Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

No fajny pobór całego zestawu ;) 

Dokaldnie tak, stock wiele modeli ma ok 310W czyli tyle samo +- co 5070ti, moj saphire nitro 9070xt na stocku mial 330W, dopiero po odkreceniu kurka robia sie smoki ale to samo mozna odkrecic na 5070ti ;) 

Ty klasyczny! To używasz zakręconej na powerlimicie karty czy bawisz się tylko zegarkami i napięciem na curve? Wracając do kabelków to zdążają się pechowcom chyba nawet te radki popalone ale może to być fałsz sprowokowany. Tak sięgają połowy tego złącza przy tym.

Screenshot_20260430_105436_YouTube.jpg

Screenshot_20260430_110314_YouTube.jpg

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

stock vs stock przeciętnych modeli, to 5070ti ma TDP 300W, a 9070XT 304W

Czytaj ze zrozumieniem, a nie wrzucaj sobie wynikow pod swoja narracje ;) 

4 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

To używasz zakręconej na powerlimicie karty czy bawisz się tylko zegarkami i napięciem na curve?

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

100W to dla ciebie niewielka różnica ? :rotfl2:

Na 5070 100w nigdy nie zejdziesz , na 4080 , 4090, 5080 czy 5090 coś około można zejść😊

19 minut temu, Kadajo napisał(a):

100W to dla ciebie niewielka różnica ? :rotfl2:

np na 4070 ti co kiedyś posiadałem - dawne czasy 60 max 80 zejdziesz w słabszych tytułach.

Opublikowano
26 minut temu, AudRob napisał(a):

Nie.

No wiec dalsza rozmowa nie ma sensu bo nikogo nie interesuje to co ty uważasz tylko jakie są fakty.

23 minuty temu, AudRob napisał(a):

Na 5070 100w nigdy nie zejdziesz , na 4080 , 4090, 5080 czy 5090 coś około można zejść😊

np na 4070 ti co kiedyś posiadałem - dawne czasy 60 max 80 zejdziesz w słabszych tytułach.

To co piszesz to jakaś abstrakcja a najlepsze ze zaprzeczasz samemu sobie w jednym poście xD

• Upvote 2
Opublikowano

No ja czegoś nie rozumiem... wydać już nie ogarniam ile większą kasę na premium model z tym 12vhpwr i siedzieć jak na jakimś powerlimicie do jakiego dociągnie tańszy(i oby z dobrym chłodzeniem) na 2x8 gpu pin? Bo jest ciszej? Karta ładniejsza?

Wy tu się ściganie ile zejdziecie a zaraz top nie będzie w stanie bez framegen wyciągnąć 60kl w 1440p..

Opublikowano
45 minut temu, AudRob napisał(a):

Troche trolujesz. Raz, ze co bierzesz za wyznacznik zwykle TDP czy vs przesuniecie PL. 

Na 5070Ti spokojnie 100W mozna zbic, skoro na 5080tce zbija sie 130-140W vs 360TDP przy tam 0.815V. Na 5090 jeszcze wiecej. Przy 0.8V i 2GHZ to tam bierze 300W w porywach. Wiec generalnie 250W spokojnie Natomiast jezeli piszesz ile VS defaultowa wydajnosc, To juz co innego znowu. Bo to jest mocno zalezne od gry, ustawien itp.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Troche trolujesz.

Nic z tych  rzeczy , a pisałem o 5070 nie 5070 ti co i tak jest kartą ze średniej półki.

żeby 5080 miała 24gb vram bym ją może kupił ale niestety nie ma . Więc wolę 4090 nawet że jest droższa.😊

5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Przecież to kolejny trol

bardzo dobrze siebie i inteligentnie opisałeś :boink:

5 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Troche trolujesz. Raz, ze co bierzesz za wyznacznik zwykle TDP czy vs przesuniecie PL. 

Na 5070Ti spokojnie 100W mozna zbic, skoro na 5080tce zbija sie 130-140W vs 360TDP przy tam 0.815V. Na 5090 jeszcze wiecej. Przy 0.8V i 2GHZ to tam bierze 300W w porywach. Wiec generalnie 250W spokojnie Natomiast jezeli piszesz ile VS defaultowa wydajnosc, To juz co innego znowu. Bo to jest mocno zalezne od gry, ustawien itp.

Od razu na początku powiem tak , Phoenixa wypowiedzi nie biorę pod uwagę, ciebie szanuję ponieważ podpierasz się swoimi testami itp . 

Co nie zmienia faktu że olewam to czy karta pobierze 100w mniej czy więcej to ma po prostu dobrze działać .

• Like 1
Opublikowano

Ale to sporo zalezy od rolu chipa. Jezeli chodzi o UV, tu sie komus trafil 5070Ti co robil 2.530Mhz czy cos takiego moze 2570 na 0.81V To na prawde jakis super chip. Podobnie moze byc przeciez z 5070. 

Jezeli karta ma TDP 250W, to załóżmy ustawiajac 0.82-0.825v przy tam okolo 2.6Ghz nie powinna brac wiecej jak 150W w trudnych scenariuszach. 

Blackwell sie po prostu swietnie undervoltuje. Nie wiem mam wrazenie, ze tak jakbys chcial pokazac, ze nowa seria nie jest taka dobra. No tyle wykrzesali ile mogli z tego node. 

Nie wiem jak u Ciebie to wyglada z undervoltingiem (w sensie w pelni stabilnym) no ale przeciez tez mozesz sporo zyskac, jednakze na blackwellu zyskasz wiecej. 

A to że np na 5060 nie zbijesz 100W to chyba wiadomo. Bo ta karta tam bierze troche nieco ponad 100-130W najczesciej w zaleznosci od scenariusza. 5070 jednak potrafi wciagnac 250W tutaj zalezy tez jaki producent 235-255W tak mniej wiecej karty ciagna. Z tego mozna 100W zbic spokojnie. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Ktos po prostu musialby ustawic 0.82V ii pograc w rozne gry na roznych ustawieniach mysle ze tak 140-150W wyszla by srednia. 

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem jak u Ciebie to wyglada z undervoltingiem

Wygląda jak powinno 100w zbiorę , jest stabilnie , karta chodzi jak zegarek szwajcarski  temp , między HS a GPU wynoszą 8-10 stopni więc git.

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

nikogo nie interesuje to co ty uważasz tylko jakie są fakty.

Ale chłopie ja taką kartę jak ty miałem kiedyś i wiem ile mogę zejść żeby było stabilnie , więc nie mów mi jakie są fakty 😊

To była dobra karta ale na rok 2026 12 gb vram?

Opublikowano

Pogodzę wszystkich, mój 5090 w grach nie przekracza z reguły 300W, w KCD lata nawet w okolicy 200, wystarczyło ustawić krzywą i dać limit na maks odświeżanie monitora. Mi tam 120fps wystarczy w zupełności. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Pogodzę wszystkich, mój 5090 w grach nie przekracza z reguły 300W, w KCD lata nawet w okolicy 200, wystarczyło ustawić krzywą i dać limit na maks odświeżanie monitora. Mi tam 120fps wystarczy w zupełności. 

No i git.

Opublikowano
32 minuty temu, AudRob napisał(a):

Ale chłopie ja taką kartę jak ty miałem kiedyś i wiem ile mogę zejść żeby było stabilnie , więc nie mów mi jakie są fakty 😊

To była dobra karta ale na rok 2026 12 gb vram?

Ale o czym ty teraz piszesz ? co to ma do 9070 XT który ma wyższe TDP i jest mniej wydajny energetycznie.

Mam wrażenie ze wszedłeś w rozmowę i coś ci się pomieszało.

Poza tym ja zareagowałem tylko na wpis kolegi wyżej który jako pobór mocy 9070XT przez pomyłkę dal pobór mocy całej platformy, post zresztą który polubiłeś. I zacząłeś doklejać do tego jakieś swoje filozofie o nieistotnej różnicy 100W i inne.

Może ty z kliku kont piszesz bo nie pierwszy raz widzę twoja odpowiedz z dupy jak ty nawet w rozmowie wcześniej nie uczestniczyłeś a odpisujesz jakbyś coś pisał wcześniej.

• Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

A w takim CP77 jak wlaczysz 1440p i dasz preset overdrive i wlaczysz benchmark to ile Ci bierze z jakim FPS

Nie mam jej zainstalowanej, nie zachwyciła mnie za bardzo.  

Ale wiadomo że jak odpiąć jej limit to Maks 575 może pobrać, tyle bierze w benczmarkack.

Z tabletu piszę więc literówki mogą być.  

Opublikowano

@Kadajo @Mar_s szanowni koledzy, szkoda klawiatury na karmienie trollingu. Tym bardziej jak jegomość wyzywa personalnie od "zer" i "narcyzów" jednego z najbardziej zaangażowanych forumowiczów. Za takie ataki na kolegę @Phoenix. powinny być majowe bieszczady. Pomijam już ten ewidentny brak wiedzy atakującego, który co chwila się obnaża ale czego więcej się spodziewać od persony, która nie umie sobie ustawić sygnatury... 

Za pisanie notorycznie perfidnych głupot z premedytacją powinna być jakaś "nagroda". 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Kadajo @Mar_s szanowni koledzy, szkoda klawiatury na karmienie trollingu. Tym bardziej jak jegomość wyzywa personalnie od "zer" i "narcyzów" jednego z najbardziej zaangażowanych forumowiczów. Za takie ataki na kolegę @Phoenix. powinny być majowe bieszczady. Pomijam już ten ewidentny brak wiedzy atakującego, który co chwila się obnaża ale czego więcej się spodziewać od persony, która nie umie sobie ustawić sygnatury... 

Za pisanie notorycznie perfidnych głupot z premedytacją powinna być jakaś "nagroda". 

U mnie kolega jest juz dawno w ignorowanych ale niestety widze te cytaty innych, a nie raz juz dostal wakacje za swoj bezsensowny troling, w dodatku to co kadajo pisal, wchodzenie w rozmowe po prostu nie na temat, do tego totalny brak kultury i jeszcze jest poruszony bo ktos mial czelnosc jego smieciowe posty  nazwac trolingiem chociaz kazdy widzi jakie sa i to jest fakt, a nie moj wymysl  ;) Apeluje o porzadek :faja:

8 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja tu tylko przejazdem.

Dokad jedziesz?? :red:

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Może ty z kliku kont piszesz bo nie pierwszy raz widzę twoja odpowiedz z dupy

Jesteś Moderatorem podobno więc powinieneś wiedzieć z ilu kont piszę , a nie bezpodstawnie oskarżać, raczej to nie jest trudne do sprawdzenia.

I jak na Moderatora przystało przydałoby się trochę kultury .

Pozdrawiam.:hihot: