Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

22mm krótsza, 10mm węższa i cieńsza, ileś tam lżejsza, to było mniejsze chłodzenie niż na 4080 tuf, bo ten miał takie jak na 4090 8:E

Albo uv, albo otwarty blok w budzie, ale to dlatego, że buda SFF wielkości pudełka do butów nike, problemy są tylko jak gpu w grze bierze te 400W ++, w grach z poborem poniżej 400W nie ma tego problemu. 

Niewatpliwa zaleta. Komputer niewiele wiekszy od laptopa z duza moca

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Z takim zamiarem był kupowany, bo nie ma lapsa, który byłby równie wydajny, mam do tego jeszcze UPERFECT OLED 16"3K 120Hz, ale tym razem zabrałem ze sobą aoc oleda 27" bo bf6 wyszedł, a na 16" oledku 100hz tak fajnie by się nie grało w bf6, inne gry jak najbardziej, wysoka rozdzielczość, mały ekran, kosmiczne ppi no i oled (100hz bo 120hz to przez usb-c idzie, przez hdmi tylko 100hz)

Opublikowano
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ale tutaj nie chodzi o "problem", tu chodzi o wewnętrzną niechęć babrania się w mazi ;) 
A z padami jest prosty temat - 99% przypadków demontażu chłodzenia nie wymaga wymiany padów. No już jak ktoś jest totalną lebiegą, to może jakiś przerwać przy demontażu, co wcale go nie dyskwalifikuje przed ponownym użyciem.
Nawet w przypadku starych kart graficznych nie spotkałem się aby stare pady magicznie straciły właściwości i wymagały wymiany.
Kombo fabryczny PTM + fabryczne pady jest praktycznie bezobsługowe i takiego "seta" życzyłbym sobie od każdego AiB, a nie jakieś kity i babranina. 

Zmartwienie ludzi, którzy korzystają z karty 10lat, lub dłużej. :E

Opublikowano (edytowane)

No nie wiem czy 10 lat,te czasy już dawno minęły.Asus jest np znany z lipnej pasty. U mnie nuc 13 pro wpadał w totalnym trolling po 2  latach ,może i po roku.Nie trzymał dobrze nawet 15 Wat gdzie przy kupnie bez problemu50. Z powodu nie trzymania base clock GW zasadna .A tak spadnie trochę MHz ,wpadnie trochę RPM to cię oleją 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jankooo napisał(a):

@Lameismyname już pewnie stan przedzawałowy by miał a ja dalej na nim gramxD

Lubię jak wszystko co mam działa bezproblemowo, trwale. Czasem wymaga to ruchu wyprzedzającego i wymiany.
Pamiętaj - wśród takich pasjonatów sprzętu jak my na forum dobrze jest mieć jakiś pretekst do wymiany ;) 
Zamiast "wymienię kartę graficzną z nudów", to "wymienię kartę graficzną bo mi kit wypłynie" xD 

Wiadomo, przy świeżym sprzęcie jest gwarancja jako dupochron ale mimo wszystko fajnie czasem zadbać aby nie być w grupie ryzyka i mieć święty spokój.
Oczywiście nie zawsze się tak da ;) 

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Zmartwienie ludzi, którzy korzystają z karty 10lat, lub dłużej. :E

Niby tak. 
Jakbyś miał żarówkę samochodową, która ma gwarancję 10 lat, to mimo wszystko wolałbyś aby "w razie czego" w Twoim aucie wymieniało się ją w 5 minut po podniesieniu maski auta czy zaakceptowałbyś jedyną możliwość wymiany przez zdjęcie koła, nadkola itd. i babrania się z tym długi czas? 

Ja lubię proste rozwiązania. To nie grzech.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Z takim zamiarem był kupowany, bo nie ma lapsa, który byłby równie wydajny, mam do tego jeszcze UPERFECT OLED 16"3K 120Hz, ale tym razem zabrałem ze sobą aoc oleda 27" bo bf6 wyszedł, a na 16" oledku 100hz tak fajnie by się nie grało w bf6, inne gry jak najbardziej, wysoka rozdzielczość, mały ekran, kosmiczne ppi no i oled (100hz bo 120hz to przez usb-c idzie, przez hdmi tylko 100hz)

Laptopy sa spoko, ale to nie ta liga. Sam mam uzywam do FULL HD, idealny 0.7V na GPU 1470Mhz do 100W cicho i chlodno, na 3080tce. Te 5090tki sa kosmicznie drogie i gorące przy okazji, wydajnoscia to sa mniej wiecej na poziomie podkreconej 4070Ti. Wiec tutaj dalekoo do wydajnosci jaka Ty masz. Takze taki PC jest swietny jak ktos potrzebuje go zabierac w droge itp. 

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Niby tak. 
Jakbyś miał żarówkę samochodową, która ma gwarancję 10 lat, to mimo wszystko wolałbyś aby "w razie czego" w Twoim aucie wymieniało się ją w 5 minut po podniesieniu maski auta czy zaakceptowałbyś jedyną możliwość wymiany przez zdjęcie koła, nadkola itd. i babrania się z tym długi czas? 

Ja lubię proste rozwiązania. To nie grzech.

To nie jest gwarancja, a żywotność, która szacowana jest na około 8lat.

Wolisz proste rozwiązania, kupić jeden z najgorszych modeli kart i poprawiać fabrykę. :hihot:

Opublikowano
27 minut temu, Doamdor napisał(a):

Wolisz proste rozwiązania, kupić jeden z najgorszych modeli kart i poprawiać fabrykę. :hihot:

Przelicz sobie na spokojnie ile od premiery 5070ti straciłem ja płacąc MSRP (3900zł), a ile Ci co wzięli wyższe modele i dopłacili premium.
Inna sprawa, poszukaj jakich komponentów użyło Inno3d na tych GPU - konkretnie sekcja, jakie DrMos itd., to się zdziwisz, że taka niby podstawowa karta, a wszystko się zgadza, gdzie na przykład konkurencja w modelach teoretycznie bardziej premium daje "gorsze flaki".
PCPartner umie w karty i moim zdaniem są dobrze wycenione. Nie mam też oczekiwań z kosmosu tak naprawdę.
Te 1600-1700 RPM w benchmarkach po UV, niżej przy normalnym "giercowaniu". Dla mnie świadomy wybór.
Chociaż gdyby był ASUS Prime w tej cenie, wziąłbym ASUSa, jednak nie było.

A poprawianie fabryki... wiesz co - większość kart nie ma PTM na rdzeniu, a to taka moja fanaberia. Co innego, że akurat tutaj można bez konsekwencji to zrobić.

Opublikowano
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

tego nigdy nie wiesz ;)

Specjalnie potwierdzałem w Inno3d Europe i Poland. Chyba, by mnie nie robili w bambuko.

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To tylko karta graficzna, a nie ubezpieczenie na życie :hihot:

Kupowanie karty przede wszystkim powinno być świadome, a nie "o biorę ta, bo najtańsza". xD

Słowo klucz - świadomie.
Twoje złote słowa są czasem premium, trzeba przyznać ;)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Specjalnie potwierdzałem w Inno3d Europe i Poland. Chyba, by mnie nie robili w bambuko.

pewnie jeszcze po sn.

Nie ma to znaczenia ze ci zezwolili albo nie widzą ogólnie dla nikogo podowu zakazu do zmiany pasty.

Bedzie awaria zupelnie niezwiazane z pastą to mogą np podwazyć rma.

Sceneriusze moga być różne.

Ogólnie jest tylko przewaga ze ten serwis nie jest w Polsce wiec jakość rma jest wyższa

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

@janek25 Tylko akurat plomby były na 4070S. 5070ti nie ma takiej plomby, która się niszczy po otwarciu, a PTM wygląda jak pasta więc, nawet "jeśli" wątpię aby były jakiekolwiek problemy.
No ale na przyszłość będę wolał GPU co ma fabrycznie PTMa, a już paru producentów go stosuje masowo.

Postaw się na moim miejscu - chciałem 5070ti w MSRP i wtedy nawet na Ventusach skalpowali, a Inno3d udało mi się wziąć w MSRP.

Znowu nie uśmiechało mi się czekać na kartę niewiadomo ile i polować... w momencie brania 5070ti najtańsze dostępne 9070XT były po 3750zł.
Uważam, że dokonałem słusznego wyboru.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Czekanie  "na sile" na MSRP i przez to kupienie taniego modelu jest równie śmieszne co kupowanie topowych modeli, BO TAK.

Żeby było jasne ja nie oceniam.

Ale poczucie ze się "zaoszczędziło" czy "nie dałem się oskalpować" to raczej oszukiwanie samego siebie, bo problemem nie jest producent a sama cena MSRP którą ustala Nvidia.

Wręcz ja bym napisał ze skoro i tak już cię rżną w dupsko to kup chociaż to, co chcesz, a nie za wszelką cenę najtaniej.

Ale czy to będzie najtańszy szrot, czy Noctua Edition to już indywidualna sprawa.

Tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia, bo i tak ostatecznie KUPUJESZ.

Czyli głosujesz portfelem ;)

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Kupowanie karty przede wszystkim powinno być świadome, a nie "o biorę ta, bo najtańsza". xD

W tych tańszych częściej można uniknąć koncertu świerszczy:red:

Opublikowano

Ale pisałeś po SN .No to juz cie maja jak w Polskim US xD

Ludzie co serwisuja to juz widza po śrubach zy była grzebana ;)

Inno to ma szczatkowy serwis ,najgorzej jest z asusem ,msi,gigabyte

Przy dokonywaniu zgłoszenia Klient jest zobowiązany do podania prawdziwych, ważnych i kompletnych danych personalnych (na terenie Polski), o wypełnienie których jest proszony w formularzu rejestracji produktu oraz w formularzu autoryzacji serwisowej. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek zmian danych personalnych (np.: adresu, numeru telefonu, itd.), Klient zobowiązany jest do ich zgłoszenia do ASUS bezzwłocznie nie później niż w terminie 3 dni od ich powstania w formie telefonicznej lub poprzez fax

6. Wyłączenia tej ograniczonej usługi gwarancyjnej
Gwarancja obejmuje wyłącznie techniczne problemy sprzętowe, które wystąpiły
w Okresie gwarancyjnym przy normalnych warunkach użytkowania. Firma ASUS
nie gwarantuje nieprzerwanego lub wolnego od błędów działania tego Produktu.
Nie obejmuje żadnych problemów z oprogramowaniem, nawet jeśli zostało ono
dostarczone lub sprzedane wraz z produktem, ani szkód spowodowanych przez
klienta lub okoliczności, w tym m.in.:
(a) Uszkodzenie Produktu spowodowane przez użytkownika lub nieupoważnioną
stronę trzecią, w tym między innymi, niewłaściwa instalacja lub modyfikacja

przy użyciu nieoryginalnego oprogramowania lub sprzętu (takiego jak dysk
twardy, dysk SSD i/lub pamięć RAM).;
(b) Uszkodzenia spowodowane przez ten Produkt(y) w wyniku nieoryginalnej
konfiguracji;

(c) Zmieniony, usunięty lub zamazany został numer seryjny Produktu, jego
komponentów lub akcesoriów;
8
(d) Zestarzenie;
(e) Wystąpiło uszkodzenie (przypadkowe lub inne) Produktu, które nie
wpływa na działanie i funkcje Produktu, takie jak, ale nie tylko korozja,
zmiana koloru, tekstury lub wykończenia, zużycie i stopniowe pogorszenie
działania;

(f ) Uszkodzenie Produktu spowodowane przez wojnę, terroryzm, wypadek,
katastrofę naturalną, zamierzone lub przypadkowe nieprawidłowe użycie,
nadużycie, zaniedbanie lub nieprawidłową konserwację albo używanie w
niewłaściwych warunkach;
(g) Uszkodzenie Produktu spowodowane nieprawidłową instalacją,
nieprawidłowym podłączeniem lub awarią urządzenia peryferyjnego,
takiego jak drukarka, napęd optyczny, karta sieciowa lub urządzenie USB
itp.;
(h) Uszkodzenie Produktu spowodowane zewnętrzną awarią zasilania prądem
elektrycznym lub jakimkolwiek wypadkiem;
(i) Uszkodzenie Produktu spowodowane używaniem poza zakresem
parametrów działania, parametrów przechowywania lub środowiska,
określonymi w podręczniku użytkownika;
(j) Uszkodzenie Produktu spowodowane przez oprogramowanie stron
trzecich
lub wirus(y); albo utratę oprogramowania lub danych, w wyniku
naprawy lub wymiany;
(k) Brak użyteczności z powodu zapomnienia lub utraty haseł;
(l) Brak użyteczności lub uszkodzenie Produktu spowodowane
zanieczyszczeniem substancjami niebezpiecznymi, chorobami,
szkodnikami lub promieniowaniem;
(m) Oszustwo, kradzież, niewyjaśnione zniknięcie lub uszkodzenia
spowodowane z woli klienta;
(n) Brak użyteczności lub uszkodzenie komponentów sprzętowych produktu
spowodowane instalacją i używaniem jakiejkolwiek aplikacji do
odblokowywania urządzenia, która jest narzędziem do odblokowywania
modułu rozruchowego produktu, ale której używanie powoduje utratę i
unieważnienie gwarancji.
(o) Uszkodzenia Produktu wynikające z wydobywania kryptowalut lub
powiązanych działań, chyba że model został specjalnie zaprojektowany do
wydobywania

asus ani biosu ani pasty.Trzymć  zdaleka  łapy i nie kłamać ze sie jest 1 użytkownikem xD

Opublikowano
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

W tych tańszych częściej można uniknąć koncertu świerszczy:red:

Kosztem ujowego chłodzenia, brzęczących wentylatorów i innych niespodzianek. Faktycznie, dobra robota nie slyszysz cewek bo je zaglusza reszta gówna w tej karcie :hihot:

@janek25 z gwarancja jest taki problem ze te maile co dostajesz potem mogą gówno znaczyć, bo ci napiszą ze osoba która ci odpowiedziała już nie pracuje i była niekompetentna i strasznie im przykro.

Jasne możesz się udać do Urzędu praw konsumenta i zacząć się bić tylko pytanie ile będzie cię to wszytko kosztować czasu i nerwów A TO jest znacznie więcej warte niż jakakolwiek karta graficzna.

Opublikowano
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawi mnie jaka wyrwiesz 5080 24Gb jak juz wyjda i ile z tej swiadomosci zostanie jak ceny wysokacza np na 6000zl a taki ventusik bedzie za 5000zl. No oczywiscie miejmy nadzieje, ze tak zle nie bedzie i cos przyzwotiego bedzie mozna wyrwac w okolicach 5k.

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

z gwarancja jest taki problem ze te maile co dostajesz potem mogą gówno znaczyć, bo ci napiszą ze osoba która ci odpowiedziała już nie pracuje i była niekompetentna i strasznie im przykro

pewnie tylko ze wiesz,na tych firmach co nie maja serwisu w Polsce nie widać ze są problemy z RMA

Mi np Pani z gigabyte powiedziala ze 4 rok z rejestracji przechodzi na 2 klijenta a na necie wszedzie pisało co innego

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ciekawi mnie jaka wyrwiesz 5080 24Gb jak juz wyjda i ile z tej swiadomosci zostanie jak ceny wysokacza np na 6000zl a taki ventusik bedzie za 5000zl. No oczywiscie miejmy nadzieje, ze tak zle nie bedzie i cos przyzwotiego bedzie mozna wyrwac w okolicach 5k.

Nie za bardzo rozumiem, o co pytasz :D

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przelicz sobie na spokojnie ile od premiery 5070ti straciłem ja płacąc MSRP (3900zł), a ile Ci co wzięli wyższe modele i dopłacili premium.
Inna sprawa, poszukaj jakich komponentów użyło Inno3d na tych GPU - konkretnie sekcja, jakie DrMos itd., to się zdziwisz, że taka niby podstawowa karta, a wszystko się zgadza, gdzie na przykład konkurencja w modelach teoretycznie bardziej premium daje "gorsze flaki".
PCPartner umie w karty i moim zdaniem są dobrze wycenione. Nie mam też oczekiwań z kosmosu tak naprawdę.
Te 1600-1700 RPM w benchmarkach po UV, niżej przy normalnym "giercowaniu". Dla mnie świadomy wybór.
Chociaż gdyby był ASUS Prime w tej cenie, wziąłbym ASUSa, jednak nie było.

A poprawianie fabryki... wiesz co - większość kart nie ma PTM na rdzeniu, a to taka moja fanaberia. Co innego, że akurat tutaj można bez konsekwencji to zrobić.

Napisałeś to tak, jakbyś zainwestował wszystkie swoje fundusze na wymarzoną kartę graficzną i bał się, że straci ona na wartości. :E

Z INNO3D dobry model to jest iCHILL X3.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

iCHILL X3.

GRGFPC98T31SDNN5HNX-1.thumb.jpg.74586b8b175c283281bd43df4baf61c1.jpg

w czasach młuckarni na 980ti każdy chiał mieć ichill.Taka egzotyczna firma ograła wszystkich xD

I te imbusy %-)

Jakby zardzewiało łatwiej odkrecić,wystarczy klucz 30nM xD

s-l1600.thumb.jpg.32e56b38ca9fa1519618e81b1bb667fe.jpg

dla porównania co dwała swietej pamieci evga.Trzba było kase wrzuać na chlodzenia a nie rozdawać redaktorkom

Edytowane przez janek25
Opublikowano
11 minut temu, Doamdor napisał(a):

Napisałeś to tak, jakbyś zainwestował wszystkie swoje fundusze na wymarzoną kartę graficzną i bał się, że straci ona na wartości. :E

Z INNO3D dobry model to jest iCHILL X3.

Im droższy sprzęt, tym jest bardziej utylizacją gotówki. Mnie to od zawsze irytowało jak "krzem" traci na wartości.

Po prostu mam dwa inne, dużo bardziej gotówko-chłonne hobby, gdzie w jednym wartość się zamraża, w drugim rośnie, więc hardware do PC jest najmniej rozsądny pod tym kątem ;) 
Inna kwestia, że człowiek zawsze jest skąpy sam dla siebie xD