Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wszytko oprócz 5090 to bieda w porównaniu z RTX 4xxx.

to jest furtka do wersji super/Ti... 2 razy zarobienia szmalcu

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Godlike napisał(a):

A które RTX w obecnej i ewentualnie poprzednich generacjach miały spoko chłodzenia? Bo to co mam w obecnym Gainwordzie to jakaś porażka jeśli chodzi o kulturę pracy, a przy serii 5xxx zastanawiam się nad Zotaciem i Inno. 

Zobacz sobie na moja kartę z sygnatury. Kupiłem ją po przeczytaniu testów z TechpowerUp.

Jest to najcichsza i najchłodniejsza karta z ostatnich, jaką miałem.

A byłem napalony jak szczerbaty na suchary na MSI lub Asusa.

Także trzeba czytać testy, jak piszą poprzednicy.

Opublikowano
30 minut temu, Godlike napisał(a):

A które RTX w obecnej i ewentualnie poprzednich generacjach miały spoko chłodzenia? Bo to co mam w obecnym Gainwordzie to jakaś porażka jeśli chodzi o kulturę pracy, a przy serii 5xxx zastanawiam się nad Zotaciem i Inno. 

Kupujesz najtańsze chłodzenie od najtańszych Chińczyków to się nie dziw że masz słabą kulturę pracy. 

Opublikowano

To też nie reguła... Akurat na przykładzie amd, gdzie kupiłem najtańszą konstrukcję Asrocka Challengera, gdzie ludzie mając pulse czy inne hellhoundy i widząc ich temperatury i rpm to ten budżetowiec zjada ich na śniadanie :) 

Opublikowano
11 godzin temu, ryba napisał(a):

Powoli zachowujecie jak gimbaza, ktora wybiera GPU po tym ile ma Vram :E

Wcześniej przez wiele lat nie miało to jakiegoś wielkiego znaczenia, ile dane GPU ma Vramu, bardziej się liczyła przy wyborze GPU surowa wydajność. Teraz to się zmieniło, teraz na pierwszym miejscu stało się ile dane GPU ma Vramu. Dlaczego się to zmieniło? Game dev-y robią od stosunkowo jeszcze niedawna gry wręcz łase na Vram, nawet jeśli się gra na rozdzielczości 1080p, nie wspominając o tym, że na premierę wypuszczają bardzo niedopracowane gry pod kątem optymalizacji w celu zaoszczędzenia kosztów i maksymalizacji zysków (optymalizacja gier to również są koszta :E). Przeglądając testy ostatnich gier jakie wychodziły, to wysuwa się wręcz jeden wniosek, czas kart z 8 GB Vram powoli dobiega końca, a karty z 8 GB Vram są od 2015-2016 roku, kontynuowane również w latach 2018, 2020 itd. jak RTX-y 2070, 2080, 3060 Ti, 3070 etc. 8 GB Vram jeszcze wystarcza do 1080p High, ale za chwilę wystarczyć będzie tylko do 1080p Low :E, a później już wcale xD.

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, z1k napisał(a):

to jest furtka do wersji super/Ti... 2 razy zarobienia szmalcu

Nie sądzę. Wykastrowane rdzenie CUDA względem TOP sugeruje, że RTX 5090 będzie ekstremalnie drogą kartą dla klientów indywidualnych, bo moce przerobowe są skierowane na AI dla firma i tam pełne chipy będą podstawą a my gracze to jednak jesteśmy jak plewy a również finansowo nie zasilamy już kropo NV jak było kiedyś i była o nas walka.

Choć oczywiście, wersje SUPER wyjdą, ale nie wersji 5090.

Opublikowano

Masowa popularyzacja Unreal Engie 5 się do tego przyczyni. Ktoś kiedyś na pclabie w starym temacie dotyczącym stricte tego silnika to przewidział.

Przy okazji pogrzebią też dyski o pojemności 512GB i 1TB to teraz będzie standard przy tak tłustych rozmiarach nowych gier na tym silniku.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, King Arthas napisał(a):

Nie sądzę. Wykastrowane rdzenie CUDA względem TOP sugeruje, że RTX 5090 będzie ekstremalnie drogą kartą dla klientów indywidualnych, bo moce przerobowe są skierowane na AI dla firma i tam pełne chipy będą podstawą a my gracze to jednak jesteśmy jak plewy a również finansowo nie zasilamy już kropo NV jak było kiedyś i była o nas walka.

Choć oczywiście, wersje SUPER wyjdą, ale nie wersji 5090.

Ale jemu chodziło o karty 5080, 5070 przecież.
5090 Ti czy super raczej nie będzie miał potrzeby powstania.

Warto jednak pamiętać ze powstała wersja RTX 4090 Ti ale Nvidia porzuciła projekt.
Zresztą niedługo ta kartę tak jakby zobaczymy u Gamer Nexusa, z tym ze na rdzeniu RTX 4090.

Opublikowano (edytowane)

Czyli 5080 jednak będzie miała 16GB... Czyli albo czekać na wersję 24GB albo brać 4090. 

Osobiście się wstrzymam z zakupem w przyszlym roku.

Edytowane przez Totek
Opublikowano
42 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Oficjalnie Ada 4090 ma TGP 450W i tyle prawie ciągnie. Blackwell "oficjalnie" (jeszcze premiery nie bylo) ma TGP 600W i tyle bedzie prawie ciagnal.

Ada nawet 450W nie ciągną w wielu grach. Są tytuły, gdzie mam wszystkie suwaki w prawo, RTX on, karta na 100% obciążenia a i tak bierze ze 350W przy stock napięciach (Forza Horizon czy Assasyny).

600W można ustawić na niektórych kartach bez problemu już w obecnej generacji, w tym na FE, ale niczego to nie zmienia pod względem wydajności. Nie znaczy to oczywiście, że w nadchodzącej generacji będzie tak samo.

Tak ogólnie to nie bardzo chce mi się wierzyć w to "oficjalne" 600W dla 5090, zarówno ze względu na wymagany rozmiar chłodzeń jak i zasilanie tych kart. Oczywiście możliwe, że nvidia faktycznie wymyśli sobie flagship bez kompromisów i w każdym modelu będzie 600W prosto z pudełka. Ale raczej obstawiałbym 500-550W stock, a 600W i więcej (2 wtyczki) w wersjach OC.

4090 też miał mieć 600W https://gamerant.com/rumor-next-gen-nvidia-rtx-4090-could-require-600w-of-power/

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Passt napisał(a):

Jest to najcichsza i najchłodniejsza karta z ostatnich, jaką miałem.

Gigabyte ma agresywną krzywą po wyjęciu z pudełka, co potwierdzają testy Techpowerup. Po ręcznym ustawieniu w dramatycznym Gigabyte Control Center jest lepiej, ale dalej nie najlepiej. Sam przerabiałem 4090 Aorusa i nigdy więcej Gigabyte.

rtx.jpg

2 godziny temu, some1 napisał(a):

Ada nawet 450W nie ciągną w wielu grach. Są tytuły, gdzie mam wszystkie suwaki w prawo, RTX on, karta na 100% obciążenia a i tak bierze ze 350W przy stock napięciach (Forza Horizon czy Assasyny).

4090 też miał mieć 600W https://gamerant.com/rumor-next-gen-nvidia-rtx-4090-could-require-600w-of-power/

Zależy od gry przecież i obciążenia GPU - to jest chyba oczywiste. W CoD Black Ops 6 momentami bierze 200W, ale są gry, ktróre ciągną ~400W non-stop. Mówimy o graniu 4K.

Trzymajmy się oficjalnych TGP. Wiem też o nieoficjalnych doniesieniach o 600W dla ADA. Jeżeli Blackwell oficjalnie bedzie miał TGP 600W to myśle, że najbardziej wymagające tytuły pociągną ponad 500W. Bazowy zegar GPU Blackwell ma być też znacznie wyższy.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Kupujesz najtańsze chłodzenie od najtańszych Chińczyków to się nie dziw że masz słabą kulturę pracy. 

Akurat Gainward ma bardzo dobrą kulturę pracy. Wystarczy ustawić krzywe. Jak w sumie w każdej innej karcie :)

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jeżeli Blackwell oficjalnie bedzie miał TGP 600W to myśle, że najbardziej wymagające tytuły pociągną ponad 500W.

"Ponad 500W" to nie to samo co "odbijać od 600W PL". 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Akurat Gainward ma bardzo dobrą kulturę pracy.

Dużo mozna wyczytać na temat jakości wentylatrów i dziwnych dźwiękach. Może dobrze trafiłeś, ale dużo skarg było na polskich forach i zagranicznych.

4 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Błąd, nie trzeba w każdej karcie tego robić.

Dokładnie

2 minuty temu, some1 napisał(a):

"Ponad 500W" to nie to samo co "odbijać od 600W PL". 

Pożyjemy, zobaczymy.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jeśli chcesz mieć cisze to trzeba :) Ale cisza to pojecie względne, więc nie ma sensu o tym dyskutować :)

Albo masz ciszę albo masz chłodno - nie da się tego nigdy pogodzić bo nie oszukasz fizyki. No i właśnie to pojęcie względne. Druga sprawa to te wszelakie autorskie rozwiązania typu inny kształt łopatek wentylów, to że jeden środkowy obraca się w przeciwną stronę, łożyska itp. cuda wianki, które w zależności od producenta też wpływają na pozytywny komfort.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
Teraz, DżonyBi napisał(a):

Może dobrze trafiełeś

Miałem 2 sztuki. W obu było git :) Tzn. jest taki dziwny dżwięk jak wentylatory się wyłączają. To jedyne do czego mogę się doczepić :)

1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Albo masz ciszę albo masz chłodno

No tak, wiadomo. Ale na stock masz turbo głośno. Nie miałem karty w której nie musiałem zmieniać krzywej. Czy to MSI, Asus czy Gainward.

Opublikowano (edytowane)

Jakie turbo głośno - kupiłeś zaplutego Gainwarda reakcji to cierp. U mnie na TUFie od ASUSa jest idealna kultura pracy, nie muszę sobie brudzić rąk jakimiś nastawami. :E 

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dużo mozna wyczytać na temat jakości wentylatrów i dziwnych dźwiękach. Może dobrze trafiłeś, ale dużo skarg było na polskich forach i zagranicznych.

Moj Gainward 4080 byl cichutki, zero problemow  wentylatorami, do dzis pracuje u kolegi w kompie ;)  W nowej generacji tez bede sie za Gainwardem rozgladal, a w dodatku karta nie miala problemu z cewkami.

• Like 1