Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, leven napisał(a):

Wymusza obieg powietrza :) 

Nie wymusza tylko wyciąga ciepłe powietrze , oczywiście musisz dobrze ustawić odpowiednie obroty żeby przednie wentyle 120mm  wtłaczały odpowiednią ilość powietrza a tył 140 tylko je wyciągał ,

I będzie git.

Opublikowano
5 godzin temu, znaFca napisał(a):

Ja mam 3x140 przód, 3x140 bok, 3x140 góra i 1x140 tył. On zamiast boku ma dół. 

A ja zapytam po co tyle tych wentyli?

Do dobrego obiegu powietrza wystarczą 3 przód, jeden tył i tyle reszta to już przesada.

Opublikowano
1 minutę temu, znaFca napisał(a):

Dla ciszy :)

Jakiej ciszy nie ilość robi ciszę tylko efektywn

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

ale nie jest prawdą że 3 + 1 to perfect.

Ale jest wystarczająco .

Mądrze obroty ustawisz i na pewno wystarczy , już nie róbmy jaj że 10+ potrzeba bo uwierz że nie potrzeba. 

Opublikowano
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Dzięki za szkolenie. Po co ja przerobiłem X rodzajów wentyli i ich ilości :)

@Zachy Miałby inne zdanie co do ilości wentyli w obudowie :D

Opublikowano
9 minut temu, AudRob napisał(a):

Ale jest wystarczająco .

Mądrze obroty ustawisz i na pewno wystarczy , już nie róbmy jaj że 10+ potrzeba bo uwierz że nie potrzeba. 

To zalezy od wentylatorow, sam mialem 4 inne i wymienilem bo byly glosne nawet przy 800rpm. Obecne sa ok nawet przy 950rpm. Duzo zalezy od jakosci wentylatorow i samej obudowy. Wiecej nie znaczy glosniej. Mozesz miec jeden ch**** i bedziesz mial glosniej.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Mozesz miec jeden ch**** i bedziesz mial glosniej.

U mnie siedzą 1x140 i 3x120 wszystkie be quiet

Takie i jest cisza.

morele.net/wentylator-be-quiet-light-wings-120mm-pwm-high-speed-3-pack-bl077-9507675/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=18ac8852-f725-d9f9-8372-f0fec61ccc72

Opublikowano
15 minut temu, znaFca napisał(a):

Dzięki za szkolenie. Po co ja przerobiłem X rodzajów wentyli i ich ilości :)

Nie ma za co .😊

1 minutę temu, znaFca napisał(a):

Sorki, ale nie wiesz co to cisza w takim razie :)

No u mnie są niesłyszalne praktycznie , tak mam ustawione krzywe a wentyli trochę miałem .

Począwszy od badziewia za grosze a skończywszy na droższych więc wiem co to jest cisza.

Pamiętaj nie ilość się liczy .

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, AudRob napisał(a):

Ale jest wystarczająco .

Czytasz co napisałem ?

Wszystko zależy od konstrukcji budy, kierunków wentyli, itd.
Faktycznie dużo, nie znaczy lepiej, ale nie jest prawdą że 3 + 1 to perfect.

Nie napisałem nigdzie, że potrzeba 10+, tylko że błędem jest mówienie, że więcej niż 3+1 to zbytek i przerost.

Twoje " A ja zapytam po co tyle tych wentyli?

Do dobrego obiegu powietrza wystarczą 3 przód, jeden tył i tyle reszta to już przesada.".

To próbuję wytłymaczyć.
Konstrukcja budy!

Mam Fractala. Zasilacz na górze.
Dół to czysty mesh, taki sam jak na froncie.
Na froncie mam dwa duże wiadra (zamiast 3 mniejszych).
Na dole - skoro mesh! mam 3 wyciągające ciepło z grafiki i wyrzucające na dół.
Na tyle - jeden klasyk wyrzucający ciepło z CPU.

Razem 6 wentyli (a mogłoby być 7, gdyby z przodu były 3 zwykłe, a nie 3 duże) = i to jest optymalne DLA TEJ KONSTRUKCJI BUDY.

A to, że ktoś bezsensownie potrafi wsadzić 6 wentyli w zwykłą budę, i jeszcze tym pogorszyć, a nie polepszyć - to ja to dobrze wiem.

Spoiler

image.thumb.png.1b9047a5d443d21591f8926fc9784088.png

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Czytasz co napisałem ?

Wszystko zależy od konstrukcji budy, kierunków wentyli, itd.
Faktycznie dużo, nie znaczy lepiej, ale nie jest prawdą że 3 + 1 to perfect.

Nie napisałem nigdzie, że potrzeba 10+, tylko że błędem jest mówienie, że więcej niż 3+1 to zbytek i przerost.

Twoje " A ja zapytam po co tyle tych wentyli?

Do dobrego obiegu powietrza wystarczą 3 przód, jeden tył i tyle reszta to już przesada.".

To próbuję wytłymaczyć.
Konstrukcja budy!

Mam Fractala. Zasilacz na górze.
Dół to czysty mesh, taki sam jak na froncie.
Na froncie mam dwa duże wiadra (zamiast 3 mniejszych).
Na dole - skoro mesh! mam 3 wyciągające ciepło z grafiki i wyrzucające na dół.
Na tyle - jeden klasyk wyrzucający ciepło z CPU.

Razem 6 wentyli (a mogłoby być 7, gdyby z przodu były 3 zwykłe, a nie 3 duże) = i to jest optymalne DLA TEJ KONSTRUKCJI BUDY.

A to, że ktoś bezsensownie potrafi wsadzić 6 wentyli w zwykłą budę, i jeszcze tym pogorszyć, a nie polepszyć - to ja to dobrze wiem.

Pokaż ukrytą zawartość

image.thumb.png.1b9047a5d443d21591f8926fc9784088.png

Zgadza się , wszystko też zależy od budy , akurat taką jaką posiadam jest wystarczająco 4+ jeden góra który ciepłe lekko wyciąga i dopomaga dla wieży .

20260322_125031.jpg

Widzisz ten górny jest ale , bez niego też jest ok.

Zbije może 5 stopni .

Tylko górny jest ustawiony na bardzo niskich obrotach.

Jakiej firmy górny jest nie będę pisał , kto się zna wie.😊

Opublikowano (edytowane)

Konkluzja. Nie udzielamy rad, ani prawd objawionych - bez analizy (np. jaka buda).

Ba. Jest wiele wido testów na necie, gdzie do wzorowo chlodzonej budy, ktoś dorzuca wentyl, dwa lub trzy (bo może) i... psuje całą cyrkulację, a tempy skaczą w górę (albo przynajmniej niczego nie wnoszą)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

psuje całą cyrkulację, a tempy skaczą w górę (albo przynajmniej niczego nie wnoszą)

Jak napisałem wyżej górny nie jest obowiązkowy, ale 5 stopni zrzucił co jest dla mnie nieistotne bo zawsze mogę go wyj...bać , został włożony na próbę.

Temperatury podz. są dobre wentyle chodzą na niskich obr. jest cisza i jest git . Więc po uj wkładać 10 czy więcej wentyli bo nie kumam?

41 minut temu, lukadd napisał(a):

Lepiej mieć więcej na niskim rpm niż mniej na wyższym. 

Nie zgodzę się, lepiej mieć mniej ale większych na niższym rpm , niż więcej na wyższym rpm.

Czyli jak masz możliwość włożyć dwa 140mm niż 3 120 mm i obniżyć obroty😊

Edytowane przez AudRob
Opublikowano

zły setup to nadmierne podciśnienie i nadciśnienie (niezbilansowana presja). zbilansowany flow pozwala uniknąć sytuacji, że gorące powietrze miesza się w środku zamiast  opuścić obudowę
planujemy kierunek airflow na podstawie dostępnych opcji (możliwości  montażu) i  dbamy aby setup nie zakłócał tego  kierunku (vide bok i front zatrzymujący flow a wentyl nad nimi wyciągający to zanim wykona swoje zadanie)

no i  na koniec... nie da się wytworzyć sensownego ruchu powietrza na 500rmp jednym/dwoma wentylami, stąd 3 rzeczywiście mają więcej  sensu żeby zachować ciszę

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, AudRob napisał(a):

Jak napisałem wyżej górny nie jest obowiązkowy, ale 5 stopni zrzucił co jest dla mnie nieistotne bo zawsze mogę go wyj...bać , został włożony na próbę.

Temperatury podz. są dobre wentyle chodzą na niskich obr. jest cisza i jest git . Więc po uj wkładać 10 czy więcej wentyli bo nie kumam?

Ale... Ty sam ze sobą teraz rozmawiasz, czy z kim? Bo chyba nie ze mną. 

PRZECIEŻ PISZĘ, że większą ilością wentyli można więcej zaszkodzić, niż pomóc.

2 minuty temu, bofff napisał(a):

zły setup to nadmierne podciśnienie i nadciśnienie (niezbilansowana presja). zbilansowany flow pozwala uniknąć sytuacji, że gorące powietrze miesza się w środku zamiast  opuścić obudowę

I koniec tematu. Dokładnie te m.in. filmiki miałem na myśli. 
Ale były też nasze krajowe od moreli i kilku innych wieki temu.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
2 minuty temu, bofff napisał(a):

vide bok i front zatrzymujący flow a wentyl nad nimi wyciągający to zanim wykona swoje zadanie)

Ale ja testowałem z bocznymi i bez. I z bocznymi było 2-3 stopnie mniej w ogólnym rozrachunku. Niby nic, ale zawsze coś i bez wpływu na głośność. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, AudRob napisał(a):

Nie ma za co .😊

No u mnie są niesłyszalne praktycznie , tak mam ustawione krzywe a wentyli trochę miałem .

Począwszy od badziewia za grosze a skończywszy na droższych więc wiem co to jest cisza.

Pamiętaj nie ilość się liczy .

Nie badz zlosliwy, jak mowi, ze mial i testowal to pewnie tak bylo. Nie kazdy potrzebuje z drugiej strony blogiej ciszy bo jak wiadomo to tez sie opiera o piniadz. U mnie dla przykladu slychac lekko wentylatory, ale to przyjemny szum i tez nie tyle co wentylatory co wrecz powietrze wlatujace, co prawda bardzo cicho ale przeciag jest konkretny. Do tego co tydzien oczywiscie z kurzu siateczki trzeba wyczyscic przy magnetycznych to 2min roboty. 

Wiadomo, ze jezeli kupisz wentylatory za 200zl od sztuki to one musza byc lepsze, natomiast niektore za 70-80zl tez daja rade. Warto szukac po promocjach. Raz kupisz dobry i masz. Byle regularnie odkurzac PC

Sporo osob sobie chwali Phanteksy na reverse na wciaganie i T30tki na pchanie. Zalezy co potrzebujesz. Przy niskich obrotach 700-800rpm sa bardzo ciche. Oczywiscie tez zalezy od partii. WIdzisz ile tu osob ma T30. Nie twierdze ze to najlepsze, ale juz taki konkretny zestaw wentylatorow

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiadomo, ze jezeli kupisz wentylatory za 200zl od sztuki to one musza byc lepsze, natomiast niektore za 70-80zl tez daja rade. Warto szukac po promocjach. Raz kupisz dobry i masz. Byle regularnie odkurzac PC

za 70 dają radę ale na krótki okres czasu . Różnie bywa.

Ja nie mam problemu już bardzo długo .

3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Do tego co tydzien oczywiscie z kurzu siateczki trzeba wyczyscic przy magnetycznych to 2min roboty. 

To chyba każdy o tym wie😊

Nigdy nie oszczędzisz na wentylach , kupisz tańsze za grosze się wku..wisz a potem i tak kupisz lepsze ale dwa razy stracisz😊

Ponieważ te pierwsze wywalisz do kosza.

Opublikowano
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Byle regularnie odkurzac PC (...)

12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Do tego co tydzien oczywiscie z kurzu siateczki trzeba wyczyscic przy magnetycznych to 2min roboty. 

Co Wy opowiadacie? :o
Ja to robię raz na... kwartał? Może i nie. I w zasadzie jest kryształ w środku. 
Przynajmniej nie widze kurzu (pewnie gdybym coś dotknął paluchem w środku, to zmieniłbym zdanie ;) ).
Ważna jest "przepływowość" w budzie i - o czym zapomianmy - warunki i styl życia.
Budę mam na biurku (wysoko), mieszkam sam, bez zwierząt, nikt się nie kręci, nie "podnosi" kurzu itd.