Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jesli wynik rosnie o setke ptk to jest ok ale nizej mozesz sprawdzic i porownac na 2500 ;) 

Właśnie między 2000 a 2500MHz jest różnica o 10pkt. (jak wyżej). Ale znowu +3000MHz jest różnica ~100pkt.

Zaraz puszczę jeszcze raz +3000MHz bo czegoś tutaj nie rozumiem...

EDIT: Puściłem jeszcze raz +3000MHz (przebieg II) i wynik mam prawie identyczny co za pierwszym razem +3000MHz.
Uzupełniłem posta.

@Kadajo @Phoenix. Czyli mogę uznać, że w przypadku mojego egzemplarza GPU, OC pamięci na poziomie +3000MHz realnie działa? ;) 

33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Podstaw kolega nie ogarnia, ale do dyskusji się rwie ;)

Ale uczciwie napisał ze się nie zna :E

Nie muszę wszystkiego znać od deski do deski ;) 
A dyskusja jest ważna, tak się poszerza horyzonty, czyż nie?

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, X360 napisał(a):

Ale skoro SUPER mają się wysypać w okresie marzec-maj,to Nv na 100% po pół roku nie wyda serii 6000,tylko też rok od serii Super

Tu nie trzeba być Nostradamusem żeby to wiedzieć.

A planowałem kupno 5080@24 i wyszedł klops. Jeśli wyjdzie w Q2 to totalnie nie opłaca mi się kupować, bo to rzut beretem od GTA6 (czy wyjdzie w maju czy wrześniu to nie robi mi różnicy), a w GTA spokojnie będę pół roku pykał. Pod koniec 2026 to już będziemy wszyscy strugać pniaka do Rubina :P

Opublikowano

Masz dyskusję wyżej, nawet nie chciało ci się przeczytać kilku ostatnich postów?

Nie ma najmniejszych szans na Rubinowe GPU w 2026r. Nie w formie karty dla graczy. Pytanie czy będzie to pierwsza połowa 2027 czy druga.

A co do kwietnia. Mogą zacząć pod koniec marca, ale ostatnie modele Superów wydać sporo później. Może nawet w czerwcu ostatni.  Tylko, że to są tylko plotki.

Jedyne co w 100% pewne to, że w tym roku się nie pojawią. Gdyby miało być inaczej to już byśmy mieli info od Kopite7kimi z konkretami na ich temat. A skoro jest cisza, to znaczy, że kart jeszcze nie produkują. 

Opublikowano (edytowane)

@Brolly

Zgadywanki jak przy każdej premierze ;)

Nikt tak naprawdę nie zna co kiedy będzie to tylko strzelanie za każdym razem.

Volta pojawiła się 10msc przed premierą 2xxx teraz to by nikt nie uwierzył, że tak można :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
16 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Po premierze RTX 6000 każdy będzie czekał następne pół roku na obniżki. I tak w kółko. 

Zawsze po czymś wyjdzie coś nowszego/szybszego.
Jak ktoś jest sprytny, to potrafi upgrade robić co 2 generacje, a i tak pogra w tytuły AAA.
Na dzień dzisiejszy 5070ti jest dla mnie optymalnym GPU do 1440p i zapewne wystarczy na długo.
Dobrze, że zieloni podnieśli VRAM względem 4070ti do 16GB, bo gdyby dalej było 12GB to trochę lipa...

Opublikowano
7 minut temu, Grolshek napisał(a):

Mnie z kolei ciekawi czy RTX 5060 12GB będzie czymś na miarę RTX 3060 12GB. Najtańszym rozsądnym wyborem na którym baaardzo długo będzie można zagrać w rozsądnych detalach i rozsądnej rozdzielczości.

W serii 4xxx bardzo dużym hitem był 4070 Super, który jednak wydajność miał zbliżoną do 4070ti.
Jeżeli mam zgadywać, to 5070 Super 18GB będzie hitem sprzedażowym.

Odnośnie 5060 12GB widziałem tylko jeden przeciek więc bardzo sceptycznie podchodzę do możliwości istnienia takiej GPU.

Opublikowano
16 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Hmm... masz pomysł jak to sprawdzić, czy +3000MHz działa "uczciwie" i czy ma jakiś sens powyżej +2000MHz?

Czy dziala i czy cos daje to musisz w jakims starszym benchmarku sprawdzic.

dobry do porownan czy w ogle to cos daje jest 'heaven benchmark' albo 'valley benchmark'

stare i nie nadajace sie do niczego poza badaniem czy zmiany ustawien cpu czy gpu cos w ogole wnosza do tematu

nowe benchmarki pokaza Ci mizerny albo zerowy przyrost wiec sie tu nie nadaja zupelnie.

Opublikowano
15 godzin temu, Totek napisał(a):

A planowałem kupno 5080@24 i wyszedł klops. Jeśli wyjdzie w Q2 to totalnie nie opłaca mi się kupować, bo to rzut beretem od GTA6 (czy wyjdzie w maju czy wrześniu to nie robi mi różnicy), a w GTA spokojnie będę pół roku pykał. Pod koniec 2026 to już będziemy wszyscy strugać pniaka do Rubina :P

Z tym że GTA VI na PC nie będzie w 2026 ;) 

Opublikowano
5 minut temu, maras2574 napisał(a):

Z tym że GTA VI na PC nie będzie w 2026 ;) 

On nie pisał, że będzie grać w GTA 6 na PC. 

Będzie grał przez pół roku na konsoli, więc siłą rzeczy nie będzie czasu na gejming komputerowy = nie ma sensu kupować 5080 Super, żeby tylko zbierała kurz. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Mnie z kolei ciekawi czy RTX 5060 12GB będzie czymś na miarę RTX 3060 12GB. Najtańszym rozsądnym wyborem na którym baaardzo długo będzie można zagrać w rozsądnych detalach i rozsądnej rozdzielczości.

Taką kartą jest 5070ti, tylko nie chce kosztować tyle ile 3060 ;)

3060 miała gówniane i nieużywalne RT i wszyscy mieli to w dupie, bo przez 4 lata od premiery karty nie było prawie żadnej gry, gdzie by się to na serio przydało.

Tym razem 5060 12GB (o ile w ogóle powstanie, bo na razie nie było nawet plotek. Jedynie o 5060Ti) ma gówniane RT, ale to już będzie problem za trzy lata, bo po premierze PS6 "target hardware" będzie miał mocniejsze RT/PT niż ta 5060tka.

Wydajność zresztą i poza RT w nowych cudownych grach na przecudownym UE5, już jest problemem. No chyba, że chcesz w 2028r. grać w 360p + DLSS do 1440p to da radę ;) Albo jak chcesz "grać" w gry z generatorem klatek przy bazowym FPS poniżej 60fps (niech Cię ręka boska broni przed takimi pomysłami!)

5060 to tak naprawdę 5030Ti, góra 5050 (naciągając) i nawet szyna 3060 to było 192bit vs. 128bit tutaj. Jeśli cokolwiek od NV poniżej 5070ti da radę być taką kartą "do 1080p medium na lata, ewentualnie potem do 1080p low" to być może będzie nią 5070 18GB. W cenie zaledwie 2 do 2.5x wyższej niż 3060tka 12GB swego czasu (nie licząc boomu na kopanie itp.)

To dopiero jest normalna karta z 192bit. Niestety na ceny poniżej 2500zł przed czerwcem 2026 nie ma najmniejszych szans. Myślę, że przed jesienią 2026 będzie ciężko o coś sensownego poniżej 3000, mooże 2800 na promocjach. Jakby ktoś chciał argumentować "ale to bez sensu bo za 3500 są 5070ti" to się nic nie martwcie. Już Nvidia zadba, żeby ich wtedy w sklepach nie było, a 5070Ti 24GB oczywiście znowu dostanie cenę z dupy. 

Oczywiście to tylko moje przewidywania. Za pomysłami Nvidii nikt nie nadąży. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

image.png.3e9b4772b63c5bea836903527d8a8f69.png

Zazwyczaj nienawidzę jak jakakolwiek firma bezczelnie doi graczy, waląc ceny na pograniczu kradzieży.

Ale tutaj zrobię wyjątek. Fanów chińskich bajek niech doją ile się da. :D

Kilkaset dolców za popsucie wyglądu karty jakimś weebowym wyrzygiem :E

To jest po prostu gotowy mem :D

• Haha 2
Opublikowano
29 minut temu, VRman napisał(a):

image.png.3e9b4772b63c5bea836903527d8a8f69.png

Zazwyczaj nienawidzę jak jakakolwiek firma bezczelnie doi graczy, waląc ceny na pograniczu kradzieży.

Ale tutaj zrobię wyjątek. Fanów chińskich bajek niech doją ile się da. :D

Kilkaset dolców za popsucie wyglądu karty jakimś weebowym wyrzygiem :E

To jest po prostu gotowy mem :D

Jeszcze pal to licho jak jakiejś lasce się podoba taka karta, albo tym bardziej azjatce bo to kultura, której nie rozumiemy.
No ale jak odbiorcą karty jest taki konsument:
infor.jpg.018f302eeda864ad1d9e82debcaa8212.jpg
To niech płaci bandyckie myto xD Sam sobie uczynił ten los.

BTW. Jakiej grafiki ASUS tam nie da, to cewki magicznie nie przestaną grać mimo wszystko ;)