Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, jankooo napisał(a):

Miałem uv + OC + własna krzywa wentylatorów i spoko była

Dzięki, ja teraz też mam tanią 4070Ti i mi szum jakoś nie przeszkadza, z racji że jestem alergikiem to i tak oczyszczacz z jonizacją chodzi więc nigdy totalnej ciszy nie mam :D 

Chyba się skuszę na 5070Ti póki mam gwarę i sprzedam 4070Ti... RAM tak podskoczył że AM5 nie ma sensu, a do 1440p się przyda więcej mocy, więcej VRAM pod AI i gwarancja na kolejne 3 lata. 

• Upvote 2
Opublikowano

obecnie jest za 3300zł na amzonie ale w Polskich sklepach też się za tyle trafia

https://www.amazon.pl/dp/B0DTGNB9Q5?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=7e34732d-e6e6-69d6-cf30-cb79c012141a

tylko nie wiem jak gwarancja. Gigabyte zawsze dawało 3 lata

Obecnie jeżeli chodzi o cena wydajność to 9700xt jest najlepszą kartą ale to radeon.  Za 2500-2600zł

Opublikowano
20 minut temu, jankooo napisał(a):

Miałem uv + OC + własna krzywa wentylatorów i spoko była

porownanie.thumb.png.e34ed57c7755fda8ba808b4de02b0dc3.png

Porównanie quake2 RTX windforce z zotac solid core w mojej starej obudowie.

Windforce to oczko wyżej niż ventus oraz inno i waży też więcej niż one ot te 100-150g bo równe 1,2kg. Poniżej 1500RPM dla mnie karta cicha była bo spod biurka szum nie wybijał sie zbytnio poza tło.

3030mhz przy 0.925V hmm sprawdzales to w jakims CP czy to stabilne. Bo wydaje sie to wartoscia wrecz astronomiczna.  Jezeli to jest stabilne to piekne UV

1 minutę temu, Dimazz napisał(a):

Obecnie jeżeli chodzi o cena wydajność to 9700xt jest najlepszą kartą ale to radeon.  Za 2500-2600zł

9070XT moze FPS na $ wychodzi zwyciesko, no ale FPS na W, na $ juz nie. Karta jednak sporo wiecej bierze pradu, tutaj ludzie maja jeszcze zasiłki 600-650W taki 5070Ti jest idealny. Juz pomijajac duzo lepszy upscaler i frame gen. Jednak to tez ma znaczenia sama czysta moc to nie wszystko. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

obecnie jest za 3300zł na amzonie ale w Polskich sklepach też się za tyle trafia

https://www.amazon.pl/dp/B0DTGNB9Q5?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&psc=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=7e34732d-e6e6-69d6-cf30-cb79c012141a

tylko nie wiem jak gwarancja. Gigabyte zawsze dawało 3 lata

Nie chcę Radeona ;) 

W PL sklepach na raty 0% wychodzi 3300 zł właśnie, jeszcze się biję z myślami ale raczej kupię dzięki skokowi cen na RAM. A gwarancję warto mieć na GPU, łatwiej sprzedać za wyższą cenę. 

Sam nie mogę uwierzyć że 4070Ti już zaraz 3 lata ze mną będzie, jak ten czas zapierdziela...

Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

3030mhz przy 0.925V hmm sprawdzales to w jakims CP czy to stabilne. Bo wydaje sie to wartoscia wrecz astronomiczna.  Jezeli to jest stabilne to piekne UV

Nie wiem czy było w pełni stabilne bo kartę miałem tylko kilka dni ale na takich ustawieniach grałem w kilka gier i było ok. Najlepszy krzem trafił mi sie właśnie w windforce a najgorszy w gaming, który mam teraz... także selekcji chipów nie ma i ładują jak leci. A może jest właśnie selekcja i te lepsze chipy do wersji slim lądują:hmm:  jakiś sens tego by był ale to już bardziej teoria spiskowa;)

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 16:28, Smalec napisał(a):

@Totek

Dobra rada. Jak już wydajecie 5 koła na kartę graficzną, której codzienne używanie ma sprawiać radość za dobrze wydane ciężko zarobione pieniądze, to nie kupujcie kasztanów typu Windforce, Eagle czy inny Ventus. To są chłodzenia do budżetowych modeli, które nie radzą sobie w "kulturalny" sposób z tyloma watami. Przecież wydając spory grosz na frajdę, to raczej jej oczekujecie a tu dostaniecie w gratisie suszarki :E 

Przy takiej kwocie kilka stów więcej za Gaminga, xtrio czy tufa to nie majątek, nie pożałujecie.

A gdy już kupicie takiego kloca z dobrym chłodzeniem, to nie zapomnijcie o podpórce. Pouczający film:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jankooo napisał(a):

Nie wiem czy było w pełni stabilne bo kartę miałem tylko kilka dni ale na takich ustawieniach grałem w kilka gier i było ok. Najlepszy krzem trafił mi sie właśnie w windforce a najgorszy w gaming, który mam teraz... także selekcji chipów nie ma i ładują jak leci. A może jest właśnie selekcja i te lepsze chipy do wersji slim lądują:hmm:  jakiś sens tego by był ale to już bardziej teoria spiskowa;)

A ten gaming chłodniejszy chociaż?

EDIT: Tak teraz patrzę że ten Windforce jest mniejsze od obecnego Phantoma 4070Ti, to nie wiem jak on sobie radzi z chłodzeniem :D 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
2 minuty temu, jankooo napisał(a):

Jest to mozliwe. GPU ktore masz teraz działa np na 1.07V albo 1.06V a tamte działało do 1V. Moze tamto nie bylo w stanie pracowac z odpowiednia czestotliwoscia na 1.07 dlatego. Znowu te twoje jest w stanie osiagnac wzysze napiecie, ale na tych nizszych potrzebuje wyzszego napiecia. Jest to mozliwe.

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

A ten gaming chłodniejszy chociaż?

Gaming to klasa i to chłodzenie bardziej pod pobór 5080 pasuje- bardzo ok jest.

Bardziej bym vanguarda chciał ale przy tak srogiej dopłacie rozum już podpowiada, że to tylko moja fanaberia.

Także aby to miało jakikolwiek sens to spoglądam nieśmiało w stronę 5080:red: ale to jeszcze daleko;)

Opublikowano

moze intele wrócą do łask bo pewnie większość ma walające się ddr4. 
14600k to było jakoś 600zł, tania płyta i ddr4 i jeszcze można grać

dzisiaj widzę w zestawach na forum 32GB ramu za 1300zł.  ech szkoda gadać

Opublikowano
7 minut temu, jankooo napisał(a):

Gaming to klasa i to chłodzenie bardziej pod pobór 5080 pasuje- bardzo ok jest.

Bardziej bym vanguarda chciał ale przy tak srogiej dopłacie rozum już podpowiada, że to tylko moja fanaberia.

Także aby to miało jakikolwiek sens to spoglądam nieśmiało w stronę 5080:red: ale to jeszcze daleko;)

Nooo tak porównuję do obecnego 4070Ti to ten Windforce malutki jest... Coś czuję że suszarka ostra musi być :/ 

Chyba dopłacę do Gaming, tylko pomierzyć muszę bo 340mm to nie przelewki xD 

Opublikowano
53 minuty temu, galakty napisał(a):

Nooo tak porównuję do obecnego 4070Ti to ten Windforce malutki jest... Coś czuję że suszarka ostra musi być :/ 

Chyba dopłacę do Gaming, tylko pomierzyć muszę bo 340mm to nie przelewki xD 

Tu masz zestawienie kilku modeli przy 35 dB.

cooler-performance-comparison-gpu.png

cooler-performance-comparison-mem.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie Gigabyte tu brakuje jakiegokolwiek :E 

Windforce chyba bliżej Ventusa będzie patrząc na długość i grubość... On jest mniejszy od Phantoma 4070Ti. Nie no, jak brać to Gaming co najmniej.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

9070XT odblokowany bierze i 380W np Nitro+

Nitro+ ma power limit 330W, można go podbić o max. 10%. Wychodzi 363W. Z kolei 5070 Ti Vanguard pociągnie max. 350W, więc to naprawdę śmieszna różnica. 

Poza tym ładowanie watów w RDNA 4 to gra niewarta świeczki 🕯️. Te karty "kończą się" w okolicy 260W.

Podam ci teraz przykład. 

Najpierw wynik z XFX Quicksilver, który ma power limit 304W.

XFX_9070_XT_QUICKSILVER_MAGNETIC_STEEL_NOMAD_1.thumb.png.e1ed8ece67ff27bc69cd92e7acc472ec.png

A teraz wynik z XFX Mercury OC, który ma power limit 340W.

XFX_9070_MERCURY_OC_steel_nomad_1.thumb.png.4a7f13edecb3d693026fbba4091a924b.png

Wzrost o zawrotne 2,3%, pobór mocy +12%.

Warto ładować waty w RDNA 4?