez jak zasilacz czuje sie w obudowie, wiec ta tez musi byc droga :P.

Czarne zasilacze najlepiej czuja sie majac czarne otoczenie. Dlatego wszytsko powinno byc w miare jednakowego koloru. 

Kazde polaczenie biala karta i czarny zasilacz da efekt piszczacych cewek :P

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bo jak kupujecie drogie karty to zasilacz musi być równie drogi.

Inaczej wyjdą świerszcze i będą protestować.

Ten co miał kilkanaście procesorów intel, które zdegradował, drugie tyle RTX 5090, też sprawdzał różne zasilacze. :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Pipo sprawdzal i mu nawet ulubiony Bequiet przestal pasowac :)

Jak mu mowilem kup Pan Seasonica Prime krecil nosem.

Teraz ma Seasonica Prime 1600W i jest wniebowziety.

No ale ladne pare miesiecy dojrzewal do tej decyzji.

Edytowane przez Zachy