Nex1M 124 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia 8 godzin temu, ju-rek napisał(a): Jak ty możesz wytrzymać przy takim ryku pompki? Ja mam dwie d5 i jest ciszej. Wrzucilem filmik kolegi sovasa z forum. I ja tam slysze tylko świerszcze :P
Garru 33 Opublikowano 16 Stycznia Opublikowano 16 Stycznia (edytowane) Z ciekawości zapytam, czym jest spowodowane pękniecie laminatu przy dzyndzlu? Ostatnimi dniami pokazują mi się filmiki z serwisów pękniętych laminatów głównie rtx'ów 4xxx/5xxx (algorytm fajnie działa). Wiadomo osoba oddająca na serwis nie przyzna się, ale gdyby to był upadek to byłyby to różne miejsca, a nie u każdego w tej samej okolicy? W transporcie, gdy karta jest w slocie? Zablokowany zatrzask i próba wyciągnięcia karty siłą lub łamanie zatrzasku, ale przy łamaniu chyba nie powinien dzyndzel dostać nawet jak zatrzask pójdzie na pół? Oszczędności przy grubości laminatu i słabej jakości backplate przy tych seriach kart graficzych, a wtedy są skutki braku podpórki? Szkoda, że ludzie się nie spowiadają, bo ciekawe jak oni muszą się postarać, aby zrobić pęknięcie. Edytowane 16 Stycznia przez Garru
sideband 2 146 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia To są uszkodzenia mechaniczne jak ktoś tego dokonał to bez znaczenia Geniuszy nie brakuje Doskonała większość to uszkodzenia w transporcie Brak podpórki to jest inna historia i wymaga to większego czasu. Karta musi być dość mocno wykrzywiona w slocie i pod wpływem stałych naprężeń dochodzi do zrywania połączeń GPU/MEM. Stricte samo pcb nie pęka na to potrzeba znacznie większej siły. Jak patrzę na niektóre tematy to ludzie przesadzają z tymi podpórkami Ludzie potrafią konkretnie wyginać mobasy i nawet o tym nie wiedzą
leven 701 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 5 minut temu, sideband napisał(a): To są uszkodzenia mechaniczne jak ktoś tego dokonał to bez znaczenia Geniuszy nie brakuje Widzę, ze nie zapomniałeś o mnie Poza tym, komputer też czasem zostaje przeniesiony/przesunięty. To wystarczy, żeby przy ciężkiej karcie zdupcyć slot Porządna podpórka powinna być przy ciężkich kartach
sideband 2 146 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Ludzie uszkadzają sprzęt elektroniczny mechanicznie z własnej winny i tu się nic nie zmieniło Ode mnie podpity majster odbierał telewizor i wychodząc przez drzwi rozwalił matrycę Ale to nie byłeś Ty Jak masz sztywną budę, płytę/slot pci-express oraz dobrze usztywnioną kartę to żadna podpórka nie jest potrzebna. Wszystkie najdłuższe i najcięższe karty u mnie nie opadają i z 5090 jest dokładnie to samo
leven 701 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 33 minuty temu, sideband napisał(a): Ode mnie podpity majster odbierał telewizor i wychodząc przez drzwi rozwalił matrycę Ale to nie byłeś Ty Dobre... dzisiaj piątek przeca ale dzięki za szczerość stary draniu Ale podpórka pod ciężką kartę bym zastosował
maxmaster027 1 092 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 12 godzin temu, Nex1M napisał(a): Wrzucilem filmik kolegi sovasa z forum. I ja tam slysze tylko świerszcze Chłodzonko wygląda na trochę mniejsze jak MORA 600, Może MORA IV. Wiec generalnie cewki lepiej słychac.
VRman 3 099 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia @Johnny Tomala Otwarte było okno czy jak? W recce i komentarzu mowa o 1600 do 1900 po OC, a tu 1000? Aż dziwne, ale wielkie dzięki za info
MarcoSimone 925 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Ktoś wie czemu w CP2077 DLSS Swapper mi pokazuje, że ustawiony mam preset D? W samym programie mam zaadowany najnowszy DLSS, podobnie w apce NV. Coi ciekawe, w FH5 jak ustawiłem, tak jest. @sideband what? Edytowane 17 Stycznia przez MarcoSimone
sideband 2 146 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Włączone RR @MarcoSimone Masz włączone Ray Reconstruction z poziomy gry Dlatego działa preset D. Nie ma sensu znowu tego samego maglować i zajrzyj tam. @maxmaster027 zrozumiałem post tak, że w FH5 ma poprawnie Edytowane 17 Stycznia przez sideband 1
maxmaster027 1 092 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 59 minut temu, MarcoSimone napisał(a): Ktoś wie czemu w CP2077 DLSS Swapper mi pokazuje, że ustawiony mam preset D? W samym programie mam zaadowany najnowszy DLSS, podobnie w apce NV. Coi ciekawe, w FH5 jak ustawiłem, tak jest. @sideband what? W forzy 5 nie ma ray reconstruction. 1
maxmaster027 1 092 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia @miroCeny wróciły do cen z poprzedniego roku, tzw premierowych cen.
Marvf 119 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Macie do kawy/herbaty: https://www.xda-developers.com/nvidias-6x-frame-generation-proves-hardware-ceiling-for-gpus/
VRman 3 099 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia ale to chyba do działu "humor" powinno być Nie no, wcale nie żaden cheat code. FPS oznacza FPS czyli frames per second, a powinien fakes per second. Jakość obrazu nie stoi nawet w pobliżu prawdziwej klatki, ale to jest bulwa FOUNDATION i wciskanie że Fakes Per Second to Frames Per Second są "honest" jak jasna cholera! Tak samo jako mówienie o jakcihś sufitach, bo NV i AMD nie mają ochoty robić żadnego dalszego postępu, za to mają ochotę przeklejać nalepki, "60" na karty "50" i nawet "30". Honest! PS. Jakby ktoś nie wiedział - jestem zwolennikiem generatorów klatek pod warunkiem, że bazowa to ok 200fps a wyjściowa to 500 czy 1000fps fps bardzo bliskich jakością prawdziwej klatce. 2
leven 701 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 31 minut temu, Marvf napisał(a): Macie do kawy/herbaty: https://www.xda-developers.com/nvidias-6x-frame-generation-proves-hardware-ceiling-for-gpus/ No tak, ALE znafcy twierdzą, że MFG należy stosować tylko w mocnych kartach. To po co mi taki MFG, skoro już na dzień dobry jestem skazany na ?
ju-rek 503 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 5 minut temu, VRman napisał(a): Nie no, wcale nie żaden cheat code. FPS oznacza FPS czyli frames per second, a powinien fakes per second. Jakość obrazu nie stoi nawet w pobliżu prawdziwej klatki, ale to jest bulwa FOUNDATION i wciskanie że Fakes Per Second to Frames Per Second są "honest" jak jasna cholera! Tak samo jako mówienie o jakcihś sufitach, bo NV i AMD nie mają ochoty robić żadnego dalszego postępu, za to mają ochotę przeklejać nalepki, "60" na karty "50" i nawet "30". Kurna, że wam się chce przejmować rzeczami, na które nie macie żadnego wpływu. Im szybciej to zrozumiecie, to będziecie spokojniej żyć. Polecam.
Mpro 40 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Jak mam podłączyć rtx 5070 ti do zasilacza przez przejściówkę. Mam tylko kable od zasilacza pci-e gdzie jedna końcówka wchodzii do zasilacza a do karty rozgałęzia sie na 2. 2 kablami, czyli 2 do zasilacza a 3 do przejściówki i jedna luzem zostanie. Czy 3 kable do zasilacza, czyli czy do przejściówki a 3 beda luzem?
VRman 3 099 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Ja się zapląłem próbując zrozumieć jak to wygląda. Możesz wrzucić zdjęcie? Jak masz z tylko jednego gniazda wychodzące kable 8pin to może to nie być najlepszy pomysł, żeby ryzykować, ale to niech się ludzie znający na elektronice i prundzie wypowiadają, bo ja do takich nie należę. Za to widziałem mnóstwo ostrzeżeń, żeby nie podpinać przejściówki na jeden kabel z rozgałęźnikami. Edytowane 17 Stycznia przez VRman 1
Radio Tirana 1 242 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 4 minuty temu, Mpro napisał(a): Jak mam podłączyć rtx 5070 ti do zasilacza przez przejściówkę. Mam tylko kable od zasilacza pci-e gdzie jedna końcówka wchodzii do zasilacza a do karty rozgałęzia sie na 2. 2 kablami, czyli 2 do zasilacza a 3 do przejściówki i jedna luzem zostanie. Czy 3 kable do zasilacza, czyli czy do przejściówki a 3 beda luzem? Jeżeli możesz do każdego kabla przejściówki podłączyć osobny przewód 8-pin to tak zrób, będzie najbardziej bezpiecznie pod względem prądowym. To, że rozgałęzienie kabla 8-pin bedzie leżeć nieużywane w niczym nie przeszkadza.
Gradzik18 23 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia Ja to na prawdę cieszę się, że kupiłem jakiś czas temu tego rtx asus 5070ti prime i w końcu przynajmniej w tym temacie mam czystą głowę 1
Mpro 40 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Radiatory plycie głównej msi tomahawk nie pozwalaja mi wepchnac karty w chlodzenie pcie-e i co ja mam teraz zrobić Ratunku @ITHardwareGPT Edytowane 17 Stycznia przez Mpro
VRman 3 099 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia (edytowane) Wymienić się ze mną na krótszą, na te 600zł różnicy możemy poradzić hipnozą, żebyś o tym nie pamiętał. (zobacz czy nie nie dasz rady podmienić radiatorka na inny) Edytowane 17 Stycznia przez VRman
ITHardwareGPT 976 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia @Mpro Spokojnie, nie piłuj jeszcze Tomahawka Najczęściej to nie “radiatory blokują”, tylko coś jest źle ustawione i karta nie wchodzi prosto w slot. Zrób po kolei (5 min roboty): 1) Jaki dokładnie Tomahawk? (B550/B650/Z790 itd.) i jaka karta (5070 Ti/5080 Gaming OC)? 2) Wkładasz w górny PCIe x16 (ten najbliżej CPU) i z zatrzaskiem otwartym? 3) Sprawdź, czy zdjąłeś plastikową zaślepkę z “złotych styków” karty (serio, klasyk). 4) Poluzuj śruby karty przy śledziu i upewnij się, że śledź wchodzi w otwór obudowy – bardzo często karta “wisi” na obudowie i dlatego nie dobija do slotu (wygląda jakby coś na płycie przeszkadzało). 5) Jeśli faktycznie haczy o osłonę/radiator M.2 obok slotu – odkręć ten radiator na próbę i sprawdź czy wtedy wejdzie (to jedyny “radiator”, który zwykle da się sensownie zdjąć bez dramatu). Jak nadal nie wchodzi: wrzuć zdjęcie z boku (tak, żeby było widać gdzie dokładnie haczy: slot + radiator + krawędź karty). Po fotce od razu powiem czy to kolizja, krzywy śledź, czy obudowa robi psikusy.gpt-5.2-2025-12-11
leven 701 Opublikowano 17 Stycznia Opublikowano 17 Stycznia 28 minut temu, Gradzik18 napisał(a): Ja to na prawdę cieszę się, że kupiłem jakiś czas temu tego rtx asus 5070ti prime i w końcu przynajmniej w tym temacie mam czystą głowę Asus Prime jest wyjątkowo porządną kartą. Cenowo i kulturą pracy robi wrażenie na pozytywny. No i wygląd jest zacny 1 2
Rekomendowane odpowiedzi