Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Widac, ze 1 karta lepsza z wiekszym ramem

W normalnych czasach tak, ale czasów normalnych nie ma. 

Obecnie taniej jest kupić dwie karty po 16GB niż jedną 32GB.

I wbrew obiegowej opinii, fakt, że druga karta nie będzie na cywilnej platformie pracować w trybie PCIE X16 nic nie szkodzi. To ma wpływ przede wszystkim na czas ładowania się modelu do pamięci, a nie faktyczne generowanie tokenów. 

Opublikowano

niby tak

W sumie 5090tka podrozala o 6-7tys. Dosc sporo, kazdy zazwyczaj oczekiwal obnizenia cen sprzetu, a tutaj wszystko idzie w gore. I to nie malo. Wszystko dzieki A.I. Niby fajnie, ze jest to cale A.I. , ale juz jak spojrzec poprzez pryzmat cen, to tak nie fajnie.

Opublikowano

Pod modele odpalane lokalnie najtaniej teraz zmontować sobie zestaw z dwóch Radeonów 9070, które mają szynę 256-bit, więc będą szybsze od dwóch RTXów 5060 Ti 16GB.

Cenowo wyjdzie jakieś 5 patyków za dwie sztuki, więc mniej więcej 1000-1500 zł taniej od Radeona 9700 AI Pro. 

Pamięci będzie tyle samo (32GB), ale w przyszłości bez problemu sprzedacie 9070 jakiemuś graczowi. Ze sprzedażą 9700 AI Pro już tak kolorowo nie bedzie. 

Opublikowano
Teraz, bofff napisał(a):

btw a co  nie tak z Ollamą, że niekoszerna?

Cała litania zarzutów proszę pana 

https://www.xda-developers.com/ollama-easiest-way-start-local-llms-worst-keep-running/

1 minutę temu, bofff napisał(a):

9070 to tylko Linux?

ROCm rzeczywiście lepiej działa na Linuxie, ale różnice zależą od konkretnego zastosowania. 

Na szczęście można olać wynalazki Lisy Su i przełączyć się na demokratycznego VULKANA, który obsługuje każdą kartę.

I tak, siedząc na Vulkanie można mieszać Radeony z Geforcami bez większych problemów. 

• Upvote 1
Opublikowano

Piny są za małe i zbyt blisko siebie... Tu nawet oplot z azbestu i przewody z tytanu nie pomogą.
We wtyczkach 6PIN i 8PIN było tak, że mogą znieść 2x więcej jak w specyfikacji PCI-E (o ile producent zasilacza nie dał skąpych kabli).
Tutaj te 600W pasowałoby podzielić na 2 aby mieć spokój, więc wypisz wymaluj 5070ti/9070XT.

obraz.png.2b349d1ecbe3c1094514fe79a36891d6.png

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Piny są za małe i zbyt blisko siebie... Tu nawet oplot z azbestu i przewody z tytanu nie pomogą.
We wtyczkach 6PIN i 8PIN było tak, że mogą znieść 2x więcej jak w specyfikacji PCI-E (o ile producent zasilacza nie dał skąpych kabli).
Tutaj te 600W pasowałoby podzielić na 2 aby mieć spokój, więc wypisz wymaluj 5070ti/9070XT.

obraz.png.2b349d1ecbe3c1094514fe79a36891d6.png

Wrzuciłeś w jeden worek 5070ti i 9070xt :lol2: ten drugi to chyba po ostrych zabawach z UV. Tak nawet 4090 potrafi latać na 300w jak i ten blackwell 6000 pro...

Zwykle te 12vhpwr mają bydlacze modele co w peaku ze 400 wciągają.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Corsair też ma swój kabelek ThermalProtect i jest w oficjalnym za 79 zł. 

Cytat

ThermalProtect aktywuje się po wykryciu niebezpiecznej temperatury, powodując wyłączenie procesora graficznego i chroniąc go tym samym przed uszkodzeniem

Wbudowana ochrona przed przegrzaniem (OTP)

Elastyczny, wytłaczany przewód z niskoprofilowymi grzebieniami

Złącza w dwóch odcieniach na pierwszy rzut oka pozwalają rozpoznać, czy kabel jest w pełni osadzony

Zgodność z dowolnym natywnym zasilaczem 12V-2x6

Dwuletnia gwarancja

https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920473/corsair-thermalprotect-pcie-5-1-600w-12v-2x6-cable-white-cp-8920473?position=1&queryID=93cb5a94ec1a4ff74022848ced3cb739

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano (edytowane)

No fajny pobór całego zestawu ;) 

10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@areczek1987 Porównując stock vs stock przeciętnych modeli, to 5070ti ma TDP 300W, a 9070XT 304W, więc nie wiem do czego pijesz...

Dokaldnie tak, stock wiele modeli ma ok 310W czyli tyle samo +- co 5070ti, moj saphire nitro 9070xt na stocku mial 330W, dopiero po odkreceniu kurka robia sie smoki ale to samo mozna odkrecic na 5070ti ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
10 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@areczek1987 Porównując stock vs stock przeciętnych modeli, to 5070ti ma TDP 300W, a 9070XT 304W, więc nie wiem do czego pijesz...

W niektórych grach RTXy są dużo sprawniejsze energetycznie. W takim Fortnite RTX 5070 Ti kręci się w okolicy 100-120W (dobijając do limitu 240 FPS), natomiast Radeon 9070 XT ciągnie wtedy bez krępacji 212W (bardziej obniżyć się tego nie da). 

Inny przykład: gram teraz w Warhammera 40K Space Marine i 9070 XT jechał na maksa tj. 212 W. Z kolei 5070 Ti po undervotlingu kręci się w okolicy 180W.

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Inny przykład: gram teraz w Warhammera 40K Space Marine i 9070 XT jechał na maksa tj. 212 W. Z kolei 5070 Ti po undervotlingu kręci się w okolicy 180W.

Ludzie już nie róbmy jajec że jakieś parę wat , nawet 100w robi wielką różnicę.:kwasny:

Ja np. mam wywalone że mi z gniazdka weźmie 100 wat  więcej , nie grasz całą dobę a wydajność musi być i tyle.

Na pewno nie kupie paździerza 5070 z 12 gb vram żeby na prądzie oszczędzać.

• Haha 2