Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@Lameismyname Może to nie wygląda za ładnie, lecz jak straci swoje właściwości, to będziemy rozmawiać o RTX 8090. :hihot:

Może i masz rację, może nie. Po pump-outach na dużą skalę w RTX 4xxx i 5xxx nic mnie nie ździwi, jeżeli chodzi o właściwości dawanych materiałów.
Osobiście wolałbym klasyczne pady na memki/sekcję i PTM na rdzeniu - każdy powinien tak dawać z fabryki. Świat byłby wtedy lepszy.

45 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zrzutekranu2025-10-10103801.thumb.png.271426741792570b06c74d621b52e531.png

Aż mi przypomniałeś czasy jednoslotowych kart pokroju 8800GT czy też 9600GT i podobnych
giepeu.jpg.28910b034c89c6f35bbca82e1b7d132f.jpg

No ale rozwiązanie do najcichszych nie należało.

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Aż mi przypomniałeś czasy jednoslotowych kart pokroju 8800GT czy też 9600GT i podobnych

No ale rozwiązanie do najcichszych nie należało.

Ale to było GPU dobre, duzy skok wydajnosci, wiecej pamieci. I wersje GTS i GT dały duzy przyrost wydajnosci. 9600GT tez dała z tego co pamietam bardzo duzo wzgledem 8600GT. I to było kilometry wiecej anizeli 6600GT czy 7600GT

Opublikowano
29 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale to było GPU dobre, duzy skok wydajnosci, wiecej pamieci. I wersje GTS i GT dały duzy przyrost wydajnosci. 9600GT tez dała z tego co pamietam bardzo duzo wzgledem 8600GT. I to było kilometry wiecej anizeli 6600GT czy 7600GT

Tu chodzi o jednoslotowe chłodzenie i jego wydajność, nie o te GPU ogólnie. Sam miałem różne warianty serii 8xxx i 9xxx

Opublikowano

powtórzenie i aktualizacja moich obserwacji i narzekania na sytuację cenową GPU

Spoiler

image.thumb.png.687499edc5e7bb4610f6ad8e5c85a14d.png

O, w końcu w obu przypadkach z obrazka wyżej, ceny są poniżej 150% normalnej (jaka być powinna w 2025 za karty 128bit). Z Radkami trochę gorzej, ale 2600 za 9070XT już bywają, więc podobnie. o 1/3 mniej to 1700zł. To by była normalna cena za kartę wyraźnie ponad 2x wolniejszą od najszybszej (5090). O cenie samej 5090 to nie ma co nawet gadać :E

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Może i masz rację, może nie. Po pump-outach na dużą skalę w RTX 4xxx i 5xxx nic mnie nie ździwi, jeżeli chodzi o właściwości dawanych materiałów.
Osobiście wolałbym klasyczne pady na memki/sekcję i PTM na rdzeniu - każdy powinien tak dawać z fabryki. Świat byłby wtedy lepszy.

To nie jest pasta, która wysycha po roku, dwóch, tutaj masz spokój spokojnie na 8lat.

Opublikowano
Teraz, Doamdor napisał(a):

To nie jest pasta, która wysycha po roku, dwóch, tutaj masz spokój spokojnie na 8lat.

No chyba, że Ci spłynie, co już trochę użytkowników raportowało i od tego zaczęła się afera.
Ja teraz gdybym kupował nowe GPU upewniłbym się, że ma PTM na rdzeniu i normalne pady na pamięciach/sekcji.
W ten sposób spokój, a za X lat nie babrzesz się w mule ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

PTM musi być. Inne karty mnie nie interesujo.

PTM jest premium xD 
Moja karta nie miała PTM fabrycznie, więc nałożyłem i też stała się premium

2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@Lameismyname Nic ci nie spłynie w pozycji poziomej do upgrade w 2027 r. :cool:

A po co kusić los ;) Inna sprawa, zawsze kupując coś owianego gorszą sławą, ciężej tą rzecz sprzedać.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Ponoć wlasnie PTM zaczyna dopiero dobrze działac po 10latach od aplikacji. Takie info slyszlaem :) że wtedy zyskuje wzgledem np 1 miesiaca 2-4C

Czy to prawda czy nie, za krotko jest na rynku i kto by testowal xD , ale napewno nie traci sie tylko PTM jest bardziej jak wino :) 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

W sumie cena dobra jak za 16GB ale to nadal Ventus xD

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ponoć wlasnie PTM zaczyna dopiero dobrze działac po 10latach od aplikacji. Takie info slyszlaem :) że wtedy zyskuje wzgledem np 1 miesiaca 2-4C

Kwestia zmiany stanu materiału. Za każdym schłodzeniem i nagrzaniem PTM zmienia stan z bardziej stałego, na bardziej ciekły przez co coraz lepiej wypełnia różnie luki i mikroszczeliny.
Jest jak wino i z czasem poprawia swoje właściwości ale nikt tego naukowo nie badał aby w latach podawać xD 

• Haha 1
Opublikowano

Między czasie przecież N5 też podrożał o ~10% ;)

Także nie zdziwię się jak między czasie to i cena N2 poleci do góry :hihot:

Taka to będzie promocja :hihot: Tylko żeby nie dostali pstryczka w nos jak od Samsunga przy takim szaleństwie cenowym.