Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, jankooo napisał(a):

ooo matko ale ty wykastrowałeś tego swojego rtx... czemu tak mu obciąłeś taktowanie?

Na upalne lato jeden profil zimny cichy i wykastrowany jak znalazł, ale tu widzę, że zrobiony na szybko i to na wysokim napięciu nie mam pojęcia dlaczego. Do 2650mhz -2700 mhz wystarcza 850mv nawet na przeciętnej sztuce.

5070 ti profil 2-850mv.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Na upalne lato jeden profil zimny cichy i wykastrowany jak znalazł, ale tu widzę, że zrobiony na szybko i to na wysokim napięciu nie mam pojęcia dlaczego. Do 2650mhz -2700 mhz wystarcza 850mv nawet na przeciętnej sztuce.

To jest wydajność poniżej fabrycznej... UV ma sens i to nawet duży żeby polepszyć kulturę pracy ale nie kosztem wydajności. Tu ludzie czekają na wersje SUPER aby miały 5% lepszą wydajność a Wy na własne życzenie robicie wersje BIEDA poniżej fabryki... To mnie dziwi

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego wersja bieda? Jeżeli pozwala mi na stałe 60 czy 90 klatek, a przy tym na napięciu 0,8v pracuje stabilnie i bierze np. 120W - to tylko cieszyć michę :E komputr w całości z 230W bierze. PS5 Pro wersja wpizdusuperb :D 

Ja jestem graczem starej daty - grałem w "filmowych" 24 fpsach na voodoo, później rivie tnt2, pierwszych geforcach - 60 fps - ale stałe - to dla mnie bajlando.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Qrdello napisał(a):

Na szybko. Patrząc po tym jak stabilny jest na 0,95v to obstawiam ze 3ghz powinien w okolicach 0,9 łyknąć. 
U mnie low-profile to będzie 2,5ghz@0,8v. I tak na codzień mam locka na 60 klatek i 90 - teraz zdjęty bo testy.

Nie wiem czy jest sens robienia UV na zime. Sporo gier i tak malo w bierze jeszcze masz FG i DLSS. Szkoda ze nie mozessz sciagnac tego benchmarka 
MonsterHunterWildsBenchmark16_10.202511_11_44.thumb.png.7a163065bb595bc11f9cdaaddef7d307.png

Na max OC w takim tescie wszystko wymaxowane z RT DLSS Q i FG, bierze srednio 235-240W. Takze nie rozumiem tego zafascynowania UV. Ok jak gdzies w kotlowni komputer stoi albo jest goracy dzien. Ale teraz to takie sobie rozwiazanie

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
5 minut temu, Qrdello napisał(a):

Ja jestem graczem starej daty - grałem w "filmowych" 24 fpsach na voodoo, później rivie tnt2, pierwszych geforcach - 60 fps - ale stałe - to dla mnie bajlando.

Nie Ty jeden i też miałem Rive TNT2 ale wersja bieda z dopiskiem M64:D Ja po prostu chce korzystać ze sprzętu na 100 a nawet 101% jeśli da się to sensownie ogarnąć

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Gość się nie zna i Ty też  się nie znasz. Wartość powinno się liczyć x10 bo AI

Eksperci z DF mówią, że RT/PT to przełom i postęp największy w historii gier. A to  i tak nic przy tym, co niesie AI, bo to taka rewolucja, że w sumie to PS5 by trzeba porównać do grania w kółko i krzyżyk na piasku a jeszcze do połowy tego skoku by nie doskoczyło. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
48 minut temu, VRman napisał(a):

Gość się nie zna i Ty też  się nie znasz. Wartość powinno się liczyć x10 bo AI

Eksperci z DF mówią, że RT/PT to przełom i postęp największy w historii gier. A to  i tak nic przy tym, co niesie AI, bo to taka rewolucja, że w sumie to PS5 by trzeba porównać do grania w kółko i krzyżyk na piasku a jeszcze do połowy tego skoku by nie doskoczyło. 

Ty sobie żarty robisz?

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Co Ty wiesz o premium, niby 9800X3D, a do tego miernota 4070 Ti :hihot:

Śmieją się z @Kadajo xD Dał się sprowokować z wymianą 10700F na 9800X3D, to i da się z 4070ti na 5080/5090 - to tylko kwestia czasu.
Utrzymanie statusu premium wymaga poświęceń i człowiek nie zasłoni się pierwszym lepszym chłodzeniem noctua aby przykryć większe braki. 
W Polonezie też można mieć alufelgi z Lamborghini :smiech:

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Przypomnialo mi sie SLI i jak to zle działało, i sprawdzilem jak to wyglada z tym FG i opoznieniami. 

11111.thumb.jpg.698c10fcc7e2b4dc9972001e660ff374.jpg

4k  PT+ ultranightmare
ASDFGH.jpg.5be3a7c60b78c95660269ea700c0453d.jpg

Grałem 2x na quality w 4k odchył 0.5fps wiec raczej jest dosc dobrze. 

MFGx3 jest dosc przyjemne. Wydajnosc ta podstawowa jest ok, nie spada znacznie miedzy fgx2 a fgx3. Jest i tak zdecydowanie lepiej jak 60fps VRR. Moze kogos to zaciekawi, fps sprawdzlem capframeX.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Ktoś posiadający rtx5060 / 5060ti może sprawdzić Silksong lub RE5 (AA x4,fixed benchmark) w 1440p i zobaczyć pobór karty przy 60fps?
Zarządzanie zasilaniem ustawione na normalne w panelu sterowania.
Jestem ciekaw jak bardzo poprawili to w Blackwell i czy zejdzie <20w.  Może być zaraz potem test w 180fps w RE5.
Gtx1650super robił 34w 60fps oraz 80w przy nieutrzymanych 180fps oraz ~28w we Silksong.
RTX3060ti ciągnął 54w, ~90-135w(<100w przy PL na 47%) oraz 30w.

Opublikowano (edytowane)

msi vanguard 5090, 2925 mhz 0,950v, 2970mhz 0,975V, 3040 mhz 1.00V, 3100 mhz na 1,25V,  ktoś sklejał na v/f AB takie rzeczy? w jedną krzywą v/f? edit: nie chodzi o numerki a raczej o to czy można posklejać v/f curve ze stabilnych 0,950V. 0,975V, 1,000V, 1025V, 1,050V. 

edit: Można ;) W zadnym wypadku nie jest to wyjątkowa karta, ale jest wyjątkowo wydajna ;DDD

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
1 minutę temu, Smalec napisał(a):

Pany adminy będzie gala z @Kadajo:E

To będą walki z kabelkologią czy co?:hihot:

2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

sprawdzilem jak to wyglada z tym FG i opoznieniami.

Tu niby laga nie widać ale ja mając mniej niż +/-80FPS to MFG bym nie włączył. Może kwestia gry bo nie mierzyłem ale przy bazowych 60 fps wyczuwam większego laga

Opublikowano
8 minut temu, jankooo napisał(a):

Tu niby laga nie widać ale ja mając mniej niż +/-80FPS to MFG bym nie włączył. Może kwestia gry bo nie mierzyłem ale przy bazowych 60 fps wyczuwam większego laga

Powiem Ci tak, Bo juz nie wiem do czego to porownac. Jestes w salonie, zona wychodzi z psem na spacer, puszczasz baka z ulga, idziesz po dezodorad cyk po problemie, po 30 min wracaja, pies warczy czuje pierda, zona mowi ze ladnie pachnie. To ze pies czuje pierda nie oznacza ze smierdzi. Innymi slowy to ze wyczuwasz wiekszego laga jak pies pierda to dlatego ze jestes na to wyczulony. Normalnie jak kiedys grales i nikt Ci o tym nie powiedzial z triple buffering etc to nie bylo problemu, dopiero teraz takie porownywanie i gdzie za duzy lag gdzie za maly po chwili i tak sie przyzwyczajasz. 

• Haha 3
Opublikowano

@maxmaster027

Nie. To wręcz odwrotnie. To, że ktoś "nie czuje" nie znaczy, że tego input lagu nie ma. Poza tym jest to kwestia w której nawet nie zauważanie problemu nie oznacza, że nie wpływa on negatywnie na doznania z gry.

FG/MFG ze 60fps moim zdaniem nie nadaje się do grania na myszce, a przy graniu na padzie nadal jest to widoczna wada. "Reflexy" też nie są bez wad. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to wszystko jest prawdą, a jest i to bez wątpienia, to nie ma głupiego gadania, jest tylko 5090 i potem długop dlugo nic. Za drogo, ale jaki jest wybór? ;DDD Kto nie ma miedzi ten w domu siedzi ;D Czekam już powiem szczerze na 6090?

Edytowane przez b1ela5