nie no, tyle to nie.
Raczej 4090 bieda edition, AI fake frames edition
Ale za to po niecałych 4 latach o 5-20% niższa wydajność będzie nie za 8000zł a za 7500zł. Postęp
@maxmaster027
Przepustowość może i wyrówna, ale ROPów 4090tka ma nadal o 50% więcej. Reszty zresztą też.
Nikomu bym nie polecić dziś 4090tki, bo to za duże ryzyko, za droga zabawka, żeby bez gwarancji spać spokojnie, ale jednak Tomcug ma tu rację. Patrzysz zbyt subiektywnie na ten temat. Inni patrzą inaczej na takie sprawy jak MFG czy inne. Różne też ludzie lubią gry i różne mają oczekiwania. Są różne silniki, ktoś może woleć grać w 900p ale w HFR, a inny w 8K mimo 35fps, jeden może lać na VR, a inny grać głównie w VR. Ogólny consensus jest taki, że 5080tka 4090tki nie zastępuje i to nie tylko przez mniej VRAMu, ale tego typu spory były i będą. Ja pamiętam jeszcze spory o tym tym czy procesor Cyrixa jest szybki czy nie jest szybki. Potem w przypadku pierwszych dwóch ZENów były spory czy jest gówniany czy zajebisty (obie opinie były trafne, zależnie od zastosowań) itp.
Nie ma sensu się na siłę przekonywać. Zostawcie to w roku 2025 i nie odkopujcie już
Szybkie pytanie: wymieniłem R7 7700 na 7800X3D, ten drugi nie grzeje się wcale a tym samym wentylki w budzie zwolniły. Zwolniły na tyle że ram mam w okolicach 58 stopni przy intensywnej pracy. Nie za dużo? Przy tych cenach trzeba chuchać na niego i dmuchać.
W Polsce, jeżeli nie znacie to sprawdźcie sobie Roztocze z Zamościem, kajakami Wieprzem, piwkiem i stawami echo w Zwierzyńcu i plazingiem w Krasnobrodzie;)
Rekomendowane odpowiedzi