Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, @MUZ napisał(a):

@Kadajo Fakt, w stosunku do 4070Ti to masz średni przyrost na poziomie 15%, więc nieodczuwalna zmiana raczej. Z 5080 to już się robi plus minus 30%, więc ciekawie.

Ja zrobilem downgrade z 5080 na 5070Ti i spokojnie sobie będę czekał na serię 6000, która pewnie najwcześniej na początku 2027. 

No nie podoba mi się ze mnie Nvidia spycha na 5080, chyba ze byłby tak z 10-15% szybszy do tego co ma teraz. A 5090 to jest dla mnie za drogie GPU bo nie będę na tym zarabiał.

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

No 5070Ti to zdecydowanie najbardziej opłacalna karta z całej rodziny blackwell'a.

Ale dla mnie za słaba aby zmieniać.

RTX 5080 z 24GB to będzie taki dalej trochę meh ale jak się go podkręci i zamknie jedno oko to już można myśleć o zmianie.

Wątpię ze pociągnę jeszcze rok czasu w 4K na 4070Ti z 12GB vRAM.

Jak już kupiłeś ten monitor 4k@240 to teraz nie ma , że boli poniżej 5080 nie ma co schodzić :E 

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

A czy Ty przypadkiem wczoraj nie pisałeś że polityka nvidi to :kupa:?

Masz wyżej napisane, bo to jest kupa.

Teraz, michaelius33 napisał(a):

Jak już kupiłeś ten monitor 4k@240 to teraz nie ma , że boli poniżej 5080 nie ma co schodzić :E 

Dokładnie. :stryczek:

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

No nie podoba mi się ze mnie Nvidia spycha na 5080, chyba ze byłby tak z 10-15% szybszy do tego co ma teraz. A 5090 to jest dla mnie za drogie GPU bo nie będę na tym zarabiał.

5090 jest za drogie, za prądożerne i generuje za dużo ciepła.

4070Ti vs 5080 masz już realnie odczuwalny skok, bo 30% i do tego 24GB w wersji super, które do 4k się przyda. No ale będzie drogo na premierę za lepsze wersje.

Opublikowano
7 minut temu, @MUZ napisał(a):

5090 jest za drogie, za prądożerne i generuje za dużo ciepła.

4070Ti vs 5080 masz już realnie odczuwalny skok, bo 30% i do tego 24GB w wersji super, które do 4k się przyda. No ale będzie drogo na premierę za lepsze wersje.

No nie ma tutaj ze tak napisze "fajnego" wyboru...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

"Jedynym wymogiem jest minimalna moc zasilacza 750 W. Kabel wytrzymuje moc do 600 W, ma długość 700 mm, wykorzystuje przewody 16 AWG i zaciski HCS (High-Current System), które są wykonane z plastiku i spełniają wymagania certyfikatu 94V-0."

Kabel nie może spełniać wymogów certyfikatów. Może spełniać wymogi normy. Certyfikat jedynie potwierdza, że kabel jest zgodny z normą.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Fajnie, ogladasz takie video i Cie wprowadza w bład. :) 4k DLSS UP to nie upscalling z 720p tylko z 864p (dokladnie 2160x0.4=864) 

Przecież na materiale wszystko widać, jak testował RTX 5050. :E

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Jak dla mnie wszytko z RPM powyżej 1500 to już będzie hałas nie ważne jak tanio.

Dla mnie karta ma nie przekraczać 1300 RPM w średnim obciążeniu i maksymalnie 1400-1500 przy 100% TDP.

Idealnie jakby przy 100% TDP nie przekraczała 1300 rpm.

Jest monitor premium, to teraz karta graficzna premium. :przytul:

Opublikowano
38 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jest monitor premium, to teraz karta graficzna premium. :przytul:

Potem zasilacz premium, płyta premium, pamięci premium, CPU premium, obudowa premium, kredyt premium, sznur premium... :miotacz:

• Like 1
  • Haha 3