Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koszt chipów wzrósł o +50%

Na koszt zestawu pamięci do PC składa się o wiele więcej:

- koszty opracowania, testowania

- PCB, radiatory

- transport

- marketing

Skoro więc tylko część kosztów wzrosła o 50% to o ile wzrośnie cena zestawu 2 kości?

Ano o 100-200%. "czego nie rozumiesz" :E

Fajnie się AMD zagotuje. Ponoć następna seria (edit: dzięki za zwrócenie uwagi: korekta:  mobilnego i low-endu, według plotek) ma być na badziewiastych LPDDR, bo taniej. No to teraz będzie i do dupy, wolno, i jeszcze drogo. Super!

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Zaraz po wyjściu i zejściu z cen "za niską dostępność" tych super gdzieś na wiosnę lub wczesne lato zejdą trochę z tonu jak i z cen za te 5090. Tylko wtedy będzie łaszenie się na następny gen...

Do końca lub połowy wakacji kupisz tą 5090 w dobrych cenach a potem na zaraz po świętach panika tych co na tym siedzą przed nowym gen. 

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

Na miesiac przed blakfrejder ceny najczesciej ida w gore, stopniowo rosnąc, żeby po miesiacu zostac opuszczone do poziomu wakacyjnego lub nieco powyzej. Przez ten miesiac przyzwyczajasz sie do wyzszych cen potem masz promocje najczesciej -10-15% z nowych artykułów i leżaki magazynowe -50%

Opublikowano
24 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

w polsce serwery?

C:\Users\fam>ping www.nvidia.com

Reply bytes=32 time=10ms TTL=55

Moge Ci zaraz sprawdzic, i powiedziec jaki to jest lag przy opoznieniu 10ms

chociaz spora kolejka
image.thumb.png.0fbeb4bba062d2baa54e517ba731cb8b.png

Opublikowano
2 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Czekam na w miarę obiektywny test ;)

Grałem dziś na Lunie (standardowa wersja jest za free dla członków prime) i na prawdę spoko to działało. Większym problemem od input laga była niska ilość fps tzn. nie jest to experience tożsamy z graniem na własnym GPU. Patrząc na ruchy Amazona oraz Microsoftu to właśnie w graniu w chmurze widzą przyszłość ale w tej postaci wygrywa tylko wygodą

Opublikowano (edytowane)

Z mojej perspektywy, kogoś dla kogo 9800x3d oferuje może z 50% potrzebnej wydajności jednowątkowej w grach, zobaczenie tam zegara 3.7GHz wywołało śmiech i koniec oglądania filmiku :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

Ponoć następna seria ma być na badziewiastych LPDDR, bo taniej

Już sama wzmianka o LPDDR powinna Ci podpowiedzieć, że chodzi o układy do sprzętów mobilnych, a więc najpewniej gamingowych handheldów. Coś do Steam Decka 2 trzeba wsadzić. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

w polsce serwery?

Ale jest HARDCORE na tym geforcenow. Nie wiem ile im siana sypnęli, ale to jest po prostu całkowicie niegrywalne i to przy 10ms. Polecam sprawdzic jak tragicznie sie gra. Chcialbym zobaczyc jak jakis wymiatacz jak pasha na tym gra i jakie sa jego wrazenia. CS2 60fps cały czas ale ten lag...

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale jest HARDCORE na tym geforcenow. Nie wiem ile im siana sypnęli, ale to jest po prostu całkowicie niegrywalne i to przy 10ms. Polecam sprawdzic jak tragicznie sie gra. Chcialbym zobaczyc jak jakis wymiatacz jak pasha sie na tym gra. 

A jeszcze na tym bezpłatnym planie nie masz tego super 5080 :lol2: włączysz tam mfg to pogadamy.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

A jeszcze na tym bezpłatnym planie nie masz tego super 5080 :lol2: włączysz tam mfg to pogadamy.

heh :) pewnie tak moze sobie wyobrazic. Natomiast ja odrazu sprawdzilem jak wyglada DLAA + MFGx4 przy 80-100FPS czyli (20-25fps natywnie) tyle ile moja karta wyciaga w takim CP77 i to jest zauważalnie nizszy inputlag niz na tym GFN. Dosłownie czujesz ulge ruszajc myszka. 

Opublikowano

@VRman Na polsacie czy na czym była kiedys taka gra w TV hugokopter, i tam sie dzwonilo, bla bla bla wyjasnili Ci ktorym w lewo ktorym w prawo ktorym podskok pewnie 4 lewo 6 prawo 8 podskok 2 w dol, po czym dawali HUGO na TV i leciales naciskajac przyciski na telefonie niby takie proste ale nikomu sie nie udawalo. Bo byl LAG jak cholera, no to tak mozna wlasnie to zobrazowac grajac w CS2 na GFN.

Opublikowano
W dniu 22.10.2025 o 11:38, kamil039c napisał(a):

Da radę bez problemu, są to solidne zasilacze na lata. Jedyny problem jaki widzę, to konieczność zastosowania przejściówek do zasilenia GPU - zwiększa to prawdopodobieństwo problemów. warto więc zainwestować w bezpośredni kabel pcie -> 12VHPWR. Ryzen 3700x to już mocny średniak, będzie bottleneckować, warto pomysleć nad upgradem CPU na 5700x / 5700x3d

Martwi mnie, że mój Seasonic Focus Gold 650W nie będzie wspierał takich przewodów czy przejściówek do 5070 Ti albo RX 9070. Może się myle bo laik ze mnie, ale takie info znalazłem na stronie Seasonica. Chodzi o tej tekst zaznaczony na szaro

iNZwpR7.jpeg

Podlinkuje ktoś kilka propozycji tego kabla o którym pisze kolega? Chodzi mi to "bezpośredni kabel pcie -> 12VHPWR", tak żebym nie kupił jakiegoś innego przez pomyłkę. 

Nie wiem czy to o ten chodzi? - https://proline.pl/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12vhpwr-600w-czarny-750mm-p8116026

Może macie tańsze propozycje?

Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

I cyk, urobią Was GFNem tak, że potem Wam MFG z 30fps nie będzie przeszkadzać.

Ale cwany plan! 

;)

Ja spodziewam się że kiedyś zmienią plany i będzie się płacić za FPS. Plan 30fps, 60fps, 120fps, a oczywiście wszystko i tak będzie leciało z MFG + DLSS. Będzie standardowo renderowane do max 30fps z DLSS a cała reszta pójdzie z generatora. Pazerność korpo nie zna granic, to będzie naturalny etap rozwoju. 

Opublikowano

Dla tego nie ma sensu kupowania kart za 10K zeta, tylko średniaki z dużą ilością Vram, wklepać DLSS + FG i masz wypas. Przykładowo u mnie na 5060ti 16Vram Cyberek w 3840/2160 na max ustawienia graficzne z RT potrafi wypluć ponad 80FPS z DLSS jakość + FGx3 :E  

• Haha 3