VRman 2 634 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada (edytowane) Koszt chipów wzrósł o +50% Na koszt zestawu pamięci do PC składa się o wiele więcej: - koszty opracowania, testowania - PCB, radiatory - transport - marketing Skoro więc tylko część kosztów wzrosła o 50% to o ile wzrośnie cena zestawu 2 kości? Ano o 100-200%. "czego nie rozumiesz" Fajnie się AMD zagotuje. Ponoć następna seria (edit: dzięki za zwrócenie uwagi: korekta: mobilnego i low-endu, według plotek) ma być na badziewiastych LPDDR, bo taniej. No to teraz będzie i do dupy, wolno, i jeszcze drogo. Super! Edytowane 1 Listopada przez VRman
areczek1987 898 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada (edytowane) Zaraz po wyjściu i zejściu z cen "za niską dostępność" tych super gdzieś na wiosnę lub wczesne lato zejdą trochę z tonu jak i z cen za te 5090. Tylko wtedy będzie łaszenie się na następny gen... Do końca lub połowy wakacji kupisz tą 5090 w dobrych cenach a potem na zaraz po świętach panika tych co na tym siedzą przed nowym gen. Edytowane 1 Listopada przez areczek1987
DżonyBi 1 966 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada 9 minut temu, VRman napisał(a): Ponoć następna seria ma być na badziewiastych LPDDR Ale jak już to chyba w niższych modelach.
maxmaster027 875 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada Na miesiac przed blakfrejder ceny najczesciej ida w gore, stopniowo rosnąc, żeby po miesiacu zostac opuszczone do poziomu wakacyjnego lub nieco powyzej. Przez ten miesiac przyzwyczajasz sie do wyzszych cen potem masz promocje najczesciej -10-15% z nowych artykułów i leżaki magazynowe -50%
maxmaster027 875 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada 24 minuty temu, areczek1987 napisał(a): w polsce serwery? C:\Users\fam>ping www.nvidia.com Reply bytes=32 time=10ms TTL=55 Reply bytes=32 time=10ms TTL=55 Reply bytes=32 time=10ms TTL=55 Reply bytes=32 time=10ms TTL=55 Moge Ci zaraz sprawdzic, i powiedziec jaki to jest lag przy opoznieniu 10ms chociaz spora kolejka
areczek1987 898 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada Czekam na w miarę obiektywny test @tomcug może się uda wysępić? https://www.filmweb.pl/news/GeForce+NOW+–+przyszłość+grania+w+chmurze+już+jest+w+Polsce-163580 Może z telewizorem
jankooo 252 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada 2 minuty temu, areczek1987 napisał(a): Czekam na w miarę obiektywny test Grałem dziś na Lunie (standardowa wersja jest za free dla członków prime) i na prawdę spoko to działało. Większym problemem od input laga była niska ilość fps tzn. nie jest to experience tożsamy z graniem na własnym GPU. Patrząc na ruchy Amazona oraz Microsoftu to właśnie w graniu w chmurze widzą przyszłość ale w tej postaci wygrywa tylko wygodą
VRman 2 634 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada (edytowane) Z mojej perspektywy, kogoś dla kogo 9800x3d oferuje może z 50% potrzebnej wydajności jednowątkowej w grach, zobaczenie tam zegara 3.7GHz wywołało śmiech i koniec oglądania filmiku Edytowane 1 Listopada przez VRman
areczek1987 898 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada No to szkoda bo dalej było powiedziane że to nie jest boost clock...
Radio Tirana 1 041 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada 3 godziny temu, VRman napisał(a): Ponoć następna seria ma być na badziewiastych LPDDR, bo taniej Już sama wzmianka o LPDDR powinna Ci podpowiedzieć, że chodzi o układy do sprzętów mobilnych, a więc najpewniej gamingowych handheldów. Coś do Steam Decka 2 trzeba wsadzić.
VRman 2 634 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada W sumie masz w większości rację. Dodałem w edycie, że według plotek i pewnie low-end. Ale nie, nie jest tak, że nie wiem, że LPDDR to do Steam decków itp. Tutaj jest mowa o "discreet graphics" za 300-400$. https://www.youtube.com/watch?v=K0B08iCFgkk
maxmaster027 875 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada (edytowane) 4 godziny temu, areczek1987 napisał(a): w polsce serwery? Ale jest HARDCORE na tym geforcenow. Nie wiem ile im siana sypnęli, ale to jest po prostu całkowicie niegrywalne i to przy 10ms. Polecam sprawdzic jak tragicznie sie gra. Chcialbym zobaczyc jak jakis wymiatacz jak pasha na tym gra i jakie sa jego wrazenia. CS2 60fps cały czas ale ten lag... Edytowane 1 Listopada przez maxmaster027
sideband 1 768 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada GFN jest na okrągło reklamowane na YT przez wielu majstrów gdzie mają współpracę z NV Tak to się kręci 1
areczek1987 898 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada 1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): Ale jest HARDCORE na tym geforcenow. Nie wiem ile im siana sypnęli, ale to jest po prostu całkowicie niegrywalne i to przy 10ms. Polecam sprawdzic jak tragicznie sie gra. Chcialbym zobaczyc jak jakis wymiatacz jak pasha sie na tym gra. A jeszcze na tym bezpłatnym planie nie masz tego super 5080 włączysz tam mfg to pogadamy. 1
maxmaster027 875 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada 7 godzin temu, areczek1987 napisał(a): A jeszcze na tym bezpłatnym planie nie masz tego super 5080 włączysz tam mfg to pogadamy. heh pewnie tak moze sobie wyobrazic. Natomiast ja odrazu sprawdzilem jak wyglada DLAA + MFGx4 przy 80-100FPS czyli (20-25fps natywnie) tyle ile moja karta wyciaga w takim CP77 i to jest zauważalnie nizszy inputlag niz na tym GFN. Dosłownie czujesz ulge ruszajc myszka.
VRman 2 634 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada I cyk, urobią Was GFNem tak, że potem Wam MFG z 30fps nie będzie przeszkadzać. Ale cwany plan! 1
maxmaster027 875 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada @VRman Na polsacie czy na czym była kiedys taka gra w TV hugokopter, i tam sie dzwonilo, bla bla bla wyjasnili Ci ktorym w lewo ktorym w prawo ktorym podskok pewnie 4 lewo 6 prawo 8 podskok 2 w dol, po czym dawali HUGO na TV i leciales naciskajac przyciski na telefonie niby takie proste ale nikomu sie nie udawalo. Bo byl LAG jak cholera, no to tak mozna wlasnie to zobrazowac grajac w CS2 na GFN.
Sierra6617 0 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada W dniu 22.10.2025 o 11:38, kamil039c napisał(a): Da radę bez problemu, są to solidne zasilacze na lata. Jedyny problem jaki widzę, to konieczność zastosowania przejściówek do zasilenia GPU - zwiększa to prawdopodobieństwo problemów. warto więc zainwestować w bezpośredni kabel pcie -> 12VHPWR. Ryzen 3700x to już mocny średniak, będzie bottleneckować, warto pomysleć nad upgradem CPU na 5700x / 5700x3d Martwi mnie, że mój Seasonic Focus Gold 650W nie będzie wspierał takich przewodów czy przejściówek do 5070 Ti albo RX 9070. Może się myle bo laik ze mnie, ale takie info znalazłem na stronie Seasonica. Chodzi o tej tekst zaznaczony na szaro Podlinkuje ktoś kilka propozycji tego kabla o którym pisze kolega? Chodzi mi to "bezpośredni kabel pcie -> 12VHPWR", tak żebym nie kupił jakiegoś innego przez pomyłkę. Nie wiem czy to o ten chodzi? - https://proline.pl/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12vhpwr-600w-czarny-750mm-p8116026 Może macie tańsze propozycje?
Totek 774 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada 3 godziny temu, VRman napisał(a): I cyk, urobią Was GFNem tak, że potem Wam MFG z 30fps nie będzie przeszkadzać. Ale cwany plan! Ja spodziewam się że kiedyś zmienią plany i będzie się płacić za FPS. Plan 30fps, 60fps, 120fps, a oczywiście wszystko i tak będzie leciało z MFG + DLSS. Będzie standardowo renderowane do max 30fps z DLSS a cała reszta pójdzie z generatora. Pazerność korpo nie zna granic, to będzie naturalny etap rozwoju.
leven 537 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada Dla tego nie ma sensu kupowania kart za 10K zeta, tylko średniaki z dużą ilością Vram, wklepać DLSS + FG i masz wypas. Przykładowo u mnie na 5060ti 16Vram Cyberek w 3840/2160 na max ustawienia graficzne z RT potrafi wypluć ponad 80FPS z DLSS jakość + FGx3 3
DżonyBi 1 966 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada (edytowane) 12 minut temu, leven napisał(a): masz wypas [..] 80FPS z FGx3 Edytowane 2 Listopada przez DżonyBi 1
Brolly 758 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada (edytowane) W złym temacie zapytałem przez przypadek Jaka jest "dobra cena" dla 5080 jeśli rozważam zakup 5070 ti ? Pewnie taka promka która jest raz na rok zgaduję Edytowane 2 Listopada przez Brolly
Rekomendowane odpowiedzi