Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A opona do F1 kosztuje tysiące dolarów. Opony więc mogą być po 10 000zł za sztukę, bo nie ma nic za darmo ni nie można narzekać ;)

Tu nie było narzekania. Tu jest po prostu niszczenie rynku PC gaming przez korpo które się na to wypięły. A że nikt inny nie ma kasy i know-how aby wejść do konkurencji w GPU do gier, to niestety nie wygląda to dobrze. 

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, VRman napisał(a):

Tu jest po prostu niszczenie rynku PC gaming przez korpo które się na to wypięły. A że nikt inny nie ma kasy i know-how aby wejść do konkurencji w GPU do gier, to niestety nie wygląda to dobrze. 

Wytłumacz co masz na myśli niszczenie. 

Opublikowano (edytowane)

mniejsza dostępność = mniej ludzi wejdzie w DIY PC gaming.

Mniej ludzi załapie "bakcyla".

Mniejsza będzie baza ludzi z porządnym sprzętem = mniej gier będzie robionych pod mocny sprzęt, czyli technologiczny zastój

bardziej gówniany standard PC = badziej gówniane konsole, co widać już po zapowiedziach Sony i PS6.

Mniej pasjonatów, którzy za dekadę robiliby świetne gry.

Mniej sprzedaży innego sprzętu do PC, od płyt, procesorów po kierownice

Gorsze szanse na i tak mało prawdopodobny powrót VRu przed rokiem 2035.

Gorsze, jeszcze bardziej niedopracowane i wkurzające (odpychające potencjalnych graczy) problemy z tego wynikające.

Mniej entuzjastów PC = mniej krzyku w internecie jak jakieś korpo zachowa się skandalicznie, jak choćby Nvidia i gimpowane sterowniki dla Keplerów przy Wieśku 3, czy Microsoft i Xbox one w temacie always online DRM i braku możliwości odsprzedaży płyt. Casual przełknie wszystko i da się wydymać po raz kolejny, co jest niestety znane szefom korpo i na tym żerują. Kumaty i aktywny gracz to jednak trudniejszy "przeciwnik" dla krawaciarza. Takiemu to trzeba wycofywać Cyberpunka z PSNa na miesiące, gdy gra wygląda jak gówno i chodzi w 15fps na PS4. 

I nie, nie chodzi mi o to, że Nvidia robi "MUAHAHAHAAaaaa.. a teraz popsujemy PC gaming!" tylko po prostu olewa. Gorzej, że to samo robi AMD, które akurat zyski z PC gamingu w następnych 20 latach powinno uważać za ważne, a nie "wszystko w AI! AI AI AIIIIiiii!".

Bo potem może nie być już do czego wracać. Szkody są nieodwracalne jak te wynikające z działań korpo w kontekście wielu wybitnych studii (Blizzard, Bizarre, Criterion, Free Radical Design, Bioware) i popsucia środowiska pracy tak, że najlepsi pasjonaci dziś pracują w  innych zawodach i o powrocie do branży gier nawet nie myslą. To samo ze sprzętowcami - ostatnio koleś odszedł/wyleciał z Sony, bo chciał robić fajne rzeczy dla graczy jak PSVR. Carmack odszedł z Mety bo miał już krawaciarzy dosyć. 

Zatrzymaj PC gaming na dekadę, a potem się okaże, że brakuje ci pasjonatów, którzy będą to budować. Efektem będzie (już jest) branża PC gaming, która jest gównem. Cieniem tego co było zajebiste 20 lat temu. 

I niestety Nvidia (i papugujące wszyskie ujowe zagrywki AMD) jest tu najbardziej winna a zapowiada się, że będą robić jeszcze gorzej)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

W czasie kryptowalut też tak panikowałeś? Bo ludzie pomimo wysokich cen, kupowali wszystko, nawet stare graty dostały nowe życie w znacznie wyższej cenie. :D 

Obecna sytuacja z pamięciami DDR5 będzie miała wpływ tylko na ludzi, którzy nie chcą tak dużo płacić, reszta ma na to wywalone. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

DDR5 nadal dobrze sprzedają się, więc jest jeszcze za tanio, niektórzy nie rozumieją, że ludzie mają kasę i czekać nie będą rok, dwa, żeby kupić taniej. 

To samo jest z RTX 5090, w sklepach jest ich coraz mniej, więc ludzie kupują cały czas. 

Kto chciał kupić tanio kompa w 2025r., to miał na to sporo czasu. 

Opublikowano

Ja ewidencji pisemnej sprzedaży ram nie prowadzę, ale obserwuję oferty na allegro. 

W przeciągu ostatniego tygodnia jeden sklep rzucił 100 sztuk Patriotów 32GB za 1560 zł. Poszły wszystkie. 

Inny sklep wrzucił 30 sztuk Goodramów IRDM za 1670 zł, później dorzucił kolejne 30 sztuk za 1700. Też się posprzedawały. 

Do tego dochodzą oferty mniejszych sklepów, które wystawiają w jednej ofercie 9-10 sztuk 6400 CL32 za ~1600. Znikają w ciągu dwóch, góra trzech dni. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Jakieś konkretne dane , info ?

Możesz sam sobie sprawdzić na OLX, Allergo, Pepper, sklepy. 

Z RTX 5090 jest tak samo, na allegro jest ich coraz mniej i kosztują znacznie więcej. 

@Wu70 Wymieniać pamięci na RTX. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Możesz sam sobie sprawdzić na OLX, Allergo, Pepper

Śledzę co prawda OLX i jak dla mnie większość ofert wisi. Jeśli jest na allegro tak jak pisze @Radio Tirana to takie ilości jakie rzucają sklepy na allegro też nie są wyznacznikiem tego, że to schodzi w tak dużych ilościach, biorąc pod uwagę chociażby to, że Polska to 38 mln kraj. 

Ale z ciekawości wszedłem sobie na Morele i tak np.  sprzedaż w grudniu w stosunku do października i listopada spadła o co najmniej połowę. Pierwsze z brzegu Kingston Fury czy Patriot Viper 

Opublikowano (edytowane)

@Pitt_34 Gdyby pamięci się nie sprzedawały, to oferty na OLX nadal by wisiały, a cena bym nie rosła. Z Drugiej ręki pamięci nie schodzą w cenach sklepowych, lecz większość woli przepłacić w sklepie, niż u skalpera. 

Podwyżki DDR5 nie skończyły się, a śladami pamięci pójdą też RTX. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
9 godzin temu, Doamdor napisał(a):

W czasie kryptowalut też tak panikowałeś? Bo ludzie pomimo wysokich cen, kupowali wszystko, nawet stare graty dostały nowe życie w znacznie wyższej cenie. :D 

Panikowałem? 

Ale moim zdaniem owszem, miało to fatalny i już odczuwalny wpływ na branżę. Już nie będę rozpisywał dokładnie o co mi chodzi, bo wielopoziomowy. Najbardziej szkoda VRu, bo pomyśleć tylko ile osób by się nie odbilo od VRu bo przyzwyczajeni do 4K na monitorach nie mogli patrzeć na niską rozdziałkę. Jakby 3070 tka nie kosztowała tyle co 3090tka, to posiadaczy mocniejszego sprzętu byłoby więcej, opinie na forach też inne, i tak dalej i tak dalej, bo miałem się nie rozpisywać :D

9 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Obecna sytuacja z pamięciami DDR5 będzie miała wpływ tylko na ludzi, którzy nie chcą tak dużo płacić, reszta ma na to wywalone. 

Czytałeś co napisałem w poprzednim poście w ogóle? Moja opinia by się nie zmieniła jakby mi jakiś bezdomny przyniósł i oddał 2 RTX 5090 i 128GB DDR5 6000 CL30. Tu nie chodzi o to, że to nie komuna z octem na półce, że MOŻNA kupić. Tu nie chodzi o głosowanie portfelem, bo w obecnej sytuacji nic dobrego nie przyjdzie graczom choćby nagle 100% graczy zrobiło bojkot i przestało kupować jakiekolwiek karty Nvidii powyżej 1000zł za 5070 (czyli żadne :D ) bo Nvidia po prostu sobie z tego rynku wyjdzie. 

Ja piszę szerzej, długoterminowo. I może mamy inną perspektywę, bo dla mnie PC gaming już jest zwiędły, skarłowaciały i dla mnie już w zasadzie zdechły, w tym sensie w jakim rozumiałem PC gaming pomiędzy 1993 a gdzieś tak do 2011-2018r. (zależy o czym mowa)

Poza tym jak ktoś chce kupić sprzęt to nie chce KUPOWAĆ, więc kupi i drogo, tylko chce kupić sprzęt, dla czegoś. Dla gier, do pracy. I to kompletna bzdura, że przepłaci bo chce. Biedny gracz nie kupi kompa widząc, problemy z grami na 8GB RAMu. Bogatszy entuzjasta zabaw lokalnymi modelami nie kupi kompa ze 128GB DDR5. A ci co kupią, nie kupią bo są głupi i dają się robić. Nie przyczynią się do tego, że sytuacja się pogorszy. Tę rolę napędzacza w 100% przejęły korporacje, AI i skalperzy (w mniejszym stopniu).

Nie wiem czemu tak psychologicznie podchodzisz do tematu. Albo "panikują", albo "kupują bo chcą być dymani" albo "inni mają na to wywalone". Tu nie chodzi o emocje nabywców przecież. 

W każdym razie.

Chyba plany 5070ti zmienić będzie trzeba na 5070. No chyba tak durno-pazerni w NV i AMD nie będą, żeby rozpieprzyc i ten segment. Ani to nie ma dużo RAMu (6 kostek GDDR5 to choćby podrożało o 1000% to nie sprawi, że karta nagle musi kosztować 4000zł) ani to się (kompletnie i wcale) nie nadaje do AJajów.

Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Najbardziej szkoda VRu, bo pomyśleć tylko ile osób by się nie odbilo od VRu bo przyzwyczajeni do 4K na monitorach nie mogli patrzeć na niską rozdziałkę. Jakby 3070 tka nie kosztowała tyle co 3090tka, to posiadaczy mocniejszego sprzętu byłoby więcej, opinie na forach też inne, i tak dalej

Na bank xD

#nikogo :)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

No dokładnie. Przy 4000zl za kartę która mogła wtedy kosztować 1000zł (no jakby Ngreedia była nadal Nvidią) to VR teraz #nikogo.

Producenci headsetów hi-res, nawet chiński Pimax, uznali że skoro i tak hi-res wymaga kart za tysiące $, to ich headsety też mogą kosztować 2000-4000$, więc też #nikogo.

Wiem że nie o to Ci chodziło, ale zawsze szukam drogi do zgody i popatrz jak się pięknie zgadzamy :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

Panikowałem? 

Ale moim zdaniem owszem, miało to fatalny i już odczuwalny wpływ na branżę. Już nie będę rozpisywał dokładnie o co mi chodzi, bo wielopoziomowy. Najbardziej szkoda VRu, bo pomyśleć tylko ile osób by się nie odbilo od VRu bo przyzwyczajeni do 4K na monitorach nie mogli patrzeć na niską rozdziałkę. Jakby 3070 tka nie kosztowała tyle co 3090tka, to posiadaczy mocniejszego sprzętu byłoby więcej, opinie na forach też inne, i tak dalej i tak dalej, bo miałem się nie rozpisywać :D

Czytałeś co napisałem w poprzednim poście w ogóle? Moja opinia by się nie zmieniła jakby mi jakiś bezdomny przyniósł i oddał 2 RTX 5090 i 128GB DDR5 6000 CL30. Tu nie chodzi o to, że to nie komuna z octem na półce, że MOŻNA kupić. Tu nie chodzi o głosowanie portfelem, bo w obecnej sytuacji nic dobrego nie przyjdzie graczom choćby nagle 100% graczy zrobiło bojkot i przestało kupować jakiekolwiek karty Nvidii powyżej 1000zł za 5070 (czyli żadne :D ) bo Nvidia po prostu sobie z tego rynku wyjdzie. 

Ja piszę szerzej, długoterminowo. I może mamy inną perspektywę, bo dla mnie PC gaming już jest zwiędły, skarłowaciały i dla mnie już w zasadzie zdechły, w tym sensie w jakim rozumiałem PC gaming pomiędzy 1993 a gdzieś tak do 2011-2018r. (zależy o czym mowa)

Poza tym jak ktoś chce kupić sprzęt to nie chce KUPOWAĆ, więc kupi i drogo, tylko chce kupić sprzęt, dla czegoś. Dla gier, do pracy. I to kompletna bzdura, że przepłaci bo chce. Biedny gracz nie kupi kompa widząc, problemy z grami na 8GB RAMu. Bogatszy entuzjasta zabaw lokalnymi modelami nie kupi kompa ze 128GB DDR5. A ci co kupią, nie kupią bo są głupi i dają się robić. Nie przyczynią się do tego, że sytuacja się pogorszy. Tę rolę napędzacza w 100% przejęły korporacje, AI i skalperzy (w mniejszym stopniu).

Nie wiem czemu tak psychologicznie podchodzisz do tematu. Albo "panikują", albo "kupują bo chcą być dymani" albo "inni mają na to wywalone". Tu nie chodzi o emocje nabywców przecież. 

W każdym razie.

Chyba plany 5070ti zmienić będzie trzeba na 5070. No chyba tak durno-pazerni w NV i AMD nie będą, żeby rozpieprzyc i ten segment. Ani to nie ma dużo RAMu (6 kostek GDDR5 to choćby podrożało o 1000% to nie sprawi, że karta nagle musi kosztować 4000zł) ani to się (kompletnie i wcale) nie nadaje do AJajów.

Dobry VR kosztuje więcej od RTX 5070 Ti, przez cały rok 2025 nie potrafiłeś kupić RTX 5070 Ti, który był najczęściej przecenianą kartą na pepperze?  :E

• Upvote 2
Opublikowano

Zdążyłem napisać, żebyś nie pchał się w emocje i psychoanalizy :E

Nie, nie kupiłem. I teraz też nie kupię, bo by leżał. Tak jak leży komplet pamięci i jeszcze poleży. I nie dlatego, że (tu wstaw jakiekolwiek swoje domysły i zgadywanki) a prawdziwego powodu nie poznasz, bo nie zamierzam się o nim rozpisywać. Nie ma to żadnego związku z niczym. Ostatnio w VR grałem tydzień temu, a poza VR nie gram w nic od bardzo dawna, zgaduj sobie wesoło czemu :D

Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

Wiem że nie o to Ci chodziło, ale zawsze szukam drogi do zgody i popatrz jak się pięknie zgadzamy :E

Oczywiście, że nie o to, ale nawet przy niskich cenach GPU, jakie są nierealne, VR w dalszym ciągu by było "sportem" niszowym.

9 minut temu, VRman napisał(a):

No dokładnie. Przy 4000zl za kartę która mogła wtedy kosztować 1000zł (no jakby Ngreedia była nadal Nvidią) to VR teraz #nikogo.

Jakie 1000 zł, ja myślę, że uczciwą ceną by było, jakby była dodawana do chipsów gratis :)

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Jakie 1000 zł, ja myślę, że uczciwą ceną by było, jakby była dodawana do chipsów gratis :)

w życiu! Żeby mi jeszcze pisali "that guy has a potato GPU"? albo "this guy's GPU smells of onions!"?

4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@VRman  Mogę ci jedynie życzyć RTX 5090 i brak zmartwień, że był drogi. :piwko:

Dziękuję. Jeszcze z nierealnych marzeń i życzeń to możesz mi życzyć, żeby zaistniało human-FOV VR, to wtedy nawet na 50000zł za RTX7090 bym nie żałował (no może trochę jakby padało a karton pod mostem by przemókł)

Wszystkiego jak najtańszego w nowym roku :piwko: