Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie zerkam na steam survey i widać ze ani RTX'y "4" ani "5" się nie przyjmują zbyt dobrze na czas jaki są na rynku.

Chociaż "5" wydaje się przyjmować lepiej zapewne Amperowcy wymieniają po przeskoczeniu "4". 

Nadal ogólnie prym po ponad 5 latach trzyma Ampere.

Ale jeszcze ciekawsza jest pozycja GTX'a 1650 i 1060 :D

Opublikowano
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Tak sobie zerkam na steam survey i widać ze ani RTX'y "4" ani "5" się nie przyjmują zbyt dobrze na czas jaki są na rynku.

Chociaż "5" wydaje się przyjmować lepiej zapewne Amperowcy wymieniają po przeskoczeniu "4". 

Nadal ogólnie prym po ponad 5 latach trzyma Ampere.

Ale jeszcze ciekawsza jest pozycja GTX'a 1650 i 1060 :D

To chyba jeszcze wynika z tego, ze lwia czesc graczy jeszcze nie przeskoczyla z 1080p. 

Opublikowano (edytowane)

@peterchen86 Na aukcji allegro jest napisane, że po zwrocie. Cena 15 500

Widzialem już u niego w grudniu suprima ze zwrotu. Gość wydaje się w porządku, ja kartę dostałem z taśmami asusa więc nie ruszana. Jak jest po zwrocie to pisze w aukcji, a nie jak większość sklepów 😆 

Edytowane przez Wuadator
Opublikowano (edytowane)

Kadajo, wczoraj jak patrzylem DLSS 4.5 to jest mega dobrze. 

Na 3440x1440 + path tracing(bez ray reconstruction), DLSS 4.5 daje na prawde duzo. 

Po lewo DLSS 4 quality preset K, srodek DLSS 4 DLAA presetk, prawa strona DLSS 4.5 quality preset M
W pojazd w ruchu 45-50Mph ( to nie sa screeny statyczne)

Zrzutekranu2026-01-083.thumb.png.6a9e3aae105e79049f6c501fb1a24fd2.png

zoom 500%

Zrzutekranu2026-01-081.thumb.png.b6c94b530e940433ef486daa601ca7e2.png
700%

Zrzutekranu2026-01-082.thumb.png.0d6a09069161cfe932c71cda44ebffb9.png
zoom 600%

Zrzutekranu2026-01-084.thumb.png.3f68308e7f05c7d51f9e84abd3908c40.png
Zoom 800%

Także, dla serii 4000 i 5000 niezły boost. 

FPS był ten sam 105fps, + MFGx3, czyli na 35FPS bazowych

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano

O, fajne porównanie :piwko:

Przypomniałeś mi tymi screenshotami czemu sprzedałem PS5 i nie kupiłem wcześniej kompa i karty do gier.

Jak Wy możecie/mogliście grać z takim obrazem w ruchu?

Już nie wspomnę o ludziach którym starczał DLSS3, ale przecież czwórka była tu noszona na rękach i wychwalana pod niebiosa. A tymczasem na tych screenach to co jest po lewej wygląda tragicznie. Jakbym miał tak grać to nawet 300fps by nie sprawiło, że bym grał. Nawet jakby mi dawali kompa za darmo i grę za darmo i powiedzieli, że jeszcze dorzucą jakiś upominek za każdą godzinę grania. Ja po prostu na taki obraz nie mogę patrzeć. Przecież to całkiem zabija (mi!) frajdę z oglądania fajnej grafiki w grze i frajdę z oglądania świata w grze.

Choć znowu 4.5 tutaj ma problem z efektem jakby oversharpening, czy złym ustawieniem overdrive'a na monitorze LCD.  Bardzo to się rzuca w oczy w ruchu jak się ma radzący z nim sobie monitor, ale też mimo wszystko lepsze takie coś niż obraz jakby na zakurzonym papierze - wszystko rozmydlone.

• Haha 3
Opublikowano
19 minut temu, VRman napisał(a):

O, fajne porównanie :piwko:

Przypomniałeś mi tymi screenshotami czemu sprzedałem PS5 i nie kupiłem wcześniej kompa i karty do gier.

Jak Wy możecie/mogliście grać z takim obrazem w ruchu?

To jest duze powiekszenie. 500-1000% zależy od screena. Sharpering jest 0 na kazdym. DLSS 4.5 jest o wiele wiele lepszy niz 4.0. Więc nie bądź taki sceptyczny

Opublikowano

Dobra, odsunąłem się na kilometr od monitora. Nadal mi się nie podoba. Nie chodzi o tylko samą ostrość, ale ten efekt mydła. Próbowałem przekonać samego siebie, że tak się da grać, ale nie. 

Po lewej zjadło w ogóle słupki i zamieniło jakąś sieczką, a po prawej wewnątrz zrobiły się duchy tego co tam faktycznie jest.

image.png.834f144b8c8108dfd6db2a945d412e48.pngimage.png.203890787f87e8be03906d4908c91cfd.png

Mówimy cały czas o obrazie w ruchu. Ja mam stety/niestety monitor, który wyświetla w szybkim ruchu praktycznie to samo co w statycznym. No strasznie takie wady wtedy widać, serio.

Próbowałem przechodząc przez 20 godzin grę z TAA niby wyłączonym (wcale nie, po prostu suwak na 0 oznaczał minimalne rozmycie przez TAA) i niestety. 

A DLSSem "cinszka sprawa" po pograłem u kolegi na 4090 może razem kilka godzin, ale jego monitor jest nieporównywalnie gorszy przy ruchu niż mój. U siebie pograłem może kilka minut na 2060tce z DLSSem jeszcze wtedy 3 i była katastrofa. Myślałem do premiery tego 4.5 że czwórka jest już bardzo spoko, ale widzę, że uległem hype'owi w tym wątku i w testach. 

Teraz mam nadzieję, że 4.5 już jest OK.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

"https://youtu.be/gVQC0KyzucI?si=AhUNW0z02yyYKk-c&t=1346"
No robi różnice ten nowy DLSS. Szkoda że Ray Reconstruction wyłącza ten preset M i L

Ray reconstruction wyłącza wszystkie presety DLSS i zastępuje je swoimi. W aktualnej wersji DLSS Swappera można sobie wybrać, najczęściej gry wykorzystują preset D, ale jest dostępny jeszcze E - wg info od Nvidia "adds provision for Depth of Field Guide Buffer in addition to Subsurface Scattering (SSS)"

Być może w przyszłości zaktualizują też presety dla RR

Opublikowano
17 godzin temu, Fatality napisał(a):

Dzisiaj przyszedł. Bez oryginalnego pudełka. Podłączyłem i zaczynam testowanie. Instaluje CP2077 bo tam mnie ciekawi stres test

Odpaliłem na moment tylko TLOU2 i pograłem 10-15min. Na razie cisza jakby jej tam nie było, zero :D  nie zapeszam, sprawdzę jak się zachowa po dłuższym czasie na obrotach

U mnie też już jest %-) Zobaczymy jak tam z kulturą pracy w porównaniu z 5070ti. Mam nadzieję że tragedii nie będzie.

IMG20260108144031.jpg

IMG20260108144623.jpg

IMG_20260109_133903.jpg

• Like 5
Opublikowano

@Kadajo :) no prawda. Ale akurat tutaj chyba najwiecej zyskali uzytkownicy wlasnie takich kart jak twoja :hihot: Bo ramu to bierze tylko kapke wiecej, a jednak jest bardzo porownywalne na quality z wczesniejszym DLAA, podobnie M balance vs K quality. Innymi slowy przedłużaja życie kart 12GB :) To oczywiscie nie wydajnosc, no ale FPS jest dzieki temu wiecej.

Opublikowano
28 minut temu, Pablloo napisał(a):

U mnie też już jest %-) Zobaczymy jak tam z kulturą pracy w porównaniu z 5070ti. Mam nadzieję że tragedii nie będzie.

Zrobiłem jak wyżej @maxmaster027 +300 core / +1500 memory i jest cisza. W benchmarku CP2077 przy DLSSQ RT+PT podskoczyła średnia z 58fps na 64fps.

Zamontowałem dzisiaj podpórkę i jednak coś tam daje bo już na oko było widać, że karta trochę wisiała wcześniej

• Like 2
Opublikowano

@Fatality Jak nie chce Ci sie bawić to wlasnie to jest najlepsze ustawienie. Z czasem jak najdzie Cie vena możesz sie pobawic, moze masz dobry egzemplarz i poleci wysoko. Natomiast juz tyle oczywiscie nie zyskasz moze cos z 64 na 65-66fps. Potem dopiero power limitem i np mocniejszym biosem, ale juz temp poleci w gore mocno. Wiec tak jak wspominales wczoraj jak z czasem sobie wode zainstalujesz to wtedy OC tez bedzie lepsze no i bedzie cicho i chlodno.