Spl97 338 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 7 minut temu, ODIN85 napisał(a): 12000zł na 48 miesięcy Litwicki lubi to . 4
Kłaczkov 0 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 23 minuty temu, ODIN85 napisał(a): 12000zł na 48 miesięcy Raczej nierealne. Z matematyki wychodzi mi RRSO 25/26% z tego co podałeś przy 10% masz do spłaty jakieś 14.5k
CzerwonyJohn 23 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu https://ithardware.pl/aktualnosci/geforce_rtx_5080_z_szybszymi_pamieciami_od_flagowca_co_wiemy-37402.html To co zmienili zdanie czy co to niech się zdecydują.
JeRRyF3D 528 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ten wszechobecny bełkot o sztucznej inteligencji. Niebawem nie da się kupić szczotki do zębów bez sloganów AI. 1
galakty 408 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ta sama zagrywka co rok temu, zapowiadają bubel, ludzie jęczą, zapowiadają lepszy model, ludzie zachwyceni i dziękują, już biegną do sklepu.... 1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a): Ten wszechobecny bełkot o sztucznej inteligencji. Niebawem nie da się kupić szczotki do zębów bez sloganów AI. Chyba przespałeś rok czy dwa, bo już dawno w szczoteczkach siedzi "ej aj"
ODIN85 596 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 18 minut temu, Kłaczkov napisał(a): Raczej nierealne. Z matematyki wychodzi mi RRSO 25/26% z tego co podałeś przy 10% masz do spłaty jakieś 14.5k Dałem zarobki 5000 netto,rachunki 1000,2+2.
Tornado3 30 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 17 minut temu, galakty napisał(a): Ta sama zagrywka co rok temu, zapowiadają bubel, ludzie jęczą, zapowiadają lepszy model, ludzie zachwyceni i dziękują, już biegną do sklepu.... Najlepszy był niejaki minciu. Pluł jadem najbardziej na 4080 a jak doszło do premiery to pierwszy leciał do sklepu. 17 minut temu, galakty napisał(a): Ta sama zagrywka co rok temu, zapowiadają bubel, ludzie jęczą, zapowiadają lepszy model, ludzie zachwyceni i dziękują, już biegną do sklepu.... Najlepszy był niejaki minciu. Pluł jadem najbardziej na 4080 a jak doszło do premiery to pierwszy leciał do sklepu.
galakty 408 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 8 minut temu, ODIN85 napisał(a): Dałem zarobki 5000 netto,rachunki 1000,2+2. Niezła odklejka 2
JeRRyF3D 528 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 30 minut temu, galakty napisał(a): Chyba przespałeś rok czy dwa, bo już dawno w szczoteczkach siedzi "ej aj" Raczej slogan. Co w szczoteczce robi AI (?), czego nie mogła robić bez?
Totek 114 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 29 minut temu, ODIN85 napisał(a): Dałem zarobki 5000 netto,rachunki 1000,2+2. 20 minut temu, galakty napisał(a): Niezła odklejka Dziewczyna z dwójką swoich dzieci + alimenty, mieszkanie socjalne, wszystkie plusy i zapomogi, ty jako konkubent i wszystko się zgadza. Stać cię nawet na 5090 AI by tego lepiej nie wymyśliło. Edytowane 5 godzin temu przez Totek 5
ibizpl 24 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Jak komuś raty nie przejdą... Edytowane 3 godziny temu przez ibizpl
Umpero 244 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Skoro tak NV ciśnie aby kupować 5090 to jak będzie z dostępnością?
Spl97 338 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Jeśli ci dorabiający na AI będą 5090 masowo brać bądź w pierwszej kolejności pójdą na maszyny do AI, do farm AI, to może być słabo z dostępnością.
Element Wojny 660 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ja lukam na 5070Ti. Jak karta bedzie ladna, to moze sobie kupie.
Phoenix. 500 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 15 minut temu, Umpero napisał(a): Skoro tak NV ciśnie aby kupować 5090 to jak będzie z dostępnością? To ludzie sami siebie cisna, a nie nvidia, wmawiajac sobie, ze 5090 to jedyny sluszny wybor 1
ODIN85 596 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Do grania w 4k nic lepszego nie będzie
PiPoLiNiO 382 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Osobiście uważam, iż jakakolwiek pogoń technologiczna jest absurdalna. Nie ma absolutnie żadnego sensu wydawanie 10k za kartę typu 5090. Tak naprawdę solidnie podkręcona 2070S do dziś daje radę w 4k i LOW. Ludzkie oko widzi w 60 FPS, co potwierdzają wszelacy znawcy na YT. Co zaś tyczy się sławnego w kręgach RaceTracing, jest to zbędny bajer który tak naprawdę nic nie daje. To potwierdzają znawcy forumowi. Dlatego apeluję w tym miejscu koledzy, dajcie sobie spokój. Nie kupujcie 5090... ...ażebym ja mógł kupić bez problemu 1 3
Stjepan 435 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Pewnie 5700X3D z 5060Ti 16GB da radę bez problemu.
cichy45 220 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 27 minut temu, Phoenix. napisał(a): To ludzie sami siebie cisna, a nie nvidia, wmawiajac sobie, ze 5090 to jedyny sluszny wybor No a nie? Wystarczy policzyć jakie % rdzenia obcinała nvidia w czasach GTX 400 i 500, a jakie teraz. Skoro 5080 to będzie <50% rdzenia 5090, to on w czasach serii 400 zasługiwałby nawet nie na nazwę 460 (bo on miał 70% rdzenia 480) a na nazwę GTS 450, który miał 40% rdzenia. A od 40% bliżej do 50% niż z 70%. Po prostu - chcesz mieć realny wzrost wydajności to musisz kupić top.
Phoenix. 500 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Ja nie pisze o procentach rdzenia tylko o tym, ze gdyby ten 5090 mial 3x wiecej rdzeni niz 5080 to i tak bym go nie kupil. To ludzie sobie robia nagonke, ze nic ponizej sie nie oplaca Jak kupowalem 4080 za 6k, a 4090 byl 2,5k drozej to ta magiczna wydajnosc 4090 nagle nie sprawila ze mialem chec kupic 4090. Jesli ktos celuje tylko w top i celuje w absolutna wydajnosc na rynku to jemu bez roznicy bo i tak kupi co najdrozsze. Ale przeciez kupno przeze mnie wtedy 4090 nagle nie sprawiloby, ze zaoszczedze tylko wydam wiecej To ludzie robie siebie w balona myslac, ze kupia cos drozej nagle pozornie cos zaoszczedza a tak naprawde wydadza wiecej. Edytowane 2 godziny temu przez Phoenix. 1
JeRRyF3D 528 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Oczywiście, że tak. Mamy jakaś "cechę narodową", że wszystko kalkulujemy, jak labo analityk. Rdzenie, ich % jakieś kosmiczne stosunki vatów na fps, itd. i powstaje analityczne szaleństwo. A każda branża tak robi (tnie, modyfikuje, dyma usera!). Czy ktoś liczy w % przyrosty, straty, jakieś kosmiczne relacje przy silniku spalinowym i zakupie auta? Czy mu się zgadza pojemność vs moc vs spalanie vs wytrzymałość w tysiącach km, itd itd? Nie. Dostajemy motor 1,2l, wielkości pudełka do butów, o mocy 100KM, który rozsypuje się po 70K/km. Takie czasy. Godzisz się na coś i kupujesz, albo nie. Czasy "opłacalności" i "korzystnych" przyrostów to historia. Edytowane 2 godziny temu przez JeRRyF3D
Kadajo 880 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ciekawe czy ktoś już kalkulował, w jak duży CPU BN się pakuje z RTX 5090
Stjepan 435 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, Kadajo napisał(a): Ciekawe czy ktoś już kalkulował, w jak duży CPU BN się pakuje z RTX 5090 9800X3D da radę, 11800X3D na 666% da radę.
JeRRyF3D 528 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Ciekawe czy ktoś już kalkulował, w jak duży CPU BN się pakuje z RTX 5090 Pytanie kto kupuje 5090 do NIE 4K? A jak 4K, to wywalone.
galakty 408 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 24 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Ja nie pisze o procentach rdzenia tylko o tym, ze gdyby ten 5090 mial 3x wiecej rdzeni niz 5080 to i tak bym go nie kupil. To ludzie sobie robia nagonke, ze nic ponizej sie nie oplaca Jak kupowalem 4080 za 6k, a 4090 byl 2,5k drozej to ta magiczna wydajnosc 4090 nagle nie sprawila ze mialem chec kupic 4090. Jesli ktos celuje tylko w top i celuje w absolutna wydajnosc na rynku to jemu bez roznicy bo i tak kupi co najdrozsze. Ale przeciez kupno przeze mnie wtedy 4090 nagle nie sprawiloby, ze zaoszczedze tylko wydam wiecej To ludzie robie siebie w balona myslac, ze kupia cos drozej nagle pozornie cos zaoszczedza a tak naprawde wydadza wiecej. Jak dla mnie głównie liczy się % do tego co mam obecnie w budzie no i cena oczywiście 1
Rekomendowane odpowiedzi