Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Kanzu napisał(a):

Przejrzałem przypadki gdzie się coś kopciło i palą się głównie adaptery od msi albo te co wyżej. 

Zdjęcie z neta, ale mam podobne z zasilacza. 

Nagrzewają się, puchną, wysuwają się piny i tracą styk. W tej chwili żadnej gry nie mogę odpalić, bo gpu tweak pokazuje mi dyskotekę  :boink:

Szczególnie jak karta przekracza 500W.

Nic nie pomaga dopychanie ani dociskanie a jak pomagało to tylko na chwilę mimo, że wziąłem nieużywany kabel do tej karty. 

Lepiej zainwestować w coś lepszego jak nie chcecie przypału. 

Pytanie, który to ten dobry będzie. 

Kupujesz nowy zasilacz MSI z kabelkiem emanujacym napisem 600W a okazuje sie, ze to tylko marketingowy bełkot i dumny napis nic nie znaczy

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

60W mniej i zaledwie 2,7% mniejsza wydajność. Szkoda prądu marnować na takie śmieszne przyrosty i wydajność. :przytul:

No popatrz a jeszcze kilka postów wstecz gość wmawiał wszystkim, że 5070ti ma dużo gorsze OC od 5080 :lol2: 

nastąpiło samozaoranie

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Tornado3 napisał(a):

No popatrz a jeszcze kilka postów wstecz gość wmawiał wszystkim, że 5070ti ma dużo gorsze OC od 5080 :lol2: 

nastąpiło samozaoranie

Tak U Ciebie ze zrozumieniem kontekstu wypowiedzi. Mylisz OC z przesunieciem power limitu wiec coz po Tobie sie spodziewac. Ta wydajnosc 5070Ti max OC i te twoje ubzdurane 350W to 5080 robi na 180W :boink:
:hihot:
image.thumb.png.1f11e9c83414bd79df7cbf3955f68aca.png

GPU sa rowniez w odmianach 1.1V i to dosc czesto spotykane

Poza tym jezeli chodzi o UV. 5070Ti jest tak samo dobre, a nawet lepsze.

Jak mozna byc takim tłumokiem i obrazić sie o zestawienie 5070Ti z 5080 gdzie po prostu traca po 30% w Steelnomadzie. Obrazić sie i atakowac druga osobe, bo jego ulubiona karta źle wypada w zestawieniu... Podałem zwykły przyklad ze 5080 lepiej wykorzystuje wiekszy power lmit bo sa wersje ktore maja 1..07-1.1V i sa po prostu szybsze. Czego tu nie rozumiec, to jest proste jak budowa cepa.

Tu masz przykladowe zestawienie z Astralem 1.09V bierze tyle samo co 4090 
image.thumb.png.227d625febfb88e0650c1639ee9b71b1.png

W sumie dla mnie mozesz udawac debila, ze nie wiesz o co chodzi. Twoja sprawa.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Niech będzie po Twojemu jak zawsze 

Czyli przesunięcie PowerLimitu daje gorsze wyniki na 5080 niż na 5070ti

Po co robisz z siebie pajaca ? Nawet nie chce mi się cytować Twoich poprzednich głupot, bo wszyscy wiemy jak potrafisz manipulować. Ja kończę bo z betonem nie wygram

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

podkrecasz sam rdzen i pamieć. To daje Ci najwiecej na 5070Ti, po przesunieciu PL zyskasz 1-2% i to też nie wszedzie. Chociaz pewnie w jakims Steelnomadzie mozna wiecej zyskac jezeli u kogos rdzen ma wieksze napiecie. Na 5080 zyskuje sie bardzo duzo, szczegolnie w wersjach z rdzeniem na 1.1V w tych mocniejszych konstrukcjach. Natomiast przy GPU 1V roznice sa w zakresie 2-4%

Napisalem u mnie jest 2-4% po przesunieciu POWER LIMITU. I tak też było. 

Bo to wczesniej sprawdzalem. Natomiast napisalem CI jak krowa na rowie ze sa GPU ktore dobijaja do 1.1V albo nawet wyzej i one potrzebuje wiecej PL i to jest dosc czeste w konstrukcjach chlodzonych woda albo w drozszych kartach typu Astral 

7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

No bo porównujesz stock vs OC, jak porownasz OC 300W vs OC 350W juz tak nie bedzie. Ale to mowie zalezy od gry. Różnice są bardzo nie wielkie

"https://youtu.be/nVF2v23qm8M?si=VrDor_o8DA-cu3MK&t=719

image.png.a51361440fd9ee14cd997500b82486b8.png

Dałem Ci przyklad ze 5070Ti najczesciej dostanie 1-2%, ALE jak masz 8% (chociaz powątpiewam że po samym przesunieciu PL masz az 8% ale niech Ci bedzie)to oczywiscie SUPER najwidoczniej masz rdzen 1.07 lub 1.08V czyli max jaki sie moze trafic. 

Masz zestawienie 5080 FE 8250pkt vs 5070Ti asus prime 6800pkt po OC i przesunieciu PL z 20% robi sie 30%. Bo tak reaguja na to GPU z wyższym napieciem rdzenia. 

Skończ wreszcie bo sam to zaczales. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

https://www.purepc.pl/nvidia-dostawy-pakiety-aib-pamiec-vram-kryzys-karty-graficzne

"NVIDIA całkowicie wycofuje się z dostarczania kości GDDR7 w pakietach AIB, czyli zestawów chipów GPU i pamięci VRAM dla partnerów odpowiedzialnych za produkcję kart graficznych GeForce RTX 5000 z rodziny Blackwell. Powodem jest to, że producenci pamięci: Samsung, Micron i SK hynix, nie są w stanie zaspokoić popytu na układy konsumenckie. Rosnące zamówienia na pamięć operacyjną dla rynku sztucznej inteligencji zapewniają im wyższą marżę i stabilniejszy dochód, przez co priorytety produkcyjne zostały przesunięte. Według informatora "Golden Pig" NVIDIA nakazała swoim partnerom samodzielne pozyskiwanie kości GDDR7 potrzebnych do produkcji kart graficznych."

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
45 minut temu, jankooo napisał(a):

Pytanie, który to ten dobry będzie. 

Kupujesz nowy zasilacz MSI z kabelkiem emanujacym napisem 600W a okazuje sie, ze to tylko marketingowy bełkot i dumny napis nic nie znaczy

Teoretycznie żaden, bo to złącze nie nadaje się do niczego, skoro przy niższym poborze też jest pajacerka.

W praktyce brać takie, gdzie piny nie cofają się w kostce i każda żyła jest w jakimś oplocie. Wtedy nie będą się tak grzać i luzować przy okazji.

Bawię się z tym od kilku dni i widzę, że tylko to może zminimalizować sytuacje fajerwerków.

Czy istnieją takie, które się nie cofają?

Nie wiem.

Sam zamówiłem customa, bo nie ma kabli do mojego zasilacza a już tym bardziej kątowych. W ciemno innych producentów nie będę podłączał jak się okaże, że pinout w zasilaczu inny.

Na suprimie normalnie tego kabla używałem. Przy astralu dopiero zobaczyłem, że coś nie tak.

Na stocku odpalając cyberpunka 5 diod na czerwono i skoki od 3 do 12A. 

Przy UV do 400W trochę lepiej, ale dalej wystarczające skoki, żeby sobie mrugały. 

Nie wróciłbym już do karty bez monitorowania %-)

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

https://www.purepc.pl/nvidia-dostawy-pakiety-aib-pamiec-vram-kryzys-karty-graficzne

"NVIDIA całkowicie wycofuje się z dostarczania kości GDDR7 w pakietach AIB, czyli zestawów chipów GPU i pamięci VRAM dla partnerów odpowiedzialnych za produkcję kart graficznych GeForce RTX 5000 z rodziny Blackwell. Powodem jest to, że producenci pamięci: Samsung, Micron i SK hynix, nie są w stanie zaspokoić popytu na układy konsumenckie. Rosnące zamówienia na pamięć operacyjną dla rynku sztucznej inteligencji zapewniają im wyższą marżę i stabilniejszy dochód, przez co priorytety produkcyjne zostały przesunięte. Według informatora "Golden Pig" NVIDIA nakazała swoim partnerom samodzielne pozyskiwanie kości GDDR7 potrzebnych do produkcji kart graficznych."

Mnie to w ogóle dziwi, że oni sprzedawali pakiety GPU+Mem skoro przez lata tak nie było :E