Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale macie o czym pisać... tam jeszcze braki tych 90 są z tego co sie orientuje i nie chcą bardzo schodzić z ceną jak można tańsze sprzedać i za rok lub 2 drugi raz. Mało kto się przesiada z 4xxx z wyjątkiem maniaków bo i nie ma po co...

Ich może stać tak samo jak na wszystko inne.

• Like 1
Opublikowano

Dostajesz kilkanaście procent do półki  + mfg + obsługa szybszych monitorów(jak się przymierzasz)+ może jakieś techniki jak ten rtx hair. Świeża gwara jedyny znaczący plus. Ja tego nie neguje tylko staram się sobie wytłumaczyć. Asus zawsze zdzierał ale i ciekawe(udziwnione) rzeczy miał. Na xkom prócz astrala za 14k to tylko aio karty zostały.

Ktoś już ograł tego Indiana z tym rtx hair? Znaczący wynalazek?

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Taką kartą jest 5070ti, tylko nie chce kosztować tyle ile 3060 ;)

Też żałuję. Ale wracając do tematu chodzi mi o to że w tej chwili można złożyć kompa z używek R5 5600/16/512/RTX3060 za 2000pln i włączyć każdą grę to żeby za jakiś czas można było złożyć R5 7500f/32/1TB/RTX 5060 12GB za również dwa koła i również włączyć wszystko.

Opublikowano
2 godziny temu, Voodoo2 napisał(a):

ale syrenka Wam pasowała :hihot:

Screenshot_20251001_165950_Google.thumb.jpg.7916d37550c3dbd8d95308c2e7c3c744.jpg

Nie wiem czy cokolwiek miałem na swojej. Nie pamiętam. Chyba nie było tam żadnych obrazków.

Nie pamiętam bo natychmiast na karcie lądowały Accelera, od GeForce 6, po GF 8. Potem już można było nie wybierać modelu "suszarki" i się era Accelero skończyła.

Pamiętacie jak ludzie byli w szoku, zeby tyle złomu mieć zamontowane na karcie? :D

A teraz przy takiej 4090 czy 5090 to te karty wyglądają jak jakieś mikrusy.

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Indiana Jones wygląda tragicznie.

Postacie niby przypominają aktorów, ale wygadają jak tanie figurki z wosku w jakimś muzeum na wiosce w Podlasiu... :rotfl2:

Nie grałem ale z tego co widzę po wideo to tak, masz rację.
Od dawna zauważyłem, że grając w nowe gry AAA ciężko się "wczuć" no i chyba tutaj coś jest na rzeczy bo np. Dead Space Remake zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie z nowych gierek (paradoksalnie w oryginał nie grałem).
Człowiek co ten temat poruszył fajnie go opisał. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Indiana Jones wygląda tragicznie.

Postacie niby przypominają aktorów, ale wygadają jak tanie figurki z wosku w jakimś muzeum na wiosce w Podlasiu... :rotfl2:

Wygląda tragicznie? To popatrz na przeciwników w tej grze jak wyglądają. %-)

Zrzutekranu2025-10-02190009.thumb.png.5399407d81f1f878d61a408518418b45.png

• Haha 1
Opublikowano

Ja miałem takiego potwora, ostatniego (chyba) pod AGP. Kupiony za całą wypłatę pod koniec 2006. Nie opłacało się, ale było warto :E

images (1).jpeg

W dniu 1.10.2025 o 18:29, Lameismyname napisał(a):

@areczek1987 Komponenty w PC zawsze warto wymienić dla świeżej gwarancji.
Jak kogoś się długo sprzęt nie trzyma tylko robi rotacje, to plus dodatni. 

Ale 4090 nie mam na co wymienić. Dopłata jakieś 60% do 5090 i max +30% wydajności jest bezsensowna. Bo chyba nie mówisz o zamianie na 5080 i stracie wydajności dla gwarancji :boink:Nigdy nie wymieniałem sprzętu na gorszy, jeszcze mi na łeb nie padło:E

• Haha 1
Opublikowano

@Smalec No dobra. Official statement:

Komponenty w PC zawsze warto wymienić dla świeżej gwarancji.*

*No chyba, że mówimy o wymianie RTX 4090 na RTX 5080 - w takim przypadku musiałoby komuś paść na łeb.**

**No chyba, że mówimy o wymianie na Ventusa RTX 5080.

Jest taka choroba jak uzależnienie od adrenaliny : )
VENTYL.png.0dc738f37e6bcfd2d619e02320d0feef.png

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, Smalec napisał(a):

@Lameismyname 

Ventus... Taki fetysz dla lubiących się vkurviać chyba:) 

Jak wyjdą superki, a już na pewno Rubiny ventusy, to zrobię nowe filmy, chyba że się odrodzą jak Feniks z popiołów i będą ciche i chłodne:faja:

No Ventusy są memiczne xD 

EMESAJ.jpg.56cd27259fa4962f91fe42a664576ffb.jpg

Co ciekawe MSI odświeżyło "legendarną" serię "Cyclone"
600.png

Daaaamn, chyba dostali trochę radiatorów od Intela ze stockowych chłodzeń do Core 2 Duo i trzeba było coś z nimi zrobić xD 

c2d.JPG.0d652793cb7904c7125a9e429c12ec8b.JPG

• Haha 4
Opublikowano
25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Smalec No dobra. Official statement:

Komponenty w PC zawsze warto wymienić dla świeżej gwarancji.*

*No chyba, że mówimy o wymianie RTX 4090 na RTX 5080 - w takim przypadku musiałoby komuś paść na łeb.**

**No chyba, że mówimy o wymianie na Ventusa RTX 5080.

Jest taka choroba jak uzależnienie od adrenaliny : )
VENTYL.png.0dc738f37e6bcfd2d619e02320d0feef.png

Wymieniłem RTX 4090 na RTX 4060. :cool:

tenor.gif

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Wymieniłem RTX 4090 na RTX 4060. :cool:

Ja nieraz "wymieniłem" dedykowaną kartę na iGPU (bo tak potrafiłem kawałek czasu siedzieć).
Nie mieszajmy w to w pełni uzasadnionych i świadomych wyborów. Nawiązujemy do tego jak niektórzy pochopnie sprzedawali 4090 i brali 5080 po bandyckiej cenie xD 

Opublikowano (edytowane)

Ci co wymienili na RTX 5080, raczej byli tu zadowoleni. %-) 

Nie wiem kto tu miał RTX 5080 Ventus, ale u siebie miałem Ventusy 5070 Ti i 5090, wyleczyłem się na zawsze z tego modelu. %-)

Raczej na pierwszym miejscu postawiłbym osobę, która wymieniła kartę graficzną na nową i na niej nie gra. :hihot:

Edytowane przez Doamdor