Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ty dzwonisz, wiec napisz coś więcej niż "U nas na forum nie padło". Masz jakieś dane ze faktycznie nie padło czy tylko się opierasz na tym ze nikt tego nie napisał ?

A tymi swoimi zwrotami i innymi się chwaliłeś na forum ? Oczywiście napiszesz ze tak, bo nie ma tego teraz w sumie, jak potwierdzić.

Tobie to nawet jakby serwis dał zdjęcia uszkodzonych kart to byś nadal twierdził ze wszytko jest ok.

A może ty sugerujesz ze Nvidia sprzedaje ponad 1000% więcej swoich GPU dlatego im RMA tak skoczyło.

Masz podsumowanie ze źródła za pomocą Gemini:

Artykuł z serwisu Warranty Week (z 9 kwietnia 2026 r.) opisuje gwałtowny i bezprecedensowy wzrost wydatków na naprawy gwarancyjne w branży producentów kart graficznych (GPU), skupiając się głównie na firmach Nvidia i AMD.

Oto najważniejsze punkty podsumowania:

1. Rekordowy wzrost kosztów Nvidii:

Nvidia odnotowała aż 1000% wzrostu wypłaconych roszczeń gwarancyjnych w 2025 roku w porównaniu do 2024 roku (skok z 81 mln USD do 894 mln USD).

Rezerwy finansowe firmy na przyszłe naprawy wzrosły o 218%, osiągając astronomiczny poziom 8,22 mld USD.

Wskaźniki te rosną znacznie szybciej niż same przychody ze sprzedaży, co sugeruje, że problem nie wynika tylko z większej liczby sprzedanych kart.

2. Sytuacja w AMD:

AMD również odnotowało wzrosty, choć na mniejszą skalę niż konkurent: wypłaty gwarancyjne wzrosły o 116%, a rezerwy o 76%.

3. Główne przyczyny wzrostów:

Boom na AI: Ogromny popyt na układy GPU do sztucznej inteligencji zwiększył liczbę urządzeń pracujących pod dużym obciążeniem.

Kryzys na rynku pamięci RAM: Ceny pamięci RAM drastycznie wzrosły (nawet czterokrotnie między połową 2025 a początkiem 2026 roku). Ponieważ naprawa nowoczesnej karty graficznej często wymaga wymiany drogich modułów pamięci, koszty serwisowania jednej sztuki drastycznie skoczyły.

Problemy techniczne: Choć raport finansowy skupia się na liczbach, branżowe komentarze (np. na TechPowerUp) sugerują, że do wzrostu awaryjności mogły przyczynić się też problemy z nowymi złączami zasilania (12VHPWR).

4. Kontekst rynkowy:

Autorzy raportu podkreślają, że tak gwałtowne zmiany wskaźników gwarancyjnych w ciągu jednego roku są w tej branży "anomalią na wielką skalę".

Producenci są zmuszeni zamrażać miliardy dolarów w rezerwach, co wpływa na ich ogólną rentowność.

Podsumowując: Artykuł ostrzega, że branża GPU zmaga się z "miliardowym problemem gwarancyjnym", napędzanym przez drożejące komponenty i wysoką awaryjność nowych technologii w dobie boomu na sztuczną inteligencję.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo ja nigdzie nie dzwonie, otrząsnij się, napisałem o swoim przykładzie bo o innych nie mam podstaw pisać 😀 to Ty napisałeś na forum komputerowym zrzeszajacym głównie graczy i entuzjastow komputerowych kupujących przede wszystkim produkt dla graczy że między innymi tego typu karty padają jak muchy 😀 gdzie w temacie GPU napisałeś już tyle bzdur że sięgając czasów pclab i tematu rtx 4xxx z przed premiery Ady to bysmy się na kilku stronach nie pomieścili z nimi. Czasem nawet administrator musiał Cie przyhamować jak lejce puściłeś 🤣 ja tych "much" miałem sporo i w zasadzie PADŁA jedna, a reszta wspomnianych miała wady które dla mnie były nieakceptowalne. 

Między innymi Tobie kiedyś na czacie forumowym pisałem że zajechałem 3080ti wymianą chłodnicy na 360 😀 i pisałem to też w wątku gpu przestrzegając że nie warto tego robić. 

O przypadku reklamowanego Astrala też pisałem, ostatnio nawet tutaj w wątku https://forum.ithardware.pl/topic/9145-deuterium-airtight/page/3/#findComment-430937

W wątku o rtx tematycznym czy to 5xxx czy 4xxx wiele razy pisałem na temat cewek 😀 

Ja wielu rzeczy i informacji nie jestem po prostu w stanie zweryfikować bo nie mam narzędzi do tego i technicznych możliwości. Więc czasem po prostu analizuje logicznie sytuację na podstawie zmiennych które mogę sprawdzić lub zweryfikować. Ty natomiast często wysuwasz aksjomaty i obwieszczasz prawdy objawione i 100% pewność na podstawie zaslyszanych/przeczytanych deklaracji. Bez empirycznego aspektu. Wiele razy zresztą inni użytkownicy zwracali Ci na to uwagę. Możliwe że skoczył wskaźnik zgłoszeń o te 1000%, ja nie mam jak tego zweryfikować. Nawet tego czy te 1000% to są wszystkie produkty, produkty na rynek konsumencki czy biznesowy itd itp. Ani tego czy to dotyczy też np zwrotów produktu. Po prostu wszedłem sobie w linka i w zasadzie poza tym konkretnym wzrostem podanym żadnych innych konkretów już nie znalazłem. 

Tyle ode mnie, jak nic nie zrozumiales to darujmy sobie bo to brnięcie w slepą uliczkę. 

Aha, ja nie biorę tej sprawy śmiertelnie poważnie bo są rzeczy którym wolę poświęcić więcej swojej uwagi także bierz poprawkę na to że całe to forum i wszystko co jest tutaj roztrząsane biorę z pewnym dystansem. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

Nie bierzesz poważnie, ale walnąłeś odpowiedz całkiem długą.

Gdzie ja swoja dałem smieszkową, a i tak była to reakcja na post wcześniejszy.

Ty jako jedyny to roztrząsłeś i wyjechałeś znowu z tym forum gdzie chwile późnij sam przyznajesz ze takie pisanie jest bezsesu, bo opiera się na niczym.

Gdybyś zareagował dwoma zdaniami dla beki nawet bym się nie odezwał.

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo rozumiem, ale taka specyfika forum. Często miałem tak że jak pisałem krótko w dwóch zdaniach to pojawiały się postacie które zinterpretowały odpowiedź na własny sposób albo wmawiały Ci rzeczy o których nawet nie pomyślałeś pisząc posta. Dlatego wolę chyba raz napisać dłuższy tekst możliwie jasno niż się potem kopać po czołach w kolejnych 10 postach co kto miał na myśli 🤣 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
16 minut temu, lukadd napisał(a):

Oni mieli w tamtym czasie jakieś problemy z przegrzewaniem i chłodzeniem w szafach na kilkadziesiąt GPU, koszt serwiu tych wynalazków jest na pewno olbrzymi.

Ogólnie to główny artykuł do którego odnosi się potem "wycinek o Nvidii i AMD jest tutaj:

https://www.warrantyweek.com/archive/ww20260402.html

I tam czytamy :

image.thumb.png.724f6790b9bcc8f58d37bae3eb719986.png

Kilka rzeczy mnie zaciekawilo :

However, it is worth noting that an increasing number of Nvidia's highly sought-after discrete GPUs are being used to power AI, a commercial usage that invalidates the product warranty. Cryptocurrency mining, another common use of Nvidia GPUs, also invalidates the limited warranty.

Od kiedy to GPU Nvidii nie można wykorzystywać komercyjnie ? :E

Dodatkowo zastanawiam się, czy AMD to faktycznie chodzi o GPU, czy może o CPU i padające Ryzeny "9".

Bo przecież w przeciwieństwie do Nv produkują też CPU

Chociaż w tym drugim już pisze ze niby mowa tylko o GPU.

7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja jak zobaczyłem ten wykres to od razu pomyślałem, że to dotyczy bardziej padających kart w szafach AI Nvidii, a nie kart graczy. Na forumowych polach nie słyszę, żeby karty padały jak muchy.

No właśnie z tego, co da się wyczytać to oni raczej piszą o kartach graficznych, a nie tzw. rackach.

Ale teraz to się sam zastanawiam, o co im chodziło.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

(...) i obwieszczasz prawdy objawione i 100% pewność na podstawie zaslyszanych/przeczytanych deklaracji. Bez empirycznego aspektu. Wiele razy zresztą inni użytkownicy zwracali Ci na to uwagę. Możliwe że skoczył wskaźnik zgłoszeń o te 1000%, ja nie mam jak tego zweryfikować. Nawet tego czy te 1000% to są wszystkie produkty, produkty na rynek konsumencki czy biznesowy itd itp. (...)

A nawet i to doprecyzowując, sensowne wnioski można wysnuć wyłącznie na zasadzie procentów i proporcji w danym okresie czasu vs sztuk oraz ujęciu ogólnym.
Załóżmy że (dobra... niech nie będzie o nv), że taki INTEL stworzył genialny produkt. CPU, GPU... nie ważne. Absolutny killer niezawodności. Zalali rynek i ten produkt się po prostu nie psuje. ZERO. Wypuścili próbne 10 000 szt. Padła jedna! Genialny twór techniki! I nagle po roku padło kolejne 10 szt. To właśnie będzie 1000% wzrostu awaryjności! Tylko, co nam to mówi? A no to, że na 10 000 szt. (!!!) padło... dopiero 11 szt. Ale jest 1000% wzrostu awaryjności i cyferka wali po gałach. A to IMO byłby nadal geniusz inżynierii. 

Dlatego bez stosunku i proporcji takie cyferkowe procenty, to dla mnie nic niemówiące pitu pitu.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, ket_rab napisał(a):

@bofff kiedy otrzymałeś paczkę?Jak pierwsze wrażenia? W aquasuite wszystko prawidłowo wyświetla?

dzisiaj, jak to u  nich top poziom

jedyne co  nie działa do virtual sensors z Ampinela nie chca się z hwifno zintegrować (w Octo  idzie od strzała)

Edytowane przez bofff